Šta je novo?

Komp za 500-600e za studio

kVu

Čuven
Učlanjen(a)
28.10.2003
Poena
675
Treba mi iskljucivo za muzicki studio tako da treba imati sto stabilnije komponente i da bude sto tisi (koliko je moguce ali nije ni previse bitno ako je neizvodljivo za tu lovu)... hard neka bude od 500gb (moze onaj wd od 640gb).. Moze i neka osrednja graficka sa pasivnim hladjenjem...

Dakle, potrebna jaka procesorska snaga, a operativni sistem ce biti iskljucivo XP tako da ni ram ne mora preko 3gb. Kacice se tu naknadno usb hardovi, firewire sprave i sl

Ne treba monitor, , tastatura, mis, dvd plejer i zvucna kartica.

I da, gde kupiti sve to i sastaviti u roku od "sto pre" :)

hvala :)

Poslednja izmena:
S obzirom da se i sam bavim produkcijom, meni ovaj x3 720 BE zavrsava posao (i vise nego sto bi trebalo). Uzmes uz to 3GB rama i vozi (posto kazes da ces XP, mada ja radim na visti). Bez problema ces moci da stavis na sigurno 10ak kanala po 5-7 efekata i da ne pucne ni jednom (mada realno, cisto sumnjam da ces toliko bas da nabijas).

Posto si odvojio dovoljno novca, mozda i neka Intel i5 platforma dolazi u obzir, tako bi dobio prilicno dobar quad procesor za ok cenu. Npr. uzmes i5 750 + p55 plochu + ddr3 1333Mhz, oc-ujes procesor na 3.6Ghz recimo i radis ko covek, bez seckanja.

Btw, ionako ne iskoriscavaju sekvenceri sve korove jos uvek najbolje, mada bi trebalo uskoro da poboljsaju te opcije svi (doduse, za FL8 ima patch a i Logic 9 radi prilicno dobro sa multi korovima).

Graficka ti realno ni ne treba, uzmes neku jeftiniju, tipa MSI Radeon 3850 za ~50e. I vise nego dovoljno. I jel ostajes na tom monitoru? Posto je 17ica bas malo za produkciju, ko bre da skroluje toliko u aranzhmanu :D

Poslednja izmena:
Ako je moguce, bilo bi pozeljno da sacekas samo malo da dodu Core i5 procesori, vec su se pojavili u nekim cenovnicima, to bi stvarno bilo najpametnije.

Ovako bi otprilike trebalo da izgleda konfa:

Core i5 750 ~15000 din
GigaByte GA-P55-UD3 ~10300
2GB DDR3 na 1333 Transcend, Kingston ~3300 (mozes da dodas jos 1GB za ~1700 din, mada je opet mozda bolje da ides na 2x2GB zbog dual channel-a)
WD Blue od 640GB ~5200
Imas pasivne Asus 4350 i Gainward 8400GS za ~2500-3000 din, ali to je bas ako nikada ne planiras da bilo sta odigras na tom kompu, mozda je ipak pametnije da uzmes Sapphire 4670 sa GDDR4, ima odlican i veoma tih kuler, cena bi trebalo da bude ~6500 din.
Sto se napajanja tice, imas Corsair TX650 za 8500 din ili VX550 za ~7400 ili Chieftec CFT-600-14CS za ~7000 din
Od kucista moze recimo Thermaltake SopranoRS, ono je ~4200 din, uz to ne bi bilo lose da se uzme jedan Noctua fan za kuciste, posto su veoma tihi i efikasni, znaci, Noctua NF-S12-800 za ~1400 din.

Eto, to bi bio predlog masine za studio.

Edit:
Posto je tisina vrlo bitna, postoji jos jedna opcija za kuciste i napajanje, a to je Antec Sonata III sa napajanjem od 500W.
Ono o cemu bi trebalo voditi racuna je da postoje dve verzije napajanja koje se ugradjuju u to kuciste: EA-500 i EA-500D.
EA-500 proizvodi Seasonic i kvalitetnije je od EA-500D koga pravi Delta. Znaci, ako mozes da pre kupovine proveris koje je napajanje unutra i ako mozes da dodjes do EA-500, uzmi slobodno ovu kombinacioju, to je vrlo kvalitetnih 500W, sto je za tu masinu vise nego dovoljno.

Poslednja izmena:
S obzirom da se i sam bavim produkcijom, meni ovaj x3 720 BE zavrsava posao (i vise nego sto bi trebalo). Uzmes uz to 3GB rama i vozi (posto kazes da ces XP, mada ja radim na visti). Bez problema ces moci da stavis na sigurno 10ak kanala po 5-7 efekata i da ne pucne ni jednom (mada realno, cisto sumnjam da ces toliko bas da nabijas).

Posto si odvojio dovoljno novca, mozda i neka Intel i5 platforma dolazi u obzir, tako bi dobio prilicno dobar quad procesor za ok cenu. Npr. uzmes i5 750 + p55 plochu + ddr3 1333Mhz, oc-ujes procesor na 3.6Ghz recimo i radis ko covek, bez seckanja.

Btw, ionako ne iskoriscavaju sekvenceri sve korove jos uvek najbolje, mada bi trebalo uskoro da poboljsaju te opcije svi (doduse, za FL8 ima patch a i Logic 9 radi prilicno dobro sa multi korovima).

Graficka ti realno ni ne treba, uzmes neku jeftiniju, tipa MSI Radeon 3850 za ~50e. I vise nego dovoljno. I jel ostajes na tom monitoru? Posto je 17ica bas malo za produkciju, ko bre da skroluje toliko u aranzhmanu :D

bice koriscen iskljucivo za audio (pro tools), odnosno mixanje, tako da verujem da ce to moci 50ak pluginova da potera bez problema posto na ovoj iz potpisa guram 30ak isto bez problema ali sa malo vecom latency... virtualni instrumenti mi ne trebaju :)

Po meni (a i ja svoj racunar koristim u istu svrhu ;) ) apsolutno najbolja varijanta trenutno je Gigabyte EP43-DS3 i Q8200.
Ploca je fenomenalna, a za audio produkciju pogotovo posto ima i Texas Instruments firewire na sebi, plus radi i u OSX-u. Uz to veoma pouzdana (ni sa jednom nisam imao ni jedan problem) i po dobroj ceni.

Po meni (a i ja svoj racunar koristim u istu svrhu ;) ) apsolutno najbolja varijanta trenutno je Gigabyte EP43-DS3 i Q8200.
Ploca je fenomenalna, a za audio produkciju pogotovo posto ima i Texas Instruments firewire na sebi, plus radi i u OSX-u. Uz to veoma pouzdana (ni sa jednom nisam imao ni jedan problem) i po dobroj ceni.

e pa kolega, tako ce i biti :)

hvala svima!

... potvrdjujem za Antec Sonata III kuciste... izuztno tiho cak i sa box kulerom na procesoru, mada obavezno treba neki bolji kuler... ja uzeo Thermaltake TMG i2, extra dobro i tiho za te pare (2.000)(stim sto ja ne radim OC, ne znam da li treba bolji ako se overklokuje)...

Pozz

Uzmi covece i5 750 kad imas pare :)

bih ja, ali je malo hitnije da se uzme bar nesto pa ne znam kada stize taj proc u radnje?

a zasto bih pogresio ako bih uzeo ono? realno nije mnogo bitno ako cu sa i5 dobiti 10-20% performansi kad i ovaj moze da pogura sve bez problema.. a i stariji je program malo tako da je pitanje da li moze sve full da iskoristi

kao sto rekoh, najbitnija je stabilnost. Da se ne desi nekad u toku posla neki restart, bsod i sl...

pozz :)

Pa pazi, treba da vidis sta ti tacno treba da bi znao sta tacno da uzmes. Ne bi trebao da uzmes soket 775 jer posle neces da se upgrejdujes. Mada, mozda ti to i nije bitno pa onda mozes da ga uzmes, ali kad vec imas para uzmi q9550 ako trazis stabilnost. Mozes i fino da ga kloknes i imas sasvim dobar quad procesor i miran si neko vreme.
A ta aplikacija u kojoj radis, pa valjda ce da izadje i nova verzija majku mu, neces uvek istu da koristis, jer ako ti softver ne koristi sve korove, dzabe ti onda upgrade. Predji na noviju verziju :p

Pa pazi, treba da vidis sta ti tacno treba da bi znao sta tacno da uzmes. Ne bi trebao da uzmes soket 775 jer posle neces da se upgrejdujes. Mada, mozda ti to i nije bitno pa onda mozes da ga uzmes, ali kad vec imas para uzmi q9550 ako trazis stabilnost. Mozes i fino da ga kloknes i imas sasvim dobar quad procesor i miran si neko vreme.
A ta aplikacija u kojoj radis, pa valjda ce da izadje i nova verzija majku mu, neces uvek istu da koristis, jer ako ti softver ne koristi sve korove, dzabe ti onda upgrade. Predji na noviju verziju :p

eh kad bi to bilo tako lako :d

Nevezano za tu aplikaciju koju koristis i to da li ce ili nece izaci novija verzija u skorije vreme, komp sa LGA775 procesorom u klasi u kojoj ti planiras da uzmes se danas ne kupuje.

Vrh Dno