Šta je novo?

Konfiguracija za 24/7

Owerburn

Slavan
Učlanjen(a)
10.11.2008
Poena
319
Dakle kao sto pise treba mi najjeftinija konfiguracija za 24/7, NOVA naravno, bez monitora.
Nasao sam u oglasima konfe oko 10 000 din ali me interesuje da li ima nesto jeftinije, znaci performanse nisu bitne posto ce da sluzi samo za download i nista vise.
Jos nesto, ako nije problem da napisete pored svake komponente i pribliznu cenu, zato sto cu mozda usput da nadogradim i sadasnji komp pa cu ono sto "odpadne da ubacim u 24/7 masinu".
Znaci tastatura, mis, monitor, modem, cd/dvd, zvucnici mi ne trebaju, a bice dovoljno 512 ram i hdd 80 ili manje GB-a :)
Predpostavljam da ce nekome da padne na pamet intel posto sam naveo 24/7, ali "Nemojte ljudi ko boga vas molim"
Iskreno meni je ovo tezi zadatak nego da sklopim konfu za 1k evra, a verujem i vama ;)

Jao:S:. Ladno nisam provalio da tebi te stvari NE trebaju. Znaci, CPU, ploca, RAM, HDD i case:
Sempron LE-1100 ~20e
512MB RAM-a (Kingston) ~7e
WD 80GB ~30e
Biostar MCP6P-M2 ~34e
Neki Codegen 400W ~30

Ukupno ~120-125e.
Kao sto vidis, to je to. Ne mozes da uzmes prakticno nista slabije od ovoga.
:wave:

Eh... u tom slucaju ce mozda da posluzi i moj stari p3 om je dusa u nosu, ili sadasnja konfa iz potpisa ionako imam jos 9-10 meseci garanciju, a za godinu dana cu sigrno da je zamenim ;)

Tnx anyway

Dakle kao sto pise treba mi najjeftinija konfiguracija za 24/7, NOVA naravno, bez monitora.
Nasao sam u oglasima konfe oko 10 000 din ali me interesuje da li ima nesto jeftinije, znaci performanse nisu bitne posto ce da sluzi samo za download i nista vise.
Jos nesto, ako nije problem da napisete pored svake komponente i pribliznu cenu, zato sto cu mozda usput da nadogradim i sadasnji komp pa cu ono sto "odpadne da ubacim u 24/7 masinu".
Znaci tastatura, mis, monitor, modem, cd/dvd, zvucnici mi ne trebaju, a bice dovoljno 512 ram i hdd 80 ili manje GB-a :)
Predpostavljam da ce nekome da padne na pamet intel posto sam naveo 24/7, ali "Nemojte ljudi ko boga vas molim"
Iskreno meni je ovo tezi zadatak nego da sklopim konfu za 1k evra, a verujem i vama ;)

Od 10k neces naci nista jeftinije. Tebi sada kada je oslabio dinar treba MINIMUM 17000 din. i to je sa nekom integrisanom grafickom kartom.

Znaci samo ploca i proc 100 evra, 20 evra za DVD, 13 evra za 1gb ram memorije (manje od ovoga se stvarno ne isplati, tipa ustedeces 3 evra i imaces duplo manje ram memorije).

HDD takodje. 80gb je nesto najneisplativije sto mozes da uzmes. Jer za 5 evra vise mozes 160gb da uzmes.

Kuciste sa 400W napajanja 30 evra, tastatura i mis oko 12 evra. Znaci u svakom slucaju ispod 200 ne vidim kako da se sklopi komp.

Jedino nesto polovno da uzmes.

@Achilles82
Ljudi zasto prvo lepo ne procitate pitanje pre nego sto odgovorite, stvarno mi niste jasni, ako si citao celu temu mogao si da vidis da se i peja zeznuo pa se posle ispravio.
Lepo pise NE TREBAJU mi DVD, mis, tastatura, integrisanu graficku sam i planirao da uzmem...

onako kako ti je napisao peja je najjeftinije sto moze, ali ja sebi ne bih to uzimao...
prvo, download masina, znaci puno diska, a ne 80gb ...
drugo, meni masina sluzi za kacenje na lcd tv, pa mi zato treba bolja int grafika (780g) i proc x2
e sad narravno, svakom prema potrebama i mogucnostima, pa ti razmisli |)

Sta ti tacno znaci 24/7? download sa neta ili 24h igranje ? :)

Cisto kao ideja, ako je samo za download 24/7, postoji i opcija (napominjem da je nisam probao/koristio i pricam teoretski) kupiti neki ruter koji ima mogucnost kacenja externog usb diska i za koji na netu postoje modifikacije koji mu omogucavaju da skida torente i sl.
Prakticno cena rutera i diska bi bila oko 100-110e i kabl da se spojis do tvog kompa sa koga se pretpostavljam sve radi preko remote.
Mislim da racunar kada radi 24/7 pojede mesecno barem 500 dinara struje (uskoro treba struja da poskupi pa ce biti i vise) pa bi se to samo isplatilo na godinu dana ustedom struje, naravno kada bi sve radilo kako treba.

Naravno da moze jeftinije i manje i bolje za download masinu :)

Intel D201GLY (mini-ITX ploca + int. grafika + zalemljen procesor) za ~3500din
memorija: ~500din
ukupno: 4000din za sve sem harda. As low cost as possible.

Ako ti treba SATA, mozes da uzmes D201GLY2 plocu, ona je ~20e skuplja.

U tom slucaju, moze PM o lokaciji gde toga ima?
Najjeftinije sto sam ja nasao je bilo za ~5500, sto je otprilike isto kao i GLY2.

Ova poskupljenja stvarno nisu normalna :zgran: Ja sam Intel D201GLY platio prosle nedelje oko 2300 dinara. Euro je porastao ali poskupljenje od 50 % van svake pameti :mad:

@danijel00
Dovoljno bi bilo i 80GB...

@joojant200
Naravno da je 24/7 za dl, ko je toliko lud da se igra 24/7 i to na masini sa 512 rama i integrisanom grafikom?
Ta ideja sa ruterom mi se bas i nesvidja...
Koliko sam ja izracunao Sempron LE-1100, hdd, ploca trose manje od 90W/h znaci to je- (90*24*30)/1000=65KW, KW je prosecno 4 din ( valjda) 65*4=260din mesecno... ili mozda gresim?

BTW nadam se da ce posle nove godine cene malo da se normalizuju pa cu malo da nabudzim sadasnju konfu, tako da ce da ostane par stvari od nje ( kuciste, napajanje, HDD, mozda ploca) tako da cu tu da ubodem Semprona LE-1100 (1300 din) i da kuliram :)

Jel zna neko kada ce odprilike cene da se vrate na staro?

nikad? :D

kupi polovnu pIII za 50 eura nadjes i vozi... :)

Tog semprona ima samo u cenovnicima. Kad prošetaš do prodavnice, nigde ništa :S:

BTW, ja sam sastavio i podesio svoju masinu :D
ECS GeForce6100PM-M2 (nF 430 chipset, ima pcie x1, za razliku od biostara, ali nema lpt, što sam kasno video :wall:)
Sempron le-1250 (nije bilo slabijeg nigde u gradu)
1GB DDR2 (razlika 100din u odnosu na 512)
stari hard od 10gb za OS
sve troši ~70w pod opterećenjem
sve placeno ~6000

i jedan ogroman overkill: lc power lc7480 (480w) :D
Nisam uspeo da nađem neko dobro i kvalitetno napajanje od 200w (šta ljudi kod nas stavljaju za neki htpc????), tako da sam uzeo ovo. Na njega ću da zakačim ruter, malo pojačalo od 6x5w i još gomilu elektronike, tako da nije wasted :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno