Šta je novo?

Hardver Konfiguracija za Archviz (3D modelovanje i renderovanje) 1.500€

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

iroq

Poznat
Učlanjen(a)
20.09.2021
Poena
25
Poz stručni narode. 😉

Bavim se arhitektonskom vizualizacijom i potrebni su mi saveti oko sastavljanja nove konfiguracije.

Koristim par različitih programa od kojih par zahtevaju jači procesor, a par jaču grafiku, tako da su obe stavke bitne. Koliko sam upućen, Ryzen je u poslednjih godinu-dve bolja i pristupačnija opcija pa gravitiram ka tom tipu procesora. Kad je grafika u pitanju RTX je obavezna stavka. Pošto i za AMD Ryzen i za nVidia RTX postoji gomila različitih opcija, što oko modela, što oko proizvođača, stvarno ne znam odakle da počnem a da konačna konfiguracija ne bude preskupa i da komponente budu skroz kompatibilne.

Iz postojeće konfiguracije zadržao bih recimo:
- Kućište.............. Fractal Design, Define R4​
- Napajanje......... Enermax 650W​
- SSD.................... Samsung 840 EVO 120GB​
- HDD................... Western Digital 1TB​
Cena.. hmm.. pa recimo do 1500e.

Pa ovo što si zadržao ti je dovoljno, dalje moraš sam da vidiš - da li ti čekaš komp ili on tebe... "Arhitektonska vizuelizacija" je širok pojam ako imaš ograničen budžet :)
Treba ti oko 200€ za svakih 32GB ram-a, pogledao sam cene na brzinu
100-200€ za ploču
300-800€ za CPU
šta ostane, za grafiku

To sto bih zadrzao kontam da ne moram da menjam (ali verovatno bih dodao jos SSD/HDD). No prioritet su ostale stvari, a zbog zastarelih komponenti ne mogu da menjam jednu po jednu komponentu. Maticna, procesor, graficka i RAM.. sve mora novo.

Jedan poznanik mi je preporucio da uzmem 4-5 godina star workstation, Xeon procesor, nVidia Quadro grafika.. ali ta grafika ne podrzava RTX i DLSS a neki programi vec koriste te tehnologije. Tako da opcija za taj workstation otpada.

Kako vam se cini konfiguracija:

Procesor: AMD Ryzen 9 5900X 12 cores 3.7GHz (4.8GHz) Box
Maticna: B550M
Memorija: DIMM DDR4 16GB
SSD: 240GB 2.5"
HDD: 1TB 3.5"
Grafika: nVidia GeForce RTX 3060 12GB 192bit
Kuciste: TOWER LC Power
Napajanje: LC600H-12 USB3.0 Black
Hladjenje: LC Power Cosmo LC-CC-120

S'tim sto bih poslednje tri stavke zanemario i umesto toga dodao jos 16GB memorije.

Djeluje ok samo bih ubacio jos M.2 NVMe SSD, znacice puno za programe. Bice snizenja uskoro :)

A to LC600H napajanje nikako nemoj uzimati! Bukvalno isto sam drugu mjenjao jer nije mogao gurati RTX 3060 12gb

Za NVMe se slazem ako ne utice previse na cenu, posto mi je i ovo knap. Napisao sam u prvom postu koje bih komponente zadrzao, tako da mi novo napajanje ne treba. ;)

Ono sto mene najvise buni/brine je sto ne znam koliko proizvodjac graficke kartice igra ulogu. Odnosno, vidjao sam konfiguraciju koja je slicna kao ova, ali je grafika npr. nVidia RTX 2060/8GB a cena je mozda i visa nego za konfiguraciju koju sam naveo gore. Ne bih da dam ovoliko para, a da posle opet nesto stuca i zapinje. :)

Nazad
Vrh Dno