Šta je novo?

Hardver Konfiguracija za 500e(+100e)

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

TEP3A

Čuven
Učlanjen(a)
07.02.2002
Poena
765
Drugari, potpuno sam ispao iz HW sveta. Treba mi pomoc da napravim konf za klinca, trenutno igra onaj debilni Fortnite na laptopu i to se pregreva i secka a verovatno ce uskoro to da preraste. U svakom slucaju igra se u 1080p i monitor je 60Hz.

Pre svega, gledao sam ove Gigatron konfiguracije(zbog garancije) ali kad vidim da stave napajanje od 2500 dinara pitam se gde jos stede ako tako stede na napajanju. Ideja je da uzmem neku osnovu u vidu B550+Ryzen 5600+2x8GB ram i neku diskretnu grafiku kod koje mi je bitnije da je dobro hladjena, da nije fabricki OC, i da nije previse bucna. Uglavnom, vise idem da bude stabilna konfiguracija nego da cedim svaki frame.
Uzimao kod nas ako je moguce zbog garancije, mada nisam gadljiv ni na Madjare. Da li mozda neka firma radi konfiguracije gde je sve sklopljeno, recimo 100e skuplje nego sto bi bilo da ja sve to radim sa madjarima? U tom slucaju bih uzeo tako sklopljeno.

Jel moze neki savet za konkretne modele?

Unapred hvala!

AMD Ryzen 5 5600
GIGABYTE B550 Gaming X V2
KINGSTON Fury Beast RGB 32GB (2 x 16GB) DDR4
ASRock Radeon RX6600 Challenger D 8GB
Lcpower Super Silent Modular Lc6650m V2.31 650w
SAMSUNG SSD 1TB 980 NVMe M.2

Jel pije vodu ovako nesto, ili neka komponenta moze da se zameni boljom za slican novac?

Ljudi, bio sam serviser racunara pre 20 godina, morao sam da vidim koje je podnozje za ryzen, sta se sad koristi ddr3 ili 4 pa sam se iznenadio da ima i 5 :D Odavno mi je konfiguracija sluzbeni laptop...

Svi saveti su zato vise nego dobrodosli da ne izgresim nesto.
Većina članova bi se ovde usaglasila da je ovo loše izbalansiran PC.
samo kazi zasto, da znam sta da menjam. Na prvom mestu mi je stabilnost i tisina u radu.
Zamenio bih napajanje i SSD ali ne znam koliko te koštaju ovi i gde pazariš...
gledam cene po kupujem prodajem i domacim prodavnicama. Nije bitno da li je 10-20-30e gore dole ako je bolje, ne kupujem svaki dan. Daj predlog za napajnje i ssd.

Podelio sam svoji izbor komponenata jer sam bio u istim razmisljanjima. PC je koncipiran u skladu sa namenom i namerom da se koristi narednih 4-5-6 godina.
Za svaku komponentu imam racionalno objasnjenje, ali nemam nerava da se ubedjujem sa ljudima da li je u balansu ili nije.
Istovremeno, zbir cena svih komponenti je bio najnizi u monitoru, gde ga besplatno sastave.

samo kazi zasto, da znam sta da menjam. Na prvom mestu mi je stabilnost i tisina u radu.

Dobro si počao. Da se nadovežem na ovo što si napisao za Garanciju. Najbolju garanciju kod nas daje Atom. Gigatron ima i visoke cene.

Slažem se sa ovim što je napisao član @jurodivi ovo je dobro osnova, sa malo izmena

AMD Ryzen 5 5600
GIGABYTE B550 Gaming X V2
Najkvalitetnije ploče su Aorus Elite V2 i TOMAHAWK. Neka zlatna sredina je TUF GAMING B550M ili PLUS. Sve ovo zavisi od trenutne cene. Ni GIGABYTE B550 Gaming X V2 nie loša , ali kao što rekoh zavisi od cene. Gornje dve bi bile moj prvi izbor. Zavisi šta ti treba od konektora.

ASRock Radeon RX6600 Challenger D 8GB - napiši cenu. Možda može da uđe i XT, ili neka bolja

Lcpower Super Silent Modular Lc6650m V2.31 650w
Napajanja gledaj Seasonic, Corsair, Antec. Bilo šta da je povoljno u ovom trenutku - kupuj.

SAMSUNG SSD 1TB 980 NVMe M.2
Samsung je imao neke brljotine u prošlosti. Idi na siguricu KC 3000 1 TB

nemam nerava da se ubedjujem sa ljudima da li je u balansu ili nije.

Kolega, nema potrebe da se duriš. Ni ja nemam nameru da objašnjavam loše izbalansiran PC. ;)

ASRock Radeon RX6600 Challenger D 8GB - nasao sam je na oko 230 kod domacih prodavaca. Procitao po reviews da pristojno tera igrice u 1080p i da je pri tome vrlo tiha. Video sam da je XT varijanta bolja, ali ne znam koji model i koliko bi skuplja bila?

Sto se tice ploce, Planira se uvek jedna graficka i jedan SSD. E sada, siguran sam da ce klinac(citaj tata) da pocne da se interesuje da mu sredi neko vodeno hladjenje ili da moze da kontrolise RPM(bitno) i RGB(manje bitno) kulera u kucistu preko ploce. Koji prikljuci su bitni za to? Vidim da kucista cesto pominju neke Asusu/Gigabyte/MSI tehnologije za to, na nekom prikljucku od 5V ali jos nisam to stigao da istazim. Gigabyte B550 gaming x V2 sam nasao na 90e kod madjara i lepa iskustva imam sa Gigabyte plocama ali ja dolazim iz molex ere, mozda se nesto menjalo u medjuvremenu... Da li se sa 550 cipsetom ogranicavam samo na postojece procesore? Jel dobijam nesto sa AM5?

Da li se sa 550 cipsetom ogranicavam samo na postojece procesore? Jel dobijam nesto sa AM5?

b550 je završna serija soketa AM4. Dobro je ispegalan i sasvim zreo. Ploče za AM5 serija 6, su na početku, nose napredak ali i baš veću cenu. Solidna ploča je oko 300€ a za taj novac možeš da kupiš b550 ploču , procesor i ram.

Planira se uvek jedna graficka i jedan SSD. E

Nije potrebno SSD, samo NVME. Već sam ti napisao predlog za KC 3000

Vezano za konktore RGB ARGB. B550 matična ih ima u određenom broju. Od modela zavisi da li ih ima više ili manje. Isto tako obrati pažnju da li ti je recimo poreban Type C port - napred ili pozadi (u opšte), ili recimo broj M.2 , šta od kartica imaš, ili želiš da ubaciš u budućnosti. Niko ne očekuje da znaš šta će da se desi za godinu - dve, ali treba da imaš opcije i neki plan.

Vec sam presekao za KC 3000, samo je meni SSD=NVME ;)
Da li ti ARGB/RGB portovi sluse samo za "lightshow" ili se njima kontrolise i RPM/PWM fano-ova?

VGA ce biti jedna, i jedan NVME. Verovatno preko USB-a ce ici neki wifi adapter jer nemam lan tu gde je sinko. Jedan USB da puni telefon i toliko od potreba :)

Da li ti ARGB/RGB portovi sluse samo za "lightshow" ili se njima kontrolise i RPM/PWM fano-ova?

Može da se konroliše brzina obrtaja. Ono što bi trebi bilo interesantno je da pročitaš razliku između led_demo, d_led and led_c1 .

Ukratko, verujem da će ploča B550 gaming x V2 da ti završi posao za sve. Evo ti šema. Ona će da ti razjasni mnog toga.

Capture.JPG

ASRock Radeon RX6600 Challenger D 8GB - nasao sam je na oko 230 kod domacih prodavaca. Procitao po reviews da pristojno tera igrice u 1080p i da je pri tome vrlo tiha. Video sam da je XT varijanta bolja, ali ne znam koji model i koliko bi skuplja bila?

Sto se tice ploce, Planira se uvek jedna graficka i jedan SSD. E sada, siguran sam da ce klinac(citaj tata) da pocne da se interesuje da mu sredi neko vodeno hladjenje ili da moze da kontrolise RPM(bitno) i RGB(manje bitno) kulera u kucistu preko ploce. Koji prikljuci su bitni za to? Vidim da kucista cesto pominju neke Asusu/Gigabyte/MSI tehnologije za to, na nekom prikljucku od 5V ali jos nisam to stigao da istazim. Gigabyte B550 gaming x V2 sam nasao na 90e kod madjara i lepa iskustva imam sa Gigabyte plocama ali ja dolazim iz molex ere, mozda se nesto menjalo u medjuvremenu... Da li se sa 550 cipsetom ogranicavam samo na postojece procesore? Jel dobijam nesto sa AM5?
Ja bih izbegavao tu gigabyte gaming plocu, jer ima problem sa pregrevanjem VRM (verovatno nece biti problema za 65W TDP, ali mozda se nekada odlucis za jaci CPU). Evo okacicu i yt link, a izvukao sam i screenshot, jer sam zaokruzio koje ploce valja gledati za slicne pare.
Inace, istina da ovo na testu nije gigabyte V2, ali mislim da sam kada sam to gledao (pre par meseci) nasao test i za V2, i da je bio isti djavo. Nema mi toga u lajkovanim snimcima na yt (moguce da sam u stvari nasao tekstualni test, a ne video), pa budi slobodan da uzmes to sa zrnom sumnje ako se lose secam, ali realno, nema apsolutno nikakve potrebe za rizikovanjem sa tom plocom.

Ako kupujes kod nas, kupi Asus tuf gaming B550-Plus (na testu je B550M verzija, mozes i nju ako hoces, ali ja vise volim ATX ploce).

Ako hoces od madjara, na ipon.hu je iz nekog razloga MSI B550-A PRO bila ubedljivo najjeftinija ATX ploca kada sam ja kupovao, a da je ok prosla na testovima, pa sam je zato izabrao, inace mi se vise svidja Asus jer mislim da je pametnije izabrao sta ce da ugasi ako se koristi drugi m2 slot (Asus gasi sata5 i sata6, a idiotski MSI je izabrao da gasi PCIe 4x slot, sto je kada se uzme u obzir i raspored PCIe slotova za jedne ozbiljne batine, jer ti efektivno pretvori plocu u mATX ako koristis oba m2 slota).
Ali, bila je nerazumno velika razlika u ceni na ipon.hu, pa sam ipak izabrao MSI, jer su to sustinski gledano ipak jako slicne ploce, i mozda moze da se tolerise 10% razlike u ceni, ali ne i vise od toga.

Naravno, ponavljam, ako na kraju odlucis da kupis kod nas, mislim da je Asus tuf gaming B550-Plus cist izbor. Asus ima i nesto bolju zvucnu, a ako se dobro secam i slot za mini wifi modul, ako nesto znaci.

Ako ipak odlucis da kupujes kod svercera, kad je vec usput predlazem i Kingston Renegade 3600 CL16 RAM kit.

Prilozi

• benchploce.png
    benchploce.png
    1.3 MB · Pregleda: 37
Poslednja izmena:
ASRock B550M Pro4 , B550M Steel Legend i MSI B550-A Pro su jeftini kod Mađara i solidne ploče...
Ako se uzima kod nas, TUF je dobar izbor ako mu ne treba front USB-C (koji je sada već relevantan jer i jeftinija kućišta sada dolaze sa njim)...

Posto cu verovatno da uzimam kod nas, da li je Asus tuf gaming B550M-E WIFI korektan izbor?
Resava mi veliki problem sto nemam Ethernet kod klinca u sobi, a ovde imam ugradjenu WI-FI karticu sa antenom.

Ono sto cu oci da izgubim su konektori. Koliko vidim ima dovoljno konektora za CPU kuler, za jedan koji ce ta izvlaci pozadi i par koji ce da uvlace od napred. Ukoliko se nekad odlucim za vodeno hladjenje za CPU, gde bi se ono konektovalo, na CPU_FAN header?

Posto cu verovatno da uzimam kod nas, da li je Asus tuf gaming B550M-E WIFI korektan izbor?
Resava mi veliki problem sto nemam Ethernet kod klinca u sobi, a ovde imam ugradjenu WI-FI karticu sa antenom.

Ono sto cu oci da izgubim su konektori. Koliko vidim ima dovoljno konektora za CPU kuler, za jedan koji ce ta izvlaci pozadi i par koji ce da uvlace od napred. Ukoliko se nekad odlucim za vodeno hladjenje za CPU, gde bi se ono konektovalo, na CPU_FAN header?
Jeste korektna ploča ali ugrađen WiFi nije garancija za bolji prijem, ima jačih USB sa antenom. Svi su legalno ograničeni na odašiljaču ali ima "nelegalnih" USB koji su jači.i boljim dometom.
AIO kuleri se priključuju u zavisnosti od modela, Kod nekih kao Arctic sve ide zajedno u CPU_FAN a kod nekih pumpa je odvojena ali može bilo gde. Mnoge ploče imaju AIO_ PUMP i/ili W_PUMP header.

Hvala!
Sto se tice wifi signala, ima ga u sobi skroz okej, samo nemam ethernet kabl pa verujem da ce ovo na ploci da mi zavrsi posao.

Dobro drugari, uskoro cu da ispisem ovde na sta sam sveo izbor pa ako nema nekih vecih primedbi da krenem da trazim :D

AMD Ryzen 5 5600
Asus TUF GAMING B550M-E WIFI
Seasonic (semimodular) 750W G12 GC series 80+ gold, G12-GC-750
Kingston M.2 NVMe 1TB SSD, KC3000

Tu smo negde :)

AMD Ryzen 5 5600
Asus TUF GAMING B550M-E WIFI
Seasonic (semimodular) 750W G12 GC series 80+ gold, G12-GC-750
Kingston M.2 NVMe 1TB SSD, KC3000

Tu smo negde :)

Dobro je, ako se uklapaš doplati za 6600 XT isplati se.

Za taj model nemam. Znam samo da je razlika u performansama oko 20-30% . Postavi temu Koju RX 5600 xt da kupim ?

Da ne pravim novu temu, vidim neke akcije u pc practicu i nije mi jasno kako prave cene, s obzirom kada sam pravio konfiguraciju pre 5 6 7 godina gotove konfiguracije su bile skuplje po 150 200e nego ako sastavim sam. A sad imam ovu ponudu
A da napravim nesto malo bolje sam platio bih komponente 15k vise. Sad da zavrsim ovaj monolog treba mi pomoc da li se isplati uzeti ovaj gotov pc i sta bi ste vi najpre promenili. Potrebe su klasika surf multimedia povremen gaming

@DULE98

Akcija ( za par komada po toj ceni idu bez / sa minimalnom zaradom )

standardne cene

Ryzen 5 5500 ~ 11500
ploca B450M ~ 7000
2x8GB 3200MHz ~ 5000
SSD 1TB ~ 5500
RX6600 ~ 26500
kuciste i napajanje ( IG Max 600 ) ~ 6000

zamenio bih samo napajanje

Zastarele komponente koje su kupili po ceni na veliko i bez poreza jer ide u proizvodnju za dalju prodaju a porez plaća krajnji kupac. Zaradiće oni dobro. 3000 samo po ovome što je Saša napisao (malorodajne cene) a verovatno oko 10 soma ako sam ja u pravu.
Ryzen 5 5500 je trenutno naj jeftiniji Ryzen u proizvodnji. Nema PCIe v4.0, prilično slabiji od 5600x.
Ploča je minimalac i više se ne proizvodi.
Napajenje minimalno.

Sebi sam skoro uzeo sledecu konfiguraciju

Procesor i5-13500 (donesen iz inostranstva)... alternativa i5-13400 - 31500 sa integrisanom grafikom
ploca GIGABYTE B760M DS3H DDR4, - 13000
2x16 GB RAM na 3200MHz, - 9300
nmve 1GB Kingston 3000 - 8100
NZXT H5 Flow kuciste - 12500
SEASONIC Napajanje G12 GC-Series 750W, 80+Gold - 11600

Zbirno 86000 tj nesto vise od 700e

Mozes uzeti kuciste od 10.000 ili neko drugo napajanje...

Vrh Dno