Šta je novo?

Konfiguracija do 850-900€

Wolfy92

Slavan
Učlanjen(a)
02.03.2009
Poena
320
Pozdrav drugari.. Posle nekih dobrih 7-8 godina doslo je vreme za nov komp pa sam malo trazio po netu najbolje za ovaj novac. Komp bi uzimao u Srbiji zbog odlozenog placanja tako da ovo preko grane ne dolazi u obzir. Komp bi se koristio velikom vecinom za gaming pa tu gledam da nadjem neko resenje na neke duze staze koliko je to moguce, nekih 2-3-4 godine.. Na osnovu onoga sto sam video, neki minimum ispod koga ne bi trebalo ici za ovaj novac je verovatno i5-6500 uz neku GTX1060? Posto ne bih igrao nesto preterano mnogo igara, racunam da pocnem sa nekim SSD od 240gb a posle lako mogu dodati i obican hdd ako bas zafali.. Zanimaju me ostali delovi, mada moze i preporuka ako postoji bolja kombinacija od navedenog procesora i graficke. Cena ne bi trebalo da ode mnogo vise od nekih 100.000RSD mada bih mogao da se protegnem do 110k max. Bilo bi dobro da sve moze da se sklopi u jednoj radnji da ne bih imao problema zbog odlozenog placanja. Inace OC bar za pocetak ne bi bio prioritet, ali ne bi bilo lose ako moze da se sastavi i neka varijanta sa K procesorom ako bas ima osetne razlike u performansama, posto bih ga kasnije verovatno i klokovao..

Poslednja izmena:
Mozes da overklokujes i i5 6500 kao i ostale non--k procesore, samo ti treba Z170 ploca sa odgovarajucim BIOSom.

Dakle nesto ovako npr:

i5 6500
Asus Z170-P
GTX 1060 6GB
SSD 240GB npr Crucial BX200
2x8GB DDR4 2666mhz

To ti je sve ukupno oko 100 hiljada, u zavisnosti u kojoj radnji kupujes. Ostaje ti jos da uzmes neko napajanje, ne mora skupo, neko oko 5-6 hiljada, i kuciste.

ne bih ti preporučio oc preko bclk, mora da se koristi custom ili neki od prvih biosa, i neće ti raditi senzor temperature. uzmi 6600k ako ti je do kloka.

ne bih ti preporučio oc preko bclk, mora da se koristi custom ili neki od prvih biosa, i neće ti raditi senzor temperature. uzmi 6600k ako ti je do kloka.

Kad vec mora kod nasih, onda je ovo manje vise ono sto mozes da uzmes. Stim sto bih se slozio da ako hoces OC ipak odes na 6600K, ako ne i i5 6500 je odlican izobr i onda ti Z170 ploca ne treba.

Mislio sam da za pocetak ustedim na onom sto nije bas neophodno pa bih verovatno poceo sa 8gb rama I bez hdda. Ne bih stedeo na napajanju pa me zanima da li je ovaj lc od 600w sto mnogi preporucuju u slicnim temama dovoljan za ovu konfu? Takodje, ima li znacajne razlike izmedju ddr3 i ddr4 I 2100 I 2600mhz za ddr4? Ako ne bih radio oc u pocetku koja mi je ploca dovoljna za i5 6500 a koju da uzmem ako uzimam 6600k?

Ovo je nesto sto sam ja do sada skopio.. Glavno pitanje mi ostaje maticna koja bi trebala da se uklopi u preostali budzet sto jeftinije moguce, ovo sve zajedno mu dodje na skoro ravnih 95.000RSD. Takodje me zanima (ako postoji) eventualna razlika izmedju ove graficke sa spiska i GeForce GTX 1060 Gigabyte ITX 6GB DDR5 koja je malo vise od 3000 jeftinija.

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    81.1 KB · Pregleda: 89
Ovo je nesto sto sam ja do sada skopio.. Glavno pitanje mi ostaje maticna koja bi trebala da se uklopi u preostali budzet sto jeftinije moguce, ovo sve zajedno mu dodje na skoro ravnih 95.000RSD. Takodje me zanima (ako postoji) eventualna razlika izmedju ove graficke sa spiska i GeForce GTX 1060 Gigabyte ITX 6GB DDR5 koja je malo vise od 3000 jeftinija.

Bolje uzmi neku custom graficku(msi,asus itd), zaobidji te referentne. Imas na bench shopu za vrlo malu razliku asus gtx 1060 6gb

Razmisljao sam i da ceo racunar uzmem kod njih ali koliko vidim na sajtu nema mogucnosti za odlozeno placanje (rate,cekovi) tako da sam odustao.. A i generalno izbor komponenti im je daleko manji od emmija tako da ovde imam siri prostor za manevar.. Najvise me zanima razlika izmedju ploca i sta bi trebalo uzeti u slucaju da uzmem i5-6500 a sta ako ipak odem na 6600k..

Ako uzmes i5 6500 mozes slobodno da uzmes najjeftiniju H110 plocu koja podrzava DDR4, a to je u pomenutoj firmi Gigabyte za 6800din. Graficku takodje uzmi nereferentnu, npr MSI armom za 40 hiljada u istoj firmi. Sto se SSD-a tice ja bih Patriot izbegao, imas za iste pare Crucial BX200 (nemoj uopste da gledas one brzine sto pisu u specifikaciji)

Ako bih uzeo 6600k i neku od ovih jeftinijih ploca da li i tad ne bih mogao nikakav OC ili? Iskreno, najradije bih uzeo 6600k uz Z170 ali me budzet malo koci pa pokusavam da nadjem neku alternativu. Uz 6500 i najslabiju plocu kapiram da nikakav buduci OC nije moguc? Naravno to nista ne bi bilo ekstremno, mozda za 300-400MHz, cenim da to nije previse? Bar za ranije serije Intela nije bilo skoro nista, malo sam ispao iz trendova, ako se nesto promenilo ispravite me :d Problem zapravo predstavljaju neke sitnice bez kojih se ne moze a ulaze takodje u budzet, kao sto je DVD/RW i kuler za eventualni 6600k koji koliko vidim dolazi bez istog za razliku od i5-6500 tako da bih tu isto morao da dodam 3-4k u samom startu..

Poslednja izmena:
Da, uz 6600K moras da uzmes Z170 plocu kako bi mogao da overklokujes, takvu kombinaciju uz GTX 1060 ces tesko uklopiti u svoj budzet. Moj ti je predlog i5 6500 + H110 ploca, a pare uloziti u graficku i 16gb rama

Ovo ce verovatno i biti finalna lista, ukoliko bas ne bude boljih predloga.. Kompromis sam napravio na napajanju i kucistu, nadam se da ce preziveti barem godinu dana pa kad otplatim ovo lako cu ga zameniti, racunam da ipak ovo uzimam za par narednih godina pa je bolje ovde napraviti kompromis nego na ploci i procesoru, sve zajedno ce ispasti oko 110k dinara.. Da li menjati plocu ili je ovo ok?

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    25.1 KB · Pregleda: 76
Brzu memoriju uzmi, razlika u ceni je mala a Skylake procesorima izuzetno prija sto brza memorija, ispod 2666mhz nemoj da ides.

Nazad
Vrh Dno