Šta je novo?

Konfiguracija za graficki dizajn

nikone

Slavan
Učlanjen(a)
11.08.2007
Poena
330
Moja oprema  
Laptop
Razer Blade 15 Advanced
Pristup internetu
  1. Optički internet
Postovanje svima,
Kao sto naslov kaze potrebna mi je nova konfiguracija koja ce zameniti moju sada vec poprilicno outdate masinu.:)
Koristice se iskljucivo za fotosop i ilustrator, nista gejming...znaci samo za posao.
E sada, poprilicno sam izasao iz HW price, sta sa cime ide, sta se sa cime podnosi/ne podnosi ali od prilike znam da zelim sledece.
MB sam imao Asus u planu, mada ne mora nije striktno.
Intel CPU (pitanje je da li i3, i5, i7 koja revizija itd...)
GPU, blage veze nemam koju, nesto sam citao da neke kartice podrzavaju ubrzanje nekih operacija u PS-u, zumiranje i render ali sve je to bilo davno i poprilicno slabo stojim sa tim.
Znam da cu sigurno uzeti SSD, jos je samo pitanje da li 840EVO ili PRO verziju, od 250gb.
Za storage neki HDD od 1Gb, pored ovog od 500gb koji je u sadasnjoj masini.
I dolazimo do famoznog pitanja rama, da li je dovoljno 16gb ili ici na vise od toga?
Sa ovih sadasnjih 6gb komp radi fino sa manjim fajlovima, do recimo nekih 200-300mb, govorim o .tif .psd i .eps fajlovima
ali prava muka nastaje kada radim sa velikim fajlovima od po 2+gb...tada krece svapovanje harda i totalno usporenje kompa, uz nevidjeno iritantno cekanje od po 10 minuta da izvrsi najprostiju komandu PS-u.
Za napajanje znam da mora nesto od minimum 750W, za to cu se vec snaci, kuciste isto..pronaci cu nesto vec,hladnjenje takodje.
Budzet 800-900 evrica.

Dakle, da sumiram.
Na koju komponentu obratiti paznju obzirom da ce se koristiti samo za PS+ILLY?
Kojim redosledom ici?
I ako moze naravno predlog za neku konfiguraciju u okviru budzeta.

Edit:
Trenutna kofiguracija.
spec.jpg

Hvala na odgovoru!

Poslednja izmena:
Znam samo jedno: nemoj slušati nikako savete ovih kvazi-eksperata koji će ti reći da PS radi isto na integrisanoj i zasebnoj grafici. Znam lično jer sam par nedelja morao da ga guram na integruši.

Ja sam pre za i5 kombinaciju nego neku sa 8xxx cpu-om.

Evo savet od jednog od vecih experata,kako za hardware tako i za software.
AMD APU A10 6800K-integrusa (ovde se tacno ne zna da li je grafa u proc ili obrnuto)
ili jos bolje amd fx-8350-8xxx cpu.
Ali sacekaj malo da se i ostali experti jave.

Hmm, to za integrisanu grafiku sam i ja siguran, tj. nikako ne bi uzimao komp sa integrusom.
Vuce, hvala na savetu ali sam ipak vise za Intel varijantu, nazovimo to pristrasnoscu.:)
Da pojednostavim pitanje, da li je ok da redosled komponenti ide ovako, tj. na sta najvise da obratim paznju da bi osetio razliku u brzini u odnosu na sadasnji komp i to kako mi rade PS i ILLY.

1.SSD
2.CPU
3.RAM

Ili je mozda ipak bitnije?
1.CPU
2.SSD
3.RAM
:)

Ovo se ja zezam,posto kolega predlozi samo i5 od cele konfiguracije (ne zna se tacno koji)
Ali zato raspali po "expertima".
Javice se verovatno ljudi koji se bave istim poslom pa najbolje da ti oni nesto predloze.

Napajanje ti ne treba od 750W, svako 550W normalno ce to terati, a sto se tice CPU/RAM/SSD pa sve ti to treba u isto vreme.
Adobe voli Intela i nVidiju, pa ces i ti to morati da volis.
....
i5/7
16GB
SSD
GTX460-660
Za te pare koje imas mozes sve fino da uklopis.
....
Koji monitor imas?
...
Jel radis sa Lighroomom?

Poslednja izmena:
Super, do sada sam uvek uzimao tu kombinaciju Intel cpu, nvidia gpu tako da mi nece pasti tesko.
Imam BenQ 2420HD, ali trenutno ne nameravam update monitora vec samo kucista.
Ne radim u LR...Samo PS, ILLY i Corel po potrebi.
Znam da je sve bitno, ali kako od tog bitnog izdvojiti najbitnije i dobiti najvise u okviru budzeta, to mene kopka?:)
U koje komponente uloziti koliko para, to nikako da definisem, posto po nekoj mojoj proceni recimo nema potrebe za nekom napucanom grafikom, cenim da ce i neka od 100-110e vrsiti posao i vise nego dobro.
Dok cu verujem vecu razliku videti sa pametno odabranim CPU-om i naravno SSD-om, a ram....nikad dosta rama, za pocetak bi uzeo 16gb, ram nikad skuplji trenutno ali prezalicu te novce sta da se radi.:)

CPU/SSD/RAM, skoro da dele 1. mesto....
Ne znam konkretne modele, nek ti neko predlozi nesto.
....
Ja licno msm da ne treba i7 za PS, msm da ces vrlo lepo proci i sa i5, od HT realno nema vajde neke za Adobe, vektor i raster....nema na sta da se trose toliko tridovi, a corel i illustrator tek nema uticaja.
Msm da i sa i5 isto prolazis, tebi su singl trid i SSD/RAM realno najbitniji, od multitrida nema tu neke vajde.
Osim sto ce ti ceo sistem biti zivahan i brz na odziv.
....
Imas tablu?

Vrh Dno