Šta je novo?

Hardver Konfiguracija Računara

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Duki183

Slavan
Učlanjen(a)
02.06.2009
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600G 3.90GHz AM4
Matična ploča
ASROCK B550M Phantom Gaming 4
RAM
G.Skill 16Gb Ripjaws V Ddr4 3200Mhz Cl16 Kit F4-3200C16D-16
Storage
KINGSTON 512GB KC3000 M.2 PCIe M.2 2280 SKC3000S/512G
PSU
GMB-500-PRO Gembird 500W 80+, PFC, 4xSATA,2xIDE
Kućište
MS Element M305
Ostale periferije
ASUS 24 x DVD-RW DRW
Mobilni telefon
xiaomi poco nfc
Pristup internetu
  1. Optički internet
Došlo vreme da se kupuje novi računar -Stari ima preko 10 god. i vreme je za novi
Želim sada da uzmem jednu koliko-toliko pristojnu konfiguraciju. Ne snalazim se sa svim tim novim imenima, oznakama, performansama i potrebna je pomoć.
Neće se koristiti ni za kakve zahtevnije igrice
Računar će se koristiti za pretragu interneta , multimedijalne sadržaje , office programa , editovanje dokumenata .......
Uzeo bih nešto sa integranisanom grafičkom karticom
Može li se ovo uklopiti u skroman budžet od 450€ ( može malo i više) ????
Svaka preporuka za kofiguraciju bi mi dobrodošla

@Boki.N

Duki183 ce uzeti 400+ W 80+ napajanje , tako da to nije problem.

@KovacTibor

Nece osetiti bitnu razliku izmedju 3200 i 3600MHz , narocito ako
nece overklokovati procesor i nema potrebe to da radi jer ce
ovo biti multimedijalna masina

@Duki183

B550 ploca i Kingston KC SSD je preterivanje...
"limariju" mozes naci za 1000 , a DVD imas za 200-500 dinara.

I ja se slazem da nema potrebe da ide na B550 i KC SSD. Jedino ako planira da ima kao osnovu za buduću nadogradnju(onda bih i napajanje uzeo u startu tu se nikad ne štedi)
Takodje savetujem neki kuler za CPU jer je za moje uši fabrićki box kuler bučan. Ima za 2.700 nov LC cc 120 koji je svakako radi posao i za jaće procesore.

I ja se slazem da nema potrebe da ide na B550 i KC SSD. Jedino ako planira da ima kao osnovu za buduću nadogradnju(onda bih i napajanje uzeo u startu tu se nikad ne štedi)
Takodje savetujem neki kuler za CPU jer je za moje uši fabrićki box kuler bučan. Ima za 2.700 nov LC cc 120 koji je svakako radi posao i za jaće procesore.
Upravo iz tog razloga je i uzeta skuplja i jača varijanta nego što je potrebna , da se vremenom može nadograditi po potrebi

IMG_20230420_132604.jpg

Svima bih se zahvalio na dobronamernim i korisnim savetima
Komponente su stigle , i to je sad to :
1. AMD Ryzen 5 5600G 3.90GHz AM4 BOX 100-100000252BOX - 124e
2.ASROCK B550M Phantom Gaming 4 - 91e
3.G.SKILL 16GB Ripjaws V DDR4 3200MHz CL16 KIT F4-3200C16D-16GVKB -41e
4. KINGSTON 512GB KC3000 M.2 PCIe M.2 2280 SKC3000S/512G - 55e
5.Gembird GMB-500-PRO 500W 80+, PFC,, 4xSATA,2xIDE.- 3500 din
6.MS ELEMENT M305 - 2800 din
7.ASUS 24 x DVD-RW DRW-24D5MT - 2200 din

Isto to htedoh da napišem. :)

Gembird je dobar za neke stvari tipa adapteri, podloge, kablovi i slično, ali nešto aktivno ovog tipa... ne.

Inače, ne prave napajanja, nalepnica kao i uvek. Unutar ko će znati šta je, verovatno nešto rang iznad MS-a (ali opet nedovoljno dobro).

Nemoj pogrešno da me shvatiš, ali čemu DVD rezač? :)

crta mozda projekte, radi neke radove za stranke, nece svakome pokloniti fles za to. meni u urbanizmu svaki dan stizu projekti na diskovima, mi planove kad dostavljamo ide na diskove itd. nije da se to ne koristi vise.

Što se tiče rezača .....stvarno nemam pojma :mad::oops:.
U starom komp. imam Pionirov koji nisam koristio najjjj manje 5 god
A što se tiče napajanja ja sam hteo da kupim COOLERMASTER Elite V3 600W ali
mi je rečeno da će i ovo biti dobro:rolleyes:

Moj ,,lični" savetnik je hteo ,, malo da prođem jeftinije "
Nisam kupovao u prodavnici nego na kp , šta sam naručio to sam dobio
Radi , pa rastura i mogu reći da se skoro i ne čuje ;)

Svako napajanje ce da radi ali pitanje je koliko, koje sve zastite ima to napajanje i slicno. Dzaba ti napajanje koje radi ako u slucaju nekog kursulsa sa strujom ti propusti veci napon na ostale komponente pa ti sprzi delove.

A ako se neko sr*nje dogodi lepo svom savetniku isporuci racun za sledecu konfiguraciju koju budes sastavljao pa nece na tako bitnim stvarim da stedi.

Nemoj pogrešno da me shvatiš, ali čemu DVD rezač? :)
Glupo pitanje,mnogi od nas imaju ogromne kolekcije DvD-a sa sadržinom koja danas više i nije dostupna ili je možda i dostupna ali zahteva gubljenje vremena u potrazi i ponovnom skidanju.

Moja zamerka ide više na račun proizvođača kućišta, koji osim Chieftec i donekle Fractal Design ili FSP, u ogormnoj meri ignorišu da ima i korisnika kojima u kućištu treba DVD.

Očigledno nije glupo pitanje jer je i kolega lepo napisao da zapravo i ne zna što ga je kupio.

Očigledno nije glupo pitanje jer je i kolega lepo napisao da zapravo i ne zna što ga je kupio.
Ja ne znam šta je bio njegov motiv, ja ti pišem šta je mene motivisalo da tražim kućište sa predispozicijom za instalaciju DVD.
Neki dan sam gledao da zamenim postojeće FD kućište (generalno nije dobro, lim flis papir debljine, plastična bočna stranica, nepostojanje sroud covera i sl) za neko bolje kućište koje takođe ima predispoziciju za instalaciju DVD, i ponuda je bukvalno smešna...

Ma ok, ali ja sam pitao njega :)

Ja ne znam šta je bio njegov motiv, ja ti pišem šta je mene motivisalo da tražim kućište sa predispozicijom za instalaciju DVD.
Neki dan sam gledao da zamenim postojeće FD kućište (generalno nije dobro, lim flis papir debljine, plastična bočna stranica, nepostojanje sroud covera i sl) za neko bolje kućište koje takođe ima predispoziciju za instalaciju DVD, i ponuda je bukvalno smešna...
Jesi li video Antec P10 Flux?
Koje FD kućište imaš?

Jesi li video Antec P10 Flux?
Koje FD kućište imaš?
Fractal design focus G, ali onu neku OEM verziju bez perforiranog dna kućišta i bez mogućnosti da se napred montiraju 140mm ventilatori...

Ovaj Antec je bombonica, baš sam impresioniran kako su neke stvari rešili, hvala za predlog...

Jedino što nema providnu bočnu stranicu, bar ovaj model koji imaju u Baito.

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno