Šta je novo?

Hardver Konfiguracija ~1000€

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Dizzy_Reed

Slavan
Učlanjen(a)
13.05.2007
Poena
305
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 7700 + Dual fan LC Power Cosmo Cool LC-CC-120
Matična ploča
AsRock B650 PG Lightning
RAM
2x16Gb Kingston 6000MT/s CL30
GPU
AMD Radeon RX 6700 XT
Storage
Adata XPG GAMMIX S70 BLADE 2Tb
PSU
Seasonic Focus GX-850W
Kućište
LC Power Gaming 802W White Wanderer X
Monitor
Tesla 32MC935BQ
Miš & tastatura
Logitech G102 Lightsync + E-Yooso Z-99 Tri-Mode
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Pozdrav forumaši,

Planiram u narednih par meseci da sklopim novu konfiguraciju za Gaming (1440p), VM, programiranje, testing,... Koju bih po potrebi u nekom narednom periodu mogao da nadogradim, pa bih da se posavetujem sa vama.

Do 1k€ planiram za kućište, bez monitora, periferija,...

Elem, konsultacijom KupujemProdajem došao sam do sledeceg;

• AMD 7600/7700 (bez X) - da li bi bio dovoljan fabrički hladnjak, ili bih trebao dodati i koji?;
  • AsRock B650 livemixer (PG lightning,...?) -preferiram ATX veličinu;
  • Nekih 2x16gb 6000 CL30 DDR5 (preporuka?);
  • Crucial P5 Plus 2tb za OS, najbitnije programe, igre + 2tb PCI3 ssd za mass storage, manje bitne programe, igre,... Npr. Adata s11 pro ili neka sl. kombinacija (1+2tb?);
  • Grafika oko 300-350€ (6700/6750xt, 7600xt, 6800xt, 7700) - ne bih bežao ni od polovine koju mogu lično da testiram pre kupovine;
  • SEASONIC Focus GX 750/850w ili sl;
  • Kućište LC Power LC-805BW ili nešto slično u tom cenovnom rangu, sl. karakteristika - ovo mi je zapalo za oko jer za te pare ima prednji usb c (must), dolazi sa 4 ugrađena ventilatora + opcija za još, deluje poprilično prozračno i da ima dosta opcija za provođenje kablova.
  • Da li sam nešto zaboravio? 😁

Estetika mi nije prioritet. RGB, providne stranice,... Su apsolutno beznačajne, u smislu, ako neka komponenta dolazi u varijanti sa i bez RGB, ne bih dao 1rsd više za onu sa. Bitno da je kućište "uredno" i praktično za sklopiti/održavati, ne mora da šljašti.

Performanse/Cena>Temperature>Buka>Izgled

PC bi najverovatnije stajao u prostoriji bez rutera, tako da se razmišljam da uzmem powerline extender i koristim kabl, ili jednostavno uzmem 10m kabla do druge prostorije (što bi bilo najjeftinije, ali ružno), umesto da pojačam WiFi i uzmem ploču sa ugrađenim WiFi(ili dokupim WiFi karticu).

Unapred zahvalan za vaše savete!

CPU: 7600 ima najobicniji kuler, tu verovatno nije lose uzeti bilo kakav, samo da nije stock. 7700 cini mi se ima dobar kuler i radice posao, mada samo za igre je verovatno 7600 dovoljan. Mozes cak i 7500f ako mislis da ti ne znaci nista integrisana grafika, u sustini je isti cip.
RAM koji god 6000 cl30 bi trebalo da je sweetspot, grafiku gledaj 7000 seriju ako je price/performace slican.

Hvala na savetu, 7500f mi je totalno promakao!
Videću kroz nekih mesec-dva kada počnem da poručujem komponente kakav sam preciznije sa budžetom, mada vidim da je na KP manje-više 1:1 7500F i 7600. Radije bih u startu uzeo nešto sa više jezgara, PC neće biti namenjen isključivo za igre, ali bi i 6 Zen4 jezgra pojelo trenutno aktuelni 9300h.

Btw, da li mi nešto pored lokalnih radnji i KP za komponente promiče?

Hvala

Pa promiče ti Amazon ako možeš od njih da kupuješ. Pogledaj i ovde u oglasima, ne mora baš sve novo a sigurnije je nego na KP i imao bi bolju podršku prodavca. Ako nađeš nešto povoljno nemoj da čekaš ostatak konfe. Što je dobro i povoljno ode za čas.

Super, hvala na savetu!

Izbegao bih Amazon, imam loša iskustva sa našom carinom.

Uzmi bolji kuler za 7600, ja se mučim sa hlađenjem istog i kajem se što ne uzeh Thermalright Phantom Spirit 120 ili Assasina....

Poručio sam

Ryzen 7700
LC Power Tower cooler 120mm
AsRock B650 PG Lightning
2x16gb Kingston 6000MT/s CL30
ADATA XPG Gammix S70 Blade 2tb
Seasonic GX 850w
Kućište LC Power 802w

Ostalo mi je još GPU.
Tražim polovnu grafičku, 6700xt/6750xt ili 6800 do 300€, ako neko nudi i/ili zna ko prodaje, preporučite.

Hvala

Hvala na savetu,

Ali benefit za šta? Da mi treba isključivo gaming mašina, uzeo bih PS ili Xbox.

Sad smo već pričamo isti jezik 😁

7700 zapravo već imam. Naleteo sam "preko" na njega, bez kulera za ~150€. Slažem se da bi 7900x boje radio posao, ali nisam mogao da odolim. 😅

Pre bih išao na 7600XT zbog memorije, ali vidim da 6700xt/6800 mogu da se nađu za iste, ako ne i manje para od toga, pa što i da ne zaigram ako se ukaže prilika. 😁

Da zaključim i podelim par utisaka.

Uzeo sem 6700 XT od kolege forumaša.

Prezadovoljan sam sistemom. Poručiću u nekom trenutku još m.2 wifi adapter, ploča ima dodeljen slot za njega i rupe za antene.

Na LC tower cooler sam dodao drugi stock ventilator i dodao gumice da koliko-toliko ublaže vibracije. Nije bučan, mučio sam sistem, radio stress test, ne žali se na temperature ni posle 10-15 minuta stresiranja. Na "leru" radi na oko 40⁰C. Uz cooler se dobijaju adapteri za AM5/LGA1700. Koristio sam Arctic MX-6 umesto paste dobijene uz cooler.

LC Power 802w je odlično kućište. Završna izrada je super, nema oštrih ivica, ima odlična rešenja za sprovođenje kablova, prozračno je. Sistem se u njega sklapa izuzetno lako.

Sa zadnje strane se nalazi fan hub za 6 PWM/ARGB ventilatora, od kojih se 4 dobija uz kućište. Mana je što se hub na ploču kači sa samo 2 od 4 konektora, tako da se RPM ventilatora ne može kontrolisati softverski, ali se dobija daljinac preko kojeg može da se kontroliše RPM, dok se ARGB može kontrolisati i putem softvera. Dugme za reset je fabrički povezano na fan hub za kontrolu svetala, ali sam prevezao na ploču da mu vratim funkciju reset dugmeta.

Još jedna mana je što se prednji filter za prašinu ne skida, donji i gornji se skidaju. Verovatno ću da poručim magnetni filter i za prednju stranicu.

Uz kućište se dobija i adapter za vertikalno kačenje PCI kartica.

Generalno sistem nije bučan, "javi se" pod opterećenjem, ali nije neprijatno bučan.

Ukoliko neko želi više informacija, pišite mi!

Pozdrav!

Negde na nivou 3060 ali bez DLSS-a, raytracinga, HDMI 2.1 itd.
Ne bih uzimao to svakako.
Bolje vijaj nesto novije nego ovo polovno sokocalo.
Graficka se iskrivila sva, pun je prasine i generalno deluje neodrzavano maksimalno.

Pa šta je minimum da uzmem a sa mogu lagano da igram gta 6. Znam da nije još izašao, ali zna se i danas valjda šta treba za najzahtevniju izgucu... Može i polovno ali da ne dajem neke straobalne cifre jer nisam gejmer nego nekad kad imam vremensku rupu odigrao bih nešto

Playstation 5 ti je najbolja opcija.
GTA 6 ne znamo sta ce zahtevati niti kad ce tacno izaci i sve je samo nagadjanje.
Ovako ces bar znati da ces moci da igras a neces potrositi mnogo novca.

Ako bas zelis PC onda nesto ovako
Ryzen 5 5600
RX6700 / RTX 3060/3070
32GB RAM
1TB NVME
Napajanje 600w

Trebalo bi da ce moci da tera GTA 6 makar na low podesavanjima.

Ili otvori novu temu, razmisli o budzetu i da vidimo sta konkretno mozemo sklopiti.

Niko ne zna šta je preporučeno za igru koja će verovatno tek da izađe za 2 godine a možda i kasnije na pc 🙂

Ali pretpostavljam neki RX 6800xt ekvivalent za neka medium/high podešavanja u novijim naslovima. Što u prevodu znači više se isplati konzola za nekog ko par puta godišnje upali neku igru.

Playstation 5 ti je najbolja opcija.
GTA 6 ne znamo sta ce zahtevati niti kad ce tacno izaci i sve je samo nagadjanje.
Ovako ces bar znati da ces moci da igras a neces potrositi mnogo novca.

Ako bas zelis PC onda nesto ovako
Ryzen 5 5600
RX6700 / RTX 3060/3070
32GB RAM
1TB NVME
Napajanje 600w

Trebalo bi da ce moci da tera GTA 6 makar na low podesavanjima.

Ili otvori novu temu, razmisli o budzetu i da vidimo sta konkretno mozemo sklopiti.
I koliko ta igračka košta otprilike?
A za playstation ne znam, nekako mi gta nije igra koja se igra na dzojstike i verujem da je mnogo bolje na mis i tastaturu

Može bluetooth miš i tastatura na PS5.

Ona gore konfiguracije je "ok", mada ne bih preporučio tu grafiku, pogotovo ne za igrice koje će izaći u narednih par godina. Jeste bila zver za svoje vreme, ali dosta to struje troši za performanse koje danas daje, plus gomila drugih funkcija koje nedostaju u odnosu na novije generacije.

Ako gledaš čisto za gaming, pogotovo povremeni, Xbox/PS5 su bolji izbor. Zavisi kakav TV/Monitor imaš, možda bi ti i Xbox Series S vršio posao.👌

Sad će da ti tera 6700XT / 5600 što god poželiš u 1080P, neko kršteno 650w napajanje od 60e, b450m obična ploča, random kučište, 256 nvme i 1tb hdd.. pa kasnije ako bude moralo idi na upgrejd.. 5700X3D/5800X3D će sigurno bez bottlenecka terati noviju midrange grafu i za par godina.
U PC svetu se ne isplati kupovati konfu za 5 godina, već koristi i prodati pre velikog pada cene, i uz manje doplate uzeti taj neki novi "bestbuy" midrange koji već bude.

Vrh Dno