Šta je novo?

Hardver Konfiguracija za gejming računar do 100k din

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Rome Durst

Zapažen
Učlanjen(a)
20.03.2024
Poena
1
Pozdrav svima, nov sam na forumu i trazim jednu specificnu asistenciju ako je neko u mogucnosti da pruzi.

Moja 750ti je na izdisaju (kao i ostale zastarele komponente). Sluzila je mene i klinca prethodih 10 godina i tada sam uzeo konfiguraciju na preporuku coveka od kojeg sada istu nisam u mogucnosti da dobijem pa se oslanjam na internet i ovaj forum nadam se. Okolnosti su takve da, nije da ne znam nista o komponentama ali jesam amater koji zeli da pronadje najbolje i pristupacno resenje za racunar koji bi sluzio za kucni rad na njemu i navedeni gejming pre svega.

U situaciji sam da ne mogu da saatavljam komponente jer bi to za mene bilo prekomplikovano a nemam nekoga ko bi mi pomogao. Mesto u kojem zivim isto ne nudi veliki izbor za to. Zato imam ovaj katalog na kojem su vec sastavljene konfiguracije, pa ako neko ima vremena da pogleda i da mi kaze da li ovde ima neceg sto bi zadovoljilo moje potrebe. Ili da zaobilazim. Svaka pomoc je dobrodosla.

Sto se tice cene, mogu da se ispruzim od 70-100k ali ne bezim i od jeftinijh a dobrih varijanta ako su u ponudi.

Jos jednom, unapred zahvalan.

Za te novce ja bih uzeo steam deck i dock za tv, odlicno za gejming a imas i portabolnu konzolu, za ostatak mozes da uzmes sasvim pristojan laptop za ostalni kucni rad. Nisi naveo sta to podrazumeva, nije isto lagani surfing i office aplikacije i tipa renderovanje objekata ili obrada video materijala.

mozda ovo moze da ti zavrsi posao, cini mi se da moze da zavrsi posao za gejming i za posao. Ima i malo skuplja verzija ali mi se ne svidja ploca ovde:

Ako je situacija kao sto ti kazes, ne treba mnogo pametovati, Ryzen mi deluje kao solidna opcija.

Za obe konfiguracija znaci da mozes da menjas procesor jos nekih par godina sigurno.

Svakako najbolje da izabereš i da ti sastave, te gotove konfiguracije obično imaju krš napajanja i reparirane hard diskove/SSD. Tu se štedelo gde god se moglo.

Ja imam samo SSD koji sam skoro uzeo. Sve ostalo je na izdisaju ili je riknulo. Prva graficka.

Odlučio sam na kraju da uzmem komponente i da to bude u opusu 80-90k, bez SSD. Možda i bez napajanja ako je ovo moje još dobro, ali otom potom. Toliko novca imam. I za pare bih želeo da sastavim gejming racunar pa bi mi pomoc u sastavljanju tj. odabiru komponenti dobrodosla. Jedino sto mora da budu dostupne na ovom sajtu koji sam postavio u inicijalnom postu. To je ogranicavajuce. Ako neko ima vremena da pogleda dostupne komponente na sajtu i da mi od toga sastavi konfiguraciju bio bih zahvalan. Ako ne nista. Ne zelim da budem dosadan.

Kapiram da je kućište takođe zastarelo, 10 godina?

Da, da. I kućište. Samo bez SSD-a i Monitora.

Evo, SSD je Patriot P220 2.5 SSD SATA III

Kapiram da je dobar.

A napajanje je NJOY Woden 750 750W

Da li je ono dobro ili treba uzeti nešto bolje?

Ako postoji mogućnost, zamijenio bih to napajanje. Nove komponente treba da pokreće bar niži rang provjerenog proizvođača a ovo nije ni blizu.

Evo ja sam se malo igrao s konfiguratorom, po nekom mom shvatanju minimuma za igranje, a da nema prevelikih kompromisa, za tih 100,000

Sigurno može bolje, može neko da kaže ovo ili ono da se zamijeni, čisto sam htio da vidim može li se išta kompletirati iz jedne radnje za te pare.
Kućište je najjeftinije s dva ventilatora, osnova svega je AM4 zbog cijene, BOX CPU da dođe s kulerom koji je skroz korektan. Stavio sam okej M.2 PCIE4 500GB SSD za sistem, da ovaj koji imate bude za storage. Napajanje bi trebalo da gura sve lagano. Za grafiku... može da se uštedi kupovinom polovne na oglasima.

Za sistemski je slab jer je čak 10tak puta sporiji od ovog M.2 koji sam stavio. Ništa mu ne fali za skladište.

Može i tako, poenta je da ne treba sve da bude na 500MB/s read/write koje nudi SATA3 SSD. Sve zavisi od balansa igre-posao. Ja kad se igram stavim maksimum par komada pa brišem.

Treba mi pomoc. Ovo što je Roy Fokker ponudio, na stanju nažalost nema procesora i ssd-a, pa me interesuje ako neko može na istom linku da pronadje procesor i ssd i zameni mi u istom cenovnom rangu. Hvala unapred.

Piše da im je na stanju i jedno i drugo?

Ako baš nije, onda imaš isti procesor u varijanti bez kulera za malo manje para:
https://www.uspon.rs/artikal/procesor-amd-am4-ryzen-5-5600-3-5-ghz--tray
ili ćeš morati da dodaš još 1500 za 5600x:
https://www.uspon.rs/artikal/procesor-amd-am4-ryzen-5-5600x-3-7ghz-box
Ima i ova varijanta sa integrisanom grafikom ali je za nijansu slabiji od 5600(X) i ne podržava PCIe 4.0:
https://www.uspon.rs/artikal/procesor-amd-am4-ryzen-5-5600g-3-9ghz-box

Što se SSD-a tiče, ako nema tog onda vidi ovaj od 500GB:
https://www.uspon.rs/artikal/ssd-m-2-nvme-500gb-kingston-fury-renegade-sfyrsk-500g
ili dodaj još 1100-1200 za ovaj ali od 1TB:
https://www.uspon.rs/artikal/ssd-1tb-ad-sx8200-pro-pcie-m-2-2280-nvme

E pa, takva je situacija. Uzeo sam 5600X i ovaj od SSD od 1TB koji se predložio. Čekam da mi jave da imaju na stanju.

A ovaj isti procesor u varijanti bez kulera? Da li bi mi onda trebao kuler posebno ili kako već? U svakom slučaju hvala što si uskočio i pomogao. Cenim to.

Jedno je HAF a drugo neko jeftinije gdje ne može da se skloni kavez za optiku, napajanje je gore, i nema mountove za SSD. :D

Ja merkam ovo recimo, ali je malo jače od 100k:

1. KINGSTON DIMM DDR5 32GB 6400MT/s KF564C32RSA-32 FURY Renegade Silver RGB XMP
2. GIGABYTE AMD Radeon RX 6600 EAGLE 8GB GV-R66EAGLE-8GD
3. INTEL Core i7-12700K 3.6GHz (5.00GHz) box
4. ASUS TUF GAMING H770-PRO WIFI

Treba klincu za igrice, pa da se "zalepim" za temu :).

Ako je "klincu za igrice", što taj overkill CPU+MB+RAM a slabašna grafika?

BIće tu i malo mojih VM mašina pod Hyper-V ili VMWare role-ama, pa sam zbog toga išao na jači CPU. Onda neka preporuka za grafiku?

GIGABYTE NVidia GeForce RTX 4060 GAMING OC 8GB GV-N4060GAMING OC-8GD?

Da li moze preporuka za konfiguraciju do 800e ? Sestric igra iskljucivo Fortnite u 1080p rezoluciji i treba mu dobar FPS sa sto manje dropova.
U obzir dolazi novo i polovno, domace radnje i iz Madjarske.
Potrebno je preporuka za CPU, MB, RAM, SSD, GPU, PSU i Kuciste.
Grafika mislim da bi najbolje bila neka Nvidia, zbog manje FPS dropova, za ostalo nisam siguran da li da se ide na AM5 ili na AM4 ili neki Intel koji se ne greje kao sporet :D
Dajte mi neke predloge, RGB je nebitan, konfiguracija ce ici ispod stola, nece se videti.

Nazad
Vrh Dno