Šta je novo?

Komp sluzi samo da bi te nervirao!!!

kizanbg123

Slavan
Učlanjen(a)
02.12.2008
Poena
365
Imam problem i nerviram se :wall:
Tacnije imam grafu MSI 7300GT (sa pasivnim hladjenjem silent) i plocu MA770-UD3. Problem je sto grafa trokira u igrama (u 2D ne pravi probleme), trokira tako sto zamrzne sliku i tu stane, nikakvi plavi ekrani, meljanja, cak i Winamp u pozadini nastavi da svira dok ne dodje pesma do kraja. Do ploce nije sigurno jer sam plocu zbog tog problema reklamirao i dobio sam novu, ali i dalje prblem postoji i ubacivo sam 4850 i ona je radila normalno na ploci...
A opet ubacivao sam 7300 u Asusa P5B, klokovana grafa (GPU sa 350 na 500 i meporija 666 na 720) vreto je u furmarku, igrao igre... i nikakvih poblema.

Resenje sam pokusao da nadjem u Windows-ima (XP, Vista, Win7, 32bitni i 64bitni), drajverima, menjao bios-e, stavljao dodatni vent za hladjenje, spustao klokove na grafi, izvadio sve iz kompa (tv kartu, romove, usb-ove...) spustio klok proca na def instaliro samo Win drajvere i furmark, fixiro PCI-E klok na 100, dizao napone na NB, hladio dodatno NB... ni da cuje :wall::wall::wall:
A smorio sam se... samo zbog PESa 2010, odigram jednu tekmu pa reset, odigram jednu tekmu pa reset... i tako sve dok ne poludim...:bottle: Ako neko ima neki predlog neka kaze, ja se vec mesec dana zlopatim oko ovoga i ne znam sta da radim

Pasivno hladjene karte se uvjek nenormalno griju , rjesenje su 2 fana jedan da siba u pasivni hladnjak , drugi da izzbaca topao vazduh...ako nije neka pokvarena karta , prsli vram ili tako nesto ...

Nije do pregrevanja sigurno, jer na drugoj ploci sa klokom radi naj normalnije. Bar sto se tice GPUa ne prelazi 60*c a znam da je radila i na 75*c bez dodatnog venta bez problema. Palo mi je na pamet da ovo nema veze mozda sa nekompaktibilnoscu karte i ploce, mada tesko. Na netu sam naso da ljudi koriste kombinaciju moje ploce i 7300 (ne bas MSI) tako da...???

Najverovatnije da se graficka ne slaze sa maticnom plocom ili neki od drajvera prave probleme, resenje je jednostavno prodaj tu graficku i kupi drugu.:D

Lici na problem sa ram memorijom, ali rekao si da si ubacivao 4850 i da je sa njom radila normalno, sto onda upucuje da je ram memorija dobra. Mozda bi ipak mogao da probas za svaki slucaj da stavis drugu ram memoriju kako bi eleminisao i tu mogucnost da ona pravi problem.

Poslednja izmena:
Pa to i nije bas neko resenje jer ova karta treba da me sluzi dok ne skupim pare za jacu kartu (a to bas nece biti skoro :() bas nesto i nemam zelju da prodajem, kupujem, pa opet prodajem...

Najverovatnije ti lezi problem u memoriji na grafickoj...Pre neki dan sam imao problem sa masinom koja isto ima pasivnu grafiki i posle 5 minuta je pucala u igricama...znaci nema BSOD ili reset,vec samo zabode i dok ne uradis restart nema spasa...Reseno dodavanjem onih malih hladanjak za memoriju i stavljanjem jedne 12-ice na hladnjak...E sada druga stvar...pre neki dan je na sestrinom kompu crkla isto 7300 samo Asus-ova i to joj je crkla memorija...Kada se upali komp...prodje POST...ali kada upali monitor slova nam monitoru kao dugine boje...svako razlicito :( Onda dodje do trenutka kada treba da ucita win i tu padne resetart...Kada sam joj skinuo hladanjak imao sam sta da vidim...onaj hladnjak samo naleze na GPU od graficke...a ima malo veci razmak izmedju njega i memorijskih cipova....tako da ne naleze uopste na njih....i normalno je da se pregrevaju i da ona zabada grafika...tj.u ovom slucaju dovelo je do crkavanja memorije...Tako da probaj nekako da nabudzih da hladis i memoriske cipove na grafici pa vidi sta se desava...

Poslednja izmena:
@ Kidenac

Pa moze biti, malo bolje kad razmislim moze biti da je do memorija, jer komp sa P5B plocom ima na poklopcu kucista 12cm vent koji solidno hladi, ne hladnjak, nego plocu od grafe. A kolko se secam izmedju hladnjaka i memorija grafe je bila kao debela (2-3mm) zvaka koja mi ne deluje da je hladila memoriju. Nisam sada kuci, ali kad dodjem probacu da ohladim grafu sa jos jednim ventilatorom sa zadnje ili sa bocne strane grafe.

Pa, reklamiraj grafiku.... ako si već ubacivao Asus-ovu grafiku i radilo sa njom onda memorija nije sigurno.

Moraces da zamenis graficku ...

Sada mozes kao privremeno resenje da kupis neku polovnu za oko 3-4000 din i da te sluzi odlicno.

A imas i nove graficke cije su cene izmedju 4-6k din koje ce ti biti znatno jace od ove koju ti koristis.

@ teletabis

Bas kao je Kidence rekao...

@ Basileus

Ma planirao sam 4850 ili 4870 ali kako to ide, cim skupim pare odu na neku drugu stranu. Iskreno mi se ne zuri za grafu kolko mi je bitno bar za PES.

Ali danas sam se ubio u mozak od budzenja i testiranja grafe i boli me glava od svega. Tacnija skinuo sam gumu sa hladnjaka (kao neka zvaka) na slici sto je roze
407_radiator-back.jpg

koja mi ne deluje na neki termalni provodnik, debelo je oko 2mm, taman koliko su debeli aluminiumski limcici koje sam pravio i planirao za nesto drugo. Skinuo sam tu gumu i stavio na njeno mesto limcice koje sam namazao termalnom pastom tako da se toplota prostire sa memorije na limcic, sa limcica na hladnjak. Sve to nekako nabudzio i radi ALI NE BAS U POTPUNOSTI!!! Radi PES u fulu:D i nebaguje, igrao sam oko 45min, ali u furmarku posle 10min zakucava (inace je ranije zakucavao posle minut)
I jos da dodam ne znam zasto ali ako klokujem iole proc opet zakucava. Kakve veze on ima sa grafom. Nasao sam na grafi regulator voltaze i proverio dal' se greje, ne graje se, ni jedan cip se ne greje. Ostalo mi je jos da probam sutra ako budem slobodan da flesujem bios na grafi, mozda mi to pomogne, ako ne bar cu igrati PES.
Ako neko ima jos neku ideju neka predlozi. Imate u atacmentu kako izgleda budz grafe.

Prilozi

• GRF.jpg
    GRF.jpg
    248.8 KB · Pregleda: 73
Probaj sa jos nekom igrom,pa vidi kako se ponasa...batali furmark...Vidi kako se ponasa i jel prolazi 3dmark-06...?!Jel si tim limcicima pokrio sve mem.cipove...?

Mislim da su limovi bas lepo nalegli na memorije, jer se pasta se lepo razmazala. Nisam probao ni jednu drugu igru, nisam bas ni imao vremena. Sad sam van beograda, pa kad se vratim probacu 3DmRak a i Desperados II (on mi je ranije bagovao).

E da se javim...

@ Kidence

Probao druge igre sve isto...

@ teletabis

Probao sam sa drugom RAM mem. i nista se nije promenilo...

Odustao sam od svega. Nista ne pomaze, nije ni do klokova, ni do napona na grafi, jednostavno grafa i ploca nece da se usaglase. Pokusao sam da promenim klokove u biosu grafe i napon na jezgru, ali sve isto, posle par sekundi samo u 3D animacijama zamrzne sliku i to je to. Zao mi je jedino sto nisam uspeo da nadjem drugi bios za moju grafu, mozda bi to nesto promenilo.

Na kraju sam napravio kompromis sa ortakom, menjali smo se ploca i procesora dok ja ne kupim grafu. Ja njemu dao 550BE i Gigabyte MA770-UD3 a on meni E5200 i Asus P5B. Meni za 7300gt je vise nego dovoljan E5200. A grafu sam klokovao u FULL-u :D jezgro sa 350 na 500, a mem. sa 666 na 720, Furmark radio 15min bez problema, PES2010 1024x768 na High, Wolfenstein 800x600, Grid 1024x768, MA LUDILO :D... dok sam igrao Crysis sa 4850 nervirao sam se sto sve ne moze na High u 1600x1200, a sad kad nemam grafu i Grdi na Low mi je dobar.

U sustini hvala svima na vremenu i trudu

Prilozi

• 500x350 15min.jpg
    500x350 15min.jpg
    54.6 KB · Pregleda: 34
  • 7300GT.gif
    7300GT.gif
    16.5 KB · Pregleda: 32
Nazad
Vrh Dno