Šta je novo?

Kompatibilnost novijih nVidia grafickih sa PCI-E 1.0a plocama?

mLaki

Čuven
Učlanjen(a)
25.02.2004
Poena
680
Imam kombinaciju AMD 64 3800+ i Abit KN8 (nForce4 PCI-E 1.0a) koja nece da postuje sa pojedinim katicama. Probao sam na masini GeForce 8400GS i 8800GTS 512, i u oba slucaja racunar nece da prikaze sliku niti da dize sistem (slican problem sam imao sa S754 Sempronom i nForce 405 maticnom - 8800GS nije hteo da radi). Sa Radeonom HD4350 situacija je skroz drugacija - sve radi ko podmazano. 8400GS sam hteo da ubacim u masinu jer je vise nego dovoljna za ubrzavanje HD video materijala, ali obzirom da nece da radi moram traziti dalje. Zanima me kakva je situacija sa kompatibilnoscu novih nvidia grafika sa starijim PCI-E maticnim plocama? Razmisljao sam da uzmem GT610 ali nemam informacija o stanju kompatibilnosti. Ima li neko iskustva oko ovog problema?

Bezveze pitanje, ali da li si stavio poslednji bios? To u mnogim slucajevima "ozivi" plocu.

Na ploci je bio zadnji BIOS, verzija 1.9.

Iskreno, nisam dosao čuo da neko ima problema sa kompatibilnošću, u teoriji ali i praksi sve bi trebalo da radi.

E sad, PCI-Express 1.0a je zaista star standard pa je moguće da određene kartice neće da se prepoznaju kad ih umetneš.

Pa što toliko komplikuješ, stavi mu tu Radeon HD 4000 seriju ?

Ne bi smeo da imaš probleme. Svi PCIe standardi su kompatibilni unazad do v1.0, razlika je u maksimalnoj propusnoj moći.

Da, PCI Express je kompatibilan unazad, tako da karte moraju raditi i u PCI-E 1.0a slotu.

Poslednja izmena:
The incompatibility has been confirmed on motherboards with VIA PT880Pro/Ultra,[15] Intel 925[16] and Intel 5000P[17] PCI-E 1.0a chipsets.
Ne vidim da se negde spominje nForce4 chipset.

Nije navedeno na stranici, najverovatnije. Pored prethodno navedenog Abit-a, imam i jednu S754 plocu sa nForce 405 cipsetom - ista prica, nV 8 serija nece ni da bekne, dok Ati radi normalno.

Nazad
Vrh Dno