Šta je novo?

Hardver Konfiguracija do 300-500 eura

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

tdd

Zapažen
Učlanjen(a)
23.11.2023
Poena
5
Pozdrav, davno nisam upućen u najnovije hardverske vesti a potreban mi je računar za najosnovniji rad u Microsoft Office-u i gledanje EON-a/Youtube-a u 1080p. Da li bi iko mogao da mi preporuči neku najosnovniju konfiguraciju koja bi bila u nekom opsegu od 300 do 500 eura? Gotove konfiguracije su mi isto u redu jer je računar za stariju osobu.

Nesto poput:
-Ryzen 5600G
-Gigabyte B550M DS3H ili neka slicna B550 maticna
-2x8GB DDR4 na 3600 ili 3200
-NVME SSD od 512GB
-Napajanje 500W Cooler Master White ili FSP Hydro M Pro 500W
-Kuciste po izboru do 50 evra

Sve ovo te izadje oko 450e

R5 5600 - nov 100e
B550m DS3h - nov 50e
Ram 2x8gb - polovan 40e
RX580 8gb - polovna 40e
Najanje novo FSP 500-600w -50e,
kućište po izboru 30-50e.

Zajedno cirka 340e,
i mozes i da gejmujes.

Na to neki SSD, i mozda LC CC 120 za procesor.

Poslednja izmena:
од В550 матичних најеВтинија (доле нато) је ASROCK B550M-HVS SE , 65 eur,
ддр4 3200 2 х 8гб имаш и нове (на кп разуме се) за 40е укупно.
nvme 512gb - 30e
што се тиче графика, рударење није дилбрејкер, уколико одеш и провериш карту лично под оптерећењем, температуре, вентилатори итд.

Poslednja izmena:
Проблемчић је што је 98% свих половних графика рударило и што је шанса отказивања врама подједнака на свим примерцима.

Једино решење је куповина графичке која је у гаранцији, а и то је временски ограничено тј кратко.
Остаје му само куповина нове графике , а цена тога је вишеструко већа од 40е, које је већ прежалио.

Тако да, RX 580 и цепај.

@racabgd

To su nekorisceni racunari ( iz HP Renew programa - nisu HP refurbished !!! ) i OK su
za firme jer se dobija licenciran Windows.

Za kucnu varijantu se moze uzeti polovnjak , Win licenca je upisana u BIOS , ali ne
moze da se prenese na firmu.

Zbog podrske za 4k H265 video treba uzeti i5-7xxx !!!

sasa022

nesto nisam pobornik kupovine polovnih stvari uvek sam za varijantu plati vise i ne razmisljas dal je nekome to bilo ukljuceno 24/7 . procitao sam prvi post , racunar za osnovno ofice youtube 1080 eon pa ni je palo na pamet da jedan mini racunar zadovoljava sve to i stedi prostor. samo dadoh ideju ..... ja i kod kuce i u firmi imam intelove nuc neki su i3 neki i5 rade godinama kao sat a ukljuceni u firmi od 8-20 h kod kuce 8-10 sati . i bas sam zadovoljan ..... nisam zahtevan korisnik upravo kao sto je decko momak covek napisao u prvom postu za to i ja koristim

@racabgd

Neko voli novo , neko polovno... Neka svako za svoj novac bira :)

Ja sa polovnim brend masinama imam uglavnom pozitivna iskuistva.

Prvi sam pomenuo HP SFF , a moze i u mikro pakovanju ( poput Intel NUC )

Polovna RX 580? Uh...
Mislim, ok karta za male pare ali možeš da im brojiš dane, pogotovo što je gro njih rudarilo...a kad crkne ostaješ bez slike. Radije bih nešto sa integrisanom grafikom, s obzirom da se neće igrati igre...mada, može i 5600G plus grafika, why not.
Kako to.. ja sam imao svoju koja nikad nije rudarila, kod mene 3 godine od toga 70% bila isključena jer sam bio na netu ili programima, prodao u 40e, radiće još toliko minimum.

Ispadoše svi neki rudari.. pa gde su obični korisnici, oni nisu imali grafe ?

Elem sve je bolje od integrisane, šta god uspe naći da nije rudarilo.. Od RX470/570/580.. GTX1660 itd..
A MOŽE se naći ;)

Slažem se, ako komp nije za igre, vrv je konfiguracija člana @danilo989 najbolja varijanta za te pare i troši vrlo malo struje, a dovoljno brza za sve osnovne stvari u današnje vreme

Pa 300-500e više nije osnovni build, za 300e može da se svašta potera.
Bolje da ljulja nego da žulja.

Za 250e sam prodao R5 3600 4.5ghz OC /RX580/16GB 4000mhz OC..

I da crkne nema šanse za 2 nedelje,
ako je korišćena lagano u kućnim uslovima večinom nije ni palila ventove, kao moja 1 igrica u 2 nedelje.. To ima još brdo života..
Ispade elektronika toliko kvarljiva, a nije..

To što neki siluju grafičke 365 dana 24/7, i izprže je, pa posle prodaju da nekom crkne za mesec dana .. to tako nije predviđeno da radi, i to je izuzetak..

Normalna grafička može da radi dugi niz godina osim ako ne zapadne defektna, ili fabrički škart.

Poslednja izmena:
Čovek, ako ti nisi rudario sa tvojom RX 580 ne znači da mnogi drugi takođe nisu. Štaviše, to je bila jedna od najpopularnijih mining kartica svojevremeno, a to svojevremeno je bilo poodavno. RX 580 je karta iz 2017. godine, koliko misliš da će trajati čak i da nije rudareno sa njom?
Da ponovim, govorimo o mašini od 300-500€ za osnovne stvari, integrisana grafika je sasvim dovoljna. Bolje da pare koje bi dao za nepotrebnu i matoru grafičku uloži u bolje napajanje/ploču/kućište ili više memorije/storage...

Danilo je dao dobar predlog, ja bih za kućište predložio FSP CST130 Basic za 40€ i dodao Arctic Freezer 36 za 30-ak evra...i možda 1-2TB HDD ili 1TB SSD umesto 500GB.

Ma te RX 580 su sve samo ne ocuvane.
Ja sam je uzeo polovnu i trajala mi je oko godinu dana a artifakti su se pojavili posle 7-8 meseci.
Drugar je napravio neki ultra budzet gejming build pre godinu dana i njemu je trajala neverovatnih 5 meseci haha

Ako se ne igraju igre samo ići na integrusu, manje struje i manje razmisljanja da li ce komp sutra da baci sliku.

Čovek, ako ti nisi rudario sa tvojom RX 580 ne znači da mnogi drugi takođe nisu. Štaviše, to je bila jedna od najpopularnijih mining kartica svojevremeno, a to svojevremeno je bilo poodavno. RX 580 je karta iz 2017. godine, koliko misliš da će trajati čak i da nije rudareno sa njom?
Da ponovim, govorimo o mašini od 300-500€ za osnovne stvari, integrisana grafika je sasvim dovoljna. Bolje da pare koje bi dao za nepotrebnu i matoru grafičku uloži u bolje napajanje/ploču/kućište ili više memorije/storage...

Danilo je dao dobar predlog, ja bih za kućište predložio FSP CST130 Basic za 40€ i dodao Arctic Freezer 36 za 30-ak evra...i možda 1-2TB HDD ili 1TB SSD umesto 500GB.
2017 izašla, i do kad se prodavala u prodavnicama.. do 2021 ?

Hoću reći samo dosadiste sa plašenjem o rudarima,
kupiš od nekog ko nije preprodavac tj njegovu ličnu prvi vlasnik kartu i nema nikakvih problema.. Kao da su samo rudari kupovali grafičku u radnji,
gde je ostali narod ?

90% kola na oglasima je 500k+ sa vraćenom kilometražom od preprodavaca, i šta treba da ne kupujem kola ?

Ne kvari se to tek tako,
imam karte i ploče stare 15+ godina, ispravne .. Posebno za jutjub internet, to nema šanse da se pokvari ako je dobra, dugii niz godina, gde će je već prodati za noviju.

Drugo su rudari koji siluju i rejpuju karte i normalno da se pokvare za 2-3 godine,
ne treba to mešati.. crkla za 3 meseca.. pa *** sam si kriv, gledaj da kupiš od prvog vlasnika, koji povremeno gejmuje.. ne preprodavaca i nekog ko prodaje 6 karti. Obavezno pitam jel on kupio novu kartu, ili polovnu sa KP.. ako treba doplatim za prvi vlasnik kartu.
Kad preprodavac sa 500 ocena na KP prodaje RX580 za 40e, šta misliš koliko je njih morao da kupi da profitira na 40e, kupio njih 10 za 15-20e iz rudnika.

Što se tiče integruše, onda može nešto najjeftinije samo da ima m2 ssd,
ovaj budžet od 500e je bespotreban,
kao i ovo napajanje ploča kuler itd

Poslednja izmena:
Pozdrav, davno nisam upućen u najnovije hardverske vesti a potreban mi je računar za najosnovniji rad u Microsoft Office-u i gledanje EON-a/Youtube-a u 1080p. Da li bi iko mogao da mi preporuči neku najosnovniju konfiguraciju koja bi bila u nekom opsegu od 300 do 500 eura? Gotove konfiguracije su mi isto u redu jer je računar za stariju osobu.

Kupi neku radnu stanicu za 100-150€ i uživaj

Nazad
Vrh Dno