Šta je novo?

Hardver Konfiguracija - Savet za kupovinu i sklapanje

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

nenadan

Poštovan
Učlanjen(a)
07.05.2023
Poena
85
Pozdrav...Doslo vreme za novi racunar pa bi mi dobro dosao koji savet. Nista nije hitno, gledam da prodjem sto jeftinije i sto bolje. :) Igre me ne interesuju ali bih ipak ostavio prostor za kasniju kupovinu neke graficke.
Pa sam mislio da pocnem sa kupovinom. Moze i sa KP i iz nasih radnji...Imam neku ideju -

Maticna - MSI MAG B760 TOMAHAWK WIFI DDR5
Procesor - INTEL Core i5-13600K
SSD - Lexar NM710 1TB M.2 nvme ssd (LNM710X001T-RNNNG)
HDD - SEAGATE BarraCuda 2TB 3.5" 7200rpm 256MB SATA ST2000DM008
RAM - G.Skill 32Gb Trident Z5 Rgb Ddr5 6800Mhz Cl34 Kit F5-6800J3
Kuler - Arctic Freezer i35, 150W TDP, ACFRE00094A, 1700
Kuciste - LC POWER 703B-ON QUAD-LUXX
Napajanje - COOLERMASTER MWE Bronze 650W V2

Da li moze ovo da se uklopi bez problema?

umesto ovog SSD-a išao bih na mnogo puta preporučivan Kingston KC3000 (tako nešto)
umesto HDD-a od 2TB uzeo bih 3TB (Toshiba P300 mi se dobro pokazala)
koliko vidim, kuler nije RGB za razliku od memorije i ventilatora koji su ugrađeni u kućište

nije navedeno najvažnije: budžet

Poslednja izmena:
Ja bih licno uzeo bolji cpu kuler bar minimum ak400, kuciste mozes mozda tt H570 TG ARGB ili jeftinije tt s200(oba mesh i 3 argb venta ako ti bitno da sija), ssd preporuka od gore svakako.
Napajanje je solidno ali ne znam koji ti plan za buduci upgrade grafike.

Niko!
Jedino ako neko ima identičnu konfu može da ti odgovori na postavljeno pitanje, a očigledno da nema niko.
Ja sam totalni laik i zato pitam ovde, na Benchu..Pa nije valjda da se ljudi odavde, sa foruma, ne razumeju u hardwer..

umesto ovog SSD-a išao bih na mnogo puta preporučivan Kingston KC3000 (tako nešto)
umesto HDD-a od 2TB uzeo bih 3TB (Toshiba P300 mi se dobro pokazala)
koliko vidim, kuler nije RGB za razliku od memorije i ventilatora koji su ugrađeni u kućište

nije navedeno najvažnije: budžet
Da, sada sam pogledao Kingston, razlika je nekih desetak e..moglo bi da prodje.

Toshiba je duplo skuplja, to mi je mnogo. A ionako ce se koristiti za pakovanje filmova i serija, nista zahtevno.

RGB, to je ono sarenilo je l' da? To mi uopste ne treba. Valjda moze da se iskljuci. Ili moze neko drugo kuciste. Ne treba mi nista fensi. Najobicnije, samo sa ventilatorima, ili da mogu da se ubace ventilatori.

Napajanje. Ne znam koliko bi trebalo jako da bude. Mozda cu kasnije ubaciti neku graficku.

Budzet..do 1200e. eventualno nesto malo preko.

Evo sta sam ja kupio vecinu na KP, a monitor i kuciste u radnji, za oko 1250 e. Cisto da uporedis. Uklapa ti se u budzet, a i tu je monitor, pa ako ti ne treba bice jos jeftinije.
Jedino ako bas hoces Intel kombinaciju. Da ne bude svog konja hvalim... ali mogu da kazem da se konfiguracija odlicno pokazala. Nisam doduse gledao kakve su cene sada, ali ne bi trebalo da se mnogo razlikuju. dodaj za HDD, moja preporuka takodje za Toshiba P300 3 tb (oko 70e) mozda je skuplja ali prostora nikad dosta, a dobra je.

CPU Ryzen 7 5700x
Kuler Arctic Cooling Freezer 34 Esports Duo
Maticna Gigabyte B550 Aorus Elite V2
RAM Kingston Fury 32gb Renegade Ddr4 3600mhz Cl16
GPU Asrock Radeon Rx 6700 Xt
NWME Kingston Kc3000 1tb
PSU Coolermaster Mwe Gold V2 Modular 650w
Kuciste LC Power Gaming 804B-ON Obsession X
Monitor LG 24GN60R-B

Kuler možda bude slab za 13600K na defaultu...mada, ako je samo za igre, možda bude ok.
Eto, @Karaburac je napisao da bi mogao da uzmem, valjda je to ovaj - Deepcool AK400, pa bi to uradio. Napajanje, da li bi bilo dobro, ili treba malo jace? Kuciste..ima li neko jeftinije a da radi posao? Graficku bi mozda kasnije ubacio ako nadjem nesto povoljno.

@terzazak Hvala..isao bih na 13600k jer ima integrisanu grafiku. I na DDR5, i ram i maticnu.

Samo zbog DDR5 inace ova grafika "jede" bilo koju integrusu. Ne treba ti za "ozbiljan" rad, igre ti nisu na prvom mestu jedino sto mozda hoces noviju platformu.
Mada se i DDR 5 skoro obnarodovao, ima vremena za njega, u real radu se i ne primecuje velika razlka.

Pa da, dobro. Nikakav ozbiljan rad kao sto kazes, igre pogotovo ne igram. Radim samo obradu snimaka u Filmori za zenin youtube kanal. Ovaj racunar koji imam je star 11 godina, graficka je 1 GB i sve radi ali dosta je usporio. Recimo sistem se dize 7-8 minuta. Tako da imam nameru da uzmem nesto sto ce trajati. Ne menjam racunar na par godina i zato bih osnovne stvari - procesor, ploca, ram...nesto bolje, novije, a za ostalo (graficka) ukoliko se pojavi nesto povoljno..zasto ne..

Nazad
Vrh Dno