Šta je novo?

Konfiguracija oko 7870 ili 7850

StormScion

Slavan
Učlanjen(a)
08.03.2005
Poena
380
Nameravam da uzmem racunar do nove godine. Od zahtevnijih stvari racunar je prvenstveno namenjen za igranje u 1080p na jednom monitoru.
Treba mi konfiguracija bazirana oko jedne od ove dve karte (uzimam za osnovu ovu powercolor 7870 koja je ~250 evra trenutno, do nove godine ocekujem da ce 7870 Saphire i Asus da budu bar na toj ceni ako ne ni nizi). Dakle sto se tice graficke karte 200 do 250 evra. Ako neko ima da preporuci alternativu otvoren sam za predloge al cini mi se da su ove best buy u tom cenovnom rasponu.

Komponente koje bi uzeo su :
CPU, MB, RAM, GPU, PSU + cooler za CPU ako ne dolazi stock (nemora nikakav preskup cooler nesto standardno i pristojno). Sve ukupno 600 do 700 evra.
Kuciste cu da zadrzim i harddisk dok ne uzmem SSD kada postanu malo pristupacniji.

Sto se tice osnovnih parametara razmisljao sam o minimum cetvorojezgarnom procesoru novija generacija al jeftinija varijanta AMDa (cisto da bude AMD/ATI konfiguracija, ako to uopste znaci) mada moze i intel. Naravno procesor koji ne bi "bottleneckovao" graficku kartu.
Ploche AMD nemam pojma tu mi i treba najvise pomoc, plus 8 giga rama (2+4).
Napajanje sam mislio neko kvalitetnije od 550W. Navodno ova graficka ne koristi previse.
Posto je napajanje "slabije" i postoje relativno male sanse da cu da stavljam u crossfire a od ostalih komponennti tu je samo par ventilatora u kucistu i stariji HDD 7200 (plus u buducnosti mozda ~120gb SSD), tako da MISLIM da mi nece trebati jace napajanje. Ispravite me ako gresim :)

Poslednja izmena:
do nove godine ko zna sta ce biti na trzistu i po kojim cenama tako da ti je sada svako planiranje neozbiljno. izaci ce i novi AMD FX procesori tako da je glupo praviti racunicu bez njih, osim ako bas neces Intel.

Pa nemam pojma ni ja sta ce da se desi do tada , nisam se dugo interesovao i iskreno iznenadio sam se koliko su cene visoke, skoro sve je bolesno skupo (sem memorije) sada sam gledao malo i napravio ovo :

power color 7870
i5 2550k ili i5-3550 3.3GHz
ASUS P8Z77-V
MUSHKIN 2x4GB 2133MHz DDR3 Blackline 997015
THERMALTAKE TR2 RX 550W W0134

ovo je skoro 800e trenutno tako da ne znam gde bi mogao da seckam do 700e :)
Verovatno jeftinija ploca i procesor ili to sto kazes u slucaju da izadje AMD alternativa vredna paznje. Al ono nadam se da ce da izadje ta 8k serija od radeona pa ce da padnu cene ovih 7870 u medjuvremenu.

btw imam ovaj matori coolermaster gemini http://itsvet.com/proizvod/cooler-master-geminii-rr-cch-anu2-gp/comp_comp_cooler/54/349
pretpostavljam da to ne moze na ove nove sockete ?

Poslednja izmena:
7950 3GB (trenutno 330e, pojeftiniće do nove godine)
G1.Sniper M3 (uATX, Creative Core3D), ili P8Z77-V...
2x4GB Geil DDR3-2133 CL11 (50e)
http://www.itsvet.com/proizvod/thermaltake-toughpower-xt-tpx-675m-675w/comp_comp_powersupply/49/568, taj TR2 nije nešto,
2500K ili 3570K, ili 3770K

Od AMD-a najverovatnije nema ništa (10 posto brži od 8150, uz nešto manju potrošnju...), jedino ako si strpljiv, pa da čekaš Haswell, koji po najnovijim glasinama neće biti nešto mnogo bolji od Ivy-a, 10 posto, plus što ima AVX2 - verovatno najveći update x86 arhitekture još od SSE2.

Poslednja izmena:
m3 je M ploca a ovu drugu sam i ja naveo
sto se tice graficke pretpostavljao sam da je 7950 bolja al cisto sumnjam da ce pasti drasticno do nove godine
btw zasto 2500k a ne 2550k ?
sto se tice napajanja ne razumem jel nevovoljno jako ili jednostavno nekvalitetno

Nije kvalitetno kao Toughpower XT 675.

M Ploča, so what? Ima odličnu integrisanu zvučnu karticu, overklokerski BIOS, i povoljnu cenu. Od jeftinijih imaš Gigabyte GA-Z77X-UD3H, GA-Z77X-D3H, GA-Z77-D3H.

2550K košta isto kao i 3570K, a ne donosi ništa u odnosu na 2500K.

7950 treba da pojeftini, nedavno je AMD snizio cene 7000 serije, 7950 za 50$.

7950 3GB (trenutno 330e, pojeftiniće do nove godine)
G1.Sniper M3 (uATX, Creative Core3D), ili P8Z77-V...
2x4GB Geil DDR3-2133 CL11 (50e)
http://www.itsvet.com/proizvod/thermaltake-toughpower-xt-tpx-675m-675w/comp_comp_powersupply/49/568, taj TR2 nije nešto,
2500K ili 3570K, ili 3770K

Od AMD-a najverovatnije nema ništa (10 posto brži od 8150, uz nešto manju potrošnju...), jedino ako si strpljiv, pa da čekaš Haswell, koji po najnovijim glasinama neće biti nešto mnogo bolji od Ivy-a, 10 posto, plus što ima AVX2 - verovatno najveći update x86 arhitekture još od SSE2.

'ajde saberi cene toga sto si mu preporucio, naspram njegovih 600-700 eura.

Dobro i ja sada mislim da je 600e nerealno al ono 700 evra za nekih 3 meseca bi bilo ok. U vezi procesora zar nije ova 2550k bez onog integrisanog GPU procesora za razliku od 2500 il sam se ja istripovao ? Nije mnogo skuplji ( 20tak evra ). Sto se tice memorije vidim da je taj gejl dosta jeftiniji a uglavnom razlike u realnom radu necu primetiti ?

Jeste. Za 20e gubiš igp (nema veze što ti ne treba, može da posluži za Quick Sync sa Lucid Virtu, i kao rezervni grafički čip) i dobijaš 100MHz viši takt. Overklok mogućnosti su iste. Šta tu vredi 20e?

Ok ima smisla ako je tako , ja reko mozda ce bolje da radi manje da se greje itd.
Inace sada sam pogledao ovaj matori gemini II sto imam moze da ide na AM3+ socket al ne moze na 1155.

edit

evo sada sam ceprkao ovo je dosta jeftinija varijanta sa AMD nego sa intelom nadam se samo da je procesor adkvatan u odnosu na graficku.

AMD Phenom II X4 965 Black Edition
ASUS M5A99X EVO
AMD 8GB (2x4GB) 1600MHz DDR3

pitanje je sadima li smisla uzimati ovo za 3 meseca '.'

Poslednja izmena:
pitanje je sadima li smisla uzimati ovo za 3 meseca '.'

pitanje je da li bi to uopste bilo dobavljivo za tri meseca, posto phenom izlazi iz proizvodnje, ako vec nije, nisam obavesten...

evo sada sam ceprkao ovo je dosta jeftinija varijanta sa AMD nego sa intelom nadam se samo da je procesor adkvatan u odnosu na graficku.

mozda bi ti neki Thuban X6 bio adekvatniji, ako bi ga uspeo nabaviti uopste...

pitanje je da li bi to uopste bilo dobavljivo za tri meseca, posto phenom izlazi iz proizvodnje, ako vec nije, nisam obavesten...

mozda bi ti neki Thuban X6 bio adekvatniji, ako bi ga uspeo nabaviti uopste...

ne verujem , inace sada ova 660ti sto se pojavila naravno je malo sve uzburkala , mada izgleda da su ga tako namestili tacno da popunjava izmedju ili do 7950 i 7870 sto opet znaci da zlikovci ne moraju da spustaju cene :)

I dalje mi se svidja ova powercolor 7870 naravno mada videcu sta ce i kako ce AMD da odgovori do kraja godine.

Ok doslo je do promene plana :)

CPU - FX-8120
MB - MSI 970A-G46
RAM - Mushkin silverline 992002 2x4 ddr3 ( 9,9,9,24 ) 1.5v - trebaju mi utisci i misljenja o ovom RAMu, oce li da radi uopste sa ovom plocom posto na sajtu u memory support ga nema a na sajtu proizvodjaca kazu kao built for compatibility (to me i interesuje), ili da idem na neki 1866 kingston hyper x ?
GPU - Saphire GHZ OC 7770

To me sve izadje 355e sto smatram da je ok cena.
Na to bi dodao jos samsungov 830 128gb ssd.
Kasnije bi uzeo neko bolje napajanje nego sto trenutno imam ( 520w blueberry mada tera ovaj sistem sto sada imam ) i bolji kuler nego sto je stock pa bi tek onda overcloak ( oko ili posle nove godine itd ).

Komentari i misljenja.

Ja cu samo dve stvari da prokomentarisem - FX
8120 trazi bolju plocu ako hoces OC, a to napajanje (Blueberry) ti ni u ludilu nece uspeti da pokrene taj novi sistem.

Ok poslusacu i uzecu neko bolje napajanje ... moze neka preporuka do 45e ?

Sto se tice ploche nisam nameravao da mu dizem voltazhu itd niti neki ozbiljan overclock , samo mozda neki skroman klok sa multiplajerom , onaj njegov turbo je ok za sada sa stock kulerom. A kuler kada bi uzimao gledao bi da bude neki tih i jeftin nego da mi preterano hladi ( to kada me smori taj njegov stock znam kako zavija inace ^_^).

Poslednja izmena:
Moderatori mogu da brisu/zatvaraju temu.
Na kraju sam ipak uzeo:

FX-8120 + Xigmatech Gaia
Asus m5a97 r2.0
Asus 7770 ghz 1gb
Exceleram 2x4gb White sark 1600mhz (iznenadjujuce dobra memorija radi super a jeftina)
6650 650w LC power

Zadovoljan za sada a nisam bio u prilici da trosim silne pare kako je inicijalno bilo planirano, verovatno cu kada cena padne da pazarim 7870 ili nesto slicno a ova ide burazeru, mada iznenadjujuce dobro radi 7770:)

Vrh Dno