Šta je novo?

Konfiguracija do 1000 eura

cikiste

Slavan
Učlanjen(a)
02.05.2004
Poena
304
Hi

Ljudi, znam da vam je preko glave ovakvih poruka, no za firmu mi treba predlog ovakve masine. Ogranicenje, pored cene, je monitor CRT (minimum 19").
CAD/CAM/CAE primena prevashodno.

da li neko od vas ima ikakva iskustva sa mustek ups-ovima?

pozdrav,
ivan.

cikiste je napisao(la):
ovo je ponuda koju mu je jedna firma prosledila:

Procesor AMD Athlon XP2500+ Barton
BOX
Mboard, nForce 2 chipset, SATA, FireWire, Abit
NF7-S
1,44 MB Floppy disk
120GB Hard disk, 7200 rpm,
Maxtor
512MB DDR, PC-3200, Kingston
SVGA Ati Radeon 9600XT 256MB AGP, TV Out, HIS
Excalibur
Sound Blaster onboard
Modem 56 Kbps, fax/voice, Intel/Rockwell
DVD player 16/48 Asus/Sony
DVD-RW 8x +/- Pioneer 107D
Midi Tower kuci?te ATX 350W
KME
Tastatura Samsung Multimedia black/silver, Logitech Optical
Mouse, Podloga
19" Color Monitor, Samsung 957mb
black/silver
Aktivni zvucnici, 2.1, Neo black

Trebao bih da menjam memoriju, graficku, izbacim dvd i umesto 120 gb maxtor da uzmem neki drugi. Da li sam u pravu? Naravno, monitor, koliko je boji od 957P?

A da, ponudjena cena je:65880
dinara.

NF7-S je ploca koja ume da pravi probleme sa SATA kontrolerom a skuplja je 15tak eura od one bez S, tako da je ne preporucujem. 9600XT je svakako bolji izbor od one bez XT i to je OK. Ne vidim svrhu odvojenog DVD plejera kad vec imas u DVD-RW. Sto se tice HDD, imam navedeni i cekam prvu priliku da ga zamenim jer se greje kao blesav tako da i dalje stojim iza gore recenog - nikako maxtor! 957mb je bolji od 957p ali je losiji od 959nf koji je po meni najbolji odnos cena/kvalitet u toj klasi. I vrlo vazno, treba uzeti vrlo kvalitetne tastaturu i misa pa razmisli.
U svakom slucaju, cena za navedenu konfiguraciju je skroz OK.

Vladd je napisao(la):
CAD-CAM nije obrada fotografija i plakata (sto je NAJCESCI ozbiljan posao u nasem gradu). Za to nikad dosta memorije.
Grafika je specificna sa povremeno sitnim detaljima (npr tehnicki crtez), velikog je formata i velika je baza podataka na HD-u.

A posle sledi proracun, kuckaje koordinata...

Hvala, ali i pre sam znao sta je CAD/CAM i sta i u cemu se crta.
;)

Mnogo bitnije, ponuda, ocigledno ju je radio neki igrac, tj. neko ko te nije ni saslusao sta ti treba.
U takvim slucajevima bih odmah zaobisao firmu.
9600XT tu nema sta da trazi, kao ni bilo koji ATI.
Ko kaze da ATI valja lupa gluposti/ne zna o cemu se ovde prica.
Monitor je takodje los, 959NF ako uzimas nov, ali ... da se ne ponavljam...
KME 350W ?
Ja i na mnogo jeftinije racunare stavljam Chieftec/DTK/Antec...
120GB disk ce verovatno biti mali, a 160GB je samo malo skuplje.
Poslednje, mislim da je cena malo jaca, onako grubo gledajuci.

Pozdrav!

Ja ne mogu da sugerisem Ati posto ga ni sam ne koristim (mislim da tek od modela 9550 imaju podrsku za VESA). Uvek su bili slabi sa tim (zadnji update za vesu im je za Rage pro). Za neke moje programe(Tango, Orcad, Protel i Spice) koristim rivu tnt pro i Sony 15"(slika vrlo slicna tft-u). Ati samo za igranje + Samsung. Dugotrajan rad sa low end monitorom je direktno narusavanje zdravlja.
Licno mislim da je 1000€ malo za CAD CAM (koliko god ozbiljan-neozbiljan bio).
Posto je to masina koja "pravi pare" ja bih u to malo vise investirao. Trebalo bi brzo da se isplati.
Pozdrav!

cad/cae i sl.

Moja je greska sto nisam malo sire objasnio namenu.
Znaci ono: CAD/CAM/CAE:

CAD paketi su SolidWorks+SolidEdge+Catia
CAM paketi: Workspath
CAE paketi: COSMOS design star + Algor + MoldBase

Masina treba da projektovane delove ispita, tj. da simulira njihovo ponasanje pod raznim opterecenjima i stanjima. To se radi resavanjem ogromnih sistema jednacija, tako da mi je bitna i kolicina memorije i procesor. Nema tu neke shade+trace i slicnih varijanti sem u smislu preview-ua deformacionih stanja.

I ja sam mislio da je ponuda onako amaterska iako je napomenuto kao i vama zasta ce se koristiti kompjuter. Iskreno, za pocetak isao bih na 3*256MB RAM-a

Molim da mi kazete koji onda model HDD-a. Iz nekliko razgovora koje sam vodio sa nekim ljudima, sata diskovi u kombinaciji sa novim plocama AMD platforme su pravili i te kakve probleme. Jos ako je tu i neki raid, to nije radilo nikako.

Sto se tice vise para - to je jedina konstanta ovde :mad:
tj. receno je i ne pomisljaj da siris budzet. Nisam u mogucnosti da to kesiram - sve legalno preko racuna.

I na kraju, ukoliko neko od vas ima neki predlog (firmu) sa konkretnom ponudom, molim vas na priv. pa da vidimo.

Pozdrav,
Ivan.

e-mail: [email protected]

Prvo bih dao jedan komentar: ne razumem zasto bi neko pored CATIA-e (ako je full pack, naravno) uopste koristio drugi software (SW, SE itd). Jedino sto mi pada na pamet je hardverska zahtevnost.

Radim u CATIA-i vec duze vreme (CAD i CAM aktivno, FEA samo ucenje za sada) i mogu da ti kazem da je veoma zahtevna. 1GB RAM-a je, po mom iskustvu, apsolutni minmum, a koliko citam po forumima i 4GB nije dovoljno (narocito za FEA). RAID0 je takodje vise nego preporucljiv i razlika izmedju jednog HDD-a i dva u RAID-u 0 je itekako primetljiva. Samo kao primer: FEA jednostavnog sklopa (3-4 elementa) 'ladno napravi fajl od 20-30GB (da, gigabajta) ako se mesh size dovede na meru da rezultati budu prihvatljivi.

Konkretno, za ovu svrhu koristim ABIT NF7-S, XP2400+ @ 2.4GHz (11 x 219MHz), 2x512 MB Corsair XMS, 2xWD80GB SATA RAID0 sa Serilel1 adapterima + Maxtor 80GB na IDE kontroleru za backup i pagefile i ova kombinacija radi, sto se sigurnosti tice, bez greske, a sto se brzine tice, prihvatljivo.

He! Model novog srpskog kapitaliste (odnosi se na vlasnika). Sastavi mi comp od 2500 Evra, ali ako može za 1000 Evra. Dual P4 ploča, 2 komada P4 3,2 Ghz iz iste serije, 4 Gb RAM-a, 5900 grafička, Viewsonic 19" TFT monitor, TermalTake kućište Antec 550 W napajanje, APC 650 VA Smart, HDD 2X120 Gb 8 Mb cacha S-ATA, itd., ako može za 1000 Evra.
tex707 ti je lepo napisao. I po svemu sudeći, to je blizu nekog minimuma za iole funkionalnu mašinu.

NF7-S - 85, 2X512 Mb PQI - 2X90, Barton BOX 2500+ - 76, DTK 400W - 55, mish Logitech b58 - 13, tastarura neka - 5, monitor Samsung 957p - 162, CDRW LG 52X - 30, FDD - 8, 3 S-ATA HDD-a od po 80 Gb - 3X73, modem 56k - 9, APC 500 VA - 75, grafiča Asus 9520, 128bit 128 Mb - 78.
Mislim da ne može bolje za 1000 Evra za tu namenu. Jak procesor, 1 Gb RAM-a, i HDD-ovi u RAID. Ostalo je uglavljeno u cifru.

Poslednja izmena:
notax je napisao(la):
He! Model novog srpskog kapitaliste (odnosi se na vlasnika). Sastavi mi comp od 2500 Evra, ali ako može za 1000 Evra.

Nisi svestan kako si u pravu. A isti taj gazda ce duplo para da da na muziku za kola.

Jednom sam biznis moronu (koji placa vecere 700€) sastavio konfiguraciju (ali da bude full :smoke: ), pa me gledao ko lopova , posto u oglasima "ima kompjuter za 300€". Posto sam konstatovao da ima automobila za 1000€ i za 30000€ pozdravio sam ga i uputio na oglase.

Cudi me da se gazda tako "otvorio" a rade se simulacije procesa. Bolje neka valja neku robu.. :D

deka je napisao(la):
Ti toliko ne znas o cemu pricas da necu ni da komentarisem :zgran: Jedino pametno je da sam stavio cenu samo za MX5100 a zaboravio da saberem sa jos 12 € koliko je tastatura :party:

Ja ne znam o cemu govorim ?! :smackbum:

Pa ti decko ne znas ni da pises, jednom si napisao MX501 a drugi put MX5100...izgleda da si se malo izgubio... :d

A sto se tice onoga sto sam rekao, saberite pa cete se sami uveriti - uostalom, kao sto sam vec napomenuo...zasto ne uzeti kvalitetnu memoriju (kojoj je jos, btw pala cena) kad vec ima toliko para. Svejedno cu ponovo postovati konfiguraciju koju ja mislim da je najbolja za 1000Eur
:banana:

Hajde pozdrav i sledeci put think b4 you act !

Vrh Dno