Hehe, prvi put cujem za smer medicinska-informatika kod nas u zemlji. Ja sam imao plan da upisem tako nesto u inostranstvu.
Evo ti opet informacije iz prve ruke. Ja sam student medicinskog fakulteta (upisao 2001) sad sam 3. godina. Isto kao i tebi racunari su mi velika ljubav. Prosle godine sam poceo da razmisljam sta cu ja sa medicinom ustvari raditi, kada cu je zavrsiti (traje 6 godina + pripravnicki + specijalizacija, a obnovljene godine i da ne racunam) i da li cu na kraju dobiti onu specijalizaciju koju stvarno zelim (cisto sumnjam). Tako da na kraju, jednog dana kada budes imao 35 godina, zateknes sebe kako tek treba da pocnes da radis posao zbog kog nisi poceo da studiras taj fakultet (sem ako nemas srece i veze), a za sve to vreme gledas tvoje prijatelje kako su uveliko zavrsili fakultete, poceli da rade, imaju porodice... Ono sto hocu da kazem, da medicina zahteva mnogo odricanja (kao ni jedan fakultet) i mnogo truda moras da ulozis da bi dosao do nekog nivoa koji ti uliva nadu da ces se jednog dana baviti poslom koji volis. O slobodnom vremenu i da ne pricam, jednostavno neces ga imati (obavezne vezbe, predavanja, a sve ostalo je ucenje). Naravno, ima ljudi koji ovakav ritam mogu da izdrze i mozda si ti jedan od njih, ali to ti najbolje znas. Ako nameravas da se posvetis medicini onda bolje odmah batali racunare jer neces imati mnogo prostora za zezanje.
I posle 4 godine provedene na medicini, mnogo nerviranja, neprospavanih noci, ja sam odlucio da upisem jos jedan fakultet (nisam se ispisao sa medicina bas zbog mogucnosti da jednog dana predjem na tu medicinsku informatiku u inostranstvu). Upisao sam visu poslovnu (ustvari sada je to Beogradska poslovna skola bbs.edu.yu), kako bih tu ispolagao one ekonomske gluposti i stekao neke osnove iz programiranja. Uz to sigurno cu zavrsiti i neke kurseve (uz tu visu poslovnu stvarno imas slobodnog vremena), koji su mnogo bitniji i gde ces sigurno steci vece znanje nego na "faxu", ali u ovoj nasoj zemlji se najvise gleda diploma fakulteta. I sve to radim sa nadom da cu po zavrsenoj drugoj godini moci da se prebacim na neki drugi fakultet (da li ta medicinska-informatika u inostranstvu, ili mozda poslovna informatika na ekonomiji sto je realna i potpuno moguca varijanta).
Dakle, da rezimiram, moj ti je savet da se odmah odlucis sta zelis u zivotu. Ili medicina, gde si niko i nista do 35e godine, ili racunari gde ces takodje morati dobro da zagrejes stolicu ali ces mnogo ranije postati svoj covek. Sve zavisi od tebe i tvojih interesovanja, samo nemoj da zavaravas sebe u startu, nego budi iskren prema sebi i reci sta stvarno zelis i posveti se tome. Veruj mi, mnogo ces olaksati sebi ako u startu doneses pravu odluku.