Šta je novo?

Hardver Komponente za 400-500€

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

adzo

Cenjen
Učlanjen(a)
21.02.2012
Poena
195
Poštovanje

Potrebni su mi saveti jer više nisam u ovim vodama, a došlo je vreme za zamenu računara. Trenutno imam i5 760, 6GB ram-a i ATI 6850 grafiku. Računar bi prevashodno kupio zbog deteta(10 godina, igra 2-3h sedmično), jer bi on igrao te novije igrice(meni u principu ne treba ništa bolje od ovog :) ). Ni on ne igra neke zahtevne igrice(trenutno Minecraft i neki ARK - koji nismo ni uspeli da pokrenemo na ovom računaru), ali bi voleo da uzmem nešto što ne bi zahtevalo zamene u narednih tipa, bar 5 godina.
Čitao sam sve prethodne teme i predloge i sakupio sam nešto što bi moglo biti OK:
-Asus TUF Gaming B660M-E D4(voleo bi ploču sa 4 slota za memoriju...)
-INTEL Core i5-12400F 2.50GHz LGA-1700 BOX
-CORSAIR 16GB Vengeance LPX DDR4 3200MHz CL16 KIT
-Samsung 970 EVO Plus 1TB NVMe M.2(ovde sam pročitao da je ovaj model odličan izbor iako je gen3...)
Ne znam da li je ovo kompatibilno jedno sa drugim, da li je najbolji izbor...računar se svakako neće overklokovati, monitor već imam pa će se igrati na 1080p max, dobro kućište i napajanje već imam(750w)
Da li mi je uopšte potrebna generacija 12 ili bi mi posao mogla završiti i Gen11? Ili neki ekvivalent od AMD?
Grafiku bi kupio odvojeno od ovoga i to bi maksimalno bila neki 6600 model...
Da li bi ova ploča mogla u potpunosti da iskoristi grafiku i SSD? One skraćenice gen3 i pcix4... jednostrana memorija i šta sam sve već pročitao... :)

Hvala unapred

Može sve to da prođe bez problema. Gen2/3/4 se odnosi na PCIe, već postoje Gen5 a Gen6 već ima standard i pred vratima je ali su svi nadole kompatibilni i još uvek nema velikih razlika u opštoj upotrebi.
Može i sličan Intel 11e generacje, nema tu nekih velikih razlika ali noviji će duže biti aktuelni. Od AMD-a, r5 5600(x) i odgovarajuča b550 ploča.

Nazad
Vrh Dno