Šta je novo?

Hardver Konfiguracija za 40000-50000

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Ash

Cenjen
Učlanjen(a)
26.12.2011
Poena
154
Pozdrav svima, planiram da devojci sklopim kompjuter u cenovnom rangu iz naslova. Graficka kartica nije potrebna, bitno je da ima solidan procesor, zadovoljavajuce napajanje jer sam svestan da je ono osnova stabilnog racunara, dovoljno rama i brz ssd od minimum 500gb, generalno nisam siguran koliko ce ona osetiti razliku izmedju sata i m2, ali ako moze da se uklopi u budzet u ovom turbulentnom vremenu za sklapanje racunara onda da. Kompjuter ce se korisititi mahom za ucenje, rad, i slicno, uz ukljucenih dosta tabova u hromu, i po neki softver za snimanje ekrana, bitno je da sve "leti" sto se tice tih njenih potreba, jer se godinama muci sa nekim sporim laptopovima, pa rekoh da joj olaksam malo i iznenadim. Kad sam vec otovrio temu, neka preporuka jaftinog monitora do 100e i po mogucnosti 24 incha ne bi bila na odmet. Hvala Vam puno unapred!

Rešenje
Najjeftiniji 4-core procesor sa integrisanom grafikom (R3 2200G ili i3-10100), oni su oko 12-13k
Ploča A320/B450/H410/B460 oko 8-9K, najbitnije videti koje portove ima, pre svega (digitalne) video izlaze
Memorija 2x8 GB, bar na 2666 MHz, to je oko 9-10K
Napajanje bilo koje solidno 400+W (Gigabyte, FSP, LC power, Cooler Master, Chieftec....), to je oko 6-7K
SSD od 500GB kreće od 7k, NVMe su malo skuplji. Ne verujem da će primetiti razliku, ali ako je cena malo veća, isplati se uzeti NVMe
Kućište bilo koje, za 3-4k
Sve ukupno oko 50.000 RSD

FHD monitori kreću od 100€, uglavnom TN panel. Bitno je da ima digitalni ulaz. Ima i polovnih za 60-70€ sa IPS panelima.
Najjeftiniji 4-core procesor sa integrisanom grafikom (R3 2200G ili i3-10100), oni su oko 12-13k
Ploča A320/B450/H410/B460 oko 8-9K, najbitnije videti koje portove ima, pre svega (digitalne) video izlaze
Memorija 2x8 GB, bar na 2666 MHz, to je oko 9-10K
Napajanje bilo koje solidno 400+W (Gigabyte, FSP, LC power, Cooler Master, Chieftec....), to je oko 6-7K
SSD od 500GB kreće od 7k, NVMe su malo skuplji. Ne verujem da će primetiti razliku, ali ako je cena malo veća, isplati se uzeti NVMe
Kućište bilo koje, za 3-4k
Sve ukupno oko 50.000 RSD

FHD monitori kreću od 100€, uglavnom TN panel. Bitno je da ima digitalni ulaz. Ima i polovnih za 60-70€ sa IPS panelima.

• Like
Reagovanja: Ash
Hvala na odgovoru, da li mislis da bi neka varijanta sa 4350g ili i510400f varijantom bila overkill? Definitivno ne planiram da stedim na napajanju, jer je ideja da bude solidan i stabilan komp za izvrsavanje ne toliko zahtevnih taskova, web + rad u Officu i jos po neki sitniji program u narednih 10 godina, i ako bude trebalo dodam joj svoju staru graficku ili sa nekom plocom koja je kompatabilna se nekim novijim procesorom zamenim ako je potrebno u buducnosti.

Svakako su boje opcije, ali izlaze iz budžeta. Inače, F verzije nemaju integrisanu grafiku. i3-10100 je 4c/8t, pa je više nego dovljno za web/office upotrebu, teško da će se sa nekim boljim procesorom videti razlika. 4350G je malo skuplji i ima nešto bolju grafiku, ne znam da li se isplati.

Što se tiče diskretne grafike, za 50€ ne možeš kupiti ništa posebno. Jedino što u tom slučaju ne moraš da obraćaš pažnju da li procesor ima IGP i koji su izlazi na ploči. Opet, po mom mišljenju, ako joj ne treba dGPU, nema smisla stavljati je. Manje je komponenti koje mogu da se pokvare :D

Što se napajanja tiče, ta konfiguracija troši ukupno 100W. Tako da snaga svakako nije bitna, samo kvalitet napajanja. A i to ne mora da bude premium, pošto će biti pod 30% opterećenja maksimalno.

U svakom slučaju, ne bih ja sad previše ulagao, kad se lako može zameniti sve. Ako bude potrebe za boljim procesorom, biće i5/R5 modela za 50€ za nekoliko godina. RAM uvek može na 2x16, ako ploča nema 4 DIMM slota. Napajanje se lako menja ako nekad bude trebalo, mada i ova osrednja znaju da traju po 10 godina.

Moja preporuka bi bila i3-10100, zaista nema smisla davati više novca. Ryzen 2200G je jeftiniji ali "samo" 4c/4t, ili je skuplji 2-3k ako se traži 4c/8t verzija (2400G, 3400G, 4350G). Treba samo videti i koje su ploče u ponudi, tj. koja je ukupna CPU+MB cena. Jedini razlog zbog kog bih ja uzeo R3 u ovom slučaju je AMD-ov ReLive za snimanje ekrana. Znam da mnogi preporučuju OBS ili nešto slično, ali meni je ovo AMD rešenje nekako najjednostavnije i najlakše. Opet, to je moje mišljenje, nekome možda ne odgovara i koristi druge programe.

• Like
Hvala ti puno na detaljnom odgovoru. Iako sam intel guy, jako mi se dopao 4350G koji nije puno skuplji kod nas u radnjama od i3-10100, i nesto kontam da taj komp nece skoro da se upgrade, a sa druge strane intel je poznat po limitiranju jedne serije, tj chip-a, na jednu vrstu mob-a, ili se to mozda promenilo u poslednje vreme. Interesuje me koja bi maticna najbolje isla uz 4350G po vasem misljenju?

Predlog za monitor - ASUS sa VA panelom serija 247 i 249 ( 11500-12500 din )

Cene pojedinih novih komponenti i ponudu domacih gotovih konfiguracija ne bih da komentarisem :(

• Like
Vrh Dno