Šta je novo?

Hardver Konfiguracija za grafički dizajn

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Gibli

Čuven
Učlanjen(a)
25.01.2005
Poena
645
Pozdrav

Trebalo bi da sastavim novu konfiguraciju za grafički dizajn za drugaricu: Photoshop, Illustrator i InDesign.
Interesuje me da li je pametno da se malo uštedi na procesoru i uzme i5 umesto i7 procesora?
Takođe me interesuje koju grafičku uzeti za ovu primenu? Imam staru 1050 Ti sa 4 GB RAM-a. Da li bi ona mogla da se koristi ili?

Hvala unapred

Photoshop, Illustrator i InDesign?
Ok, sve tri Adobe aplikacije koriste blagodeti procesorske snage, pa je što jači CPU uvek dobro imati, uz bar 32GB RAM memorije.
Pomenuta 1050 Ti 4GB može da se koristi, ali je po meni potpuno besmislena u kombinaciji sa nekom novom konfiguracijom, gde je integrisana grafika procesora novije generacije verovatno moćnija od te eksterne grafike i sve tri aplikacije će bolje raditi sa njom, nego sa vremešnom eksternom grafikom.
Ja bih na tvom/njenom mestu išao na i7 CPU 13th gen, non-K verziju (nikako F verziju, pošto je ona bez integrisane grafike), a ovu grafiku bih prodao, dodao još para i kupio nešto solidno, a da ima smisla.

Kako rece kolega , ako je moguce i7 i min 32GB RAM-a ... moze i F procesor naravno , posto je 1050Ti u svakoj varijanti bolja nego integrisana intelova 770

Photoshop, Illustrator i InDesign?
Ok, sve tri Adobe aplikacije koriste blagodeti procesorske snage, pa je što jači CPU uvek dobro imati, uz bar 32GB RAM memorije.
Pomenuta 1050 Ti 4GB može da se koristi, ali je po meni potpuno besmislena u kombinaciji sa nekom novom konfiguracijom, gde je integrisana grafika procesora novije generacije verovatno moćnija od te eksterne grafike i sve tri aplikacije će bolje raditi sa njom, nego sa vremešnom eksternom grafikom.
Ja bih na tvom/njenom mestu išao na i7 CPU 13th gen, non-K verziju (nikako F verziju, pošto je ona bez integrisane grafike), a ovu grafiku bih prodao, dodao još para i kupio nešto solidno, a da ima smisla.
Hvala na odgovoru.
Šta bi bilo to što ima smisla? Koja grafička je dovoljna za ovu primenu, a da nije overkill? Ako odmah uzimamo grafičku, onda bolje da se uzme F procesor a razlika u ceni da se iskoristi (uz dodatak) za kupovinu grafičke? Integrisana grafika nema uticaj na performase ako imaš diskretnu grafičku (znam da ovo ne važi za Premiere, ali ona ga ne koristi). Da li sam u pravu?

Kako rece kolega , ako je moguce i7 i min 32GB RAM-a ... moze i F procesor naravno , posto je 1050Ti u svakoj varijanti bolja nego integrisana intelova 770
Hvala na odgovoru. Misliš da 1050Ti neće biti "usko grlo" za ovu primenu?

3060/8gb je minimum ispod kog ja ne bih isao.
Treba da znas tj drugarica, da sa svakom novom verzijom Adobe monstruma, sve vise operacija se seli na GPU, tako da sto jaci GPU je future safe varijanta. Svaki moderni procesor sa barem 6 jezgara ce lepo da radi, Adobe de facto ne vidi vise od 12 jezgara po programu ali ako se radi, a cesto je takav workflow, da je vise Adobe programa istovremeno dignuto , onda od viska glava ne boli.
Memorije za Adobe nikad dosta, ali nikad. Ispod 32gb ne bih isao.
Potrebna su joj barem dva nvme ssd diska, jedan za sistem i drugi, ne veci od 256gb za scratch/cashe particiju, takvu kombinaciju Adobe jako voli. Za radne i sve druge fajlove hdd su sasvim dovoljni.
Evo toga mogu da se setim u ovom trenutku... Ako ima pitanja, udri! :)

Što se tiče grafike, koliko para, toliko muzike.
Zavisi koliko je drugarica spremna da se "otvori" za GPU, otprilike neka 3060, pa na gore.

3060/8gb je minimum ispod kog ja ne bih isao.
Treba da znas tj drugarica, da sa svakom novom verzijom Adobe monstruma, sve vise operacija se seli na GPU, tako da sto jaci GPU je future safe varijanta. Svaki moderni procesor sa barem 6 jezgara ce lepo da radi, Adobe de facto ne vidi vise od 12 jezgara po programu ali ako se radi, a cesto je takav workflow, da je vise Adobe programa istovremeno dignuto , onda od viska glava ne boli.
Memorije za Adobe nikad dosta, ali nikad. Ispod 32gb ne bih isao.
Potrebna su joj barem dva nvme ssd diska, jedan za sistem i drugi, ne veci od 256gb za scratch/cashe particiju, takvu kombinaciju Adobe jako voli. Za radne i sve druge fajlove hdd su sasvim dovoljni.
Evo toga mogu da se setim u ovom trenutku... Ako ima pitanja, udri! :)
Hvala na odgovoru! Integrisana grafika nema uticaj na performanse ako imaš grafičku? Bolje je da se malo uštedi i uzme F procesor?

Ako ima grafičku kartu, deaktivira se integruša pa može da se uštedi sa F verzijom. Mada, koliko sam video kod nas su cene skoro iste za verzije sa i bez integrisane grafike pa ako se procesor uzima kod nas nije loše uzeti onaj sa integrušom, zlu ne trebalo. 13700(F) ako može da odvoji, ako ne onda 13600K(F) i RTX 3060 12GB, recimo.
Trebaće vam i dobar kuler za procesor...

Nazad
Vrh Dno