Šta je novo?

Kompaktni(ji) mobilni telefoni

nodox

Poštovan
Učlanjen(a)
28.02.2022
Poena
75
iphone 13 mini

Assus nudi bolje performanse i battery life od svih ostalih kompaktnih telefona.
Kamera mu je odlicna, gledao sam review od poznatog jutjubera gde je uporedjuje sa pixel kamerom (starijom do duse).
Dobijas 120hz i bolje performanse i bateriju od 13 mini. Za kameru nisam siguran, ali mislim da je veoma dobra na asus-u.
Vec sada je jeftiniji od mini-a, tako da je po meni dobar izbor.

Nisam uspeo da pronadjem neku temu koja bi se bavila kompaktnim / kompaktnijim telefonima od telefona top klase. Primera radi, pixel 6 pro, s22 ultra, 13 pro max su svi preko 160 mm.

Koji telefoni mogu da ponude vrhunske performanse ali u kompaktnijem kucistu?

Dva telefona koji mi padaju na pamet su:

Samsung s22

Asus Zenfone 9
U Gsmarena pretrazi limitiraj velicinu i eto ti modela. Compact je individualna stvar, nekim je 6.5" kompakt!?!

Za mene - Pixel 5, iPhone SE

Zenfone 9 je tek nedavno izašao. Jeste da ima 6-axis stabilizaciju (čime nasleđuje Mi 8 sa 4-axis) i IMX766, ali u odnosu na Realme GT2 Pro koji je sličnih karakteristika i sa istim senzorom, je precenjen.
S22 je drugi na listi i može još S21 da dođe u obzir.
Ostali modeli na raspolaganju su još P40 i P30, kao i Mi 9 SE koga lično koristim, ali nisam jurio kompaktnost, već naprotiv, cena polovnog mi je bila odgovarajuća.

S22 i S21 kompakt???

Pixel 6a, imao si akciju uz sluske, ali to je bilo do 1 avgusta
Za vise novaca s22, asus zenfone 9

Pao mi je na pamet 6a ali nekima je deal breaker to sto ima 60hz ekran. Neko lepo rece, svako kompakt telefon po dimenzijama gleda drugacije. meni je npr do 6.1 max i to samo zato sto postoje fazon jos samo 3 uredjaja ukupno koja su ispod 6".

Poslednja izmena:
meni je na primer s22 ideala po dimenzijama kao i zenfone 9, iphone 13mini premalo, ekran premal, to mi dodje bezanje u krajnost ko igrackica neka.
6a je malo veci ali zbog cene kamere i procesora se moze progurati tu, ako nekima ne smetaji ostali poznati nedostaci

Računa li se Sony Xperia 5 II u kompakte po današnjim (povećanim) standardima?

Mimo visine sve je pristojno kompaktno, uživam. :)

158 x 68 x 8 mm
163 g
6.1" ekran

Ako hoces Android onda 12x daje ok dobijeno/uloženo.
Ako dolazi ios u obzir onda 12/13 mini. Ono čudo je bas kompaktno. Meni deluje kao igračka 🤣

12X za 450e je nekako najbolja opcija što se kompaktnosti i hardvera tiče.

Juri neki S22 sa snap-om po oglasima i Bog da te vidi.

Nisi napisao šta ti je bitno kod telefona

Svaki telefon koji može da se koristi jednom rukom. Za moju šaku telefon do 69mm širine recimo.

Meni je jako važno da je telefon pocket friendly. 13 mini zadovoljava sve kriterijume malog telefona. Flip 4 je još bolji za džep, a za sve ostalo ćemo videti uskoro.

Najgore je sto se sad ne moze naci kompaktni telefon za normalan novac, nego samo flagship modeli...
Ip13 mini da ima 90Hz i da ima duplo manji notch, tacno bih ga kupio i koristio narednih 5 godina.
Drzao sam ga u ruci i nekako mi je notch prevelik, kao da se dosta manje primeti na ostalim iPhone modelima nego na ovom. A 60Hz ne mogu da platim toliko koliko kosta, jer jednostavno na trenutnom uredjaju sam navikao na 120 i koliko god Apple da pravi fantasticnu pricu sa zaokruzenim sistemom i aplikacijama, ne moze 60Hz i 120Hz biti isto pri skrolovanju nikad.
Steta sto ne planiraju vise mini modela, jedino da ocekujemo neki redizajn kod narednog SE uredjaja.

Mali telefon za mali novac je huawei p40, može da se nađe od 200 pa do 300e polovan. A što se tiče 13 mini meni notch uopšte ne smeta, i ne primećujem ga. Na sve se brzo navikne.

P40
148.9 x 71.1 x 8.5 mm
175 g
6.1" ekran

13 mini
131.5 x 64.2 x 7.7 mm
141 g
5.4" ekran

pogresna ti je definicija mali telefon :)

Za današnje standarde je realno očekivati 150x71mm da se smatra kompaktnim dimenzijama. Ispod toga je sve retkost.

nazalost...

otkad su nam to sake evoluirale :)

Meni je visina telefona svejedna.
Može da bude od 145mm do 160mm.
Ali širina mora biti ispod 70mm, a najbolje 68mm.
Onda ga mogu koristiti jednom rukom uz naravno akrobacije (ako je telefon u dužini preko 150mm) sa raznim dodacima na lanceru.

Konkretno pravi Compact za mene je S10e.

Meni je bitna i širina i visina, jer ako ne mogu da dohvatim vrh ekrana da spustim notifikacije bez da izvodim neke akrobacije onda je telefon prevelik za mene. A takvih telefona nema mnogo.

Nazad
Vrh Dno