Šta je novo?

Kompjuteri i fakultet?

Učlanjen(a)
06.08.2005
Poena
319
Jao ove godine zavrsavam srednju medicinsku i gotovo sam siguran da cu na visu fizioterapeutsku.Kompjuteri su moj veliki hobi strasno volim time da se zanimam po ceo dan sam u stanju da ga otvaram cackam i tako to.Radim i serviserski posao sto softverski a pomalo i hardverski.Ali svi kompjuterski fakulteti deluju dosta teski i nisam neki matematicar, iako bih se ovim najradije bavio to ce po svoj prilici samo ostati moj hobi a medicina posao.Sta je vase misljenje?Ima li neki "laksi" fakultet za kompjutere koji bi mi preporucili dok nije kasno za konacnu odluku?

Search je chudo: 1 2 3 4 5
Ako si procitao ovo stivo i jos brdo tema javi se....

Od prosle godine imas na Visoj PTT skoli smer za medicinsku informatiku. Sajt skole je www.skola.ptt.yu

GEOM je napisao(la):
Search je chudo: 1 2 3 4 5
Ako si procitao ovo stivo i jos brdo tema javi se....

Jeste cudo ali ti kao da nisi procitao moj post pa si me uputio na teme koje upravo govore o fakultetima koje sam rekao da me ne zanimaju jer sam vec citao o njima a pitao sam nesto drugo
U svakom slucaju hvala na trudu

Poslednja izmena:
Mister_D je napisao(la):
Od prosle godine imas na Visoj PTT skoli smer za medicinsku informatiku. Sajt skole je www.skola.ptt.yu

Ovo mi vec deluje zanimljivije.Kao sto rekoh u matematici sam nula a kompjutere volim a ova visa i njeni smerovi su laksi i ovaj jedan smer cak vezan i za medicinu.ETF i ostali teski fakulteti su prevelik zalogaj pa trazim ako postoji kao ovo nesto lako a ipak vezano za kompove sa cim ima posla jer ja ionako planiram posle skole paliti mozda napolje pa gledam sta se isplati zavrsiti.Ili ipak fizioterapeutsku jer to dobro prolazi napolju.Ima li jos neki savet?Jel moze neko objasniti detaljnije ova zanimanja na Visoj PTT cime se covek bavi kad to zavrsi posto nisam bas nasao nesto detaljno na sajtu,mada sam ga i ovlas pogledao

Mislim da ono sto ti trazis neces naci niti na fakultetu niti na visoj. Bar ne u onoj meri o kojoj bi zeleo!
Racunari nisu nesto na cemu se neko odmara dok radi isti posao!! Kod nas se mozes "zezati" kao serviser u nekom servisu ili ici po kucama i za neke pare "cistiti" system od virusa, ili reinstalirati isti (naravno od korisnikovog software-a), ali u inostranstvu se u servisima radi punom parom !!! Naravno nisam imao prilike to da vidim, ali sam cuo, da ti se oci ispeku od usijane lemilice, a od pistanja unimera ne mozes da zivis ;)
U svakom slucaju opredeli se ili za "programerski" ili "elektronski" pristup racunarima i da.... u svakom slucaju ces morati dobro da zagrejes stolicu :)
Od zezanja nema nista, niti jedna visa skola a ni fakultet se ne zavrsavaju olako, niti postoje iste ustanove sa olakim predmetima !!!

Mozda, ako ti vec ide medicina, da nastavis sa fizioterapijom, pa dok imas seansu masiranja ti ugovori i posao oko racunara :d

Ako ne mislis da malo potegnes sa matematikom drzi se medicine.
Mozda da upises neki privatni faks, ili VETS, ima jos faksova sa medicinsko-kompjuterskim smerovima npr TF Zrenjanin

Mada, dobro je imati tako lep hobi kao sto su racunari, ako ti postane struka moze da se desi da ti dosadi...

Pozdrav

Ok hvala na savetima.Mozda je ipak bolje nastaviti sa medicinom a kompjutere ostaviti kao hobi i uzimati dodatnu kintu kao serviser?

Ipak pored toga sto volim treba gledati i ono sto ce doneti zaradu.Medicina hoce ali sam mislio da bih podjednako dobro mogao proci i sa nekim kompjuterskim poslom ali izgleda su na ceni samo oni pravi mozgovi i da ipak treba dobra i teska skola u ovoj oblasti da bi se nesto moglo postici i da ipak nije bas dobro zavrsiti bilo sta u vezi kompova?

Ipak gledam sad ovu visu poslvnu jel mi moze neko nesto vise reci na primer o ovoj internet tehnologiji smeru i medicinska informatika i tako to.Da li je to mozda neko koje je lakse a ipak usko vezano za kompove.kakve su sanse za posao sa tim?Cisto da se dodatno raspitam

Ja sam na smeru internet,druga godina...sta da ti kazem,malo me je sramota kada vidim sta ljudi spremaju za ispit na ostalim fakultetima...skola radi po Bolonjskoj konvenciji sto znaci da se forsira rad tokom cele godine (uglavnom u vidu kolokvijuma).Sto se tice medicinskog smera nisam ni nesto zagledao o cemu se radi.Mozda je najbolje da kupis informator o skoli,vecinu stvari koje te interesuju mozes da procitas u njemu.

Zvezdas, nazalost, bavljenja kompjuterima bez matematike nema... :(

p.s. Servisiranje ne podrazumevam ni pod razno pod bavljenjem kompjuterima.

Delija je napisao(la):
Zvezdas, nazalost, bavljenja kompjuterima bez matematike nema... :(

Mislim da gresis kolega...
Da bi polozio analizu i diskretnu ti treba matematika, ali od svega toga sto si naucio, malo sta je primenjivo. Za fiziku je dovoljna elementarna matematika, e sada ne znam sta za nekoga predstavlja elementarna matematika.
Ajde, izuzmimo cisto programiranje i informatiku (bulova, ...)

Polako, i ja sam imao IDENTICNO misljenje tvom na prvoj/drugoj godini, a sad, 2 ispita do kraja, kad se igram programirenjem PLCa/DSPa/SCADA imam totalno suprotno misljenje. Moram da konstatujem, nazalost...

I u klasicnom programiranju si "truba" bez matematike, osim ako "programiras" web sajtove, a i za to ako hoces nesto ozbiljno da programiras, a ne "programiras" :) ti treba krsha matematike i statistike... Da ne pricamo o programiranju grafike i raznim optimizacijama.

Polako, bez zurbe, kasce se sve samo... ;)

Pozdrav, matori! :wave:

Dechko da bi uzeo neku paru na rachunarima moras da si jako dobar programer. Para od instaliranja WinXP-a je mizerna i to su svi koji to rade shvatili. Pogotovo kad ih pozoven ko sa drugog kraja grada i kad odesh tamo a oko neka makina sa proc na 2oo mhz i praistoriskim drajverima pa ima da se ubijesh par sati i nishta da ne uradish.
Za programiranje ti je potrebna logika,a tu si ti slab kao shto kazes. Ako te vec kompjuteri zanimaju kupi lepo bibliju pa kreni polako da chitash o istim. Malo chitash malo probash. Na vishoj med nemaju studenski RC tachnije nije ga bilo tako da tamo ne mozes da probash al zato postoji rcub gde sam se i ja malo uchio pa cesh i ti ako si uporan. Zapamti ali neshto zelish i uporan si u tome uspecesh al ako gledash da idesh linijom nizeg otpora batali odmah celu prichu

Delija je napisao(la):
ajde mi reci zasto :zgran:

Servisiranje racunar u nasoj zemlji ne moze da se poredi sa servisiranjem racunara u inostranstvu, ali zato ni cenovno ne moze da se poredi!!!
Pri tome ne mislim na kucnu varijantu servisiranja, vec odrzavanje racunara u firmama, na osnovu potpisanih ugovora ;)

Primer za firmu u kojoj ja radim: u mom gradu, Sremska Mitrovica, smo dobili tender za odrzavanje u Medicinskom Centru. Na popisu Osnovnih Sredstava, tacno 74 racunara. Po ugovoru 500din/sat !!! Za teritoriju Ruma (odakle je firma), Indjija i da ne pricam !!! A da ne pricam o tome da ako se desi neki kvar ili upgrade racunara delove obezbedjuje nasa firma :) ....

toxic tjuti josh si dobro proshao 500 kinti sat ~:)
Mogao je gazda da bude gramziv pa da ide ispod te cifre.

Hehe, prvi put cujem za smer medicinska-informatika kod nas u zemlji. Ja sam imao plan da upisem tako nesto u inostranstvu.
Evo ti opet informacije iz prve ruke. Ja sam student medicinskog fakulteta (upisao 2001) sad sam 3. godina. Isto kao i tebi racunari su mi velika ljubav. Prosle godine sam poceo da razmisljam sta cu ja sa medicinom ustvari raditi, kada cu je zavrsiti (traje 6 godina + pripravnicki + specijalizacija, a obnovljene godine i da ne racunam) i da li cu na kraju dobiti onu specijalizaciju koju stvarno zelim (cisto sumnjam). Tako da na kraju, jednog dana kada budes imao 35 godina, zateknes sebe kako tek treba da pocnes da radis posao zbog kog nisi poceo da studiras taj fakultet (sem ako nemas srece i veze), a za sve to vreme gledas tvoje prijatelje kako su uveliko zavrsili fakultete, poceli da rade, imaju porodice... Ono sto hocu da kazem, da medicina zahteva mnogo odricanja (kao ni jedan fakultet) i mnogo truda moras da ulozis da bi dosao do nekog nivoa koji ti uliva nadu da ces se jednog dana baviti poslom koji volis. O slobodnom vremenu i da ne pricam, jednostavno neces ga imati (obavezne vezbe, predavanja, a sve ostalo je ucenje). Naravno, ima ljudi koji ovakav ritam mogu da izdrze i mozda si ti jedan od njih, ali to ti najbolje znas. Ako nameravas da se posvetis medicini onda bolje odmah batali racunare jer neces imati mnogo prostora za zezanje.
I posle 4 godine provedene na medicini, mnogo nerviranja, neprospavanih noci, ja sam odlucio da upisem jos jedan fakultet (nisam se ispisao sa medicina bas zbog mogucnosti da jednog dana predjem na tu medicinsku informatiku u inostranstvu). Upisao sam visu poslovnu (ustvari sada je to Beogradska poslovna skola bbs.edu.yu), kako bih tu ispolagao one ekonomske gluposti i stekao neke osnove iz programiranja. Uz to sigurno cu zavrsiti i neke kurseve (uz tu visu poslovnu stvarno imas slobodnog vremena), koji su mnogo bitniji i gde ces sigurno steci vece znanje nego na "faxu", ali u ovoj nasoj zemlji se najvise gleda diploma fakulteta. I sve to radim sa nadom da cu po zavrsenoj drugoj godini moci da se prebacim na neki drugi fakultet (da li ta medicinska-informatika u inostranstvu, ili mozda poslovna informatika na ekonomiji sto je realna i potpuno moguca varijanta).

Dakle, da rezimiram, moj ti je savet da se odmah odlucis sta zelis u zivotu. Ili medicina, gde si niko i nista do 35e godine, ili racunari gde ces takodje morati dobro da zagrejes stolicu ali ces mnogo ranije postati svoj covek. Sve zavisi od tebe i tvojih interesovanja, samo nemoj da zavaravas sebe u startu, nego budi iskren prema sebi i reci sta stvarno zelis i posveti se tome. Veruj mi, mnogo ces olaksati sebi ako u startu doneses pravu odluku.

PoisonFree je napisao(la):
Hehe, prvi put cujem za smer medicinska-informatika kod nas u zemlji. Ja sam imao plan da upisem tako nesto u inostranstvu.
Evo ti opet informacije iz prve ruke. Ja sam student medicinskog fakulteta (upisao 2001) sad sam 3. godina. Isto kao i tebi racunari su mi velika ljubav. Prosle godine sam poceo da razmisljam sta cu ja sa medicinom ustvari raditi, kada cu je zavrsiti (traje 6 godina + pripravnicki + specijalizacija, a obnovljene godine i da ne racunam) i da li cu na kraju dobiti onu specijalizaciju koju stvarno zelim (cisto sumnjam). Tako da na kraju, jednog dana kada budes imao 35 godina, zateknes sebe kako tek treba da pocnes da radis posao zbog kog nisi poceo da studiras taj fakultet (sem ako nemas srece i veze), a za sve to vreme gledas tvoje prijatelje kako su uveliko zavrsili fakultete, poceli da rade, imaju porodice... Ono sto hocu da kazem, da medicina zahteva mnogo odricanja (kao ni jedan fakultet) i mnogo truda moras da ulozis da bi dosao do nekog nivoa koji ti uliva nadu da ces se jednog dana baviti poslom koji volis. O slobodnom vremenu i da ne pricam, jednostavno neces ga imati (obavezne vezbe, predavanja, a sve ostalo je ucenje). Naravno, ima ljudi koji ovakav ritam mogu da izdrze i mozda si ti jedan od njih, ali to ti najbolje znas. Ako nameravas da se posvetis medicini onda bolje odmah batali racunare jer neces imati mnogo prostora za zezanje.
I posle 4 godine provedene na medicini, mnogo nerviranja, neprospavanih noci, ja sam odlucio da upisem jos jedan fakultet (nisam se ispisao sa medicina bas zbog mogucnosti da jednog dana predjem na tu medicinsku informatiku u inostranstvu). Upisao sam visu poslovnu (ustvari sada je to Beogradska poslovna skola bbs.edu.yu), kako bih tu ispolagao one ekonomske gluposti i stekao neke osnove iz programiranja. Uz to sigurno cu zavrsiti i neke kurseve (uz tu visu poslovnu stvarno imas slobodnog vremena), koji su mnogo bitniji i gde ces sigurno steci vece znanje nego na "faxu", ali u ovoj nasoj zemlji se najvise gleda diploma fakulteta. I sve to radim sa nadom da cu po zavrsenoj drugoj godini moci da se prebacim na neki drugi fakultet (da li ta medicinska-informatika u inostranstvu, ili mozda poslovna informatika na ekonomiji sto je realna i potpuno moguca varijanta).

Dakle, da rezimiram, moj ti je savet da se odmah odlucis sta zelis u zivotu. Ili medicina, gde si niko i nista do 35e godine, ili racunari gde ces takodje morati dobro da zagrejes stolicu ali ces mnogo ranije postati svoj covek. Sve zavisi od tebe i tvojih interesovanja, samo nemoj da zavaravas sebe u startu, nego budi iskren prema sebi i reci sta stvarno zelis i posveti se tome. Veruj mi, mnogo ces olaksati sebi ako u startu doneses pravu odluku.

Ja kao sto sam napisao dvoumim se izmedju medicine i kompjutera ali ne medicinskog fakulteta nego vise medicinske skole,smer fizioterapeutski ili radioloski.Kod nas sta god da zavrsis zeznuto je i za posao i za platu ali napolju su ova zanimanja vrlo trazena a i ja to volim,kao i kompjutere pa sam jednostavno hteo da vidim vasa misljenja sta upisati i sta je isplatljivije danas raditi i cime se baviti a da to volim.Znaci ili visa medicinska ili neka kao ova visa poslovna

@ToxiC
Jednostavno, inzenjerski pogled na svet. :)
Ne zelim da se bavim odrzavanjem, nego razvojem. ;)

Za servisera ti ne treba fax. To moze (i nazalost i radi) svako... Cast izuzecima...
Opet popravke bilo cega ne spadaju u rad sa racunarima, vec u elektroniku.

Poslednja izmena:
tesko da ces ti bilo gde napolje otici sa medicinskim fakultetom, a o visoj medicinskoj i inostranstvu nemoj ni da razmisljas.
ako razmisljas o visim skolama, mozes obe komotno da upises.

Pa kako obe odjednom da upisem????
A nije bas da cu tesko otici sa visom posto se svugde polozi nostrifikacija i moze se raditi.Negde teze negde lakse.....

Ova visa poslovna deluje kao ipak nesto lakse nego ostali silni fakulteti i skole za kompove ali koje se zvanje stice kad se zavrsi neki od ponudjenih smerova i sta konkretno ti sa tim smerom mozes da radis?

Delija je napisao(la):
Jednostavno, inzenjerski pogled na svet. :)
Ne zelim da se bavim odrzavanjem, nego razvojem. ;)
Razmisljanje to je OK, ali se kosi sa trenutnom situacijom na nasem podneblju ;)

Ceo ovaj tred se kosi sa trenutnom situacijom. Zasto se "pravite" lenstine. Ne moze, i ne moze skoro da nema sanse. Ako neces da radis, imas dileme, kako bez velikog rada da postanes nesto. Pa jaaako tesko.
Postoji "vise" puteva. Da ti neko iz familije ostavi firmu, pa da se bavis racunarima iz zezanja. Da se bavis politikom, pa da se uvalis na drzavnu platicu, i da se bavis racunarima iz zezanja.
Ili, da naucis j*** matematiku (u "vecem" delu se uci kao pesmica, napamet), da upises bilo koju skolu (iz "dilema") i da je obavezno zavrsis, ma koliko "gadna" bila. Da ne zalis za "izgubljenim" vremenom dok si ucio. Kada svoju "osnovnu" oblast naucis, lako ces to implementirati sa racunarom (kojeg volis i znas). Resenje je naizgled prosto, ali zahteva ogroman rad i ucenje.
Ostaje i poslednja "vestina", marketing, kako da "plasiras" svoje znanje, bilo kroz zaposlenje, bilo kroz nesto drugo.
Velika je i retka beneficija raditi ono sto volis i imati dovoljno para. Necega se mora puno uloziti da bi se povecala entropija celog sistema(ti u okolini sa svojim znanjem i zeljama), licnog rada i vremena ili para.

Poz.

Uskoro cu videti da li se takav pristup isplati... :)

U cemu je razlika izmedju smerova na visoj poslovnoj i visoj ptt?Slabo se razumem ali koja se zvanja sticu na jednoj a koja na drugoj i koja je bolja?

Ok mozda je bolje da ipak nastavim medicinu a posle ko zna,ako budem imao interesovanja mozda nastavim nesto sa kompovima.Ima li neko ko se javlja iz inostranstva za chat?Da ne otvaram topic novi.I neko ko mozda ima veze sa medicinom

Vrh Dno