Šta je novo?

Konfiguracija oko 500 € - Predlozi,kritike

WakeVajZet

Cenjen
Učlanjen(a)
28.01.2013
Poena
154
Ok,potrosio sam dosta vremena (vecina protraceno,al bar sam nesto naucio) sastavljajuci konfiguraciju sa budzetom do/oko 500 €,sa time sto sam iskljucio hard disk,rezac/citac,i periferije (zvucnike,misa,monitor,tastaturu) jer sve navedeno imam,i pu pu radi kao od prvog dana.Generalno sam tezio ka Intel-nVidia soluciji jer mi vise ne mirise nesto AMD,procesori manje vise ali driveri za graficke su im neuporedivo losiji od nVidijinih,ili sam bar tako procitao od vise izvora.Pa,po ovim prohtevima,konfiguracija bi trebalo da izgleda ovako -

Intel i5 3470 3.2 Ghz clock
MSI Z77A-G43
ASUS GTX650 Ti
Kingston HyperX Blu 2x4GB 1600 mhz
Seasonic SS500-ET 500W
Raidmax Super Hurricane

Jel ima neko neki predlog,kritiku,nesto na cemu bi mogao da ustedim i da ulozim u nesto drugo,ili sta vam vec pada na pamet?Da napomenem,nisam overclocking fan pa zato i nisam uzeo 2500K,u suprotnom on bi bio logican izbor.Samim tim i maticna nije sad zver,ali nisam stedeo na njoj u slucaju da se moje misljenje o klokovanju promeni.Takodje,svrha konfiguracije je gaming,to se valjda vidi.

To je to,hvala! :)

Poslednja izmena:
Na takvu konfiguraciju nikako 650Ti. To sa drajverima za ATI je proslost, ali ti je moj savet da uzmes 7870. Ako bas ne mozes da skupis za nju, onda 7850. Te dve kartice su trenutno best buy :)

Hm,ok.Malo mi je problem jer je budget oko 500E pozeljan,u vrh glave 520E.Probao sam da sklopim nesto drugacije -

Intel i5 3350P (isti ko 3450 samo nema integrisanu graficku)
Asus P8B75-V
AMD Radeon 7850 Sapphire 1GB/DDR5
Corsair Vengeance 2x4Gb 1600mhz
Thermaltake Commander MS-I
Seasonic SS400-ET 400W

Ovo dodje oko 520 eura,s tim sto ima par stvari - smanjio sam napajanje,ostao isti model samo za 100W nize.Mislim da ce moci da izgura,vi recite.Onda,kuciste za 800 kinti skuplje,ali znatno kvalitetnije po reviewovima.Maticnu sam promenio za jeftinije jer ne planiram da klokujem (nije ni K verzija tako da ne bi mogao),pa ce B75 chipset uraditi posao..Takodje,procesor za 0.1 GHZ slabiji i nema integrisan GPU,sto je po meni ok.

Eto,tek ovako moze da se ugura 7850.Jos nesto?

Poslednja izmena:
***, kućišta i memorija otišla iz emmija pa ne mogu da vidim koje si stavio. jel te ne mrzi opet? ne mora K serija procesora jer ne planiram ni u budućnosti da klokujem, može običan 3570.

Hm, nema pola stvari u em*iju. Gledaj ovako, tvoja poslednja kombinacija je dobra, samo bolje uzeti jeftinije kuciste, a jace napajanje :) Mada, mozes i tako ostaviti, ali kad budes planirao upgrade, moraces napajanje menjati :)

http://i.imgur.com/1VaspGx.jpg

Ovo sam sklopio.Posto ne planiram overclock,ostavio sam napajanje na ovoj vatazi,i maticnu na B75 chipset (jer Z77 znaci u principu samo za klokovanje,i to tek one sa tezim cenama).Grafiku sam hteo Sapphire 7850,al sam shvatio da nema razlike i izabrao MSI,koja je fabricki OC-ovana,i pride jeftinija.Kuciste uzeo najjeftinije a da vrsi funkciju,memoriju ostavio Corsair,i procesor ostavio 3470 kao i iz prvobitne konfiguracije.Da sam hteo overklok,verovatno bih izabrao 2500k ili 3570k mozda cak i pristedeo na ostalim komponentama,ali ovako je ostao ovaj.To je to,hvala ! :)

Prilozi

• 1VaspGx.jpg
    1VaspGx.jpg
    47.5 KB · Pregleda: 133
Hm,razmisljao jos malo,i posto cu konfiguraciju iskljucivo koristiti za gaming,i tu i tamo video rendering (ali bez ikakvih zahteva sto se tice toga),razmisljao sam o malo jeftinijoj AMD varijanti,gde bih malo bolje raspodelio pare na komponente.Izgleda otprilike ovako

Cena
CPU AM3+ AMD FX-6300, 3.50GHz Black Edition BOX 32nm 12,990.00
MB AM3+ Gigabyte GA-970A-UD3, PCIe/DDR3/SATA3/GLAN/7.1 8,699.00
Memorija DIMM DDR3 2x4GB 1866MHz Mushkin Redline, 1.5V/997007 4,806.00
AMD Radeon 7850 MSI OC 1GB/DDR5,/DVI/HDMI/DP/256bit/R7850-1GD5/OC 16,999.00
Kućište Zalman Z9, Midi Tower/Black 5,270.00
Napajanje 650W LC Power LC6650GP3 V2.3, 80PLUS/14cm fan 5,880.00
Ukupno 54,644.00

FX 6300 je otkljucan za razliku od vecine Intelovih pa je otvoren za mogucu clock varijantu,gde cu negde u buducnosti uzeti CM Hyper 212 EVO,i probati da ga nabijem oko 4,video sam da moze vise al ne bih,kolko sam video da je optimalno za ovaj procesor.Maticna OK za clock,dobra na reviewovima i podrzava sve sto treba tako da tu nema puno da se prica.Memorija ima odlican radni takt,1866 MHZ (taman koliko maticna podrzava,recimo low-end Z77 podrzavaju do 1600MHZ) klok i 2x4GB kolko je optimalno za gaming.Graficku sam dogurao kolko je moguce,nahvalise je na nekim reviewovima i rekli da je best for the money,tako da eto.U kuciste je otislo oko soma i nesto vise kinti,jer se dobija sa 4 kulera,ima lep otvor sa strane,i nahvaljen je na reviewovima.To bi bilo to.

Sta vi mislite?Imam jos vremena da se "igram" sa ovim,ali ovo je okvirno na sta ciljam.Ne bi prebacivao preko 55k RSD,i to mi je max,pogotovo sto je bez HDD-a.

Poslednja izmena:
Fenomenalno ali zbog odredjenih komplikacija mi se znatno smanjio budzet,za oko 100 eura otprilike,ali sam vec napravio kombinaciju...

AMD Phenom II X4 955
Patriot Viper 2x4Gb 1866 Mhz
Powercolor Radeon HD 7770
ASUS M5A97 R2.0
Seasonic SS-400ET 400W
Thermaltake V4

Dodje nesto iznad 400 eura.Mislio sam dal LC Power 650W da izaberem,al reko sto je sigurno sigurno,jes da je slabija snaga ali mislim da je Seasonicovih 400 mnogo realnije nego LC-ovih 650.Proc moze da se klokne lagano sa stock coolerom na 3.6,i onda posle uzmem Hyper 212 i cepnem nesto jace.Nemam naviku da upgradujem racunar u vidu nove graficke ili tako nesto,mozda SSD kad malo padnu cene ali vise od toga ne,radije cekam i uzimam komplet novu konfiguraciju,kao sto sam sad to uradio,pa nece ni biti potrebe za jacim od 400W.

Poslednja izmena:
Sutra bi trebao da idem da pokupujem komponente,odlucio sam da odlozim kupovinu procesora za neko buduce vreme,em me manje lupi po dzepu sad,em mislim da nije potrebno ako bi sadasnjeg overklokovao dovoljno.Rezervisao sam sledece stvari -

Chieftec GPS-500A8 500W
Thermaltake V4 Black Edition
MSI 970A-G46 (ovde imam nedoumice,nemaju asusovu M5A97 na stanju pa sam se odlucio za ovu,koliki bi realan klok mogao da dobijem sa njom,ako mi je procesor iz potpisa,sa aftermarket kulerom koji sledi...)
Cooler Master Hyper TX3 Evo
Kingston HyperX 2x4GB 1600mhz (umesto Patriota,ne odgovara mi ekstenzivni heatsink)

Komponente koje imam -
AMD Athlon X4 620 2.6 ghz
MSI 7850 1GB

Imao sam nedoumice jedino oko maticne,M5A97 nemaju na stanju,provericu jos sutra ali sumnjam,pa bi pazario ovu MSIjevu.Koliki je realan klok mogao da ocekujem?Obradujte me sa 3.0,molim vas :D

Moralo bi sa aftermarket kulerom bar na 3.3. Na defaultu lagano 3 ;) Ali, sto taj Chieftec? Sto ne Seasonic?

Pa,u principu...iz vise razloga.Skuplje je znatno s obzirom na Chiefteca,a slabije je (iako znam da je kvalitetnije).Drugo,ne treba mi napajanje koje ce da traje onoliko koliko traje Seasonic,cak sta vise posto je ovo verovatno poslednji PC build koji pravim (ne vidim nazalost buducnost u njemu),a ne volim da prodajem polovne stvari,mislim da bi zavrsilo u podrumu bez razloga posle nekog vremena.I trece,estetski je uzasno ruzno,stajalo bi uz ostatak konfiguracije ko piletu gace.Znam da je ovo poslednje ocajan razlog ali eto,da pridodam...mozda se predomislim al za sad ostaje Chieftec :) Hvala!

Kako zelis, radice ti i Chieftec bez problema :) Javi nam utiske kad sve sastavis :)

Juce uzeo i sastavio celu konfiguraciju,posto mi je prva,potrajalo je,bilo je svakakvih problema,al nekako sam uspeo :) Na kraju sve izgleda ovako...

Thermaltake V4 Black Edition
Chieftec GPS-500A8
AMD Athlon II X4 620
CM Hyper 212 EVO
MSI 970A-G46
MSI 7850 1GB
Kingston HyperX 2x4GB 1600mhz
HDD 320GB SATA2 7200RPM

NkuRXJOl.jpg

Raspored kablova je ocajan,znam,ali sam potpuni nub i ne znam gde bi ih stavio,pa sam ih "selotejpovao" i metnuo dole,i samo proverio da ne smetaju nijednom kuleru.Buka u odnosu na prosli racunar je malo veca,sto je razumljivo jer imam jedan kuler vise (i to 120x120) - al zato su se temperature znacajno spustile.U loadu na stock frekvencijama CPU jedva da dodje do 40 (u prethodnom slucaju isle su i do 70),videcu tek kakve ce biti kad se overklokuje.Zbog glupavog AMD sistema navlacenja kulera,nisam mogao da namesim da CPU kuler duva u smeru ovog drugog kulera,al to je minorna stvar.

Sve ostalo je fenomenalno i nista mi posebno ne smeta,javicu koliki sam klok uspeo da nabijem,hvala puno svima :)

taj cpu kuler mi vise lici na tx3 nego na 212evo...btw buka treba da bude manja, bez obzira na broj kulera, koji trebaju da budu neki krsteni tipa ac f12 tc ili pwm i slicno koji uopste nisu skupi ;) chieftec psu ne bi trebalo da je bucan, tx3 onako, dok je 212evo necujan, iz prve ruke, a pitanje kakve su te 12ice, ako se vrte na max obrtaja nije ni cudo sto su bucne...

Poslednja izmena:
Au,izvinjavam se,*****,jeste TX3 EVO.I ostavio sam slucajno ovaj case cooler na 100% obrtaja,trebalo bi da ga snizim.

Chieftec nit bucan nit se greje,zapravo mislim da je bora u pravu,jedino mi ovaj case fan pravi manju buku.Jedino sto fali jeste sto je sto ovaj drugi kabl sto ide gore na maticnu skroz do procesora ima 4 pina,a na maticnoj ima 8 rupa,mada sam citao po forumima i kazu da je to ok,pogotovo kod slabijih procesora.

Igrao sam se malo oko OC-a,citajuci ovaj tutorial.Sto se tice fanova,CPU fan se vrti oko 2500 RPM konstanto nezavisno od loada,ne znam bas tacno kako da podesim u BIOS-u da se ubrza u zavisnosti od temperature,stavljen je na auto za sad.Case fan se vrti oko 1000 RPM,mislim da sam stavio 50% al nisam siguran da bi na full bilo 2000 RPM.

Iskljucio sam sve power saving mogucnosti (CnQ,C1E,i jos neke stvari),i podigao FSB sa 200x13 na 230x13 (cca 3.0ghz klok),i spustio NB multiplier na 9 sa 10 da bi ostao pri stock frekvencijama.Takodje,RAM multiplier sam spustio za jedan,pa je stock bio 1333mhz,ali podizanjem FSBa je otisao na 1500.U Prime95 je drzao temperaturu oko 40C nekih sat,sat i po,posle sam prestao jer sam video da nema svrhe,stabilan je definitivno.Kako dalje?Isto da dizem FSB i spustam apropo NB,ili sta?

Vrh Dno