Šta je novo?

Komp se sam restartuje :( plz, pomoc!

scandalli

Slavan
Učlanjen(a)
13.10.2008
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
intel 2.0 boxer
Matična ploča
msi
RAM
2gb
GPU
nvgf4
Storage
80gb inter + 50tb exter
Zvuk
ketron
PSU
p4
Kućište
noname
Monitor
15 crt
Miš & tastatura
a4T & samsung
Ostale periferije
honda
Mobilni telefon
samsung x200
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
:wave:

Pozdrav Svima!
Nadam se da sam na pravom mestu.
Imam problem sa restartovanjem racunara. Nakon ukljucivanja preko power tastera, racunar radi 10-tak sekundi, a zatim 5-6 sekundi ne. Znaci jedan jedini put je komp ukljucen, a isti se zatim sam u intervalima 10 sek. rada, a zatim 5-6 sekundi pauze, sam restartuje u nedogled..... Na monitoru se nista ne desava, nena ni dos-a ni plavog ekrana, niceg, nemogu ni u bios da udjem :wall:
Sve komponente povezane kako treba, sve komponente ispravne,a komp ne radi.
Kako da resim problem, da komp proradi? Ako neko zna?
Hvala unapred!

Iskljuci komp i izvadi strujni kabal iz napajanja.
Kao prvo odradi reset biosa,preko jumpera ili vadi bateriju biosa
par puta pritisni power dugme da isprazni kondezatore.

Iskljuci komp i izvadi strujni kabal iz napajanja.
Kao prvo odradi reset biosa,preko jumpera ili vadi bateriju biosa
par puta pritisni power dugme da isprazni kondezatore.

Uradio sam reset preko direktog tastera na ploci (ploca ima taster clr CMOS- na zadnjem limcicu, a taster reset i power direktno na ploci)- to sam probao nije pomoglo. Probacu sa baterijom.

Cuje li se beep kod restarta?

Uradio sam reset preko direktog tastera na ploci (ploca ima taster clr CMOS- na zadnjem limcicu, a taster reset i power direktno na ploci)- to sam probao nije pomoglo. Probacu sa baterijom.

U pitanju je ova ploca (Ggbt ga'ep45t extreme)

http://ixbtlabs.com/articles3/mainboard/gigabyte-ep45t-extreme-i45p-p1.html

Nakon clr CMOS i reseta i vadjenja-vracanja baterije, na displeju maticne pise "C1" ??? Komp se nakon toga i dalje restartuje :wall:

Cuje li se beep kod restarta?

Nikakvog pistanja nema. C1 kod nije dosad ispisivao na displeju!
Namerno sam izvadio stap memorije (KHX BLUE 1600 mhz 4 gb) - bez memorije se cuo 5-struki (cini mi se) bip u nekoliko intervala. Ugasio komp, vratio memoriju, nakon vracanja, nema nikakvog pistanja. Pogledao sam detaljnije - nisam video niakkav dzamper za reset, sem fabrickih tastera za to namenjenih! Bateriju sam drzao van slota 10-tak sekundi. Da probam duze bez baterije(minut mozda)?

Proveri memoriju...

C1 code je za detektovanje memorije,

Poslednja izmena:
C1 code je problem sa mem modulom...

Dal je moguce da sam toliki baksuz?????? Raspakujem iz kutijice nov novcijat stap memorije, a on ne radi??Ova ploca podrzava 4 ddr3 stapa do 1900/2000 Mhz do 16 Gb max (tj.max do 4 gb po stapu)., ova mem. je na 1600 po difoltu! Probao memoriju na drugoj ploci, sve ok i tamo radi! A ovde netje! Ako je do memorije, koju onda da trazim od 4 gb po stapu, a da radi? Hvala jos jednom!

Ako te ne mrzi, probaj da izvadis cpu iz socket-a... i da ga vratis...Nesto mi u secanju slican problem....samo vadjenje i vracanje proca je tada resilo problem...a inace c1 je za memoriju greska...

Probaj da stavis u drugi slot.

Pozajmi od nekog neku drugu pa probaj,cisto da vidis o cemu se radi,i eventualno otklonis tu sumnju za pocetak. Uglavnom je C1 = detect memory (auto detection of DRAM size, type, and ECC),ukoliko imas manual od ploce trebalo bi da ima boot codove.

Bile prethodno na toj ploci dva stapa od po 1 gb, radilo extra, zatim zamenjeno jednim stapom od 2 gb, (obe su bile mushkin) takodje sve extra! Sad sa ovom Khx od 4 gb netje (a taman sam hteo da dodam na ovaj od 4 gb jos jedan stap od 4 gb, meni i vise nego dovoljno).

Na listi podrzanih mem.nema ni ovih prethodnih mushkin a ni ove Kingston Blue???

http://download.gigabyte.eu/FileList/Memory/motherboard_memory_ga-ep45t-extreme.pdf

Ako je do memorije, znate li onda koja ce iz prve da radi kako treba na ovoj ploci (stap od 4 gb)? Mozda bih i ovu naterao da proradi,ali mi ne da ni do biosa da pridjem!

Sija li led dioda kod memoriskih slotova.

Koje boje?crvena,zuta,zelena?
Kada je voltaza normalna ne bi trebalo da sija,kada je crvena onda je povecana itd...
To je ona i izmedu memorija i napajanja ploce.

Poslednja izmena:
Skinuo kuler, skinuo proc., obrisao donju ivicu procesora od paste (deo koji naleze na soket), vratio i proc. i kuler, i nista.

Koje boje?crvena,zuta,zelena?
Kada je voltaza normalna ne bi trebalo da sija,kada je crvena onda je povecana itd...
To je ona i izmedu memorija i napajanja ploce.

U pitanju je traka sa diodama koja se nalazi desno od ram slotova,a koje idu redom odozdo nagore i svetle : zelene/zute/crvene. Sve sijaju svo vreme. Sijale su i kad je komp radio normalno sa prethodnim memorijama.
Evo kako to izgleda:

http://postimg.org/image/b908zth61/

http://postimg.org/image/f43n2e0bt/

http://postimg.org/image/u7pt6hmp5/

http://postimg.org/image/g2k04odnt/

?????

Ovako stoji Memory (DDR Voltage)
Off: Normal condition
L1: Level 1 (Slight, green)
L2: Level 2 (Moderate, yellow)
L3: Level 3 (High, red)

Verovatno je ovo samo idikator rada memorija.

Verovatno je ovo samo idikator rada memorija.

Pored tih dioda sto svetle svo vreme, pise: "PHASE LED". Pored ram slotova nema nikakvih drugih led indikatora. A jedino mi to lici na te zelene/zute/crvene diode koje spominjes! Sem pomenutih "phase led" dioda, na ploci svetli dvocifren displej, taster "power" i taster "reset". Ostalih svetlecih indikatora na ovoj ploci nema.

A jer si probao da vratis stare mem koje su bile ,da vidis dali hoce sa njima da radi? Pa ako to prodje probas da flashujes bios nekom novijom verzijom.

A jer si probao da vratis stare mem koje su bile ,da vidis dali hoce sa njima da radi? Pa ako to prodje probas da flashujes bios nekom novijom verzijom.

Te prethodne sam prodao! Bio je prvo mushkin black line 2 x 1 gb @ 1866 (sa rebrastim "nazubljenim" hladnjacima ), a zatim mushkin black line 1 x 2 gb @ 1600 (ista kao exceleram, za koju takodje pretpostavljam da bi radila ok na ovoj ploci), koja je isto radila ok, a koju sam takodje prodao. Sad sam qpio nov Kingston blue 1 x 4 gb @ 1600, s namerom da jelte, imam vise ram-a na raspolaganju. Kad finansije dozvole, onda bih doqupio jos 1x 4 gb ram i to bi bilo to. Ali netje :wall: i netje :wall:

Trebaju sve led diode da svetle, dakle i zeleno i zuto i crveno.
Dakle ploca salje signal da su memorije ispravne i da se slazu sa plocom.
Ali izgleda da ipak nije tako.

Ali phase led je ok sa svim upaljenim led diodama.

Trebaju sve led diode da svetle, dakle i zeleno i zuto i crveno.
Dakle ploca salje signal da su memorije ispravne i da se slazu sa plocom.
Ali izgleda da ipak nije tako.

Ali phase led je ok sa svim upaljenim led diodama.

Tako je! Sve led diode svetle! I zelene i zute i crvene! Sve u isto vreme! To bi i trebalo da znaci da je sa memorijom sve u redu! A komp netje radi! Kod C1 svetli na displeju svo vreme (onih 10-tak + 5-6 sekundi sto se smenjuju za vreme paljenja -restarta kompa) :wall:

Pozajmi druge memorije, ne slazu se te sa plocom.

Pozajmi druge memorije, ne slazu se te sa plocom.

Da, izgleda ostaje to kao opcija. Ali gde naci u moru agp/ddr1 racunara u mom blizem okruzenju :crash:
Ko je pri novcima, kupi najjeftiniji moguci lap.

U kojoj rubrici ovde bih mogao da napisem potragu za adekvatnom ddr3/4gb memorijom?
Hvala po 1000 X !

Limundo, KP,...

Uh, baš ti je savet !!
Imamo 2 teme (rubrike ) ovde za kupoprodaju, bar su tu poznati ljudi.

Evo me posle par dana probanja ovog i onog...
Definitnivno je pronadjen uzrok ovakvog ponasanja racunara!
U pirtanju je skolski primer neslaganja ram memorije sa plocom :wall:
U jednom ovlascenom servisu poznate radnje u Nisu (E...), probane neke mem.: Kingston Fury od po 4 gb, jedne 1600, a druge 1866 mhz, cini mi se. Ne mirisu se :wall:
Kingston Hx neki Blue 4gb 1600 - netje radi :wall:
Patriot viper black 4gb 1600 mhz - netje :wall:
Patriot neki kvr 1333 low profile - radi super iz prve, ali je to njihova servisna mem. pa o5 nista nisam mogao da napravim :wall:
Apdejtovan bios ploce, da bi se i taj eventualni problem eliminisao - ni nakon apdejta, navedene mem. koje nisu htele da rade sa prethodnom verzijom biosa, netje ni sa novim biosom. Od svih navedenih, jedino je Patriot 1333 low je radio svo vreme super!

Moj neki zakljucak na osnovu dosadasnjeg iskustva, da ce i Mushkin i Exceleram da radi kako treba (i eto taj patriot 1333, mada vise preferiram modele sa hladnjacima modula).

Pratim te rubrike za trgovinu ovde, ako se pojavi nesto adekvatno...

Jos jednom hvala svima na paznji i savetima!

Pozz!

Nazad
Vrh Dno