Šta je novo?

Konfiguracija do 1000 eura

cikiste

Slavan
Učlanjen(a)
02.05.2004
Poena
304
Hi

Ljudi, znam da vam je preko glave ovakvih poruka, no za firmu mi treba predlog ovakve masine. Ogranicenje, pored cene, je monitor CRT (minimum 19").
CAD/CAM/CAE primena prevashodno.

da li neko od vas ima ikakva iskustva sa mustek ups-ovima?

pozdrav,
ivan.

Masina od 1000€ zasluzuje APC-a!

p.s. Mustek je tesko sr**e, koristim ga SAMO za monitor i lampu (igrao sam se malo i pod punim opterecenjem kompa istekao ga iz struje i resetovao se 2 od 5 puta), a komp mi je povezan na APC.

- Chieftec 300-360W -> 60-80E
- ABIT NF7 -> 65 E
- Barton 2500+ BOX -> 75E
- 1 Gb (u poslednje vreme pominjanog) Corsair-a ili sl. -> 200E
- 80 Gb (nikako Maxtor) -> 60
- Samsung 959NF -> 240E
- Radeon 9600 -> 90 E
- APC Ups -> zavisi koji
- CDRW LiteOn -> 30E
- Logitech MX501 + InternetKeybord -> 45

Taman kolk'o treba ;-)

Neverovatno. Toliko crtica, a slažem se sa svim do poslednje.
Lepo spakovano, deka.

...Da, i malo veci hard, kad je vec masina od 1000 evrica

p.s. A moze i WD Raptor od 74Gb...

Pre dva meseca sam nabavljao racunar za iste svrhe (CAD-CAM)..konfiguracija je prilicno slicna navedenim, samo je monitor malo "jaci"...Samsung 1200NF...22"...neverovatno razocaranje...!!!

1. nemoj Ati graficku za CAD/CAM i ostalo molim te...To ostavi za ove znalce nek je probaju u tako nechemu pa nek je bace posle ;) nVidia Only!
2. Monitor, 959NF valja ubosti primerak, plus najveca mana je geometrija kod NF (DF tek nikako), pogotovu na toliko falsha danas, treba videti neki CRT obichan ali za cenu NF-a moz se nadje itekako (realno, nema potrebe za nechim jachim od 957P npr ili slichna klasa drugog proizvodjacha). Tu nek neko da bolji savet, malo sam kratak sa isqustvom (meni na poslu 957P sluzi savrseno za CAD i DCC u odnosu na koliko koshta ;) )
3. ploca - obavezno NForce2 ultra chipset, CPU ok ono gore, shto jache to bolje...
4. Corsair je bacanje para...PQI i ostalo je sasvim dovoljno
5. HDD, maxtor 80Gb, dm9 sa 8Mb kesha, radi super
5. Mish, naravno, MX serija, kako ti vec koji lezi u ruci
6. Optika - sta god, to je workstation a ne desktop masina, ako se ochekuje da ti zatreba neki DVD, onda Combo
7. Chieftec kuciste, mada moze i napajanje neko kvalitetnije u obichnu limariju.
8. USB 2.0 drajv 256Mb da ti se nadje pod obavezno ;)
9. UPS, ma i mustek je dobar, 650VA. iz iskustva sa jako loshom instalacijom i restrikcijama ;) sluzi svrsi, jel...

Sad, mozda sam te malo zbunio, ali za sve one koji preporuchuju Ati-jeve karte za bilo kakav vid rada u prevashodno openGL aplikacijama, mogu odgovorno da tvrdim da prichaju napamet :smackbum:
Drugo, kao shto rekoh, NF monitorima je oduvek najveca zamerka bila u prikazu geometrije, zato i kazem da je bolje uzeti kvalitetan klasichan CRT, mada, opet kazem, nama na poslu savrseno sluzi i 957P

Poslednja izmena:
deka je napisao(la):
- CDRW LiteOn -> 30E

Ako sredstva dozvoljavaju - uzeti DVD-RW, bilo koji. O CD-u više ne treba razmišljati, plus što DVD-RW menja sve postojeće optičke uređaje.

Alo, ljudi, treba sklopiti konfiguraciju a ne praviti se pametan sa odabirom pojedinacne komponente :cuss:

deka je napisao(la):
Alo, ljudi, treba sklopiti konfiguraciju a ne praviti se pametan sa odabirom pojedinacne komponente :cuss:

Za CAD-CAM je monitor vazniji od svega ostalog zajedno...otprilike...tako da itekako vredi raspravljati odvojeno o istom.

ne treba ni preporuchivati nesto sto ne radi posao kako treba, jel...
Mislim Ati za CAD/CAM...pa corsair..pazi, dobro si mu preporuchio ali kad se pogleda malo pazljivije, bacanje je para.
Sto je najcrnje, niko od ljudi nakon tvog posta nije to ni primetio, i tu je najveca bruka...sta bi bilo da je chovek kupio sve to, video da nije bas kako je ocekivao od nove masine? Malo odgovornosti kad se nesto preporuchuje (pogotovu na tako implicitan nachin).
Ali bitno je da je konfiguracija 'lepo spakovana' sto bi Notax rekao, al sad sto je vise za gejmere, zabole vas paja..

Ji 4Tze je napisao(la):
ne treba ni preporuchivati nesto sto ne radi posao kako treba, jel...
Mislim Ati za CAD/CAM...pa corsair..pazi, dobro si mu preporuchio ali kad se pogleda malo pazljivije, bacanje je para.
Sto je najcrnje, niko od ljudi nakon tvog posta nije to ni primetio, i tu je najveca bruka...sta bi bilo da je chovek kupio sve to, video da nije bas kako je ocekivao od nove masine? Malo odgovornosti kad se nesto preporuchuje (pogotovu na tako implicitan nachin).
Ali bitno je da je konfiguracija 'lepo spakovana' sto bi Notax rekao, al sad sto je vise za gejmere, zabole vas paja..

OK, pretrčao sam ovaj tread, i brzo napisao taj reply. U pravu si za grafičku, ali mi nije jasno što si toliko zapeo da nije dobro predložen ostatak. Neka kupi PQI memoriju i 5900XT, i to je to.

Ji 4Tze je napisao(la):
4. Corsair je bacanje para...PQI i ostalo je sasvim dovoljno
Nađi 1 GB XMS corsaira za 200€ i ja ću odmah da bacim te pare :)
Biće da se ovde govori o VS corsairu koji košta koliko i PQI i slične igračkice.

deka je napisao(la):

Ti si dao sirov materijal (ne bas najsrecnije resenje!:)), a mi ga brusimo!

p.s. Jedino od loseg materijala, tesko ispadne dobar proizvod! :d

Ji 4Tze moras da shvatis da ovde vecina ljudi kada preporucuje masine uopste ne razmislja o tome cemu ce masina sluziti nego o tome sta se bolje o/c.Recimo ja kada sam prvi put pogledao ovaj topic zasmetao mi je taj corsair jel sam bas i pomislio da je bacanje para, al reko necu da se mesam jel u tim aplikacijama ne radim ili vrlo malo da bi znao sta je bolje za njih a sta losije, i nisam ni hteo onda nesto da komentarisem. A recimo za Ati nisam imao ni pojma da nevalja u tu svrhu pa sam sada saznao.

Delija je napisao(la):
Ti si dao sirov materijal (ne bas najsrecnije resenje!:)), a mi ga brusimo!

p.s. Jedino od loseg materijala, tesko ispadne dobar proizvod! :d

a shto lepo nisi onda sam dao srecnije resenje?

kjgkreek je napisao(la):
Ji 4Tze moras da shvatis da ovde vecina ljudi kada preporucuje masine uopste ne razmislja o tome cemu ce masina sluziti nego o tome sta se bolje o/c.Recimo ja kada sam prvi put pogledao ovaj topic zasmetao mi je taj corsair jel sam bas i pomislio da je bacanje para, al reko necu da se mesam jel u tim aplikacijama ne radim ili vrlo malo da bi znao sta je bolje za njih a sta losije, i nisam ni hteo onda nesto da komentarisem. A recimo za Ati nisam imao ni pojma da nevalja u tu svrhu pa sam sada saznao.

Chovek je lepo rekao chemu ce mu sluziti masina, sad da li ce se ona malo 'dosvirati' ili raditi po default-u, to nema veze sa primenom, samo je dobitak veci. (memorijski protok je svakako manje bitan nego snaga CPU-a).
A za corsair, tu jesam mozda omanuo, nit sam znao da je cena nekog Value-a slichna PQI memoriji ali npr. i da jeste, ja bih se opet odluchio za PQI.
A recimo za Ati, pa ja ne znam da li ima neki Ati vs nV thread na forumu gde se ne pominje nVidia-ina prednost u openGL aplikacijama :S: (npr. ako sam ishta zastupao na ovom forumu to je prednost nVidia-e u tom segmentu)

Prvo, Corsair koji sam ja napomenuo je par evra skuplji od NCP, PQI i ostalih skartova koji se isporucuju na nase trziste, a drugo, svaka nVidijina kartica koja je ispod FX5900 (kojeg i licno imam) ne zasluzuje da se nadje na ovoj konfiguraciji osim polovnih Ti4200, a cena za FX5900 (po meni) probija budzet. I ne morate da se pravite pametni sa openGL i nVidijom jer nije toliko superiorna kao ranije.
Sto se tice komentarisanja pojedinacnih komponenti, kazite lepo: uzmi ovo jeftinije ali zato doplati za ovo! a ne: uzmi ovaj monitor koji je 50 eura skuplji a sta sa ostatkom?
Ovim ne zelim da kazem da je moj odabir najbolji, samo dajte malo ozbiljnosti i sklopite CELU konfiguraciju pa je ubacite u navedenu cifru i onda raspravljajte zasto je ovo bolje od onog!

Revision

deka je napisao(la):
- ABIT NF7 -> 65 E
- Samsung 959NF -> 240E
- Radeon 9600 -> 90 E
- APC Ups -> zavisi koji
- CDRW LiteOn -> 30E

Taman kolk'o treba ;-)

Ivan™ je napisao(la):
Umesto Abit-a, Epox 8RDA3+

To brate ! Epox rules !
Nforce 2 obavezno ... (nije svejedno!)

- Mozda cak i jaci Athlon (3200+ = 170Eur) ukoliko niste bas voljni da se bavite sa o/c u firmi :d
- Kingston Hyper-X by all means... (2x512MB DDR-400 ili jace)
- LG RW 52/24/52
- Zasto nikako Maxtor ?! Da li je ovo sala ??? :smash: >80GB Maxtor Diamond Max 9+ ,8MB cache, 7200rpm...
- MX-510 ili Inteli 3 (4) + Internet Navigator Keyboard
(ne znam kako si mislio da kupis za 45Eur MX510 i ovu tastaturu) :wall:

Btw, na snizenju su MX-310 i doticna tastatura u HomeMarketu pored Sajma (MX310 = 1640, tastatura = 1920 !) :eyebrows:

Poslednja izmena:
Pretender™ je napisao(la):
To brate ! Epox rules !

- Mozda cak i jaci Athlon (3200+ = 170Eur) ukoliko niste bas voljni da se bavite sa o/c u firmi :d
- LG RW 52/24/52
- Zasto nikako Maxtor ?! Da li je ovo sala ??? :smash: >80GB Maxtor Diamond Max 9+ ,8MB cache, 7200rpm...

Btw, na snizenju su MX-310 i doticna tastatura u HomeMarketu pored Sajma (MX310 = 1640, tastatura = 1920 !) :eyebrows:

Jel imaš ti digitron kod kuće? Znaš, i na kompjuteru ima isti. :smash:

Vojkan je napisao(la):
Jel bi hteo ovo da objasniš?

Pa najbolji je Kingstone ubedljivo, sta tu ima da se objasnjava !? Pouzdan, ultrabrz... Osim toga dobija se life-time warinty, a on kesa ima 1000Eur pa moze da se razbacuje...
Mozda sam preterao malo doduse za procesor i jacinu memorije (>DDR400) :d
Verovatno bi 2500+ bio sasvim dovoljan i neka DDR 333 Kingstone Hyper-X memorija.

notax je napisao(la):
Jel imaš ti digitron kod kuće? Znaš, i na kompjuteru ima isti. :smash:

Pa kada kompresuje malo cenu ovoga onda sve lepo stane :D

:wave:

Poslednja izmena:
deka je napisao(la):
- ABIT NF7 -> 65 E
- Samsung 959NF -> 240E
- Radeon 9600 -> 90 E
- APC Ups -> zavisi koji
- CDRW LiteOn -> 30E

Taman kolk'o treba ;-)

Po mom iskustvu ovo je prava stvar za CAD-CAM. Ja bih samo Radeona zamenio sa Matroxom, i eventualno razmislio o kombinaciji 512MB rama i SATA disk, ako se uklopi u cenu.

Sata disk ne sluzi nicemu.
1GB rama je potrebno za ovaj posao, ako ce ga covek radi iole ozbiljno.
Matrox je bacanje para ako uzima nov.
Ako je spreman da da 100-200 evra za matroxa, bolje neka kupi 17" TFT + neku nVidia-u. Da da, znam da TFT ima 1280, a CAD trazi sto visu rezoluciju, medjutim ostrina je toliko bolja na TFT-u da se sigurno isplati, tj. vredi.
Cak i kada se poredi sa dobirm monitorima, a ovi novi sto se sada prodaju nikako ne spadaju u dobre.
Ako izbor padne na CRT, onda preporucujem polovne monitore. Kupi 21" i ustedi pare, a dobices kvalitetniji monitor.

Pozdrav!

To brate ! Epox rules !

- LG RW 52/24/52

Ti toliko ne znas o cemu pricas da necu ni da komentarisem :zgran: Jedino pametno je da sam stavio cenu samo za MX5100 a zaboravio da saberem sa jos 12 € koliko je tastatura :party:

Sasa je napisao(la):
Sata disk ne sluzi nicemu.
1GB rama je potrebno za ovaj posao, ako ce ga covek radi iole ozbiljno.
Matrox je bacanje para ako uzima nov.
Pozdrav!

CAD-CAM nije obrada fotografija i plakata (sto je NAJCESCI ozbiljan posao u nasem gradu). Za to nikad dosta memorije.
Grafika je specificna sa povremeno sitnim detaljima (npr tehnicki crtez), velikog je formata i velika je baza podataka na HD-u.

A posle sledi proracun, kuckaje koordinata...

Pozdrav.

Pa najbolji je Kingstone ubedljivo, sta tu ima da se objasnjava !? Pouzdan, ultrabrz... Osim toga dobija se life-time warinty, a on kesa ima 1000Eur pa moze da se razbacuje...
Mozda sam preterao malo doduse za procesor i jacinu memorije (>DDR400) :d
Verovatno bi 2500+ bio sasvim dovoljan i neka DDR 333 Kingstone Hyper-X memorija.
Taj HyperX radi jednako brzo kao i neki NCP ili slična boranija.
Naravno, govorimo o istom taktu, jer ovde overklokovanja nema.
A da ne pominjemo da za cenu HyperX-a možeš da uzmeš skoro pa duplo više neke obične memorije.

Vojkan je napisao(la):
Taj HyperX radi jednako brzo kao i neki NCP ili slična boranija.
Naravno, govorimo o istom taktu, jer ovde overklokovanja nema.
A da ne pominjemo da za cenu HyperX-a možeš da uzmeš skoro pa duplo više neke obične memorije.

Upravo je o tome rec. Nema OVERKLOKA. Neki jednostavniji CAD CAM programi cak i ne traze prejake procesore (i PIII -500 zavrsava posao), a za neke (Catia ili Pro engineer) preporucuju POWER4 servere + radne stanice...nesto preko 40000$. Naravno i licenca za softver par hiljada eura...

Zamisli kada pukne sistem (prime ili 3D03), izgubis 3 sata da instaliras sve ponovo. Ako pukne sistem posle 6 sati rada u projektovanju ili u procesu.. :mad:

dobio sam jednu ponudu

ovo je ponuda koju mu je jedna firma prosledila:

Procesor AMD Athlon XP2500+ Barton
BOX
Mboard, nForce 2 chipset, SATA, FireWire, Abit
NF7-S
1,44 MB Floppy disk
120GB Hard disk, 7200 rpm,
Maxtor
512MB DDR, PC-3200, Kingston
SVGA Ati Radeon 9600XT 256MB AGP, TV Out, HIS
Excalibur
Sound Blaster onboard
Modem 56 Kbps, fax/voice, Intel/Rockwell
DVD player 16/48 Asus/Sony
DVD-RW 8x +/- Pioneer 107D
Midi Tower kuci?te ATX 350W
KME
Tastatura Samsung Multimedia black/silver, Logitech Optical
Mouse, Podloga
19" Color Monitor, Samsung 957mb
black/silver
Aktivni zvucnici, 2.1, Neo black

Trebao bih da menjam memoriju, graficku, izbacim dvd i umesto 120 gb maxtor da uzmem neki drugi. Da li sam u pravu? Naravno, monitor, koliko je boji od 957P?

A da, ponudjena cena je:65880
dinara.

Nazad
Vrh Dno