Šta je novo?

Hardver Konfiguracija do 1000 evra

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Marko00

Poštovan
Učlanjen(a)
15.03.2019
Poena
55
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5-12500, Arctic Freezer i35 CO
Matična ploča
MSI Pro B660M-A DDR4
RAM
Kingston KF432C16BBK2/16
GPU
Radeon RX 470 4GB
Storage
Samsung PM9A1, Samsung 860 EVO
PSU
MSI A850GF
Kućište
MS Armor V710
Monitor
AOC 24G2U
Mobilni telefon
Pixel 7 Pro
Zdravo svima!
Znam da ima milion postova na ovu temu i uglavnom sam većinu i pročitao, ali nigde nisam mogao da nađem konkretne odgovore na moje dileme. Naime, još pre nekog vremena sam hteo da uzmem novi kompjuter (stari ima već preko 10 godina) i sastavio sam neki spisak šta bi došlo u obzir, ali pošto vidim da se u poslednje vreme svašta dešava sa procesorima i da AMD možda ipak nije više najisplativiji, upao sam u veliku dilemu. Kompjuter bi mi pretežno bio potreban za fakultet/posao i ponekad ne neku naročito zahtevnu igricu. Konfiguracija koju sam ja sastavio je verovatno preterana, ali sam imao na umu da u nekih narednih 5 ili više godina verovatno neću biti u mogućnosti da uzimam nešto novo, pa sam mislio da je bolje uzeti sad nešto jače što bi trajalo. Budžet bi bio od 800 do 1000 evra.
Evo konfiguracije:
  • Matična ploča: MSI B450 Tomahawk Max
  • Procesor: AMD Ryzen 5 5600X (da li bi trebalo uzeti novi kuler?)
  • RAM: HyperX HX432C16FB3K2/16
  • SSD 1: SAMSUNG 500GB 970 EVO
  • SSD 2: SAMSUNG 1TB 860 EVO
  • Napajanje: CORSAIR TX750M Gold
  • Kućište: COOLER MASTER MB520
Grafičku ne bih menjao, barem dok se ne smire cene, a trenutno imam RX 470 4GB. Monitor bih uzeo odvojeno ili malo kasnije, a u planu sam imao AOC 24G2U/BK.
Znam da je ovo malo preterano imajući u vidu moje stvarne potrebe, al kad je bal nek je maskenbal. Zanima me šta mislite vi, da li ovakav spoj ima smisla, da li bi trebalo nešto menjati (možda npr. neku B550 ploču - MAG B550 Tomahawk?, ili ipak neki Intelov procesor - koja bi onda matična ploča bila najbolja?).
Hvala unapred!

Intel 12500
MSI Pro B660M-A DDR4
2x8 GB RAM, taj Kingston je ok. Ne znam čime se baviš, možeš i 2x16 GB ako se uklapa u budžet
Možeš Kingston KC2500 500 GB za malo manje pare ili 970 Evo Plus ako nađeš jeftinije, za drugi SSD uzmi isto neki M.2, može još jedan KC2500. Ili odmah kokni jedan 2TB M.2 ako hoćeš...
Napajanje zavisi od grafičke koju ćeš ubaciti kasnije...do 3070 može 750W, za 3080/6800X ne bih išao ispod 850W. Ne znam gde uzimaš taj Corsair i po kojoj ceni...Trenutno ima u CT-u Asus Strix 750 na popustu ili u G-tronu MSI A850GF, samo se raspitaj kolika je garancija.
Kućište: bilo šta sa mrežastom prednjom stranom, bonus ako ima ventilatore...proveri ovde da li negde imaju SilentiumPC Regnum RG6V ili neki Ventum.

Hvala puno!
Pogledaću šta je sve dostupno kod nas pa ću verovatno i uzeti ovu drugu konfiguraciju. Brine me samo to što sam video da se Adler Lake dosta zagrevaju, pa bih onda morao da razmotrim i kupovinu nekog hladnjaka, ali mi u svakom slučaju izgleda kao bolja kupovina nego 5600x.
Garancija na Asusovo napajanje je 5 god koliko sam video, a za MSI nisam mogao da nađem, ali je svakako barem 2 godine.

Greju se najjači modeli, 6-jezgarni non-K modeli su poput 5600x. I za jedan i drugi bih svejedno preporučio neki jeftini kuler jer fabrički samo "rade posao" ali ništa više od toga...

@Marko00 uzimaš "da bi trajalo" a uzimaš B450 ploču koja je na zalasku svog "životnog veka".

B550 ploča je ipak više future proof, a razlike u ceni nisu značajne.

Od mene preporuka za ASUS B550 Tuf Gaming Pro

Vrh Dno