Šta je novo?

Komp za dreamweaver ...

bcracker

Slavan
Učlanjen(a)
04.10.2004
Poena
301
Treba da uskoro kupim komp za rad u dreamweaveru i flashu i nesto photoshopa pa me interesuje, ako neko ima iskustva sa time, sta mi treba za normalan rad, a da nije preskupo.
Znaci, procesor, memorija, graficka i monitor.
Hvala.

Za ove potrebe ti je najbitnija stvar da ti ne manjka memorije, posebno sto ces verovatno imati vise otvorenih aplikacija odjednom, sto bi reklo 512-min, 768-recomended. Ostalo je manje-vise nebitno, tj. bilo koji procesor > 1GHz je sasvim dovoljan. I naravno HDD koji u svakoj kombinaciji preporucujem NOV, bilo koji, em zbog brzine (u odnosu na stare 5400 o/m) em zbog sigurnosti.

I sto veci monitor, zbog udobnog rada, jer kada otvoris bilo koji od tih programa koji imaju mali milion prozorcica tesko da ces da imas prostora za rad na nekoj 17-ici.

mixi je napisao(la):
I sto veci monitor, zbog udobnog rada, jer kada otvoris bilo koji od tih programa koji imaju mali milion prozorcica tesko da ces da imas prostora za rad na nekoj 17-ici.

Ali isto tako nema logike raditi sajt koji je (treba da je) u 99% situacija optimizovan za 1024x768 na 19" monitoru u nekoj visoj rezoluciji ;)

moje misljenje.. celeron2 na 800 mhz ili vise, 256 mb pc133 twinmos memorije (mtec cipovi), nt4/2000 ili instaliras nt4 i upgradujes ga sa win 2k ako uzimas sa vise memorije a nt4 je za sve sem za igre i 3d studio max, radi ie6 na njemu, office xp, grafike je 15% brza nego na win98 itd. monitor polovna 17" samsung 750P ili sony, philips pro.. dreamweawer 4, flash 5 ili mx, photoshop 5 le (limited edition, nije za stamparije niti memorijski zahtevna), najmanje ili imageready3.. corel draw 10. memorija graficke je nebitna za flash i ostalo, uzmi matrox g200 ili ati rage 128 (pro) jer su najbolje za kombinaciju 2d i 3d grafike (matrox cak ima podrsku za macintoshev quicktime 2d/3d).

btw. nemojte da se cudite sto je ovo polovna konfiguracija, corel10 radi i na p2 sasvim ok a da doterujem tekst s' vremena na vreme u najnovije photoshop formatu za potrebe neke stamparije mi ne pada ne pamet.

Poslednja izmena:
U ovom tredu ima dosta toga recenog, i glupog i pametnog, pa cu probati da sjedinim sve to, a vas molim bez ljutnje...
Ja kada sam poceo da se bavim webdesignom radio sam na 200MHz, 64 MB rama, "PBK" grafickom karticom, i HDD-om od 2.43 GB... Radio sam tada fotoshop 5 (pri kraju imanja tog kompa), dw 3, flash 3 (cini mi se) front page 2000 (isto pri kraju), notepad, Ignite, i sta vec sve...
Prema tome kao sto se iz prilozenog moze videti za Web Design nije potrebna nista ekstra konfiguracija !
Sta je bitno :
• Bitno je da imas dobar monitor, u koji ces moci dugo da gledas, a da te oci ne bole, a velicina monitora nije bitna, mada bi sa 19-icom bilo malo konfornije.
Ovo sto je deka rekao za optimizaciju stoji da se svi sajtovi optimizuju za 1024x768 rezoluciju ( do skoro za 800x600, ali sad je malo skocio standard ;) ), samo sto se optimizacija ne radi bas tako sto se sajt pravi u rezoluciji 1024x768, nego se to radi malo sa tabelama i sl, no sad necemo o tome.
Ja sam radio nekoliko sajtova, za koje nisam ni pogledao u 800x600, a postavio sam ih na net, pa kad sam kasnije pogledao bili su sasvim ok...

• Sto se tice jacine procesora, i ostalo pogledaj http://www.macromedia.com/software/studio/productinfo/systemreqs/ , dakle kao sto vidis masine koje su neophodne, a i komotne za rad su ispod proseka kompova u nasoj drzavi.(mislim na one koji se prodaju). Bitno je da imas dosta memorije, ali ni 256 MB nije malo, mada u zavisnosti od finansija bilo bi dobro da toga imas sto vise.
Ja imam sad 1GB memorije, mada i sa 512 moze lepo da se radi.

• Corel ti u Web Designu nece trebati mnogo, tako da to nije tema razgovora, a sto se tice Windowsa, ne vidim zasto bi iso na neku NT4 varijantu pored XP-a. Zasto da bezis od standarda, stvarno ne razumem, XP moze da tera lepo i na 500 MHz, a kamoli na 1 GHz+ masinama...

• Sto se tice graficke karte, mozes da koristis bilo koju graficku karticu, od MX 440, do X800 ili 5900, sve zavisi od finansija, ali za Web Design ti bolja kartica skoro nista ne znaci...

Toliko od mene, nadam se da ces izvuci pouku ;)

Poz.

polovni 17" pro monitori rade sasvim ok u 1280x1024 a u rezoluciji 1152x864 slika je odlicna, e sad, xp na jacoj trojci leti ali zbog memorije sam mislio da ako koristis softver iz 2000-2001 instaliras nt4, iz 2001-2002 win2000 a za najnoviji xp. sa 256 mb xp radi i vise nego brzo ali za grafiku ce ti trebati vise. za sva tri os-a postoje service packovi koji dodaju porske za brze hdd-ove, grafiku, itd. btw. da dodam, koristim nt4 iz inata i dobro mi radi na athlon masini od 1250 mhz, 256 ddr memorije jer su mi prodavci instalirali xp umesto 98-ice zato sto 'xp brze radi sa diskovima', a ta dva win-a su ustvari masine za igranje, 2000-ku nisu ni hteli da instaliraju a rakao sam im kakva mi masina treba.

Poslednja izmena:
Neo_Matrix je napisao(la):
Ja kada sam poceo da se bavim webdesignom radio sam na 200MHz, 64 MB rama, "PBK" grafickom karticom, i HDD-om od 2.43 GB...

Pa i nisi bash bog zna koliko napredovao od tada :d:d:d
Shto se kompa tiche, ja bih jurio TFT - moze i polovan, pa makar uzeo i manje memorije i slabiji procesor pa posle dodao mem i zamenio proc. Shto se rada tiche mislim da si skontao da memorija ima najznachajniju ulogupa pa treba da pojurish oko 512 shto ce ti omoguciti veoma prijatan rad. Mozesh i vishe da nagruvash ali mislim da je ovo optimalno reshenje za sada (eventualno 768Mb) jer bi sve ostalo mnogo manje koristi donosilo u odnosu na ulozeni novac. Proc uzmi po meni neki matori athlon 1,333 ili tako neshto ako je kinta problem. U surotnom pojuri neki XP 1700 i da te ne boli glava. Shto se grafichke tice, ja bih gurnuo atija 9xxx (npr 9200). Sve ovo vishe nije skupo sem tft-a ali su i njima pale cene bash dosta (tek sam juche video :d) pa ti razmisli. Ja bih ipak pucao na dobar monitor, misha i tastaturu jer josh uvek tvrdim da je na kompu najbitnije imati kvalitetne i shto prijatnije komponente sa kojima imash direktan kontakt (mish mon i tast). Zravlje je ipak po meni u prvom planu!

Zaboravljate da je co'ek rek'o da ce koristiti i Photoshop! za sta je 256MB malo.
Po meni, idelano (za "male" pare) bi bilo:
CPU: Athlon XP 1600+ pa navise
Mem: 512 DDR333
VGA: GeForce4 MX440 ali od renomiranog proizvodjaca (Abit, MSI...)
Monitor: nezahvalno, jer zavisi od primerka do primerka (posebno za Samsung), dok ne vidis sam kakvu sliku daje sve ostalo je nebitno

Poslednja izmena:
Ajde bre bcrackeru oglasi se vise do koje sume je komp u planu, da znamo sta da pisemo...
Da dodam nesto sto sam gore zaboravio :
Ako hoces da se radis profesionalno webdesign-om, trebace ti digitalni fotoaparat i skener. Ne obavezno, mozes da se zajmis, kao ja naprimer, ali je bolje da imas svoj. Ja se nadam da cu uskoro kupiti neki aparat ;)... Tako da je bolje da malo manje para ulozis u HW, a da ti ostane za skener ili digitalac, ili oba...
Svako ko je radio bar 5 minuta na tft monitoru primetio je da je pravi raj za oci, slika je cistija i sl. tako da bi bilo dobro da imas tft, ali onda treba i vise novca. U svakom slucaju idealno bi bilo :

Mem : 512 MB DDR333 (moze i DDR266)
Monitor : TFT, neki koji tebi prija...
VGA : MX440 (ili pak neki rade 9000 ili 9200)
CPU : XP 1700+ (moze i neko duronce na 1Ghz+)

Ako uzimas nesto slabije, kreni da smanjujes na komponentama odozdo...

Poz.

Evo, suma ne bi trebalo da predje 500 - 600 evra. Ne znam bas kako bih uklopio TFT u tu svotu, a nisam siguran da li se isplati uzimati polovan TFT zbog kraceg veka trajanja od CRT-a.
Nego, vi pominjete ovde neke dosta slabe procesore, a gde ja to da nadjem da kupim novo. Gledao sam po sajtovima prodavaca i nema nista ispod XP 2000+.
Jos nesto, jel 2x256 znacajno bolje od 1x512 DDR ili to nije toliko bitno. Pitam posto nisam imao prilike da licno proverim razlike.
hvala svima

bcracker je napisao(la):
Evo, suma ne bi trebalo da predje 500 - 600 evra. Ne znam bas kako bih uklopio TFT u tu svotu, a nisam siguran da li se isplati uzimati polovan TFT zbog kraceg veka trajanja od CRT-a.
Nego, vi pominjete ovde neke dosta slabe procesore, a gde ja to da nadjem da kupim novo. Gledao sam po sajtovima prodavaca i nema nista ispod XP 2000+.
Jos nesto, jel 2x256 znacajno bolje od 1x512 DDR ili to nije toliko bitno. Pitam posto nisam imao prilike da licno proverim razlike.
hvala svima
Pa prijatelju, gukni! Danas se 500-600€ tretira kao bolja masina, tako da ne znam cemu prica "da nije skupo".
Znaci:
CPU: AMD Sempron 2200+ - 40€
cooler: 7
MB: Abit NF7 - 57
VGA: MSI GF4 MX440 - 36
RAM: 2x256 DDR400 - 72
HDD: 80 GB 7200, Samsung - 55
modem: bilo koji - 9
Kuciste: DTK 300W - 35
opticki mis + tastatura (Logitech) - 20
Sve ovo zajedno = 331€

Za resto para biraj monitor

Razlika izmedju 2x256 i 1x512 postoji samo ukoliko imas plocu koja podrzava rad u DualChanel rezimu, sto u slucaje ploce koju sam ja naveo jeste. Eventualno moze da uzmes 1x512 ukoliko planiras da u skorije vreme uzmes jos 512 sto je idealno.

Bilo koji komp od 600 € ce raditi ok. Samo predlazem da procesor onda uzmes Barton 2500+, mozda nekog boljeg misa, sto bolji monitor (tft ili dobar crt).
A ove procesore koje smo mi nabrajali su po nama minimum za lep rad sa pomenutim programima, inace sto brze to bolje...

Poz.

bcracker je napisao(la):
hvala svima

Cdrw COMBO LG GCC-4480B 38
FaxModemi INTEL Ambient 56K INT Full Pack 7
Graficke Kartice Club3D ATI Radeon 9250 128MB DDR 128bit DVI TV-out garancija 2 god. 58
Hard Diskovi Samsung 80GB 7200rpm ATA133 2MB Garancija 2 God 51.5
Maticne Ploce AMD, EPOX 8K9A7I KT400A, SB5.1, S-ATA, LAN 41.5
Memorije 512MB, DDR DRAM, 400MHz, CORSAIR 80
Misevi LOGITECH B58 Premium Optical (white, black, blue) USB + PS/2 12.5
Procesori AMD, XP (K7), 2200+ /333FSB, AMD SEMPRON Tray 43
Kuleri Spire Whisper Rock III (XP 3000+) 5.5
Razno ATX NAPAJANJE CHIEFTEC HPC-360-202 (PSU 360W ATX napajanje) 37
Tastature LOGITECH Internet Keyboard palm rest WHITE 10.5
Zvucnici GENIUS Q-10 Black 200W 9.2

Ovo je kopirano iz cenovnika jedne firme. Nisu navedeni monitor i lim od kućišta. Lim možeš da nadješ bilo koji, koji ti se svidja i ubaciš navedeno napajanje. Monitor nisam naveo, jer ta firma prodaje samo Samsung, a mislim da ti treba dobar CRT. Nemaš pare za TFT, koji bi bio bolje rešenje, jer ćeš mnogo sati buljiti u monitor. Najprihvatljivije od Samsunga 17" što se sada prodaje je:

Monitori 17"SAMSUNG 797DF Max 1920x1440/64Hz-0.20mm(H) 131

Bolji izbor je Philips 107P50, ali njega je teško naći, a košta oko 155 Evra.

Sa tim Philips monitorom sve zajedno izadje oko 550 Evra.

Pozdrav

P.S. Skoro da se ne oseti razlika izmedju 1x512 u single channel ili 2x256 Mb u dual na NF2 pločama. Za ono što ti radiš, najbolje je da je sve na default. Zato sam i predložio ploču sa VIA KT400A chipsetom i 1x512 Mb.

Nazad
Vrh Dno