Šta je novo?

Konfiguracija za ~500€ bez monitora

Love Hunter

Slavan
Učlanjen(a)
10.07.2004
Poena
390
Ja sam nesto sastavio na papiru, pa ako nije problem neki savet...

CPU: AMD Athlon 2500+ XP, SSE, Socket A, (Barton), Box

RAM: 2x DDRAM 256Mb DDR400 PC3200 (brand), Corsair, Valueselct
ili
2x DDRAM 256Mb DDR400 PC3200 (brand), Kingston VR

MB: nForce2, Epox 8RDA+, DDR400, Socket A, Sound + LAN, USB2.0, IEEE1394
ili nForce2, Abit NF7-S, DDR400, SATA-RAID, Socket A, Sound + LAN, USB2.0, IEEE1394
ili nForce2, Abit NF7, DDR400, Socket A, Sound + LAN, USB2.0
(mislio sam prvobitno nForce2, Epox 8RDA3+, DDR400, Socket A, Sound + LAN, USB2.0, IEEE1394 ali sam cuo da nema sound storm zvuk pa sam odustao)

HDD: 160.0Gb Maxtor DiamondMax +9, 7200rpm, 8MB
ili
120,0Gb WD Caviar WD1200JB, 7200rpm, 8MB, 8.9ms

CD/DVD: DVD-RW LiteOn LDW-851S01C, DVD +R/-R 8x,+RW 4x, -RW 4x, CDRW 40x24x40
ili
DVD-RW NEC ND-2500 4xDVD+/-RW 8xDVD+/-R
ili
DVD-RW Pioneer DVR-107D DVD+R/RW DVD-R/RW 8X4X12 CDRW 40X32X40
(necu rezati na no name-princo diskovima pa mi nije bitno kakav je u tom segmentu...posto kazu da neki lose rade sa tim diskovima. Ali mi je bitno da obicne CD diskove reze i cita lepo jer nemam CD pisac)

VGA:
Tu imam dilemu. Ne igram igrice, ali bih ponekad odigrao nesto cisto onako rekreacije radi. Uklopilo bi mi se u cenu nesto od sledeceg:

Gigabyte ATI Radeon 9200 8xAGP 128MB DDR DVI Twin View VIvo
ili
Club 3D ATI Radeon 9200 8xAGP 128MB DDR DVI Twin View VIvo
ili
Club 3D ATI Radeon 9200 8xAGP 128MB DDR DVI TVO Twin View , 128bit

(mozda nVidia FX5200, mada svi kazu da je ovaj Radeon 9200 bolji)

Kuciste: Neo CN-602SBK i tu nemam dilemu, s tim sto ce napajanje ici Chieftec 360W dual fan umesto Neo-vog 300W. Samo ako neko zna jel ovo kuciste ima mesta za 8CM ventialtore ili 6CM kako su napisali u SK?

Koliko ubrzanje bih dobio ako bi uzeo nesto jace od 2500+? Npr. 2600+ ili eventualno 2800+ ?
Da li je 512 MB ukupno memorije dovoljno za vecinu danasnjih potreba (ja znam sta ja radim na kompu, ali ono, mozda ipak jos 256 MB extra da se doda?)

P.S. Ako znate neku OK FM radio karticu , bio bih zahvalan posto se slabo razumem u taj segment konfiguracije.

Unapred hvala

Sto se tice Radeona 9200, prakticno je svejedno (ako ti treba Video In, onda uzmi ViVo verzije), samo gledaj da ti ne uvale SE (sto ova treca sigurno nije, a verovatno ni prve dve, ako su cene slicne). Eventualno mozes uzeti 9600 obican koji kosta oko devedesetak evra.

Ako uzmes jos 256 MB, onda nema nista od dual channel moda. Znaci, ili 2x256 ili 2x512.

Cekaj, zar nije ako u prvi i treci slot stavim RAM module to je Dual channel? Zasto se menja situacija ako u sredinu dodam jos jedan modul? Zar ne postoje neki jumperi koji bi rekli ploci da ukljuci dual channel u ovom slucaju?

A svakako da necu uzeti SE tj. 64 bit Radeona. Sve tri navedene kartice su "cistokrvne" kako ih zovu. Znaci 128 bit, 128 MB.

Pa jesu iste velicne?! 256 u prvom i jos toliko u trecem slotu? Ne vidim razlog zasto dodavanje jos jednog ISTOG modula od 256 u sredinu disable-uje Dual channel? No dobro, ako tako kazete, onda cu ostati na 2x 256.

Poslednja izmena:
A kombinacija 2x256 i 512 u sredini?

Bolja kombinacija ti je 2x256 u jednom kanalu i 1x512 u drugom...

Dobro. Ali ja sam mislio na memorijske slotove. Recimo imam ih tri. Kako da rasporedim 2x256 i 512 MB RAM-a da bih dobio to sto kazes.

512MB u izdvojeni a 256ice na drugi kanal.
Odgovor ostalim stručnjacima: ako je jedan modul u izdvojenom slotu, a drugi u nekom od ostala dva, DC radi, bez obzira na njihovu veličinu ili eventualno prisustvo trećeg modula.

Love Hunter je napisao(la):
RAM: 2x DDRAM 256Mb DDR400 PC3200 (brand), Corsair, Valueselct
ili
2x DDRAM 256Mb DDR400 PC3200 (brand), Kingston VR
Svejedno, obe su OK.

MB: nForce2, Epox 8RDA+, DDR400, Socket A, Sound + LAN, USB2.0, IEEE1394
ili nForce2, Abit NF7-S, DDR400, SATA-RAID, Socket A, Sound + LAN, USB2.0, IEEE1394
ili nForce2, Abit NF7, DDR400, Socket A, Sound + LAN, USB2.0
(mislio sam prvobitno nForce2, Epox 8RDA3+, DDR400, Socket A, Sound + LAN, USB2.0, IEEE1394 ali sam cuo da nema sound storm zvuk pa sam odustao)
Ni NF7 nema SoundStorm.
Znači ako ti je to jedan od kriterijuma, ili NF7-S ili 8RDA+.

(mozda nVidia FX5200, mada svi kazu da je ovaj Radeon 9200 bolji)
Ako su i jedna i druga karta 128bit, FX5200 je nešto brži.

Koliko ubrzanje bih dobio ako bi uzeo nesto jace od 2500+? Npr. 2600+ ili eventualno 2800+ ?
Nigde primetno.

Da li je 512 MB ukupno memorije dovoljno za vecinu danasnjih potreba
Jeste.

Vojkan je napisao(la):
512MB u izdvojeni a 256ice na drugi kanal.
Odgovor ostalim stručnjacima: ako je jedan modul u izdvojenom slotu, a drugi u nekom od ostala dva, DC radi, bez obzira na njihovu veličinu ili eventualno prisustvo trećeg modula.

Pa dobro, ja samo nikog ne znam ko koristi dual channel a nema 2x256 ili 2x512...

Evo ja "koristim" dual channel a imam 3*256MB, i šta sad?

Poenta je da je jedan kanal rezervisan za onaj izdvojeni slot, a drugi za dva spojena, i kada znaš to sve ostalo je jasnije, između ostalog i to da se DC ne uključuje i isključuje (bar ja nisam video prekidač na ploči) nego da radi uvek kada oba kontrolera imaju čemu da pristupe.

Vojkan je napisao(la):
Ako su i jedna i druga karta 128bit, FX5200 je nešto brži.

Aha... sad sam bas u rebusu, sta znaci brzi? (=bolji?)? Ma rekoh ne zamlacujem se igricama, ali cisto da eto ponekad odigram ponesto, a i kad mi klinac od rodjaka dodje :p

P.S. Barem smo razresili dilemu sa dual channel-om :)

P.P.S. Imam SB Live! Value (onaj prvi cim se Live! serija pojavila 2000 god) pa me zanima da li bi postigao nesto da njega ostavim u masini, a da disable-ujem sound storm na ploci? Ne bih petljao jer znam da je SS sasvim OK... ali ono, cisto razmisljanje. :)

Aha... sad sam bas u rebusu, sta znaci brzi? (=bolji?)? Ma rekoh ne zamlacujem se igricama, ali cisto da eto ponekad odigram ponesto, a i kad mi klinac od rodjaka dodje :p
Brže pada sa zgrade kada je baciš :)
Pa šta može da znači, daje više fps-a, a i DX9 je karta, onako da se kurčiš :)

P.P.S. Imam SB Live! Value (onaj prvi cim se Live! serija pojavila 2000 god) pa me zanima da li bi postigao nesto da njega ostavim u masini, a da disable-ujem sound storm na ploci? Ne bih petljao jer znam da je SS sasvim OK... ali ono, cisto razmisljanje. :)
Dobio bi verovatno bolji zvuk. Kažem verovatno jer nisam probao baš tu varijantu, ali sam menjao soundstorm za Live! 5.1 i zvučalo je bolje (za mene), a kako su to skoro iste karte... Probaj pa vidi sam šta ti više odgovara, glupo je da te neko ubeđuje šta se tebi više sviđa.

Crnogorac081 je napisao(la):
koji Hard, i CD/DVD izabrati od ponudjenih

WD Caviar i Pioneer DVD-RW

Vrh Dno