Šta je novo?

Konfiguracija do xxx €

JoKa

Čuven
Učlanjen(a)
16.09.2002
Poena
645
Za sve one koji se spremaju da kupe racunar, ovo je neka generalna preporuka u zavisnosti sa koliko para raspolazu. Ono sto je bitno da je da se pravilno izaberu procesor, ploca i grafika, znaci ako je procesor s754 to mora biti i ploca, ako je ploca AGP to mora biti i grafika... S754 konfiguracije rade isto i sa npr. 2 x 256MB i 1 x 512MB, sto kod S939 nije slucaj, radi bolje ako je memorija u paru (dual channel), jako je pozeljno da su moduli isti.

Procesori

AMD Sempron 2500 BX Box, 64bit, s754
AMD Sempron 2800 BX Box, 64bit, s754
AMD A64 3000 Venice Box, s939

Ploce

MSI K8N NEO FSR ili Epox 8KDA3J, NF3, s754, AGP
MSI K8N NEO3-F ili GA K8NE, NF4, s754, PCI-E
MSI K8N NEO4-F ili DFI DAGF, NF4, s939, PCI-E

Memorija (iskljucivo DDR, ne moze DDR2)

256 / 512MB NCP BGA PC400
256 / 512MB Kingston ili KingMax PC400
512MB KingMax HardCore PC500

HDD po izboru obratiti paznju na garanciju, pojedini modeli WD imaju 3 godine.

Kucista

ATX MidiTower Frontier ili Hipomedia
DTK ATX MidiTower 300W ili 400W ATX 2.0
ili kuciste po izboru a da se napajanje zameni sa npr. LC Power 550w LC6550G V2.0

Grafika

Asus ili Sapphire ATI Radeon 9550 128MB TV, DVi, AGP, bitno da je mem 128bit
MSI ili Sapphire ATI Radeon X550, 128MB TV, DVI, PCI-E
MSI ATI Radeon X600XT, 128MB, TV, DVI, PCI-E
Leadtek 6200, 128MB 128bit, TV, DVI, AGP ili PCI-E,mada mislim da se jako tesko nalazi
MSI ili Asus ili Leadtek 6600GT, 128MB, TV, DVI, PCI-E

TV Tuner

Leadtek WinFast TV2000 XP RM

Optika

DVD+-RW NEC 3540
Pioneer 109

Monitori

17" Samsung 795DF ili MB
17" LG 1750S
17" Samsung 713N ili 730BF
19" Samsung 913N

Tastatura, Mis...

Po izboru, preporuka Logitech MX310 OEM, i Internet Pro

Zvucnici

Po izboru AltecLansing, Creative, Logitech, bolje od svake preporuke je da ih pre kupovine poslusate.

Ocigledno je coveku dosta onih "Konfiguracija do 1000 E", "Konfiguracija do 500 E", pa zeli da ujedini sve te thread-ove u ovaj jedan...

Bas tako u poslednje vreme je mnogo takvih postova. Ne znam Tarzane sta je nejasno? Covek od svake komponente u zavisnosti koliko para ima i za sta ce koristiti racunar, izabere po jednu komponentu i eto mu neki njegov "bestbuy". Nije bas skroz univerzalno, ali i ne moze da bude.

Sve je to ok ali ti nisi naveo ni trecinu sllidnih komponenti, zato mi nije jasno zasto si pokretao ovako ovaj tred. Razumem tvoju zelju i skroz se slazem sa tobom ali kad bi hteli time bi trebali da se pozabave moderatori ili neko koje svaki dan na benchu, jer se cene i ono sto je best-buy menja svakog dana i mislim da je to izuzetno naporan posao i zato retko ko bi hteo da se bavi time jer bi vec postojao takav sticky ali ako si spreman da se zrtvujes za to, onda skidam kapu. Poz.

Sta mislis da nisam naveo? Nisam ni imao nameru da navodim po 10 komponenti, mislim da bi to bilo kontraproduktivno, ljudi bi se opet pogubili u tom moru podataka. Ovo je vise onako generalno, kao sto su i pitanja tipa konfiguracija do 500e veoma uopstena. Mislim da, bilo sta da se izabere sa liste, ne moze mnogo da se pogresi. Sve navedene komponente mi svakodnevno prolaze kroz ruke i preporuka za njih je na osnovu licnog iskustva. Svakako da to nije jedini hardver koji valja.
Sto se tice cena one se svakodnevno menjaju, i namerno ih nisam navodio jer mislim da nema smisla i to bi verovatno odvelu topic u drugu stranu, a to mi nije cilj. Najbolja cena je ona koju mozes da dobijes u tom trenutku kad nesto kupujes i nije ista sa sve. Takodje, mislim da se ono sto je best-buy ne menja bas tako brzo kao cene. Mislim da ce konfiguracije koje se sastave od komponenti sa ove listi biti akutelne bar mesec dva.
Evo predloga da neko od moderatora ili jos bolje vise njih, napravi svoju listu sa npr. po 3 komponente iz svake grupe (Proc, MB, mem..), a tako da pokriju neki standardni raspon cena i primena. U preseku tih lista dobicemo jos realniji best buy.

Evo ovako nisi naveo ni polovinu kvalitetnih memorija npr. Corsair VS koja za te pare extra memorija. nisi naveo nijedan HDD, ljudima je stvarno bitno kad kupuju da znaju da li im se isplati dati 30 eura vise za 160Gb u odnosu na 120Gb, koji proizvodjac (zbog buke, garancije, broja reklamacija na isti...) itd. Kucista nema svrhe navoditi jer su sva kucista ispod 50-60 eura obicno ******, kao i napajanje u njima. Ta tv karta jeste ok ali postoje i druge koje su dosta kvalitetne tj. one koji imaju najnoviji philipsov chip. Lista bi trebala da ti bude duza, sa vise komponenti sa prosecnim cenama da bi ljudi znali koliko je to xxx eura?
Licno mislim da je cool od tebe sto si prihvatio ovog posla i samo guraj. Ako te ne mrzi pregledaj tredove po sobama koji se odnose na best i best-buy komponenete pa ubaci kod sebe.

JoKa je napisao(la):
Evo predloga da neko od moderatora ili jos bolje vise njih, napravi svoju listu sa npr. po 3 komponente iz svake grupe (Proc, MB, mem..), a tako da pokriju neki standardni raspon cena i primena. U preseku tih lista dobicemo jos realniji best buy.
Ne vidim odakle ti zakljucak da su liste koje su delo moderatora best buy liste. Vecina njih i ne tretira faktor value for money, vec se bavi sasvim drugim stvarima vezanim za HW.

Jedan od faktora pri sastavljanju liste je bio i dostupnost na trzistu. To je jedan od razloga sto Corsair nije na listi, a drugi je nesto veci % reklamacija u odnosu na Kingston. Kingston je po meni ubedljivo na prvom mestu sto se tice stabilnosti, % reklamacija i kompatibilnosti sa raznim plocama. Stoji da nije bas raspolozen za OC, nesto je sporiji uglavnom CL3, ali mislim da to nikako nije presudno za obicnog korisnika. Sto se tice HDD, tesko da ja mogu da kazem da li se nekom vise ispalti 120GB ili 160GB, znam samo da se 40GB nikako ne isplati pa opet on se vrlo cesto prodaje. Sto se tice garancije ona je vazna, ali po meni ne i presudna. Ono sto je bitno je da nijedan disk nije dovoljno siguran da bi se samo na njemu drzali vazni podaci, bez obzira na garaniju od 1 ili 5 godina. Za kucista mislim da malo preterujes. Sto se tice TV karte nisam mnogo obracao paznu, jer je ne smatram osnovnim delom konfiguracije. Sto se tice duzine liste i cena to sam ti vec obrazlozio.

Mislio sam da moderatori, sastave best buy listu, ali tako da odgovara prosecnom kupcu.

Poslednja izmena:
mihailo je napisao(la):
Ne vidim odakle ti zakljucak da su liste koje su delo moderatora best buy liste. Vecina njih i ne tretira faktor value for money, vec se bavi sasvim drugim stvarima vezanim za HW.

Moderatori koji se razumeju u HW brinu o value for money.
Ali naravno da to sto je neko mod ne znaci da je zna niti dobro niti najbolje.
Najbolje preporuke se prave kada se vise ljudi izjasni, a moderatori ce tu biti da to samo uoblice, konacnu verziju.

Pozdrav!

JoKa je napisao(la):
Jedan od faktora pri sastavljanju liste je bio i dostupnost na trzistu. To je jedan od razloga sto Corsair nije na listi, a drugi je nesto veci % reklamacija u odnosu na Kingston. Kingston je po meni ubedljivo na prvom mestu sto se tice stabilnosti, % reklamacija i kompatibilnosti sa raznim plocama.

Izvini, a koliki je to tacno procenat reklamacija Corsair-a i sa kojim to plocama nije toliko kompatibilan. Naravno, iz tvog bogatog iskustva sa njima. Ili nekog ko je radio sa njima.. Cisto posto neki moji podaci govore nesto malo drugacije...

Rafa je napisao(la):
Izvini, a koliki je to tacno procenat reklamacija Corsair-a i sa kojim to plocama nije toliko kompatibilan. Naravno, iz tvog bogatog iskustva sa njima. Ili nekog ko je radio sa njima.. Cisto posto neki moji podaci govore nesto malo drugacije...

Nemam tacne podatke u % ali do sada sam imao mislim samo 2 Kingstona i Corsair-a na reklamaciji, ali je broj prodatih Kingstona daleko veci. Gde si video da pise da Corsair nije kompatibilan sa odredjenim plocama? To nigde nisam napisao. Jos jednom, glavni razlog zasto Corsair nije na spisku je slabija dostupnost u odnosu na Kingston. Ako imas drugacije iskustvo bilo bi lepo da to podelis sa ostalima? Koliki je po tebi procenat reklamacija na Kingston i Corsair? Mislis da ce neko mnogo pogresiti ako uzme Kingston ili KingMax umesto Corsair-a?

JoKa je napisao(la):
Nemam tacne podatke u % ali do sada sam imao mislim samo 2 Kingstona i Corsair-a na reklamaciji, ali je broj prodatih Kingstona daleko veci. Gde si video da pise da Corsair nije kompatibilan sa odredjenim plocama? To nigde nisam napisao. Jos jednom, glavni razlog zasto Corsair nije na spisku je slabija dostupnost u odnosu na Kingston. Ako imas drugacije iskustvo bilo bi lepo da to podelis sa ostalima? Koliki je po tebi procenat reklamacija na Kingston i Corsair? Mislis da ce neko mnogo pogresiti ako uzme Kingston ili KingMax umesto Corsair-a?

Sto se tice same dostupnosti, u taj deo nisam ni ulazio. Interesovao me je samo taj famozni "nesto veci % reklamacija" na koji si se zalio, posto znam da je taj procenat za Corsair manji od 0,01%, a ne znam koliko je to vise u odnosu na Kingston.
Takodje tvrdis da je Kingston najstabilniji i najkompatibilniji sa razlicitim plocama, pa me je interesovalo, kad vec uporedjujes, sa kojim to plocama Corsair nije stabilan i kompatibilan a Kingston jeste. Pretpostavljam da si radio i sa jednim i drugim memorijama i da na osnovu toga to i tvrdis.
A sto se tice kupovine, ja upravo i tvrdim da niko nece ni pogresiti ako uzme Corsair umesto Kingstona.

JoKa je napisao(la):
Nemam tacne podatke u % ali do sada sam imao mislim samo 2 Kingstona i Corsair-a na reklamaciji, ali je broj prodatih Kingstona daleko veci.
To nije relevantan uzorak. Slučajno znam firmu koja ovde zastupa i Kingston i Corsair, a zna je i Rafa. Obe memorije su dobre i pouzdane, ali je Corsair ipak nešto pouzdaniji (na uzorcima od po više hiljada uvezenih komada) i uglavnom nešto brži a povoljnije cene. Corsair se inače uvozi iz Kalifornije gde jedino i ima fabrike, a Kingston sa Dalekog Istoka. Ista firma zastupa ovde i NCP čiji moduli jesu osetno nepouzdaniji, u skladu sa svojom cenovnim kategorijom.

ZorMi je napisao(la):
To nije relevantan uzorak. Slučajno znam firmu koja ovde zastupa i Kingston i Corsair, a zna je i Rafa. Obe memorije su dobre i pouzdane, ali je Corsair ipak nešto pouzdaniji (na uzorcima od po više hiljada uvezenih komada) i uglavnom nešto brži a povoljnije cene. Corsair se inače uvozi iz Kalifornije gde jedino i ima fabrike, a Kingston sa Dalekog Istoka. Ista firma zastupa ovde i NCP čiji moduli jesu osetno nepouzdaniji, u skladu sa svojom cenovnim kategorijom.

Sto se tice relevantnosti podataka, po Rafinom procentu od 0.01%, ako sam ja imao reklamaciju na dva modula (i jos neki ljudi sa foruma su imali reklamacije na Corsair), to bi trebalo da se desi na 20000kom. Takodje na uzorcima od vise hiljada ne bi smelo da bude uopste neispravnih modula, tek na 10000. Mislim da je 0.01% preterano, u svakom slucaju procenat je daleko manji u odnosu na NCP, za kvalitetnu memoriju uvek vredi dati vise para pa bila ona Kingston ili Corsair.

JoKa je napisao(la):
Mislim da je 0.01% preterano, u svakom slucaju procenat je daleko manji u odnosu na NCP, za kvalitetnu memoriju uvek vredi dati vise para pa bila ona Kingston ili Corsair.
Kao što vidiš, ja nisam pominjao procente jer ne znam tačne podatke (mogu da se raspitam). Koliko se sećam Corsair ima ispod 1% reklamacija (možda je Rafa 0.01 greškom prepisao kao 0.01%), dok je za Kingston oko 1% a za NCP blizu 2%. Ovo sve u garantnom roku koji je lifetime za Corsair od početka (dakle sve što je ikada prodato), za Kingston od pre par godina a za NCP odskora. Što se tiče broja prodatih komada to je verovatno poslovna tajna, ali je cifra mnogo veća nego što bi neko pretpostavio, ja se uvek iznenadim :d , valjda kupuju ovde i iz komšijskih država.

Da dovršimo priču, sad je Rafa priznao :d , ima oko 40 reklamacija na 10 hiljada modula, on je to podelio i na brzinu proglasio za procente. Dakle, 0.4% je cifra.

ZorMi je napisao(la):
Da dovršimo priču, sad je Rafa priznao :d , ima oko 40 reklamacija na 10 hiljada modula, on je to podelio i na brzinu proglasio za procente. Dakle, 0.4% je cifra.
Zormi je me malo preduhitrio sa postom, ali je u pravu. Priznajem gresku i izvinjavam se zbog dezinformacije. Znaci to je otprilike zvanicni procenat reklamacija kod Corsair-a.

A zar nije pametnije da ste napravili , tri teme, prvu konfiguracije do 500 eur , druga od 500 do 1000 eur , i trecu preko 1000 eur , i tu svi ubacujete svoje predloge , izmene i dopune zakona :D a ne ovako , svodi se ko je gde pogresio , a nista ne moze da se zakljuci iz cele price. Znaci ako budu ta tri nova threada najbolje da budu bez prepirke :D samo predlozi konfi u cenama koje su zadate :D

Nazad
Vrh Dno