Šta je novo?

Konfiguracija za 1000 eura

rzanac

Cenjen
Učlanjen(a)
02.04.2014
Poena
170
Ako moze pomoc iskusnih kompjuterskih strucnjaka za jednu konfiguraciju za cenu 1000 eura ( eventualno 10 % vise )...potrebno za srednjoskolca od 18 godina pa je jasno koje su potrebe...domace radnje i KP dolaze u obzir...odavno sam van tih tokova davno je proslo od kada sam sklapao konfiguracije, vreme me pregazilo...lepo bi bilo kada bi se ukopilo neko estetski lepo i kvalitetno kuciste...takodje mi treba preporuka za monitor ( pretpostavljam 22 inca ili vise je sada neki standard ) cija cena ne ulazi u cenu konfiguracije...hvala svima na savetu i preporuci.

Sad je najgore vreme za kupovinu, pre svega zbog situacije sa grafickim kartama, odnosno majningom....

Evo ovako na brzaka:

Domace radnje:

Ryzen 5 1600 -25 000
LC Power Cosmo Cool LC-CC-120 -2600
Asus Prime B350 Plus -12 800
Kingston HyperX Fury Black 16GB 2666mhz -19 000
Samsung 850 EVO 250gb -12 000
Toshiba 1TB HDD - 5500
MS Industrial Black Widow (ili bilo kuciste koje vam se svidja, ovo je bas dobro za ovaj novac) -5300
Seasonic SS-620GB 620W -9000

Oko 91k dinara, ili ti oko 760e, ostaje oko 340e za grafu, sa ovakvim cenama mozete jedino da pojurite neki GTX 1060(RX 580 necete naci zbog gorepomenutog majning ludila)... Ako se izbaci SSD (po meni treba uzeti SSD svakako uz konfu od 1k eura), onda ako uleti dobra cena za GTX 1070, odlicno (recimo Gainward Phoenix model za oko 430e, bila nekad, proverite sad, odlican model (od jeftinijih) je i Inno3D Twin X2). Opet ako se odlucite za GTX 1060 onda moze i jeftinije napajanje. CPU OC na 3.7-3.8ghz uz maksimum 1.35V voltage, nista preko toga nije vredno vecih temperatura i buke. Takodje ram mozete isto kod Madjara veci izbor, nije neka usteda, eventualno mozete za ovaj novac kod njih naci ram na 3000mhz, sto sa GTX 1060 i GTX 1070 nece doneti nista u igrama, ali eto opcija svakako. Ponuda rama kod nas je haos....

Eto okvirno na brzaka, moja preporuka je da da vam osnova konfe bude Ryzen 5 1600, best buy CPU trenutno, ostalo po volji. Ako ne zelite OC, imate 1600X model, skuplji je 4k dinara, out of box dobijate 400mhz vise, a opet ne dolazi za box hladnjakom pa cete opet imati trosak na aftermarket kuleru. Onda mozete A320 plocu. Validna je i to opcija, necete dodatnim klokom od 200,300mhz dobiti nesto bitno. Oba, 1600 i 1600x, dostizu otprilike iste/slicne klokove kada se klokaju.

Poslednja izmena:
19.000 na 16GB ram? Kriminal.
Ram bih uzeo na KP. Za te pare moze 3k ram da se uzme i kusur da ostane.

Sto se kucista tice, MS industrial jesu best buy, ovako:

MS Black Widow-nesto na foru Fractal Design, kuciste pravljeno za ljude koji vole cist dizajn, nesto tise je od ostalih jer ima zvucnu izolaciju-kvalitet je sasvim dobar.

MS Titan Pro- iznutra isto kuciste kao Widow, isto dobar kvalitet, razlika je u spoljasnosti.
Titan ima bolji protok vazduha, filtere koji se skidaju na klik, kao j providnu stranicu od pleksija.

MS Spectrum-najlepse od svih njihovih, ali je dosta stedjeno po pitanju kvaliteta.
Protok vazduha je manji nego na Titanu i Widowu, nema tool-less montiranje HDD-ova, lim je dosta tanji, nema fan kontroler i ne dolazi sa ventilatorima, dok ovi dolaze sa 3.
Naravno prednost estetika, masivna staklena stranica, kao i staklo napred, mnogo dobro izgleda.

Ne bih isao na skuplja kucista od MS iz razloga sto bi moralo na necemu da se stedi, da se uzme manji SSD, slabija grafika ili usteda na nekoj drugoj bitnijoj komponenti.

Za ostalo se slazem sa djokosrb :)

Poslednja izmena:
Pa nije mu mnogo jeftiniji ram ni na KP tipa 17k je ove brzine, 3000mhz ram na ovim kartama mu nece doneti nista. Jedino sto je izbor bolji. U globalu cene rama ne treba komentarisati ovo je haos.

Evo na Benchu prodaje covek 3k memoriju staru 3 nedelje 16GB za 135e.

Ne znam kakve su cene kod KP prodavca, ako je kao sto djoko kaze, onda nisu azurirali cene i dosta je poskupelk..

Malo su digli cene u poslednjih 10 dana, plus kada ih cimnes na svaku komponentu koji evro vise. Taj ram na benchu je preko 16k, postarina, otkupnina/provizija za istu...dodje na slicno, osim eto sto dobija brzi ram, os kojeg nazalost nece imati nista, jer nema gtx 1080ti...

Sve u svemu, trenutno cene i ponuda jako losi u globalu, a kod madjara se (finansijski) isplati samo uzeti gpu, ako ga uopste i nadjes. Jedino je to ponuda, razlicitih modela, veca.

Na kp je Corsair 3000 135 do 140 evra. Greota je uzimati sporiju memoriju, samo da bi se dale pare našim lopovima od prodavaca (WinWin, Gigatronu i ostaloj bagri prevarantskoj)

Pa kakve veze ima koliko je, bolje je uzeti 3k ram nego 2666, sa kojom god kartom i cak da je skuplji 3k ram malo isplati se.

Ovako ispadne i jeftinije par hiljada, a uzima se bolji ram :D

Hvala svima na savetima...nisam imao potrebe a imao sam i neke druge preokupacije, pa vec nekoliko godina ne pratim pomno stanje na trzistu...OK, znam za RYZEN, za nove grafike, ali sve to vise informativno bez nekog udubljivanja u stvari...cuo sam i da je RAM poskupeo...gledao po internetu i prosto ne verujem koje su cene RAM memorija i grafika...sad sta je tu je...hvala jos jednom svima...imam smernice sto mi je bilo najbitnije, pa cu polako da sastavim nesto...a sigurno cu morati da dodam jos nesto preko tih 1000 - 11000 eura, uvek to tako bude.

Nazad
Vrh Dno