Šta je novo?

Kompresija na Core 2 duo i Quad procesorima

zoki

Čuven
Učlanjen(a)
17.06.2002
Poena
620
Imam jedno pitanje, sta brze kompresuje video fajlove (mpeg 2 za DVD, H264, itd) Core 2 Duo 8400 koji radi na 3 GHz i ima 6 MB kesha ili Quad 9650 mislim (ne extreme) koji isto radi na 3 GHz ali ima 12 Mb kesha naravno zbog 4 jezgra?

Quad 9650, a usudjujem se da kazem za bar 80 posto vise.
POZ

Quad brise patos sa tim Duo, nije uopste uporedivo.

Pitao sa, iz razloga sto mi neko rece (mada mu nisam poverovao) da za dati posao je bitna frkvenca CPU-a a da broj jezgara nema uticaja jer kaze software ne prepoznaje vise od 2 jezgra. U pitanju su Pro Coder 3 i TMPGEnc encoder 4.6.3.268. U firmi imamo dati 8400 i da bi ubrzao pakovanje najcesce DVD za Encore koristim TMPGEnc. Promenio bi ga za Quad. Ako vi kazete da je brzi uradicu. Za jednu epizodu 1 prolaz max kvalitet const bitrate na 9,4 MBit sa tonom (zauzima oko 3,3 GB na dvd-u, trajanja oko 45 minuta) treba mi 38-40 minuta u TMPGenc-u. Ako bi to ubrzo, posto toga ima podosta zamenio bi CPU.

Ako se dobro sjecam TMPGEnc encoder podrzava CUDA tako da bi sa nekom jacom NVidia kartom radio brze nego sa nekim C2Q. Neka me ispravi neko ako grijesim.

To jeste tacno, kad se sagleda cela slika - u globalu.
Medjutim ona mala grupa softvera, koja koristi sva raspoloziva jezgra su upravo aplikacije za rendering u 3D-u, za obradu slika i za obradu video zapisa.
Naravno uvek ostaje zrno sumnje za doticni enkoder, ali evo sta sam nasao:

http://news.ecoustics.com/bbs/messages/10381/402893.html

POZ

EDIT: Shoma i ja smo pisali u isto vreme :D, ako je to tacno i upotrebivo, onda graficka ispada i bolja kupovina.
EDIT2: Evo i ovo: http://tmpgenc.pegasys-inc.com/en/press/08_0825.html

Poslednja izmena:
U vezi Pro Codera pogledaj ovo, postoje neka podesavanja koja bi trebalo da namestis:
http://forum.digital-digest.com/showthread.php?t=77020
a TMPGenc izgleda na donosi toliko ubrzanje (vise deluje kao da imas 3-jezgarni procesor), ali pogledaj malo po netu, mozda isto postoje neka podesavanja za optimizaciju, ne mogu sada da trazim, umoran sam, u svakom slucaju, quad vredi za kompresiju, cak iako mozda trenutne verzije tih programa nisu toliko optimizovane za quad, sasvim sigurno ce u skorije vreme izaci novije verzije kod kojih ce to biti odradjeno bolje.
Edit: koliko znam, podrska za CUDA-u jos uvek nije sjajna, ali ce valjda i to biti bolje uskoro...

Poslednja izmena:
Hvala svima. U masini imam 9800 GT. Instaliracu novi drajver i probacu.

Ako se dobro sjecam TMPGEnc encoder podrzava CUDA tako da bi sa nekom jacom NVidia kartom radio brze nego sa nekim C2Q. Neka me ispravi neko ako grijesim.
Evo ja da te ispravim :p Radi strasno lose, kod mene (pogledaj moja masina) uopste ne radi brze nego cpu only, a pri tome je dobijeni video neupotrebljiv. Zato Badaboom radi 3-4 puta brze, probajte i Power Director.

Poslednja izmena:
Ja koristim Main Concept MPEG Encoder i na 2180 @2GHz, materijal kompresuje za manje vremena nego sto traje taj materijal. Kompresujem u 2 prolaza sa varijabilnim bit rate-om. Nisi napisao da li kompresujes u jednom ili dva prolaza ali posto je const bit rate pretpostavicu da je u jednom prolazu. Probaj Main Concept, trebalo bi da je jedan od najbrzih programa, sad sigurno ima i novih verzija.

Cisto da napomenem, dosta dvd-ova (kucnih) ne cita dvd-ove koji su kompresovani bit rate-om preko 8 mega bita, ima i prilican broj koji ima problema sa dvd-ovima koji su kompresovani preko preko 69 mega bita, citaju dvd ali dolazi do seckanja. Verovatno si to znao i te serije su pretpostavljam za neku internu arhivu ali cisto da napomenem.

Ja koristim Main Concept MPEG Encoder i na 2180 @2GHz, materijal kompresuje za manje vremena nego sto traje taj materijal. Kompresujem u 2 prolaza sa varijabilnim bit rate-om. Nisi napisao da li kompresujes u jednom ili dva prolaza ali posto je const bit rate pretpostavicu da je u jednom prolazu. Probaj Main Concept, trebalo bi da je jedan od najbrzih programa, sad sigurno ima i novih verzija.

Cisto da napomenem, dosta dvd-ova (kucnih) ne cita dvd-ove koji su kompresovani bit rate-om preko 8 mega bita, ima i prilican broj koji ima problema sa dvd-ovima koji su kompresovani preko preko 69 mega bita, citaju dvd ali dolazi do seckanja. Verovatno si to znao i te serije su pretpostavljam za neku internu arhivu ali cisto da napomenem.

Da, jedan prolaz zbog vremena. Ne sekiraj se svi rade OK. Problem moze biti ako stavis ton PCM, onda secka kad je preko 9 MBbit-a sa tonom. Kad je ton DD 2.0 256 kbit-a sve radi kao podmazano. Vec sam tako uradio par stotina diskova jos se niko nije zalio. Posto su to materijali za televizije da je bio ikakav problem odmah bi zvali. Sto se tice encodera ovajkoristim jer daje naj kvalitet. Ipak ne moze da se meri Main concept sa njime. Jos bolji je pro coder ali on je jos sporiji. Sve kompanije koje se bave dvd autoringom ili blu ray u svetu koriste jedan od ova dva encodera + Scenarist za authoring. I ovaj moze da radi brze ako mu stavis normal error corection, ako stavis high onda je najbolje ali i sporije.

Poslednja izmena:
Najzad je stigao Quad 9400 i mogu reci da sam malo razocaran. Pakovanje DVD u TMPGencu je brze za 15-20% (ocekivao sam vise), dok pakovanje u odgovarajuci avi codec(decklinkov) kroz Virtual Dub Mod je identican kao na C2D 8400. Oba racunara su ista (ista ploca, graficka, memorija), cak i novi ima 4 GB rama a stari 3 GB rama. Tako da u ovome sto meni treba nije "ocistio patos" C2D 8400.

Najzad je stigao Quad 9400 i mogu reci da sam malo razocaran. Pakovanje DVD u TMPGencu je brze za 15-20% (ocekivao sam vise), dok pakovanje u odgovarajuci avi codec(decklinkov) kroz Virtual Dub Mod je identican kao na C2D 8400. Oba racunara su ista (ista ploca, graficka, memorija), cak i novi ima 4 GB rama a stari 3 GB rama. Tako da u ovome sto meni treba nije "ocistio patos" C2D 8400.

Da li su ti sva cetiri jezgra na 100%?

Koliko je tek brzo kod mene c2Q + cuda = super brzo.

Nije bas tako jednostavna matematika.
Cisto da iznesem utisak.

Prekonvertovanje ( Coyote free video converter ) filma duzine 1.45' iz h264 codeca u xvid codec traje ~20'.
Pri tome su mi sva cetiri jezgra skor oisto opterecena (~ 30% ).

Tmpgenc dvd authoring , kao i Xconverter zavrsi posao za isto toliko vremena.

Poslednja izmena:
Ja SD materijal kompresujem sa Cinemacraft SP encoderom, u Premieru 6.5 mu za sat vremena treba oko 10 minuta dok mu u Standalone varijanti za 60 min materijala treba oko 5-6 minuta. Kada radim BR pripremu u Vegasu HDV kompresija ide oko 52fps sto ce reci duplo brze, imam Q6600 na 3.3ghz.

Da li su ti sva cetiri jezgra na 100%?

Da koristi sva jezgra ali kao i na C2D ne 100%, do 50%. Zauzece i jednog i drugog u procentima je ista iako ovaj drugi ima 2 jezgra vise. Nemam opciju da pojacam zauzece CPU. Ako neko zna kako nek mi napise. To vazi za Virtual Dub Mod. Kod TMPGenca zauzece kod oba je 100%. CUDU ne mogu da koristim imam stariju verziju TMPGEnca 4.2 koja nema to. Medjutim nije problem u TMPGencu, snjim sam zadovoljan. Kompresija se preko batch tool-a odvija nocu pa nije ni bitno. Mislio sam da ce kroz Virtual dub mod ici brze. Da objasnim, stizu mi materijali netom(mpeg2) koji je pakovan kao za blu ray ali ima sd rezoluciju (720x576) ali data rate 14 MBit, ton LPCM, ekstenzija m2p. Kroz virtual dub mod konvertujemo u avi sa Blackmagic MJPEG codec (ide uz DECKLINK HD Extreme karticu). Dati avi se titluje isto kroz virtual dub mod i takav avi sa zalepljenim titlovima izbacuje na na BTC SP kasetu koja ide u emitovanje. Kad sam probao kroz Virtual Dub mod na P4 3 GHz on je radio duplo sporije od C2D 8400. Ocekivao sam da ce C4D 9400 da radi brze, ali on radi isto. Tu se radi full processing mod. MPEG2 u AVI oko15-18 minuta, dok AVI-AVI + titl 22-25 minuta. Isto radi na obe masine.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno