Preporuka
miki321 je napisao(la):
onda uzimam 3000+ venice
SLI plocu uzimam zbog mogucnosti dodavanja druge karte za 2-3 godine(dok se skupi kes)
Razmisljao sam o Ultra-D modelu ali ja nemam scim to uraditi a nemam za to hrabrosti
imam samo 15 godina(sta ako nesto zaj***m)
za cooler nisam jos odlucio
Hajde ovako. GPU koji planiras uzeti je zver, monstrum... Za 2-3 godine je mozda nece biti, jer ce doci nova generacija...
Poseti obavezno ova dva linka:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=22302
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=75655
Tako da ti je isplativije, i sa ekonomske i tehnicke strane uzeti:
AMD Athlon64 3000+ Venice (po mogucnosti LBBLE stepping);
DFI LANPARTY UT nF4 Ultra-D;
NVIDIA 6800GT.
Ne SLI varijantu iz dva razloga. Mainboard mozes modovati (kada se vrati moj prijatelj sa odmora, reci cu mu da ti pojasni kako je on to uraduio), drugo nije ti potreban, i opet nije ti potreban, ipak imas 15 godina, a i da radis u programima koji zahtevaju kvalitetan graficki subsistem ili igras zahtevne igre, NVIDIA 6800GT u potpunosti zadovoljava kriterije. Mozes razmisliti i ATi Radeon X850 XT PE, takodje monstrum, cena se ne razlikuje preterano.
Prevashodno razmisli zasta ti je kompjuter potreban. Nema dosta programa koji je optimizovan za SLI, drugo dolazi, odnosno vec je dosao crossfire od ATi, ne trebas kupiti nesto sto ce sutra biti poput stare devojke, odnosno tehnoloski prevazidjeno, a trenutno je skuplja varijanta.
Novas koji si u startu ustedeo, preusmeri ka kupovini kvalitetne optike, moja preporuka je uzmes optiku koja je "super multy", odnosno par citac, rezac koji su kompatibilni sa svim CD/DVD formatima. Licna preporuka:
DVD-R: Samsung TS-H352A
DVD-RW: LG DVD-RW GSA-4163B.
Mozda sam subjektivan po pitanju optike, ali licno sam prezadovoljan kao sto sam bio i sa drugom varijantom koju ti isto preporucujem, ukoliko prvu ne budes pronasao:
DVD-R: ASUS DVD-E616Px (1/2/3, aktualan je 3);
DVD-RW: Pioneer DVD-RW DVR-109D.
Iako je Pioneer kudjen, kudjeni su i ostali, misljenja sam da je u pitanju samo dobro konfigurisati IDE, i imati kvalitetan firmware.
Ne znam koje memorijske cipove ima memorija koju hoces da kupis, ali preporuka je da budu BH5, recimo TwinMos SpeedPremium.
TwinMos SpeedPremium je daleko jeftiniji, ova koju hoces da kupis je Corsair PC4400 C25, daleko skuplja.
Pri tome, za BH5 vazi pravilo, "gladne oci" struje. Na ploci koju sam ti preorucio mozes vrsiti overclock akrobacije (ne bi se na kraju krajeva odlucio sam da uzmes onakvu kombinaciju, samo ti predlazem kako da dobijes isto to, ili jos bolje sa manje para i vise mozga). Podignes voltazu, konfigurises parametre na 2-2-2-5, stavis na visok HTT, i uzletis.
Ako i tu ustedis, mislim da hoces, mozes kupiti 3*512MB TwinMos SpeedPremium.
Za ustedjeni novac, kupi obavezno, ali obavezno kvalitetno napajanje, preporuka, a mislim da ce sa vecinom ovoga i drugi sloziti, LC Power 6550 Giant. Nije skup, reda 65-70 EUR.
Kuciste odluci, ali ako je konfiguracija takva kakva je, gledaj da se kuciste ne razlikuje, uzmi Chieftec ili TermalTake.
Cooler za CPU TT SonicTower, sa fanom 12cm, i eventualno ako volis pravi zvuk :smoke: dodatnu 12cm
Pozdrav