Šta je novo?

Kompjuter usporava...

Invincible

Slavan
Učlanjen(a)
04.03.2009
Poena
304
Eto taman kada reših jedan problem, uleće novi. :wall:

Situacija je sledeća: u poslednje vreme dešava mi se da igre sa nekog veoma glatkog frejmrejta padaju na veoma mali fps(tipa sa 60fps na 6fps) i tako konstantno, a radile su normalno. Šta više, oni ,,tzv.'' HD snimci serija od 720p i 1,2GB isto tako rade... Teče pa krene da secka i tako. Naravno i to je radilo bez problema. Čak se i windows pri podizanju zakuca na nekih pet-deset sekundi i onda nastavi po starom, što mi se ranije nije dešavalo, ali opet, možda i nema veze sa ostalim simptomima... I najmanje me brine. :/

Nešto pre toga, i ugradnje kartice(što je prvo otvaranje kućišta posle dugog vremena), desilo mi se dva puta da se komp resetovao pri pokretanju firefoxa i još jednom, valjda windows live maila. Da bi na posletku izbacio BSD sa porukom kernel_stack_inpage_error, ali od te poruke i jednog običnog restarta više se ovo nije dešavalo. takođe, ne znam zašto je ovo prijavio i ne znam da li je povezano. Ali jednostavno jako dugo nisam imao bilo kakvih problema i sad odjednom, svašta se dešava...

Komp je:
AMD XP 3200+
Gw Geforce 8800GT
2GB RAM
Hitachi hard 160GB valjda

Redovno se updateuje MB Anti-Malwere i AVG Free i radi se sken i do sada ništa nije bilo.

Osim što sam nedavno ugradio pomenutu grafički karticu, ništa drugo nisam menjao u hardveru, niti slotove(jednio sam napajanje hardu stavio sa druge grane, dotadašnja je postala previše zategnuta zbog 8800GT). BIOS nisam dirao. Blagi overklok je bio postavljen(skinuta je sa druge mašine, pa je dignuta malo da se vidi kako će raditi, znači ni blizu onoga što je radila), ali sam sa prvim simptomima skinuo taj overclock.

To je to u kratkim crtama, ako sam nešto propustio, pitajte me slobodno,
unapred sam zahvalan na svim sugestijama.

Koje napajanje imas?Popuni polje moja masina da bi ljudi lakse mogli da ti pomognu...kao sto znas i sam....sto vise informacija,to bolje :)

U pravu si, evo naveo sam deo, optika ne znam koja je, zvučna integruša, a kućište kinez. :)

Napajanje je LC Power 550.

Da ti se ne pregreva neka komponenta,kakva ti je temp procesora i graficke?Ako je sve Ok sa temp,probaj sa nekim drugim napajanjem...

Ta graficka je cist overkill za taj komp. Tipujem da napajanje nema dovoljno snage.

Da ti se ne pregreva neka komponenta,kakva ti je temp procesora i graficke?Ako je sve Ok sa temp,probaj sa nekim drugim napajanjem...

Sve je ok sa temperaturama. Proveriću opet sutra, da potvrdim, za svaki slučaj.
Drugo napajanje nemam, zašto misliš da bi ono moglo da bude problem?

Ta graficka je cist overkill za taj komp. Tipujem da napajanje nema dovoljno snage.

To je ono što sam i ja pomislio, međutim interesuje me da li ta razlika može baš u tom obliku da se manifestuje..? Valjda neko ima iskustvo u vezi toga ili može da mi preporuči neki metod uz pomoć kojeg bi mogao da potvrdim tu teriju.
Kako misliš da napajanje nema snage? Ono je 550W, a kućište mi je prazno skroz, DVDRW, HDD, grafička i ploča, procesor, memorija... Mislim da sam već kalkulisao to sve(zbog nekog budućeg upgradea) i da potrošnja nije bila ni blizu tih 550W.

beragle ima napajanje slabije snage sa jačim i brojnijim komponentama. Ubeđen sam da nije do napajanja, radi dobro, identično kao i ranije.

Graficka definitivno nije overkill. Kada AMD X2 5200+, 4GB rama, 2 harda i 8800GT gura 400W(chinezija), ovo nije problem.

Bolje rokni Everest i vidi pod computer/sensor koje su ti temperature.

Edit: Kada si promenio graficku, jesi li ocistio prethodne drajavere? Uninstall i ccleaner?

Poslednja izmena:
Temperatures

Motherboard 46 °C (115 °F)
CPU 38 °C (100 °F)
MCP 68 °C (154 °F)
Aux 36 °C (97 °F)
GPU 53 °C (127 °F)
GPU Memory 45 °C (113 °F)
GPU Ambient 39 °C (102 °F)

Radio sam uninstall drajvera, ali bez ccleanera.

Poslednja izmena:
Skini drajvere sa nVidijinog sajta, instaliraj ccleaner, pa uninstaliraj postojece drajvere, digni sistem u safe mode, startuj ccleaner i sa njim pusti da ti pretrkeljise nVidia graphics. Kada odradi, digni normalno windows i instaliraj drajvere koje si skinuo.

EDIT: Ovaj everest ti je trial, tako da ti ne prikazuje GPU temperaturu. Probaj ovde:
EVEREST

EDIT Edita :D : Kad dignes normalno sistem, pre instaliranja drajvera, ako ti iskoci found new hardware i prozor za trazenje drajvera, slobodno rokni cancel, pa instaliraj drajvere.

Poslednja izmena:
Joj....izvini, juce sam nesto radio sa ccleaner-om.........pa mi hebeno ostao u glavi. Skini Driver Sweeper, i sa njim skini ostatke.

Jos jednom izvini.

Poslednja izmena:
Hm, javiću se za par dana, da potvrdim, ali trenutno mi se čini da sam rešio probleme sa igrama... Sve ide ok za sad. Odradio sam sve kao što si rekao, taman sam pokupio i nove nvidia drajvere koji su izašli juče.

Javim se još, ali hvala na pomoći, svakako.

No problemo. Drndaj, pa ako krene opet neko zezanje, probaj onako.

Imam isti problem, samo sto se meni u zahtevnijim igrama komp uspori na par minuta, pa onda nastavi full brzinom.
Rekao bih da se nesto pregreva, ali kako da provalim sta je? Masina je E6550 sa NVidia 8600GT.

U par postova iznad imas "link" ka Everestu. S' njim proveri temperature.

Ako masina OK radi, usporavanje igara moze da prouzrokuje:
1. Defragment diska.
2. Drajveri.
3. Setovanje nivoa detalja i rezolucije u igri.

Mislis fragment podataka, a ne defragment, to je moguce resenje :d

Navika.....navika......:d
Kad radim 300 stavri na poslu, i jos surfujem ,)

Meni antivirus ume da uspori igru, ako u tom trenutku radi update ili krene da skenira nešto u pozadini... :type:

U par postova iznad imas "link" ka Everestu. S' njim proveri temperature.

Ako masina OK radi, usporavanje igara moze da prouzrokuje:
1. Defragment diska.
2. Drajveri.
3. Setovanje nivoa detalja i rezolucije u igri.

Desavanja sa usporenjem su "redovna", traju po recimo 3-4 minuta i onda se sve nastavlja ok, tako da tesko da je disk u pitanju - bar ja tako mislim.

Drajveri - moguce. Probacu sa nekim novijim. Setovanje detalja - tesko zato sto se desava bez obzira na detalje, kada je manje detalja razmak izmedju usporenja je veci, ali ih i dalje ima.

Temperature:

Motherboard 48 °C (118 °F)
CPU 38 °C (100 °F)
CPU #1 / Core #1 37 °C (99 °F)
CPU #1 / Core #2 34 °C (93 °F)
GPU Diode 88 °C (190 °F)
MAXTOR 6L040J2 54 °C (129 °F)
WDC WD5000AAKS-00YGA0 44 °C (111 °F)

Cooling Fans
CPU 1073 RPM
Fan #4 2509 RPM
GPU 25%

Moize li neko da interpretira ove podatke??
Hvala!!

Desavanja sa usporenjem su "redovna", traju po recimo 3-4 minuta i onda se sve nastavlja ok, tako da tesko da je disk u pitanju - bar ja tako mislim.

Drajveri - moguce. Probacu sa nekim novijim. Setovanje detalja - tesko zato sto se desava bez obzira na detalje, kada je manje detalja razmak izmedju usporenja je veci, ali ih i dalje ima.

Temperature:

Motherboard 48 °C (118 °F)
CPU 38 °C (100 °F)
CPU #1 / Core #1 37 °C (99 °F)
CPU #1 / Core #2 34 °C (93 °F)
GPU Diode 88 °C (190 °F)
MAXTOR 6L040J2 54 °C (129 °F)
WDC WD5000AAKS-00YGA0 44 °C (111 °F)

Cooling Fans
CPU 1073 RPM
Fan #4 2509 RPM
GPU 25%

Moize li neko da interpretira ove podatke??
Hvala!!

nije ti odgovarajuca verzija everesta...pogledaj raniji post...covek je ostavio link...inace da je 88 stepeni...bilo bi blizu zvuku krckanja i mirisu paljevine...
a to sto ti je vent na 25% na graficvi...i to je jedan od razloga za abnormalnih 88 stepeni...stavi na 100 posto..i pored buke koju ce verovatno proizvoditi.,...proveri dal ce biti seckanja..pa javi..
btw...koje napajanje imas?

Pa to i mene cudi :d 88C.
Moze karta da dofura i do 100 stepeni i mrvu, to nije problem, ali ako je ovo u "nista ne radim" modu, e onda zato zakucava.

Poslednja izmena:
ostaje da javi dal radi ili ne radi za ovih 88c...
a vidis i da mu je vent na 25 posto ...tako da i ne cudi ovih 88 :)
kod mene grejanje ugasili....jel bi prodavao tu grafiku?:))
salu na stranu...napisi:
1.napajenje koje imas
2.dal je RADi...ili NE radi mod za ovih 88c
3.digni vent na 100%

Evo meni je 8800GT mrvu OC-ovan na 49-51C u idle, sto je totalno normalno. Vent na 33%(automatic).

Poslednja izmena:
Pa skinuo sam ovaj Everest koji je bio gore u linku... Upravo sa njim sam i testirao.
Vrednosti su inace dok sam jedno sat vremena bio na forumu, znaci minimalno naprezanje masine.

Nemam pojma kako da dignem vent na grafici na 100% ??

Inace i CPUID Hardware monitor pro mi pokazuje isto 88C na grafici (8600GT).

Vrh Dno