Šta je novo?

Konfiguracija oko 500 EUR

fruit23

Slavan
Učlanjen(a)
02.10.2007
Poena
330
Pozdrav svima! kao sto tema kaze sastaviti konfiguraciju oko 500eur pretezno za SkechUp 3d modeling a i da moze da potera po neku igricu.....Pozeljno bi bilo intelov procesor....

Hvala unapred!

Sve zavisi da li se bavis amaterski ili "profesionalno" 3d-om.

Jel ti treba i kuciste, hard, optika? Koliko su ti bitne igre?

Zavisno od svega toga, mozes ici cak i na i7. Mozda da se pruzis do oko 600 evra, zbog graficke. Ili da ti sada posluzi integrisana, pa kasnije posebno da uzmes graficku.

Poslednja izmena:
Konfiguracija je za drugara bavi se polu profesijonalno izradom namestaja i dizajnom enterijera....Radi u SkechUp-u, cifru koju bi izdvojio je 50-60k dinara....Da ukljucuje i kuciste,hard i optiku....Znam da nije realno za te pare uzeti zver ali da mu sljaka taj SkechUp i da moze da odigra po neku igru....

kon.JPG
60.354,00

nek izabere i kuciste neko.

moze da uzme jeftiniju plocu ako hoce,ali ova je bas dobra...neka gleda samo da je sa 4 slota za ram,verujem da ce mu trebati kasnije vise rama... takodje, kasnije, ako bude hteo vise snage,nek proda i3 i neka uzme i7,ako krene vise ka profesionalizmu... i nek doda ssd.

ps.
ako hoce da prodje dosta jeftinije,moze od madjara da uzme

Poslednja izmena:
Hvala ivice! Pa tako sam i ja otprilike razmisljao....Ja sam gledao da ubacim nekako i5 4460 ali nema sanse da se ubaci a da se ne prekoraci budzet.....A da se stavi As rock z97 pro4 umesto te sniper ploce?Mislim da ce imati vecu mogucnost za nadogradnju a nije puno skuplje? Ili gresim?

Znaci misljenja si da bi i3 sa ovom grafikom mogao da gura skech up lagano?

Hvala jos jednom!

I ako moze objasnjenje to za madjare? Jel ima neko da dovozi u Srbiju kao sa televizorima ili bi morao da ide do madjarske?

Poslednja izmena:
Nema tu klasicne nadogradnje kao sto je bila aktuelna prethodnih 10ak godina. Intel sada svake dve godine izbacuje novi socket.
Jedino da se sada uzme neka besna ploca, da bi u buducnosti isao neki trenutno prejaki overclockerski i7 K model. Nije vredna investicija, zbog tri godine trajanja garancije ploce. Osim ako nece da menja procesor u narednih 5-15 meseci.
Ili u suprotnom, sada uzeti jeftiniju plocu koja nije namenjena za overclock, pa u buducnosti uzeti neki i7 koji nije K.

Ivice, ne treba 4 slota za ram. Sada uzme jedan modul od 8 pa kada zatreba lako doda jos jedan od 4 ili 8. Kada u buducnosti 16GB bude bilo "malo", Haswell i7 ce biti "slab".

Rezime: ako covek krene profesionalno da se bavi 3D-om, jos lakse ce mu biti da izdvoji kintu za tada novu mnogo bolju masinu. ;)

Moj predlog:

Ploca, GA-B85M-HD3: http://emmi.rs/matične-ploče-(mb)-mb-lga1150-b85-gigabyte-ga-b85m-hd3.11.html?productId=36612
Procesor, i5-4460: http://emmi.rs/procesori-(cpu)-cpu-lga1150-intel®-core™--i5-4460.11.html?productId=42258
RAM, Kingston 8GB: http://emmi.rs/ram-memorije-memorija-dimm-ddr3-8gb-1600mhz-kingston-cl11.11.html?productId=27698
Graficka, MSI GTX750: http://emmi.rs/grafičke-kartice-(vga)-geforce-gtx750-msi-oc-1gb-ddr5.11.html?productId=42815
Hard, Seagate 1TB: http://emmi.rs/hard-diskovi-(hdd)-i...barracuda-st1000dm003.11.html?productId=21083
Optika, Samsung DVD-RW: http://emmi.rs/dvd-rom-rw-dvd+--rw-samsung-sh-224db-bebe-sata--black.11.html?productId=34423
Napajanje, Chieftec GPA-500S8: http://emmi.rs/napajanja-i-dodatni-...0w-chieftec-gpa-500s8.11.html?productId=18023

Po danasnjim cenama, ovo izadje 58.674din. Eventualno da negde nadje i5-4440, koji je 1000din jeftiniji od ovog 4460. Ako ga jos ima u prodaji.
Za ostatak novca neka sam izabere neko kuciste.

Ovo je za bilo kakav 3D dosta bolja masina od predloga Ivice, a graficka je svakako solidna - i vise nego dobra za da moze da potera po neku igricu.

Poslednja izmena:
A ovako nesto ploca nije neka ali ce posao da odradi odlicno
Uzme lepo sad 8GB u komadu pa kasnije doda jos 8GB
Ako mu je mnogo moze i Radeon 260X koja sad kosta 11.000 a bolja je od gtx 750 a losija od ti modela.

Prilozi

• Screenshot_2014-09-09-11-24-30.png
    Screenshot_2014-09-09-11-24-30.png
    48.1 KB · Pregleda: 84
Poslednja izmena:
Ako mu je mnogo moze i Radeon 260X koja sad kosta 11.000 a bolja je od gtx 750 a losija od ti modela.

Nije bolja, iste su, samo sto je GTX750 duplo manji potrosac. Za igre ide ovako:

R7 250X < R7 260 < R7 260X = GTX750 < GTX750Ti < R7 265 < R7 270 ~ R7 270X

Dakle, 250X (ex 7770) je svakako neki minimum za danasnje fino igranje. Tako da verujem da coveku ne treba nista jace od GTX750 (ili 260X), da moze da potera po neku igricu. Gaming mu nije bitna stvar.

Poslednja izmena:
svi predlozi su dobri,uglavnom,sta god da uzemes,neces pogresiti...

predlog sa i5 je dobar,moze i tako.
Ako uzmes z97 plocu,kasnije mozes da gadjas i K model (bilo i5 ili i7),tako da je i to ok resenje,pod uslovom da ce sigurno dogradjivati na K... ako nece,ili se necka,ne klokuje mu se,onda mu nije potrebna Z ploca... U svakom slucaju,nek prelista kupujemprodajem,onda moze za te pare da uglavi i bolji proc i bolju plocu (ne mora da ide na mATX jeftinjare iz nase ponude)

Slazem se ali isto tako 260x ima Mantle tehnologiju koja je velika nada za igre. Znam da nema puno igara koje su optimizovane za Mantle ali to ce se polako menjati.

Ne znam da li si cuo, dolazi DirectX 12 za pola godine...

Ako Mantle nekada bude imao ulogu (a tesko), imace primetnog znacaja na daleko jacim kartama a ne na 260X.

Kljucna rec kod Madjara je garancija.

Poslednja izmena:
Niko se ne prepucava, takvo je trenutno a i buduce stanje.
Da, vidi gore, to sam odmah pre svega predlozio. Da se pruzi do 600 evra (70.000din), ali je covek rekao da ne moze vise od 50-60k. ;)

Poslednja izmena:
Niko ne zna sta je najbolja opcija posto ne znamo coveka niti koliko mu je bitan gaming (primarno podesavanja u igri, kao i rezolucija monitora). Niti koje igre ce da igra (starije, novije, ultraStaGod novije).
Cak bi mu mozda i integrisana Intel HD 4600 bila dovoljna. Ni to ne znamo.

Ali da, uz i5, za taj novac, optimalno je uzeti 260X ili GTX750. Opet ovu drugu pametnije uzeti zbog duplo manje potrosnje i duze garancije.

Poslednja izmena:
Koristio sam mantle na 260x,nista nisam primetio, ali nista...
Sto rece deradicci, ako se ne igra puno, moze i integrisana uz i5 ili i7 da mu zavrsi posao... Pa kasnije ako skupi pare, neka kupi graficku... To je mozda i najbolje resenje.
Sto se tice madjara, ja se vodim iskustvom drugih kupaca, nijednom nisam cuo da je madjar nekog zeznuo za garanciju... Cak sam citao ovde na benchu, kada se desilo fizicko ostecenje greskom kurira, madjar je opet sve sredio, iako nije morao! Posteni ljudi, nema sta, svaka im cast...

evo sad sam izracunao nesto,izaslo bi ga 480e,
i7 4790, asrock h97 pro4, corsair vengeance 2x4gb 1600 cl9, seageate 1tb, i neko napajanje oko 40-50e (uracunato u gornjih 480).

kuciste izabere sam.
kasnije uzme grafu koju hoce,ako hoce da se igra...

kombinacija sa i5 4440 ga izadje preko 100e jeftinije,taman za graficku...

Poslednja izmena:
Gde moze da se nabavi procesor od madjara ako smem da pitam? Jurim i ja neki i5 pa ako je povoljnije sto da ne. Moze na PP ako ne ovde...

Nazad
Vrh Dno