Šta je novo?

Konfiguracija za AutoCAD ???

JohnnyST8

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2004
Poena
304
Ljudi me pitali za konf. za AutoCAD...Ja nesto gledo sys. req. za 2004 i konstatovao da to nije problem : p III na 800 ; 256 ram ; 1024x768 (16) VGA...To bi trebalo da bude dosta...Medjutim ja sam nesto razmisljao i o konforu rada pa...Kapiram da im dobro dosao Max 120/8 (skoro sam ga dobio i ja pa sam zadovoljan) i da bi im dobro doslo da ram bude 512...E sad, kazu da bi im dobro doslo da procesor bude preko 2 a ja se setio da su mi neki ljudi pominjali Intel na 2,8 sa 1 Gb kesha ali ne znam oznaku modela (?) i tako to...Naravno da bi i Celly-ji dolazili u obzir...Ali bi mi bilo jako korisno da cujem predloge pa da sutra mogu da gledam ponude po firmama...Mislim da im monitori ne trebaju ali mozda rese i to da menjaju pa...Naravno da bi to sve bio manji problem da su mi rekli okvirno do koje cene bi isli ali to niko ni ne pominje, hoce ljudi da vide pa da razmisle tako da i ja pitam sta bi to otprilike moglo da bude...
Unapred hvala svima koji se potrude...

Sasvim lepo radi i na racunaru od 1ghz sa 256mb memorije. Ali za rendering ti treba recimo barton 2500+ i 512mb memorije sto je danas neki prosek. Ako rendering obavljas u 3d max-u ovo potonje je sasvim dovoljno. Ovo ti pisem iz iskustva jer u firmi smo probali autocad 2000 2002 i 2004 na ovim masinama i u principu sve radi opusteno :smoke:

Uh, uh ne preteruj.

Prvo veoma bitno sta rade u tom cadu. Ako rade bilo sta u 3D sa raznim pluginovima tipa Accurender i sl tj neki ozbiljniji rendering onda stvarno preporuka sto jaci intel+sto vise memorije, ali ako koriste za planove tipa arh-gradjevinske osnove instalacije i slicno nemoj preterivati sa konfiguracijama da ih ne bi uplasio cenama :) Svaki barton plus 512 ce da odradi posao vise nego dobro. Najbitnije su dobre graficke (2D) i dobri monitori jer je geometrija veoma bitna ;) i jos nesto cad 2005 je odavno izasao pa pogledaj njegov sys. req :eek:

ali ako oni tebe pitaju za kakav im racunar treba verovatno da i ne rade neke zahtevnije stvari jer vecina onih koji se bave renderingom i sl bi ti bar unapred rekla jacinu masine koja im treba

pa ne znam da li smo pomogli ali verovatno da smo te jos vise zbunili

OK...Hvala, manje sam zbunjen...Apsolvirali smo procesor i memoriju ali nam ostaje da vidimo za graficku...Koja bi to varijanta trebalo da bude ? To bi trebalo da bude 128bit kako sam ja ukapirao ali nisam siguran sta? ATI mi su mi jasne serije (9600) ali nije mi jasna varijanta nVidie (9700)...I sada mi verovatno najveci problem pravi prica o monitoru...Od ovoga sto sam ovde video me u momentu zabolela glava ali ja nemam ideju sta bi to moglo da bude (pretpostavljam u seriji srednjih cena)...Neka preporuka ?

:)

pa ovako ja sam uvek koristio matrox ili ati tako da ti za Nvidiju ne mogu reci nista, a za monitor po meni minimum samsung 957p ili 957NF ako su ove oznake jos uvek aktuelne. TFT sam probao samo sony 19" i bez razmisljanja se vratio na CRT tako da ni tu ne mogu pomoci, nek kazu oni koji su zadovoljni TFT ;) a takvih ovde ima dosta

Ovako...Raygovarao sam sa covekom koji mi je ponudio Samsungov 997df i objasnio mi da mi za ono sto planiram da radm i nije potrebno nesto vise od 9200 ATI-ja (jer je procesor tajkoji obavlja posao) tako da me zanima jos da li je neko imao iskustva sa ovim monitorom i da li bi prosla varijanta sa 9200 ili da se ipak odlucim za 9600...Sto se tice Bartona rako mi j eda je to sada Sempron i da to prolazi bez problema...Znaci:
Samsung 997df ???
ATI 9200se ili 9600se ???

Mislim da bi 9200se trebalo zaobici u sirokom luku, ali i da je skoro svejedno da li se uzima 9200 ili 9600se za AutoCAD. Mislim da 997 ima samsungovu katodnu cev(neka me neko ispravi, ako nisam u pravu), dok bih se ja uvek radije odlucila za 959NF (poprilicno star model ali sa micubisijevom-provereno dobrom cevi). Kod mene his-ova 9200 sa 128mb ram-a,samsung 959NF i P4 na 2.4 savrseno odradjuju posao u AutoCAD-u 2005-odnosi se na 2D crtanje (nisam primetila neke preterano povecanje hardverskih zahteva u odnosu na 2000,20004). Mislim da ne bi bilo lose razmisliti o 1Gb-u ram-a. Sto ste svi iskljucili celerone D??? Koliko vidim celiji sa preskot jezgrom su pokazali zavidne rezultate, tako da je glupost govoriti da je bolje P3 nego neki novi celi. Pozdrav.

Kao prvo nije glupost govoriti ....Lakse malo, pogotovo kada ne znas koga ocenjujes. Za doticnog u D varijanti ne postoje ovdasnja iskustva, a testovi pokazuju sta pokazuju.
Za relativno "ozbiljan" da ne kazem profi rad na racunaru, nije mnogo pametno preporucivati nesto ne provereno. Cinjenica je da je Cel D prikazan kao bolji, i verovatno i jeste, od Cel NW, ali se postavlja pitanje kompatibilnosti ploce sa doticnim, boljim. Zato i nije precizno spomenut Celly- D. A razlikujemo ih...
A covek je pitao za savet iz iskustva, a ne citanje sa net-a. Ako ste probali doticnog D, podelite iskustvo sa nama, ako nije tajna..
Inace, ranija "prica" stoji i dalje, kao proverena :) .

Poz.

Da li ces ti samo da se obucavas u ACAD-u, ili da RADIS u njemu?

Razlika je velika. U prvoj varijanti kupuj bilo sta sto jeftinije, kasnije ces s'vatiti sta ti treba. Sto ne odes kod nekog ko se bavi ACAD-om ? Samo ce ti sa kasti sta ti treba, ovako se spominju bez potrebe: Celeroni, Spermoni, Bartoni, SE DFX...

U drugoj varijanti nema jeftinih resenja. Izbegavaj da se o ovoj temi raspitujes kod "prodavaca" jer oni o ovome nemaju pojma.

nForce2 i AMD ?!?

Ne pije vodu ovakva kombinacija. Jednostavno za ACAD se vise isplati P4 i bilo koja Intel chipset ploca, jer ne radi se samo o apliakciji ACAD vec kasnije i o raznim dodacima, bibliotekama modela, hardverskim i softverskim "kljucevima" ekstenzijama ... Ta masina mora da bude 100% kompatibilna.

Pogledaj na cemu ljudi rade po forumima koji se bave AutoCAD-om.

Poslednja izmena:
Vladd je napisao(la):
Ako ste probali doticnog D, podelite iskustvo sa nama, ako nije tajna...
Iskreno, nisam ga ja probala i testirala, vec moj muz, a test imate na benchmarku... sta cu kada mu verujem????? :)

Malo je falilo da svoj P4 NW na 2.4 zamenim za brzi celeron D... a komp mi uglavnom sluzi za rad u AutoCAD-u. Znaci , nisam preporucila nista sto i sama ne bih koristila.

Sabrano, mislim da nasa iskustva ipak imaju neku tezinu.

Naravno da je "konstatacija" koja "ne pije vodu" glupost, jer da nije tako glupost kao fenomen ne bi postojao i ziveli bi smo u mnogo lepsem i pametnijem svetu-previse trivijalna i opsta ocena,ali mislim da je poenta jasna: GLUPOST NAZALOST POSTOJI, bila ona izrecena ili ne.

Poslednja izmena:
SoSo je napisao(la):
Mislim da bi 9200se trebalo zaobici u sirokom luku, ali i da je skoro svejedno da li se uzima 9200 ili 9600se za AutoCAD. Mislim da 997 ima samsungovu katodnu cev(neka me neko ispravi, ako nisam u pravu), dok bih se ja uvek radije odlucila za 959NF (poprilicno star model ali sa micubisijevom-provereno dobrom cevi). Kod mene his-ova 9200 sa 128mb ram-a,samsung 959NF i P4 na 2.4 savrseno odradjuju posao u AutoCAD-u 2005-odnosi se na 2D crtanje (nisam primetila neke preterano povecanje hardverskih zahteva u odnosu na 2000,20004). Mislim da ne bi bilo lose razmisliti o 1Gb-u ram-a. Sto ste svi iskljucili celerone D??? Koliko vidim celiji sa preskot jezgrom su pokazali zavidne rezultate, tako da je glupost govoriti da je bolje P3 nego neki novi celi. Pozdrav.

Slažem se za Celeron D. Prvenstveno zato što i zima dolazi.:D Duga i hladna. :D

Pa evo ja se bavim cadom, ozbiljnije a koristim barton, jer za 1-2 renderinga mesecno ne isplati se ulagati u intelovu masinu. Onaj ko zivi od renderinga tj svaki dan radi samo to moja preporuka intel pomogucstvu dual ;), sto vise rama, skazi diskovi, jer gde je renderin tu je obicno i photoshop, corel i ostalo :)

a da se ne lazemo ako im firma kupuje opremu onda kupuju intel sto jaci, ako sami kupuju i od nje zive onda AMD i nForce2. ja sam jedan od njih i to smatram sebe veoma iskusnim. Ne mesajte cad sa 3D aplikacijama. Kao sto sam rekao za radove u 2d i poneki izlet u 3D barton i 512 dovoljni, bez obzira na hardlockove i sl. Jak Intel preko potreban ako se recimo na toj masini radi 3D ili neki ozbiljniji proracuni u STAAD, SAP, TABS, radimpexovom softveru i jos nekim slicnim programima. ja bih pre razmisljao u pravcu koliko takvih racunara, kakva mreza server i backup, sto je za vecinu biroa mnogo bitnije. Svi oni uvek kupe jednu jacu masinu za nedaj boze da nesto zatreba, ali stvarno za arh-gradj, geodeziju, masinske i elektro instalacije barton pije vodu.

Ako ja dobro shvatam ovde treba vise racunara i to upravo za nesto kao biro. Ja radim na 957p monitoru, svoj 757NF sam dao sestricu jer volim ostru i preciznu sliku a po meni 957p iako ima zakrivljeni ekran ima bolju sliku od NF a pogotovu od ostlih samsungovih fol ravnih ekrana :O . Nista ispod 9200 ne se varijante za graficku.

moj savet da uvek napravis 2-3 kombinacije jer neki se pale i na sto skuplje to bolje, ali moj savet da za najnizu uzmes barton i 512 a ako oni hoce skuplje nema problema dobice ;)

Hvala, hvala...Puno...Ali situacija se menja...U razgovoru sa gazdaricom, dosli smo do varijante da je 997df OK-buy...Ali sam ja u jednoj firmi uspeo da namaknem nekog Bartona (koji se vise ne pravi) na 2.6 sa 512 kesha...Ostaje jos da proverimo kako ce to izgledati u odnosu sa cenom...Ali od varijante Intelovog prescota se odustalo zbog duplo vece cene...Ljudima treba mashina koja ce da radi manje projekte, a pritom mislim na namestaj, ali moze da im zatreba i 3d pa su me zamolili da izdejstvujem i to...Tako da na kraju moram da pronadjem resenje koje nebi uplasilo gazdu cenom, ali da me ne proklinju arhitekte kasnije...Bitno mi je da ne pocnu da me mrze na samom pocetku...:)))Za graficku mi nije bas najjasnije, neko mi rece da bas treba da pogledam SE varijantu ali bi bilo lepo da mi date malo konkretniji predlog...Ukapirao sam da mi je vazniji procesor ali bih voleo da ta masina nastavi da radi i kroz godinu dana :)
Rece mi neko da je Sempron obogaljeni Barton pa me zanima komentar da li da jurim ipak taj Barton na 2.6 (512) ili mogu da se zadovoljim i sa Sempronom (256) jer i krajna cena konfiguracije u ponudama moze da ima glavnu rec...(REC gazdinu) :)))

Hvala za sve ovo do sada...

Vladd je napisao(la):
Kao prvo nije glupost govoriti ....Lakse malo, pogotovo kada ne znas koga ocenjujes. Za doticnog u D varijanti ne postoje ovdasnja iskustva, a testovi pokazuju sta pokazuju.
Za relativno "ozbiljan" da ne kazem profi rad na racunaru, nije mnogo pametno preporucivati nesto ne provereno. Cinjenica je da je Cel D prikazan kao bolji, i verovatno i jeste, od Ce*l NW, ali se postavlja pitanje kompatibilnosti ploce sa doticnim, boljim. Zato i nije precizno spomenut Celly- D. A razlikujemo ih...
A covek je pitao za savet iz iskustva, a ne citanje sa net-a. Ako ste probali doticnog D, podelite iskustvo sa nama, ako nije tajna..
Inace, ranija "prica" stoji i dalje, kao proverena :) .

Poz.

javljam se povodom nekih prozivki upuceni mojoj zeni (SoSo) :D . Samo cu ti reci: "Lakse malo, pogotovo kada ne znas koga ocenjujes." :D :d :d Ejjjjjjjjj, ocenjujes moju zenu :D :smash:

http://www.benchmark.co.yu/vidito.php?sid=5792

eve ga link, ako pogledas test obrati paznju na datum objavljivanja - radi se o svetskoj premijeri. Citajte malo bench ljudi...BTW novi celeron je jako opasna igracka i to mogu i ja da ti potvrdim, kao sto je uradila moja zena (nije ona testirala, ali je asistirala i pruzala moralnu podrsku :D :-devil-: :d ). Ako te zanima jos nesto, nemoj da se ustrucavas slobodno pitaj. Sto se tice AutoCAD-a, Celeron D je apsolutno dovoljan, a ostatak para vredi uloziti u memoriju ili bolji monitor.

Inace, procesori mogu regularno da se kupe i kod nas i kostaju od 70 do 90 eur u zavisnosti od brzine.

Poslednja izmena:
Ako je samo acad u pitanju komp ti u ovom trenutku nije vazan, 128 mb rama i neki cpu na 500 sa bilo kojom vga kartom rade posao i za acad 2004.
Vazan je monitor...to ti je glavno kod cad programa (veruj mi :) ). Dakle pristedi ovde onde al uzmi 19 '' sto bolji

P.S Nemojte i ovaj tread kititi intel-amd prepirkama.
Radi odlicno na oba. Graficka karta je nebitna sem ako koristite profi ogl programe. Konkretno za autocad je nebitno koja je.Ako radis 3dsmax onda jeste posto on ima optimizaciju za OGL.
Ako ces vec raditi ozbiljan 3d rendering (tj da jedes leba od toga) onda uzmi sto jaci komp.
Ja sam za godinu danja rada u proEngineer-u i Catia-i ukapirao jedno: ram ram ram,monitor,monitor,monitor. :type:

Poslednja izmena:
Znaci :
Sempron 2500+ Box
Mb Epox 8rda+, nForce2, SB5.1, LAN
Mem 512MB DDR400 (2x256) ili 2x512
HDD 120/8 Maxtor
ATI Radeon 9200SE, 128 ASUS
Samsung 975DF

Bi trebalo da bude sasvim solidna stvar pogotovo ako bude u vaijanti sa onih 2x512
???
Sa druge strane, firma ciju potpunu ponudu jos uvek cekam mi je nudila Bartona 2.6 (koji bi trebalo da ima 512 za razliku od Semprona za koji su mi rekli da je "osakacen na 256) Mi nudi i odgovarajucu dual-chanel plocu Tako da me jos uvek zanima ista stvar...
DA LI ... Sempron 2500 ili da pojurim tog Bartona ???
I da li da mozda trazim neku nVIdiu ??? I koju ??? Zasto da bezim od ATI SE varijante ???

JohnnyST8 je napisao(la):
I da li da mozda trazim neku nVIdiu ??? I koju ??? Zasto da bezim od ATI SE varijante ???

Zato sto ima 64bit-nu mem. magistralu, sto je premalo za bilo sta. Kartica je u rangu onih integrisanih na ploci.

igor2 je napisao(la):
Ako je samo acad u pitanju komp ti u ovom trenutku nije vazan, 128 mb rama i neki cpu na 500 sa bilo kojom vga kartom rade posao i za acad 2004.

:trust:
Kakvih crnih 128 MB i kakav cpu na 500 Mhz ti spominjes? Za kakav posao???

genijalcin@23 je napisao(la):
javljam se povodom nekih prozivki upuceni mojoj zeni (SoSo) :D . Samo cu ti reci: "Lakse malo, pogotovo kada ne znas koga ocenjujes." :D :d :d Ejjjjjjjjj, ocenjujes moju zenu :D :smash:

Nisi pazljivo procitao tekst ;) :d , JA dobro znam kome se obracam, (pogledaj u postu " ako ste.....testirali...), za razliku od gospodje.. :)

Poz.

Znaci :
Sempron 2500+ Box
HDD 120/8 Maxtor
Samsung 975DF

???
Nista ti nisi citao, sretno vam bilo - ja se povlacim.

Kakvih crnih 128 MB i kakav cpu na 500 Mhz ti spominjes? Za kakav posao

Za svaki u acadu bez preteranog 3d modelovanja.

Poslednja izmena:
Za linije pa makar i u boji ne treba ništa bolje od integrisane grafike. 9200se je premija i za veliki render u autokedu. Za 3d maks treba mnogo više ali ovom prilikom govorimo o autokedu. :d

Znaci :
Sempron 2500+ Box
HDD 120/8 Maxtor
Samsung 975DF

prijateljski savet: ukoliko je za CAD, zaobidji ovaj ATI u sirokom luku, kad tad ces nesto otvoriti u 3D, a svi CAD programi koriste OpenGL za koji ATI nikada nece namestiti dobar drajver... situacija se jos pogorsava ovom SE varijantom...

procesor i ploca su ok, po toj ceni, mada ces i tu muciti muku sa IDE drajverima (isto kao i ATI, ni Nvidia nikad nece namestiti dobar IDE drajver za nforce), ali to ne predstavlja ovde veliki problem...

a sad :exploder: flame :)

Ok onda jedno pitanje...kako catia i pro engineer rade isto sa r9200 i gffx 5950?
(ali POTPUNO isto).
Jel treba neki posebni drajveri/pluginovi za ove programe da se ubace radi bacanja proracuna na GPU, posto kolko sam ja video ovdese prevashodno koristi CPU

evo sta ja imam. Za "igranje" i ostalu zabavu, Preshota + Radeon 9500pro, i ostalo u srazmeri...ljuta memorija, napajanje...
Za "posao" imam Kopermajna, sa 256MB Kingmax SD rama, riva TNT2 pro (zbog VESA podrske, zato je preporuka Riva), a sledeci "upgrade" na toj makini je Matrox i ploca I815 (sada je VIA). HD je IBM, ali ce ga Maxtor zameniti. Napajanje je Maccase 250W. Radi godinama stabilno, i za Acad i Tango nema problema.

Poz.

Nazad
Vrh Dno