Šta je novo?

Konfiguracija za DTP

truba2000

Čuven
Učlanjen(a)
27.04.2003
Poena
630
Treba mi masina koja se ne bi primarno bavila DTPom, ali mora da izdrzi istovremen rad Photoshopa, InDesigna i illustratora.
Ne zanima me gaming.

Pogledajte sta sad imam pa cete videti moj neki pravac razmisljanja.

LG Flatron L1730B - prezadovoljan sam njim, mozda bih uzeo 19 inca

Tualatin na 1GHz - ovde mora da bude oko 3Ghz, ne bih uzimao AMD

Ploca je Gygabyte GA-6OXT

Gygabyte Radeon 9000 Pro

Creative Live! 5.1 - mora neka malo bolja, neki Audigy

neko kuciste koje nije "obicno", mora da izgleda "primamljivo" i da ima dobro napajanje i hladjenje. Ne preskupo.

Nisam dugo pratio HW scenu, tako da mi je svaki savet dobrodosao.
Thanks

vidim da niko ne odgovara

uglavnom sastavio sam ovo, pa me zanima vase misljenje

Kod:
AMD Athlon 64 3000+, (1,8GHz), 512K, BOX (Socket 939)
MSI K8N NEO4-F, nForce4, (socket 939), DDR400, PCI-E, 7.1, GLAN
DDR 512MB Kingston PC400
DDR 512MB Kingston PC400
SATA 200 GB Maxtor, 7200rpm, 8MB
DVD-rezac Pioneer DVR-110D, DVD +R/-R 16x,+RW 8x, -RW 6x, +R DL 8x, CDRW 40x32x32, Double Layer, black, bulk
3,5" NEC, silver
MSI RX300SE TD128E X300LE, 128MB, DVI, PCI-Express
Creative Sound Blaster Audigy 2, bulk
Leadtek TV2000XP-EXT, TV-card PCI FM+ Teletex, Winfast TV2000XP Expert
PSU CHIEFTEC HPC-420-302-DF (420W) dual fan
APC Surge Arrest E25-GR, 5 outlets, 10A, 1400 Joules, 70 dB Noise rejection
HP LaserJet 1020, A4, FastRes 1200dpi (600dpi with HP REt), 234 MHz processor, 2MB, 14ppm, USB2.0

Ljtruba konfiguracija ti je ok, osim grafike. Ta rx300se ja najlosiji izbor koji moze da se uzme, siguran sam da ja tvoj stari radeon 9000pro brzi od nje.
Stvarno je greota da na ovakvu dobru konfiguraciju stavljas tako slabu grafiku, zbog nje ce se gusiti ceo sistem.

E da jos nesto ako ti kes nije problem uzmi vise memorije, 2 memorije po 1 GB u dual chanel bice bolje resenje, mislim ako stvarno intenzivno koristis gorenavedene programe.
Gameri ce se odma pobuniti da takva varijanta ne moze da radi na 2-2-2-5 setinzima itd, ali za DTP mislim da je vaznije da imas vise memorije koja radi na nesto labavijim setovanjima neko manje memorije na agresivnim setovanjima, ipak su to program koji jedu memoriju.
Isto pi mogao da razmislis o nabavi jos jednog diska za RAID, plus jos jednog veceg za backup. Dobijas na brzini i sigurnosti.

I sta bi sa onim sa ne bi uzimao AMD 🙂

ako ces sva tri programa istovremeno da drzis otvorena, ako radis sa vecim formatima slika u photoshopu - malo memorije.
opet, ako su veliki fajlovi (npr. >100MB PSD) - RAID ce ti puno pomoci, razlika je stvarno osetna.
CPU odlican, dualcore josh bolji 🙂
i josh jedna stvar, mozda da uzmes neki 19" wide monitor, 16:10 je daleko bolje resenje za Adobe programe!

Poslednja izmena:
1. Napravi ogroman sto
2. uuz'i 🙂 2 monitora od po 21" CRT trinitronca
3. memoriju na 500Mhz i to 2x1Gb (moci ces vise da klokujes)
4. grafiku preskacem (jos uvek drzim matroxa G-550 🙂)
5. hdd preskacem (ako imas para kupi 3kom, 1 za sistem a druga dva u ride)
a sto ne bi uzeo jaci procesor

1. Napravi ogroman sto

Apsolutno najbolja preporuka, ja na mojim stolom sa dve 19'' ne mogu ni kafu da stavim 🙂

Hej, ova tema se probudila.
Hvala

Uzimam veliki sto, jos veci od ovoga koji sam imam 🙂
Posto necu ja raditi DTP, vec cu pregledati i vrsiti korekcije, nikako ne uzimam CRT.
Nema sanse vise, boli me glava i oci ce da mi ispadnu... jedno po jedno.

Uzecu verovatno neki 19" TFT, samo ne znam koji.
Veoma sam zadovoljan sa LG 1730B, pa bih uzeo nekog naslednika od 19".
Sta bi to bilo?

Shvatio sam da je graficka totalni promasaj, pa mi predlozite nesto drugo.

A za memoriju znam.... nikad dovoljno. Uzecu verovatno 1GB.

Nemam bas love za RAID

Tema se probudila a tebe nema 🙂

Ljtruba mi ovde mozemo da navedemo 1000 kombinacija za ovo ili ono, ali prvo navedi koji ti je lova na raspolaganju da se ne siri bezpotrebno raspava.

O grafici, ako nije budzet premasen i volis tisinu vidi neko resenje sa pasivnim hladenjem (heat pipe), samo nemoj da uzimas nesto sto ima SE u svom imenu 🙂

Ali ja i nisam pricao o nekoj velikoj ustedi love.
Prema tome, dajte neke graficke tipa RAdeon 9000pro u danasnjoj varijanti.

I dajte neki monitor od 19" sa DVI-em, al da bas valja

I predlog za neko Chieftec kučište ne bi bilo loše

Toni je napisao(la):
Tema se probudila a tebe nema 🙂

Ljtruba mi ovde mozemo da navedemo 1000 kombinacija za ovo ili ono, ali prvo navedi koji ti je lova na raspolaganju da se ne siri bezpotrebno raspava.

O grafici, ako nije budzet premasen i volis tisinu vidi neko resenje sa pasivnim hladenjem (heat pipe), samo nemoj da uzimas nesto sto ima SE u svom imenu 🙂

Ja bih bas volio tvoje strucno obrazlozenje zasto prva pomenuta karta (rx300SE) kao i bilo koja SE karta ne moze da se koristi za DTP ?

Ma ne kazem ja da ne moze da se koristi za DTP, moze i sa i740 da se radi DTP, nego da je greota da na novu kombinaciju koju ljtruba navodi stavi neku osakacenu karticu.

Mislim sve sto u svojem imenu ima se, lite ili slicno je niza klasa koje se koristi samo u office masinama eto cisto da daje sliku u pasijansu 🙂

Citiracu te:

Stvarno je greota da na ovakvu dobru konfiguraciju stavljas tako slabu grafiku, zbog nje ce se gusiti ceo sistem.

Cisto lupetanje...

SE kartice jesu obicno "olaksani" za neke stvari koje full iliti nonSE karte imaju, ali je to obicno u onom dijelu koje se odnose na 3D. Skoro svaka danasnja karta ima slican 2D prikaz (poredili je mi ili sa 9000Pro ili sa nekim danasnjom high-end gamer kartom, ili pak sa Matrox-om). Price oko razlika u 2D su zavrsene pre nekoliko godina (kada je Matrox suvereno vladao tim poljem, a ATI generalno bio bolji od nvidie u 2D i TV-out prikazu) i oko toga definitivno ne treba razbijati glavu sada. Jedino ako je baksuz pa uzme zaista neki falican primjerak...

Covjek je trebao uzeti INTEL-a (sada su vec aktuelne 64bitne verzije) jer danasnje DDR2 memorije kostaju nikada manje, brze su, i uz novije 925 cipsete moze najvise da izvuce u domenu u kom ce koristiti komp (Photoshop, Ilustrator itd itd...sve su to aplikacije optimizovane za HT). Ali dobro, boze moj, vidim da ovdje ima dovoljno strucnih lica, tako da cu vas ostaviti na miru oko daljih preporuka...

Poz. svima.

Niko ovde ne polemizira oko kvaliteta prikaza u 2d, niti da za DTP treba strasno brza graficka u 3D.

Zelim samo da napomenem da je dobro da se uzme nesto kvalitetnija kartica, sta kad sutra se pojavi vista i trazi 3D ubrzanje za rad u OS. Ili sta ako covek hoce da odgleda nesto u HD kvalitetu, ili jednostavno da eto ponekad pa barem jednom odigra nesto.
Od viska glava ne boli, a i na kraju krajeva sta ce mu Audigy, jel bez njega Photoshop radi sporije 🙂
A i covek je napomenuo da nije primarna usteda love, pa ako se za malo vise para moze dobiti bolje resenje, neka uzme nesto jace.

P.S.

I molim da se necije mislenje ne naziva lupetaje, ako neko gresi neka mu se na kulturan nacin ukaze da nije u pravu. A ne odma da se napada sa nedolicnim frazama.

Nazad
Vrh Dno