Šta je novo?

Konfiguracija ~80.000-100.000din savet

Bosla

Čuven
Učlanjen(a)
15.02.2003
Poena
645
Ista bi prevashodno sluzila za Adobe CS4(5 u buducnosti) , Corel , nesto po malo u CAD-u , povremeno igranje , i naravno sve ostalo ... Kao sto napisah vec konfiguracija treba da bude u cenovnom okviru 80do100 hiljada dinara.
Ono sto sam imao na umu je otprilike :

Gigabyte GA-P55A-UD3R
CPU :Intel i5-750
Cooler :Cooler Master Hyper 212 Plus (dovoljno za nekih 3.6-4ghz oc?)
Memorija: 4x2GB 1600MHz Patriot CL9 (PSD34G1600KH)
HDD: 2x Samsung SpinPoint F3 SAHD502HJ
GPU: Ati 5770 1GB GDDR5
Kuciste Xigmatek Asgard
Napajanje CORSAIR HX-650 650W

Ovo sve zbirno izadje dosta ispod 100.000 dinara , sto ostavlja mesta da se nesto eventualno promeni , uzme mozda neki Kingston 64gb SSD za system ...
Predlozi su dobro dosli.

Ista bi prevashodno sluzila za Adobe CS4(5 u buducnosti) , Corel , nesto po malo u CAD-u , povremeno igranje , i naravno sve ostalo ... Kao sto napisah vec konfiguracija treba da bude u cenovnom okviru 80do100 hiljada dinara.
Ono sto sam imao na umu je otprilike :

Gigabyte GA-P55A-UD3R
CPU :Intel i5-750
Cooler :Cooler Master Hyper 212 Plus (dovoljno za nekih 3.6-4ghz oc?)
Memorija: 4x2GB 1600MHz Patriot CL9 (PSD34G1600KH)
HDD: 2x Samsung SpinPoint F3 SAHD502HJ
GPU: Ati 5770 1GB GDDR5
Kuciste Xigmatek Asgard
Napajanje CORSAIR HX-650 650W

Ovo sve zbirno izadje dosta ispod 100.000 dinara , sto ostavlja mesta da se nesto eventualno promeni , uzme mozda neki Kingston 64gb SSD za system ...
Predlozi su dobro dosli.

mozda druga ploca? MSI P55-GD65 http://www.itsvet.com/proizvod/msi-p55-gd65/comp_comp_mboard/24/1361
ati 5850 ozbiljno razmisli o njoj?
umesto ta 2 harda uzmes 1tb samsung f3...

Taj Asgard nije loše kućište, ali ako ćeš da spakuješ mašinu od 100k (stoka :D) din, pametnije bi ti bilo da uzmeš nešto bolje, makar Xigmatek Midgard, ili neko još "krštenije".
Utroba računara se često menja, a kućište najčešće ostaje godinama isto.

mozda druga ploca? MSI P55-GD65 http://www.itsvet.com/proizvod/msi-p55-gd65/comp_comp_mboard/24/1361
ati 5850 ozbiljno razmisli o njoj?
umesto ta 2 harda uzmes 1tb samsung f3...

Cemu ta ploca ? Pod jedan MSI je u poslednje vreme ... no comment. Pod 2 p55a-UD3R ima vise mogucnosti i bolja je ploca.Uostalom gledajuci upravo test ploca na bench-u ... Razlika u performansama maltene i nema medju 55 modelima ... Tako da se stvar svodi na "dodatke" koji se nude i koju firmu preferirash :)
Aj da rece neku Nvidia-u 250/260 zbog physix , cuda ... pa i da shvatim , al koji ce djavo (pretpostavljam da si procitao namenu racunara) 5850 da radi u photoshopu ? ... A uostalom sve igre koje ce se povremeno ukljucivati savrseno rade i na 5770 koji je izmedju ostalog i dosta manji potrosac/tisha kartica.
Pa ako vec imam raid mogucnost na ploci 2x500gb (po maltene istoj ceni) daju znatno bolje performanse u raid0 od 1tb f3... A to opet za namenu ovog racunara je dosta bitno.
Ako vec nisi imao sta korisno napisat ... :)

Poslednja izmena:
Taj Asgard nije loše kućište, ali ako ćeš da spakuješ mašinu od 100k (stoka :D) din, pametnije bi ti bilo da uzmeš nešto bolje, makar Xigmatek Midgard, ili neko još "krštenije".
Utroba računara se često menja, a kućište najčešće ostaje godinama isto.

:) Slazem se. Al nista od stvari koje mi se svidjaju nije moguce nabaviti kod nas ... Mozda eventualno cm690 Dominator v2 ....

Ako je za CAD, ako bi uzeo 8xx seriju moguce da bi osetio HT, koji programi bi bili?
U PSu i ostalim 2D paketima, HT nema sta da trazi, samo za 3D i to one specificne gde je podrzan, sta bi tacno radio?

Cemu ta ploca ? Pod jedan MSI je u poslednje vreme ... no comment. Pod 2 p55a-UD3R ima vise mogucnosti i bolja je ploca.Uostalom gledajuci upravo test ploca na bench-u ... Razlika u performansama maltene i nema medju 55 modelima ... Tako da se stvar svodi na "dodatke" koji se nude i koju firmu preferirash :)
Aj da rece neku Nvidia-u 250/260 zbog physix , cuda ... pa i da shvatim , al koji ce djavo (pretpostavljam da si procitao namenu racunara) 5850 da radi u photoshopu ? ... A uostalom sve igre koje ce se povremeno ukljucivati savrseno rade i na 5770 koji je izmedju ostalog i dosta manji potrosac/tisha kartica.
Pa ako vec imam raid mogucnost na ploci 2x500gb (po maltene istoj ceni) daju znatno bolje performanse u raid0 od 1tb f3... A to opet za namenu ovog racunara je dosta bitno.
Ako vec nisi imao sta korisno napisat ... :)
ok za plocu tvoj izbor, ta ud3r je best buy, ali i ova msi nije losa, e sad da li je ud3r bolja ne znam, mada ne verujem...:D

kad vec kupujes komp od 80000+ dinara uzmi bolju grafu, ko zna sta ce biti u buducnosti...

Poslednja izmena:
:) Slazem se. Al nista od stvari koje mi se svidjaju nije moguce nabaviti kod nas ... Mozda eventualno cm690 Dominator v2 ....

imaš u BG-u:

NZXT Beta - Black Metal Edition (~5700din)
Xigmatek Midgard (~7300din)
CM Gladiator 600 (~7100din)
Antec 300 (~5900din)
Možda neki Lian Li PLUS II (5500-7500din)

Mada, sve je to stvar ukusa, ali nisu to skupa kućišta i može po nešto da se probere.

Ako je za CAD, ako bi uzeo 8xx seriju moguce da bi osetio HT, koji programi bi bili?
U PSu i ostalim 2D paketima, HT nema sta da trazi, samo za 3D i to one specificne gde je podrzan, sta bi tacno radio?

Razmisljao sam o tome ... Al posto primarno ce biti 2D (photoshop/ilustrator) ovo ostalo ... onako rekreativno :) Tako da sam odustao od 8xx iz prostog razloga sto na par mesta sto pogledah na netu ... performanse su sa HT ... od 0 do 20-30% razlike zavisno od situacije ... Konkretno za PS/Ilustrator nista narocito

kad vec kupujes komp od 80000+ dinara uzmi bolju grafu, ko zna sta ce biti u buducnosti...

U buducnosti ako bude potrebe uzece se josh jedna 5770 za crossfire :D

@Cat nije losh taj Lian-Li video sam ga i u gigatronu uzivo , skroz je ok ... Medjutim PC-B10 ... E to je kuciste :D

Poslednja izmena:
Uzimam slichnu konfu za neki dan pa me interesuje
Moze li 2xHD5770 u crossfire-u na Gigabyte GA-P55A-UD3R ?
I da li moze sa napajanjem "CoolerMaster eXtreme Plus 550W, 12cm fan" da se OC-uje i5 i da rade dve hd5770?

Ploča podržava CrossFire.
Verovatno ćeš moći sa tim napajanjem, ali ako ga već ne poseduješ - kupi neko bolje.

Ne posedujem ga ali sam vec malo probio budzet a ovo napajanje je 6.5k pa hmm koje drugo da uzmem za te pare? ili eventualno neko malo skuplje?

@Kuciste
ne znam, sva ova kucista od 5-7K din, spolja izgledaju ok, ali iznutra, ko "kinez" od 20€, isto vazi za Antec 300 i pomenuti Lian li, u zavisnosti gde se stedelo, ako je spolja Alu, onda unutra "nema nista" ni toolless, ni cablemanagement..., a opet ako ima nesto od tih "sitnica" kao kod Lancool 58 recimo, onda dobijes spolja plastiku, ja sam se odlucio za Lian Li-Pc7fn (mozda ja sada sebe pravdam sto sam puko 100€, ali mislim da vredi, narocito u odnosu na metalne Lancool modele, svega par 100 din razlike!)
@napajanje
malo skuplje Corsair VX550W

Poslednja izmena:
Tamo gde planiram da uzmem komp nemaju corsair tako da cu najverovatnije da uzmem ''CoolerMaster eXtreme Plus 650W", tako da bi to trebalo da bude i vishe nego dovoljno :)

Taj cooler master ce da prsti samo tako na dve 5770 :)

Pa sad civi ... I ti ga pretera ... Pa nije CM bas u rangu kineza ... Da daje i 500w a ne 650w (a daje vise) , opet je dovoljno za 2x 5770 ... 5770 i nije bas neki potrosac ... Zapravo , znam ljude koji su na CM 500w terali [email protected] i 2x4850 sto je slicno ako ne jos i gore ... I to je sljakalo ko sat duzi period. I evo ga sad isti taj CM tera 4890 i taj q6600 bez problema ... Na stranu cinjenica da sam ja na onom Thermal Master 430w sto ga vecina ovde naziva krshom , terao sve i svasta preko 3 godine (dok nisam zbavio TX-650) i da kucnem u drvo evo ga sad kod sestre u kompu ko sat radi.
Slazem se da je CM bucniji i vise se greje od Corsair-a , slazem se i da mozda ima losu iskoriscenost , cak sta vise i losije napone , ali daleko od toga da ce da prsti samo tako na dve 5770 :)

A evo ti i zakljucak jednog review-a CoolerMaster eXtreme Plus 650W napajanja , sa kojim se slazem u potpunosti.

"Overall, it's a good buy for users that are just like its performance - in the middle of the road between user and enthusiast, who need something reliable to power their machine, that won't add a burden to their wallets."
- Uvek bilo , kolko para tolko i muzike :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno