Šta je novo?

Hardver Komponente za radnu stanicu

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

tex707

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
680
.
Postovani Benchmark drugovi,

Molim za preporuke u vezi kupovine komponenti za radnu stanicu. Znam da je ovo sto trazim mnogo i da je potrebno dosta vremena da se odgovori, ali ukoliko neko od vas ima volje da mi pomogne preporukama bio bih veoma zahvalan.

Posle vise od deset godina odlucio sam da investiram u novu radnu stanicu. Aktuelna (bazirana na i5-4670K) nije vise u stanju da se "bori" sa sve zahtevnijim softverom koji koristim, a da to bude podnosljivo sporo. Osnovni zahtevi za racunar koji nameravam da sklopim su:

1. Sto bolje single-core CPU performanse (Intel je skoro obavezan)
2. Sto brzi upis i citanje podataka

Racunar bi se koristio skoro iskljucivo za rad u CAD programu (CATIA V5), rendering programu (SolidWorks Visualize) i programu za izradu tehnicke dokumentacije (CATIA Composer).

Komponente koje sam inicijalno odabrao su:

ASUS Pro WS W680-ACE

i9-12900KS

KINGSTON FURY 64GB Beast DDR5 5600MHz CL36 KIT

Kingston SNV3S/1000G, 2 komada

nVidia RTX A2000 (ovo vec imam)

SEASONIC Prime TX 1000W

Ukoliko neko vidi neku gresku u izboru ili ima preporuku za neku bolju opciju, a ima vremena i volje da komentarise, hvala unapred.
.

Poslednja izmena:
SSD, zameni za Kingston KC3000, Samsung 990pro ili sl. Taj koji si odabrao nema keš memoriju što je presudno za rad u operativnom systemu i programima .Za skladištenje su OK, ne mora ni toliko brz.
Napajanje, ne treba ti ni približno 1000W jer pošto nije za igranje sigurmo nećeš da kupuješ neke jake kartice, ta tvoja troši 75W a ove "igračke" po 300-400W. Dobro napajanje 650-750w u vrh glave.
Nisi uključio hlađenje za processor, trebaće ti prilično dobro a ako si mislio da sačuvaš neko sa i5-4670K, ne samo da nije kompatiblno nego i preslabo.

.
Mnogo hvala za komentaare!
U listi u uvodnom postu menjam SSD za Kingston KC3000.
Napajanje sam namerno uzeo mnogo jace nego sto je neophodno. Ici ce u kuciste nekoliko HDD-ova (minimum cetiri). Uz to, ako naidjem na RTX A5000 po povoljnoj ceni u buducnosti verovatno bih je uzeo, a ona je sama vec preko 200W.
Hladjenje za CPU i GPU imam. Na CPU ce ici stari WB koji je sigurno vise nego dovoljan (kopija Storm-a G5); koliko vidim ne bi trebalo da bude problema sa montazom (vec sam nabavio backplate a top deo cu iseci od akrila, mada postoji sansa da i stari "radi" uz malo prosirenje rupa. Razmisljam i da idem na direct die hladjenje, ali to nije jos uvek definitivno. Za GPU imam WB (kupljen) i verujem da ce biti vise nego dovoljan. Imam i neke WB-ove koji bi mogli da se montiraju na chipset, ali cu to odluciti kada budem imao plocu u rukama. WB-ovi ce biti vezani paralelno, protok obezbedjuju dve pumpe - jedna Laing DDC sa EK poklopcem u kucistu i druga u kanister filteru za vodu koji je udaljen od racunara. Ventilatori u kucistu ce prakticno biti potrebni samo za hladjenje HDD-ova i napojnih elemenata na MB-u.
EDIT: sada vidim da ne mogu vise da editujem uvodni post (zaboravio sam na to, a nije novo), ali ce u svakom slucaju SSD na mojoj listi biti promenjen.
.

Onda imaš baš pristojno hlađenje, gen12 se be greju toliko kao13 i 14. Biće to super nego nisam znao koje imaš. Bez OC 4670K i nije bilo potrebno neko baš jako.
Ps RTX A5000 koliko vidim troši 230W a to je već niže nego osrednje igračke kartice. 850W je dovoljno i za 4080/90 koje troše daleko više mada je uvek zgodno imati viška nego taman ili manjka.
Srećno.

Čisto jedna napomena što se tiče napajanja. Efikasnost napajanja je najveća u regiji oko sredine kapaciteta. To bi bilo oko 500W na napajanju od 1000W. Ako je napajanje u nekom normalnom režimu korišćenja opterećeno znatno ispod sredine, povećava se potrošnja i grejanje. Isto to se dešava ako je napajanje opterećeno znatno iznad sredine. Iz ovog razloga nema nikakvog smisla uzimati napajanje koje može da isporuči masimalnu snagu znatno iznad realnih potreba.

Znači napajanje treba dimenzionisati tako da maksimalna isporučena snaga bude nešto iznad teoretski maksimalne potrošnje komponenata. Onda uobičajeno opterećenje dođe negde na sredinu.

Onda uobičajeno opterećenje dođe negde na sredinu.
Nema potrebe da opterecenje bude na sredini, razlika u efikasnosti je jako mala kod modernih napajanja, kao sto se vidi na grafikonu koji si stavio xD

za nase podneblje, za 230V, ostaje preko 95% efikasnost i na ~85% opterecenja, a realno ni pad pod par procenata nije bitan uopste, po grafikonu koji si stavio, cak i da je to napajanje opterecenje 90% ili 95% recimo, efikasnost je ~94%

Tačna merenja je malo teže naći za pojedine modele. Ovaj grafik je verovatno neka idealizovana situacija, više marketing.

Slažem se da možda nije dovoljan razlog da se ne uzima "prebudženo" napajanje ali možda u kombinaciji sa cenom jeste 🙃?

Poslednja izmena:
Efikasnost se menja i najveća je oko 50% opterećenja napajanja. Međutim, to ne znači da će se napajanje više grejati na manjem opterećenju nego na 50%. Recimo da je na 400W opterećenja efikasnost 94%, a na 500W 95% (cifre deluju realno na osnovu grafika iznad). To znači da je disipacija na napajanju na 400W oko 24W, dok je na 500W 25W. Što znači da se sa povećanjem opterećenja UVEK povećava zagrevanje napajanja.

Tačna merenja je malo teže naći za pojedine modele. Ovaj grafik je verovatno neka idealizovana situacija, više marketing.

Slažem se da možda nije dovoljan razlog da se ne uzima "prebudženo" napajanje ali možda u kombinaciji sa cenom jeste 🙃?
tacna merenja visokog kvaliteta je lakse naci za pojedine modele sad nego u bilo kom trenutku u istoriji, na cybenetics sajtu:

takodje vise grafikona i lepse ima i na hwbusters, sto je sestrinska firma

takode tacna merenja nizeg kvaliteta od 80 plus (koja su jos uvek sasvim dovoljna), su na zvanicnim stranicama skoro svakog napajanja)

nope, nije idealizovana situacija, nego zvanicni standard koji moraju da prodju sva napajanja koja hoce 80 plus nalepnicu. da, nije najtacniji, i igraju se malo marketingom, ali zato tu ima Cybenetics kao nezavisno sertifikaciono lice, sa kvalitetnim i tacnim testovima

A za cenu, ako mislim na cenu struje, izracunaj za nas kilovat sat koliko mizerno je to xD, mora mnogo da nam se pogorsna energetska situacija, da bi par wati ili cak par desetina vati pravilo razliku (i to opet vazi samo za one kojima je komp na 100% opterecenja 24/7)

Nece niko uci u Crvenu zone, zbog razlike sa platinum napajanjem na 85%-90% u odnosu na platinum napajanje na 50%, ili sa gold napajanjem na 85%-90% u odnosu na slicno

Efikasnost se menja i najveća je oko 50% opterećenja napajanja. Međutim, to ne znači da će se napajanje više grejati na manjem opterećenju nego na 50%. Recimo da je na 400W opterećenja efikasnost 94%, a na 500W 95% (cifre deluju realno na osnovu grafika iznad). To znači da je disipacija na napajanju na 400W oko 24W, dok je na 500W 25W. Što znači da se sa povećanjem opterećenja UVEK povećava zagrevanje napajanja.
da, ali to nije bitno toliko za ATX napajanja, jer imaju lufta i prostora unutra, i osim ako nije proizvodjac napravio puno gresaka, sasvim ok, nebitno da li je napajanje bronzano ili platinum, nece pogorsati buku zbog povecane disipacije toplote.

Za SFX i FlexATX napajanja zbog manjeg prostora, da, ekstremno je bitno da stvarno budu platinum napajanja, inace se buka drasticno povecava, cak i sa inovativnom, "naprednom" platformom

Poslednja izmena:
Rupe za LGA 1700 su ti tacno izmedju tvog lga 1151 i 2011 socketa. Ako ces direct die da ides varijatnu imam da ti poklonim blok za taj posao i vrv mogu delider da nabavim. Nemas potrebe da cipset hladis vodom sa komplikujes sebi zivot nije to vise X48 i X58 da to ima smisla. Ako ces da drzic CPU na default vrednostima nema nekog smisla da ides na Direct die. Ako ti treba backplate mogu ti istampati na 3dstampacu mislim da imam i cak neki u rezervi samo ti trebaju m4 srafovi koje vrv vec imas.

.
Pozdrav d0minat0r-e,

Mnogo hvala za ponudu! Ovo nije prvi put da mi pomazes.
Delider vec imam, WB takodje. Hvala za info sto se chipset watercooling tice. CPU bih pokusao da "dignem" na vecu frekvenciju, narocito za single-core rad (CATIA koristi samo jedan core). Bacplate sam dobio pre neki dan.
.

Poslednja izmena:
imam tecni metal ako ti bude trebao dobio sam od Thermal grizzly a pa cu ti pozajmiti. Samo taj delider za stare CPU ne radi za ove nove osim ako nisi pravio svoj delider.

edit: sada sam se setio da ti blok nije niklovan pa ne mozes tecni metal.

Edit2: Ustvari ti uzimas ASus plocu ne moras nista kacenje da diras imas rupe za staro kacenje tako da si lagan.

Poslednja izmena:
.
Hvala!. Kupio sam neku (navodno) fenomenalnu pastu, iskoristicu nju, ne bih se igrao sa tecnim metalom za ovu konfiguraciju jer nemam nikakvog iskustva.
Da, CPU WB nije niklovan.
Tacno, postoje i 75mm i 78mm rupe. Postoji mogucnost da necu morati nista da modifikujem. Upravo radim analizu zazora.
.

Prilozi

• WB_Clrnc_Ansys_Ra_1.jpg
    WB_Clrnc_Ansys_Ra_1.jpg
    269.1 KB · Pregleda: 7
Ako budes hteo docicu ja da stavim nije frka.
Ovaj blok mi je poklnio drugar ako budes hteo da promenisi tvoj legendarni Storm G5 :) ili da pravis novi sto bi bilo jos bolje :D

.
Interesantno resenje, iz dva metalna dela. Imam ga u vidu, hvala, ali cu ipak pokusati da iskoristim Storm-a. Naravno, i ja bih voleo da napravim nesto novo, samo bi mozda bio problem CNC obrade ovde... usvakom slucaju, razmislicu.

Vrh Dno