Šta je novo?

Kompjuter neće da se ugasi i problemi sa grafikom

alex035

Cenjen
Učlanjen(a)
09.07.2013
Poena
180
Dešavalo mi se to ponekad ali sada redovno
Kada hoću da ugasim kompjuter on se samo restartuje .Svejedno preko dugmeta na kućištu ili shut down na desktopu
Tako da već nekoliko dana mora da isključim napajanje ili da izvučem komp iz struje
TAkođe se nekoliko puta upalio sam od sebe.Odem na posao a kada dođem kući on radi ,možda se desilo da je struja štrecnula ali kakogod ne bi trebalo

Imam problem i sa grafikom,pobrljave drajveri ,pa sve počne usporeno da radi ,pogotovo video.Nekad odradim shortcut za restart drajvera pa se unormali
ali nekad restartujem komp pa reinstaliram drajvere.Ali ponovo imam problema barem jednom nedeljno ,kada otvorim nekoliko progama odjednom na primer opera,potplayer,vlc...

Znam da bi trebalo da menjam komp makar matičnu preživela je desetinu strujnih udara i napajanje je nakrcalo 10+ godina

Win10
amd fx6300
gigabyte 970a ds3p
radeon rx560
napajanje neko 80+

Za početak, vratite BIOS podešavanja na "default", pokrenite računar sa USB fleša nekom "live" Linux verzijom, ugasite računar "shut down" komandom. Ako se računar ugasi normalno, verovatno je uzrok resetovanja Windows instalacija. Ako se računar i dalje resetuje verovatno je da je u kvaru neka komponenta hardvera.

Bios na default pa reinstalacija windowsa za početak.

Baci pogled na matičnu i vidi da li je neki od kondenzatora nabrekao. Videćeš da je na gornjoj strani malo otvoren (kad ga uporediš sa drugim).

U svakom slučaju, sve što si pobrojao upućuje na neku kombinaciju defekata (napajanje, ploča, operativni sistem). Što kažu, valjalo bi videti kako se ponaša sa svežim sistemom, i drugim napajanjem.

Poslednja izmena:
Obavezno probaj sa drugim napajanjem, a pre toga bi mogao da otkačiš/isključiš sve uredjaje i kartice koje ti nisu neophodne.

Evo da ja kazem neko moje iskustvo drugar je imao isti ovakav problem promenuto napajanje i nov sistem i problem je ostao sto govori da je do maticne ploce.
Drugar ostavio tako gasi pc na dugme kao i gasenje napajanja na dugme.

Ja sam imao sličan problem i sličnu konfiguraciju kao ti. Posle nekog vremena ili nije komp hteo da se pali ili da se gasi. Bilo je do ploče prsli neki kondenzatori. Ne bih ti proporučio da dugo pališ komp na PSU dugme je struja koju vuče PSU kada se ugasi i upali je veća od "radne" kada je stalno upaljena pa može dodatno nešto da ošteti ako se dosta puta to radi...moj savet ti je ili da probaš da nađeš drugu ploču ili da kupiš novu ploču i procesor i memoriju i psu...shvatio si novi komp.

Vrh Dno