Šta je novo?

Konačno razjašnjenje, šta je to AHCI mod za hard diskove ?

kosta10

Slavan
Učlanjen(a)
19.08.2007
Poena
440
Ništa ne razumem...može li neko precizno i lepo da mi objasni šta je to AHCI mod u radu hard diskova i u čemu su njegove prednosti u odnosu na klasični IDE mod ?

Ja u mom BIOS-u imam ovu opciju ali kada je aktiviram onda mi se izgube oba SATA hard diska i više se ne vide. Ploča mi je kao u potpisu mašine.

Sad skidam sa AMD-ovog sajta sistemske drajvere, i to prvi put u životu. Dosad nikad nisam instalirao ovako nešto, kao što su RAID drajveri, AHCI drajveri i Southbridge drajveri jer sam smatrao da sve to sređuje Windows 7.

Evo linka: http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/Pages/raid_windows.aspx

Dakle,da skratim, da li meni treba AHCI mod i šta je to ? Koliko sam ranije čitao ovlaš, to ima neke veze sa ovim novim UEFI BIOS-ima ali nisam baš siguran. I da, ako se aktivira ovaj mod, ne može da se instalira Windows XP na mašini.

ne treba ti.

Pa dobro ali ja sam tražio detaljnije objašnjenje šta je to i čemu to služi. Ako možeš da mi objasniš bio bih ti zahvalan.

Da li Windows brže radi i brže se podiže kada radi u ovom modu ? Gde je prednost a gde mana ?

AHCI mod ti je "nativni" SATA mod.AHCI je skraćenica za Advanced Host Controller Interface.U BIOS-u imaš opciju za IDE i AHCI zbog kompatibilnosti sa starijim operativnim sistemima koji ne prepoznaju SATA diskove već se kontroler prebaci u klasičan IDE mod komunikacije.Da bi se koristio AHCI, on se mora aktivirati PRE instalacije operativnog sistema.Ti si imao problem sa nestajanjem diskova zato što si sa IDE prebacio u AHCI NAKON što je operativni sistem instaliran.

Edit: A evo ti i link sa wikipedia-e sa malo boljim objašnjenjem http://en.wikipedia.org/wiki/AHCI#Operating_system_support

Poslednja izmena:
Postoje načini da se AHCI uključi i koristi posle instalacije OS, ali ja bih rekao da je u oku korisnika je bolje da disk ostane u IDE režimu. Mene, recimo, NCQ izludjuje, a imam 3 diska...

Sad mi je jasno,hvala na objašnjenjima.

Kosta... previse se razbacujes misljenjima po forumu ovih dana, a sada vec i ozbiljnim dezinformacijama.
XP moze da se instalira u AHCI modu, samo je potrebno da se ubace dodatni driveri prilikom instalacije koriscenjem F6/diskete ili integracijom preko nLite-a (bolja opcija all the way je nLite, pogotovu sto vecina vise nema floppy :D)

Kako ti nestanu diskovi kad ukljucis AHCI mod? Windows 7 ima integrisane drivere za Intel AHCI, trebalo bi i za AMD bar do 890GX, tako da nema preke potrebe za instalacijom novih na njemu.

Neke preterane razlike u radu nema za HDD, ali je velika razlika za SSD - bolji je AHCI mod.

Da bi se koristio AHCI, on se mora aktivirati PRE instalacije operativnog sistema.Ti si imao problem sa nestajanjem diskova zato što si sa IDE prebacio u AHCI NAKON što je operativni sistem instaliran.

Edit: A evo ti i link sa wikipedia-e sa malo boljim objašnjenjem http://en.wikipedia.org/wiki/AHCI#Operating_system_support

Ne mora da se aktivira AHCI pre instaliranja OS, npr kod mene sam AHCI ukljucio posle 2 meseca koriscenja win7 zbog instaliranja OSX, e sad to sto kosta10 se desava je u pitanju drajver za AHCI.

Jeste, ako imaš ploču sa Intel čipsetom, ali kod AMD-a nije uvek baš tako lako.Slažem se sa tobom, u pitanju je drajver, ali to i jeste suština.

Dobro ste mi pojasnili ovo do sada i na tome sam vam zahvalan. Ali opet mi nije jasno kako AMD može da ima problema kada radi u ovom modu njegov čipčet, da li su krivi lošiji drajveri u odnosu na Intel ?

U suštini je potreban ako koristiš hot plugging, što može da bude vrlo bitno ako imaš eSATA kontroler i hoćeš u hodu da ubodeš neki eSATA disk.

Hvala,zaista lep i jasno urađen tekst. Zahvaljujem.

U suštini je potreban ako koristiš hot plugging, što može da bude vrlo bitno ako imaš eSATA kontroler i hoćeš u hodu da ubodeš neki eSATA disk.

+1

"najbitnija" every-day upotreba Običnih korisnika :eyebrows:

Ono sto ja radim od kako sam ukljucio AHCI je to da na zivo stekam HDD tj. u radu stavljam i cupam kabli za napajanje HDD i radi bez ikakvih brljanja os-a ili zamrzavanje istog.

Ako se instalira windows sa IDE modom moze se prebaciti u ACHI bez ponovne instalacije OS, potrebno je ostaviti BIOS na IDE mod i uci u windows, potom pratiti sledece korake:

1. Pokrenuti(run as administrator) "Regedit"
2. Otvoriti: HKEY_LOCAL_MACHINE / SYSTEM / CurrentControlset / Services
3. Otvoriti-kliknuti na: msahci
4. Sa desne strane videcete "start" stavku, kliknite desnim tasterom misha i izaberite "Modify"
5. U stavci "value data" unesite vrednost "0" i kliknite "ok"
6. izadjite iz "Regedit"
7. Restartujte sistem udjite u BIOS i podesite HDD na ACHI mod

Probano sa Windows7 X64 kod mene i radi .)

Poslednja izmena:
^+1.
nakon opisane intervencije u registriju i biosu, system prepoznao novo stanje i normalno se podigao, nakon cega su instalirani odgovarajuci drajveri.

Prilozi

• ahci.jpg
    ahci.jpg
    12.9 KB · Pregleda: 93
Ono sto ja radim od kako sam ukljucio AHCI je to da na zivo stekam HDD tj. u radu stavljam i cupam kabli za napajanje HDD i radi bez ikakvih brljanja os-a ili zamrzavanje istog.

Samo ti tako radi i daleko ćeš dogurati :d :d :d

Posto sam dobio novi Patriot SSD ( mocna zverka stvarno) neki lik sa nekog renomiranog sajta ( ne mogu se setim u trenutku) je preporucio da kada se instalira i koristi komp sa SSD i HDD kombinacijom, podesi u BIOS-u ANCI opcija.

E sad ja ne znam cemu to sluzi, znam da radi kako treba:)

Podesi u AHCI i ne razmisljaj mnogo ;)

meni je sistem,dok je bio IDE povremeno zabadao kad se budi iz S3 moda. Nekad radi ok i danima a nekad svaki put restart...i odlucim da testiram sa AHCH-uz ispravku registry- prvo mi pucao na budjenju s3 uz plavi ekran. I pokazivao hardove kao removable bla bla...i onda proguglam i instaliram intel rapid storage i od tada radi perfektno + nema vise ikonica da su removable hardovi...

Da,drajveri su veoma bitni za pravilan rad ACHI moda.

Nazad
Vrh Dno