Šta je novo?

komshikino zaduzenje

Hal 9000

Čuven
Učlanjen(a)
14.04.2003
Poena
645
Dobio sam zaduzenje od komshike da joj napravim "stabilnu" igrachku konfiguraciju. Naravno da sam prihvatio i sad u startu razmishnjam i koju plochu i procesor? Naravno da je to teshko pitanje jer od tih komponenata zavisi stabilnost rachunara. Da ne duzim prichu od procesora ili Intel Celeron 4 2.6GHz Box 90eura ili AMD Athlon XP2500+ (BARTON) BOX 100 eura?? Privlachniji mi je Celeron zbog brzine naravno, ali neznam kakav je? Dajte predloge za plochu (zamolio bih vas izmedju ASUS i MSI iz odredjenih razloga!) i koji procesor. Plocha tako do 100 evra +10 gore dole. Ne overklokuje bar koliko ja znam. Quick Help

Sto se mene tice moj favorit je bio A7N8-X (uglavnom zbog cene), sve dok nisam na forumu svasta procitao o toj ploci, odnosno o ASUS-ovoj seriji X. Cini mi se da cu ipak uzeti Epox 8RDA+, jer je onos kvalitet/mogucnosti/cena OK.
Sto se tice procesora, Barton 2500+ je i moj predlog.

Ljubio sam snasu na salasu... strasno!

Bese mirisna ko majska ruza...
Rekla mi je, konacno, al' suvise kasno,
za tog njenog... brkatog muza!
:rolleyes:

A da gu sklopimo mi na komsiku. Ima nas vise pa ce ga urabotimo po brze.
Abit, Epox ili Gigabyte i nema da brines, a iluzorno je razmisljati izmedju Celera i Bartona. Ajd da si rekao izmedju P4 2.4 i Bartona 2500+ pa da i diskutujemo, al ovako naravno Bart. Neka Ati Saphire 9600 np jel je brza i povoljna po ceni, 2x256 rama, 80 HDD i ima samo da peva komsice i juri negativci po monitorce.

Inace to ti nesto mnogo losa cena za Bartona.

pozdrav

Ajde preciznije koju plochu za Bartona? P4 2.4 koshta samo 170 eura.
Moze li da prodje Celeron? Sta fali njemu? Dajte ljudi pomagajte i budite malo opshirniji i detaljniji i precizniji u odgovorima!

Nisam poredio cene, vec perfomanse.
Konkretno ja bih joj stavio Abit NF7, koja nije skupa, a dobra je i ako radis oc i ako joj ne radis oc. i Bartona 2500+ ili XP 2400+. Posto ce se igrati, bitno je da joj grafika bude dobra te sam zato i mislio Ati 9600 np koja je oko 115 do 120 € i 512 Mb rama i to mora da fercera bez problema. Mada ne mogu da verujem da ce komsice da tera HL2 ili Max Payne 2 ili ko zna kakvu pucacinu i akciju.
Epox nisam probao, a Gigabyte je isto OK. Ako uzimas AMD onda svakako nForce 2, a ako ides na Intel, onda ce ti vec drugi preporuciti, posto od 200 MMX nisam imao kontakta sa istim u svojoj racunaljki, sem slucajno u nekim tudjim masinama.
Konkretno na poslu imam 1,8 GHz Celer i nisam nesto odusevljen njegovim radom. Nema tu razlike u Win-u, ali u igrama je strasno spor i kilav, drugo FSB od 100MHz ubi memoriju i naravno sve se vuce. Ucitavanje Max Payne 2 ( HDD je na 7200 ) traje, da mogu da odem po kafu i da se vratim.

SNowMan je napisao(la):
Sto se mene tice moj favorit je bio A7N8-X (uglavnom zbog cene), sve dok nisam na forumu svasta procitao o toj ploci, odnosno o ASUS-ovoj seriji X. Cini mi se da cu ipak uzeti Epox 8RDA+, jer je onos kvalitet/mogucnosti/cena OK.

Molim te napisi sta si procitao svasta lose o toj ploci?Ja sam postavio pitanje pre par dana na ovom forumu sta je lose na asus a7v8x-x(vidi malo nize mislim da je i dalje na ovoj stani) i niko nije znao da mi odgovori!!??!..ajde ti mi otkrij tajnu

Pitas sta fali celeronu, pa recimo da je ovako duron je ekvivalentan celeronu dok je Athlon XP ekvivalentan P4 tako da prakticno athlonXP i ne moze da se poredi sa celeronom jer nisu uopste ista kategorija proceosra.To ti je ko da poredis sportski mercedes(da nelupam oznaku) sa bmw 316 modelom.

hall je napisao(la):
Ajde preciznije koju plochu za Bartona? P4 2.4 koshta samo 170 eura.
Moze li da prodje Celeron? Sta fali njemu? Dajte ljudi pomagajte i budite malo opshirniji i detaljniji i precizniji u odgovorima!

Nemoj da ti padne na pamet da uzmes celeron :cuss: taj procesor nije ni za surfovanje internetom... U prevodu radi katasrtofalno sporo cak i kada se overklokuje :(
Imam nForce2 ploce od kada su se pojavile i kao sto vidis drzim rekord u amd cpu vec duze od 7 meseci i to uz pomoc 8RDA+ tako da ti nju i preporucujem. Ploca je jeftina, stabilna i veoma overklokljiva :D
Obrati paznju da je verzija ploce 2.1 jer u tom slucaju mozes iz biosa da dizes napon na chipsetu tj nemoras da lemis i ima hladjenje drugog chipa chipseta...

Pozdrav :wave;

marko11111 je napisao(la):
...

Molim te napisi sta si procitao svasta lose o toj ploci?Ja sam postavio pitanje pre par dana na ovom forumu sta je lose na asus a7v8x-x(vidi malo nize mislim da je i dalje na ovoj stani) i niko nije znao da mi odgovori!!??!..ajde ti mi otkrij tajnu

Ja imam tu ploči i prezadovoljan sam sa njom. Instalirao sam 3.13
drajvere za Nvidia chipset, osim IDE i sve radi kao bombonica.
Režu se CD-i, pika se MP2 na max setovanjima, magistrala je 200Mhz,
memorija PC400 leti, nema seckanja ... ne znam šta bi moglo da bude
loše kod nje? :happy: :happy: :happy:

Dobio si zaduzenje od komsinice? Jel to komp za nju, ili za nekog iz njene familije?
Celerona izbegavaj, prespor procesor za mnogo para, dakle Barton 2500+ i Epox RDA+ ili ABIT NF7 i uzivaj. Ako neces Epoxa i Abita, uzmi obicni Microstar KT4V sa VIA cipsetom, mislim da ce komsinica sa tim biti zadovoljna. Da napomenemo da ovde nema velikog overclockinga i da je na nizim magistralama mala razlika izmedju KT400 i NF2 cipseta.
Koju graficku uzimas?

SNowMan je napisao(la):

Sa A7N8X-X plocom sam imao bas dobra iskustva. Proveri da prituzbe nisu upucene ne neku varijantu sa integrsanom grafikom ili sl...

ASUS A7N8X-X je za te pare odlicna ploca, samo je problem sto za slicne pare moze da se kupi NF7 ili 8RDA.

Odluchio sam A7N8X-X i Barton 2500+. Konshinica ima brata-game fanatika pa che on cepati HL2 i ostale pucachine! Uzgred hvala na raznim savetima. I josh neshto, dobro ste me podsetili koju grafichku? r9600?

Uzmi 4200 sa 128 MB pozeljno Msi

Cika Deja je napisao(la):
Uzmi 4200 sa 128 MB pozeljno Msi

pazi, i ja isto imam 4200 ali mislim da je Ati malo otisao ispred nVidia-e (ne menjam je samo zato sto mi 4200 radi kao Quadro..) Msi, leadtek, prolink - ko da je bitno ionako nece da se klokuje...
Ako je samo za igranje, nikako gf 4200 vec Ati, pozelece da se igra sa dx9 igrama ili sa AA ili AF, i sta onda?... ...e sad, koji Ati, to nek prichaju oni koji drze Ati u mashini [meni samo ova 4200 vrsi posao...]

kad se nesto tvrdi, obichno se i argumentuje...kapiram da 'svaki ciga svog konja hvali' ali ima i boljih investicija od gf4ti4200 kad je vec igracka masina

Pa mislim da ce se u principu pichiti novije ige! A i komshika ne kupuje svaki dan rachunar tako da ti 4200 ispada. Koji ATi? Koji FX preporuka do 100 eura

Za 100€ mozes da kupis negde Radeon 9000Pro, ako ga uopste ima, ili Ti4200 sa 64MB.

Takodje je iluzorno porediti te 2 karte :mrgreen:

Zasto lepo neustedis na Bartonu tako sto ces uzeti XP 1800+ ili 2000+ BOX. Svi idu na min 2.2 sto ti je ekvivalent 2500 ili 2700+ (jel tako bese? :) ) sa tom razlikom ces moci i da razmisljas o r9600 recimo...

ASUSa zaobidji (izbaci sebi i komsinici te price ASUS ime, renome i sl. jel je totalno drugo ASUS za Intel i ASUS za AMD nazalost) samo ces puci dzabe pare, a nije bolji (a pod tim podrazumevam i kvalitet i brzinu) od solteka i slicnih.
Abit-a ili Epox-a (ajd...) i uzivaj.

MAD_MUzzY je napisao(la):

Zasto lepo neustedis na Bartonu tako sto ces uzeti XP 1800+ ili 2000+ BOX. Svi idu na min 2.2 sto ti je ekvivalent 2500 ili 2700+ (jel tako bese? :) ) sa tom razlikom ces moci i da razmisljas o r9600 recimo...

ASUSa zaobidji (izbaci sebi i komsinici te price ASUS ime, renome i sl. jel je totalno drugo ASUS za Intel i ASUS za AMD nazalost) samo ces puci dzabe pare, a nije bolji (a pod tim podrazumevam i kvalitet i brzinu) od solteka i slicnih.
Abit-a ili Epox-a (ajd...) i uzivaj.

U potpunosti se slazem sa tvojim komentarom sto se graficke kartice tice... Jednostavno je glupo porediti te dve kartice....

Pozdrav :wave;

MAD_MUzzY je napisao(la):

Zasto lepo neustedis na Bartonu tako sto ces uzeti XP 1800+ ili 2000+ BOX. Svi idu na min 2.2.

Slazem se sa njim osim ako komsinica nece da radi videomontazu, Pa joj tu barton igra ulogu. :D
Moj savet: Abit NF7 (moze i sa -S), AMD XP 2000+, 2x256 DDR400, 80GB HDD, bacis magistralu na 166 ili 200 (166 sam naveo jer ce i naponi ti biti na difoltu, a mnozilac neces dirati, memorija savrseno raditi, procesor nece biti previse isforsiran, manje ce se grejati ... itd), i ostavis na tome, za graficku se obrati drugima jer je moj favorit ti4200, a to te ne zanima.
cheers

Ja i dalje stojim da je za nju bolje rešenje neki MSI KT4V, posto nema o/c-a, a razliku od 20€ bolje da investira u neku graficku, tipa Rade 9600 (samo ybog buduce DirectX 9 podrske).

Shto se tiche procesora treba da bude shto brzi! Za grafichku nema nigde skoro 2 meseca ti4200. Rachunar mora kupiti od Pakoma tako da oni nisu distributeri za Abit i Epox. Zato sam napomenuo ili Asus ili MSI.

Ok MSI ali koji? Dajte preciznije neku stabilnu plochu. Ako ne, ja cu ASUS A7N8X-X. Koje su razlike sa procesorima koji imaju Barton jezgo? Izvinite ako je o ovome bilo govora.

MSI K7T4

ali ja bih pre uzeo tog asusa

cheers

marko11111 je napisao(la):
...

Radi se u stvari o -X seriji, a nesto o tome ima na temi http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=38866
procitaj i sam. Niko nije konkretno napisao lose o ASUS-u, ali znas kako kazu: gde ima vatre, .... 8)
Uzgred, ipak cu da dodam nesto evrica i kupiti 8RDA ili NF-7.
Posto nisam bas neki strucnjak, ja samo prenosim ono sto drugi (valjda iskusniji, posto je "moderator") pisu.

SNowMan je napisao(la):
...

Radi se u stvari o -X seriji, a nesto o tome ima na temi http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=38866
procitaj i sam. Niko nije konkretno napisao lose o ASUS-u, ali znas kako kazu: gde ima vatre, .... 8)
Uzgred, ipak cu da dodam nesto evrica i kupiti 8RDA ili NF-7.
Posto nisam bas neki strucnjak, ja samo prenosim ono sto drugi (valjda iskusniji, posto je "moderator") pisu.
To nije ista plocha. Nije uopshte bilo rechi o A7N8X-VM!
:confused:

Vrh Dno