Šta je novo?

Komp za autisticno dete..

Gaston

Čuven
Učlanjen(a)
12.07.2003
Poena
630
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Moze mala pomoc? Ovo dole nabrojano je spisak zelja mog kolege.

Asus P5QL-E
E8400 Box BX80570E8400SLB9J
2x2GB Geil DDR2 / 1066MHz
Western Digital 1TB WD10EADS
LG W1942S-PF
Asus ENGTX260/HTDI/896MD3
Codegen 6099 Midi Tower Briza 400W
Samsung SH-S223F/BEBE
OCZ Fatal1ty Modular OCZ550FTY-EU 550W

Kupuje racunar klincu, dete je autisticno, pa mora da bude vrlo pazljiv.
Kako se slazu P43 i 8400? Nema love za i7, AMD nece klinac (a buduci da
je bolestan, jako je tesko promeniti mu misljenje). Nema overclock-a, sve
ce raditi na def. klokovima. Grafika je, ako sam dobro shvatio, iz ROG serije
i jedini prikaz koji sam na netu nasao, kaze da je zver ali da je prilicno
glasna kad se optereti. Buka je opet problem zbog klinca... Kuciste je po
izgledu izabrao mali, a ja pitam da li ova (ili neka druga karta, ako predlozite)
staje komotno, s obzirom na to da su sve momacki dugacke. U masini ce
s vremena na vreme gostovati i hardovi mog kolege, koji cucla muziku najstrasnije
pa pitam hoce li ovo napajanje odraditi posao? Po specifikaciji, na 12v zbirno daje
50A, meni zvuci ok, ali nije zgoreg cuti iskusnije. Monitor? Ok ili ne? Memorija?
Ici na 1066 ili ce i 800 odraditi posao, buduci da nema sviranja?

Budzet za masinu je 84k din, ovo gore se uklapa, cak ima i kusur ;)

Moze mala pomoc? Ovo dole nabrojano je spisak zelja mog kolege.

Asus P5QL-E
E8400 Box BX80570E8400SLB9J
2x2GB Geil DDR2 / 1066MHz
Western Digital 1TB WD10EADS
LG W1942S-PF
Asus ENGTX260/HTDI/896MD3
Codegen 6099 Midi Tower Briza 400W
Samsung SH-S223F/BEBE
OCZ Fatal1ty Modular OCZ550FTY-EU 550W

Kupuje racunar klincu, dete je autisticno, pa mora da bude vrlo pazljiv.
Kako se slazu P43 i 8400? Nema love za i7, AMD nece klinac (a buduci da
je bolestan, jako je tesko promeniti mu misljenje). Nema overclock-a, sve
ce raditi na def. klokovima. Grafika je, ako sam dobro shvatio, iz ROG serije
i jedini prikaz koji sam na netu nasao, kaze da je zver ali da je prilicno
glasna kad se optereti. Buka je opet problem zbog klinca... Kuciste je po
izgledu izabrao mali, a ja pitam da li ova (ili neka druga karta, ako predlozite)
staje komotno, s obzirom na to da su sve momacki dugacke. U masini ce
s vremena na vreme gostovati i hardovi mog kolege, koji cucla muziku najstrasnije
pa pitam hoce li ovo napajanje odraditi posao? Po specifikaciji, na 12v zbirno daje
50A, meni zvuci ok, ali nije zgoreg cuti iskusnije. Monitor? Ok ili ne? Memorija?
Ici na 1066 ili ce i 800 odraditi posao, buduci da nema sviranja?

Budzet za masinu je 84k din, ovo gore se uklapa, cak ima i kusur ;)

Ovo prvi put cujem. Ja sam mislio da su autisticna deca povucena, zive u svom svetu,ne komuniciraju previse. Prvi put cujem da neko autisticno dete zahteva Intel umesto AMD. LOL.... izvinjavam se ako je moje smejanje neprimereno.

Elem...

Sto se tice napajanja, to napajanje nema 50A na 12v (ne racuna se to bas 25 + 25), vec ima tacno 37,5A kombinovano, sto je sasvim dovoljno.

Graficka je okej, samo uzmi obavezno gtx 260 core 216, xfx, asus, gigabyte koji god hoces. Kosta oko 19 000 din. Takodje mozes da razmislis o ATI 4890, odlicna je karta kosta oko 22 000 dinara. Po meni je 4890tica best buy trenutno.

Maticna ploca isto ne bi bilo lose ASUS P5Q da uzme umesto ove, malo je kvalitetnija, a svega 10 evra skuplja. Tacnije P5QL-E je P43 chipset, a P5Q je P45 chipset. Ili jos bolje Asus P5Q PRO, ona je 20E skuplja od te P5QL-E. Ako se ima kinte naravno...

Sto se tice kucista, ma stace to bez problema. Kuciste je potpuno nebitno, obicna kanta za komp. Dobro je jos da je izabrao najjeftinije kuciste. Zamisli da je odlucio da uzme neko od 150 evra.

Memorija 1066 uzmi, nema razloga da uzimas 800mhz sobzirom da je 1066mhz neznatno skuplja.

Poslednja izmena:
Pod jedan, 19'' monitor na tu masinu - nikako, mislim sta ce mu onda GTX260. Znaci obavezno neki od 22-23", recimo Acer X233HB (full HD) ili ViewSonic VA2216w(ako moze da se nadje), nista ispod toga. Slazu se OK P43 i E8400, ali moze fino tu da stavi P45 plocu, RAM moze opusteno na 800MHz, nema potrebe za 1066, a za grafu, cim je iz ROG serije, verovatno joj je cene napucana, imas GTX260 vec za ~19300 din, ako hoces neke tise, imas modele Palita i Gainwarda sa nereferentnim kulerima, mada su i referentni sasvim dobri i tihi. Kuciste bi moglo da malo pravi problem zbog velicine karte, ako mozete da ubedite klinca da se uzme neko komotnije, ne bi bilo lose, a ako bas insistira na ovom, uglavice se grafa.
To napajanje daje 450W kombinovano na 12V, bolji izbor je Chieftec CFT-600-14CS, on daje 48A kombinovano, tj. 576W.
Ne mora da kupuje taj hard od 1TB, dosta je skup, 640GB je sasvim dovoljno, a ima i Hitaci od 1TB za ~7700 din ako bas hoce.

Znaci, ovo bi bio predlog:

E8400 ~15000 din
Asus P5Q ~10700 (mozda moze da se nadje za manje para)
2x2GB Geil ili Transcend JetRam ~4000 din
Hitachi od 1TB ~7700
Asus, Palit, Gigabyte GTX260 ~19300 din
Asus TA863 ili TA982 kuciste ~2500
Samsung SH-S223F ~1800
Chieftec CFT-600-14CS ~8300
ViewSonic VA2216w ili Acer X233HB ~13000

Taman ostaje za neku jeftiniju tastaturu i misa.

Postoji vise vrsta autizma, a ovaj mali, zahvaljujuci pre svega njegovim roditeljima, ide u normalnu skolu, nema problem u komunikaciji sa ljudima, ali ima svoje bubice, na zalost. I ja se, nhf, ne bih
smejao.

Sto se tice grafike, jeste model sa 260 i kosta 18200. Opravdava li 4000 dinara razliku u performansama? Koliko vidim po testovima, razlike izmedju ATI-ja i kartica sa ovim cipom i nisu velike. Mozda te pare baciti na bolju plocu i monitor?

Pod jedan, 19'' monitor na tu masinu - nikako, mislim sta ce mu onda GTX260. Znaci obavezno neki od 22-23", recimo Acer X233HB (full HD) ili ViewSonic VA2216w(ako moze da se nadje), nista ispod toga.

Ovo sam mu i ja rekao, mislim na dijagonalu, valjda ce predlog proci.

Slazu se OK P43 i E8400, ali moze fino tu da stavi P45 plocu, RAM moze opusteno na 800MHz, nema potrebe za 1066, a za grafu, cim je iz ROG serije, verovatno joj je cene napucana, imas GTX260 vec za ~19300 din, ako hoces neke tise, imas modele Palita i Gainwarda sa nereferentnim kulerima, mada su i referentni sasvim dobri i tihi. Kuciste bi moglo da malo pravi problem zbog velicine karte, ako mozete da ubedite klinca da se uzme neko komotnije, ne bi bilo lose, a ako bas insistira na ovom, uglavice se grafa.

Ploca je moj predlog, ti si mi je preporucio pre par meseci i meni radi posao, sa slabijim procesorom, samo tako. Na nju sam pomislio zbog toga sto se nece klokati
ali ako drugar moze da se nategne jos malo sto da ne i P45. On se ovde pita.

To napajanje daje 450W kombinovano na 12V, bolji izbor je Chieftec CFT-600-14CS, on daje 48A kombinovano, tj. 576W.
Ne mora da kupuje taj hard od 1TB, dosta je skup, 640GB je sasvim dovoljno, a ima i Hitaci od 1TB za ~7700 din ako bas hoce.

Znaci, ovo bi bio predlog:

E8400 ~15000 din
Asus P5Q ~10700 (mozda moze da se nadje za manje para)
2x2GB Geil ili Transcend JetRam ~4000 din
Hitachi od 1TB ~7700
Asus, Palit, Gigabyte GTX260 ~19300 din
Asus TA863 ili TA982 kuciste ~2500
Samsung SH-S223F ~1800
Chieftec CFT-600-14CS ~8300
ViewSonic VA2216w ili Acer X233HB ~13000

Taman ostaje za neku jeftiniju tastaturu i misa.

Prenecu mu ovo, hvala vam obojici!

Samo mali update, Palit GTX260 Sonic i Gigabyte GV-N26OC-896H-B kostaju ~18300 din, tako da su oni trenutno najbolja kupovina:).

A ako pomenutog Asusa dobijem za 18140, da capim njega? Nije mi namera da te provociram, samo pitam da li je Asus generalno bolja kupovina za smesnu razliku u ceni?

Pa uzmi Asusa, sto da ne, ako je taj kuler na ROG u bucan kada se karta bas optereti, moze to da se resi Riva Tuner-om ili EVGA Precision-om, sigurno:).

A da li je 4GB baš potrebno?

S druge strane, ja imam 19" wide i 22" wide... I mislim da mi je mnogo prijatniji rad na 19", jer je 22" već previše, ako se komp koristi na standardni način (tj. dok sediš normalno za kompjuterskim stolom).

Uzgred, taj komp će se koristiti prvenstveno za skroz nove igre? (pitam, jer bi npr. meni ovakva konfiguracija bila totalno prejaka!)

A da li je 4GB baš potrebno?

Ovo je zelja mog kolege, a i memorija je dz. Kad se i ako se odluce na prelaz na 64bita
mogu opusteno.

S druge strane, ja imam 19" wide i 22" wide... I mislim da mi je mnogo prijatniji rad na 19", jer je 22" već previše, ako se komp koristi na standardni način (tj. dok sediš normalno za kompjuterskim stolom).

Zato sam i pitao, ali se kolegi Pejin predlog za Acer-a dopao, a i monitor, tako da je on na kraju i uzet.

Uzgred, taj komp će se koristiti prvenstveno za skroz nove igre? (pitam, jer bi npr. meni ovakva konfiguracija bila totalno prejaka!)

Da, klinac ce uglavnom biti na njemu i da, uzet je zbog novih igara. Njemu je i inace malo teze objasniti zasto nesto moze a nesto ne, pa je kolega hteo da postedi i sebe i njega muka i otvorio se za komp. I nije mu zao, mali je skakutao od srece ceo dan :)

Mislim da ste promasili temu kad je rec o savetima za ovukvu konfiguraciju namenjenu autisticnom detetu. Bacili ste se na unutrasnjost kucista, a niko ne pominje periferiju koja ce biti kriticna. Dakle, koju tastaturu i mis odabrati.
Da ne bi moja kritika bila nekonstruktivna, predlozicu neki od gamerskih modela tastature, na primer Saitek GK200 Tactile Gaming (imam je i mislim da je neunistiva). Od miseva Logitech G5, na primer.

Vrh Dno