Šta je novo?

komp puca ko nenormalan, pomoc???

rodiger79

Čuven
Učlanjen(a)
17.04.2004
Poena
619
Moja oprema  
RAM
A-LAMA-LAMA-LAMA, DING-DONG RAMA-LAMA-LAMA-LAMA, DING
E ovako,
konfiguracija je sledeca:
barton 2500+
abit nf7-s
1.5gb ram
club3d 6600gt
80gb ata
160gb sata
do pre mesec dva sve je radilo ok.
a onda je pocelo nekontrolisano da se gasi uz onu karakteristicnu dvotonsku sirenu. u stvari sve je pocelo kad sam startovao onu ******sku igricu blobby volley (dva balona igraju odbojku). Znaci do tada je komp radio besprekorno.
Znaci krenem da igram odbojku i posle 10-15min :crash: . I tako uvek kad igram tu igricu.
E onda je poceo i BF2 isto tako. Pre sam igrao u full detaljima i sve je radilo dobro. Koje god setovanje da stavim ono puca.
E onda je pocelo i sa filmovima.
U medjuvremenu su poceli da se pojavljuju i plavi ekrani smrti sa porukom: "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL"

E sad krenuo sam metodom eliminacije , probao sam sve kombinacije sa ramom(samo jedan modul,razliciti moduli), promenio sam napajanje .
Napominjem da nista nije klokovano.
Danas sam probao i da instaliram jos jedan windows ali je komp opet :crash: i to na pocetku instalacije posle prvog restarta, u text modu.
E da desavalo mi se i da nakon pucanja kompa kada odem u bios da smanjim vrednost freq. taman kad hocu da izadjem iz bios-a i snimim vrednosti opet pukne ??!?!!?!?! :zgran:
A i jos jednom prilikom koriscenja dvd-shrinka desilo se isto.
Jedanput je na moje oci dok je bio ukljucen abit-eq prso komp i to pri maloj temperaturi cpu-a i system-a.
Svaki :crash: je pracen gorepomenutom sirenom.
Ajd molim vas pomozite, poludecu.

Ovako na "prvi pogled" mi lici da je ploca.

Nisi napisao koliko ti je napajanje??????
Vrlo vazna stavka!!!

Proveri graficku...btw o kakvim full detaljima u BF2 pricas...6600GT...pazi, moze ali sa 3 frejma u sekundi:)
Ozbiljno pogledaj grafiku...da li lepo lezi u AGP slotu...probaj da je pomeris (ka gore)...

пробај урадити тест меморије.
и једно питање:
Да ли кварна плоча може проузроковати лоше резултате на goldmemory тесту меморије који се учитава одмах након BIOS-а са дискете?
Имам ако не идентичан проблем онда врло сличан. Пријављује кварне .ехе фајлове програми пуцају без реда а некада раде потпуно нормално. Исти плави екран али не само тај, има и других. И 3000 грешака у једном quick пролазу горе поменутог теста меморије.
Систем преинсталиран тако да сада само имам пар апликација инсталираних.

Poslednja izmena:
I meni lici da je otisla ploca.
@baraba, Napajanje 350W ali prikljucio sam za potrebe testa samo 2 harda i graficku plus sto sam probao sa jos jednim. Ja bih iskljucio napajanje.
@overkill, ne vredi da se ubedjujemo. Jedino da dodjes sam da se uveris. (rez. 800x 600). Probacu da izvadim karticu i ocistim detaljno mozda si u pravu.
@bit testirao sam memoriju i sve je ok. Isprobao sam sve kombinacije memorije(stavljao samo po jednu) i uvek isto.

pa probaj da iskljucis napajanje pa vidi jel radi :D

problem sa popravljanjem kompa je sto je sve povezano jedno sa drugim.... to sto blokira moze da bude cpu , moze da bude memorija , ploca, ne verujem da je bas graficka, ali zato moze napajanje i sl...najbolje odnesi kod nekog ko se bavi poprvakom racunara da ti kaze sta je u pitanju.....

ovako iz prve ruke ako ti pisti dvotonska sirena znaci da je u pitanju pregrevanje procesora i ploca automatski treba da mu ili obori takt (manje verovatno ) ili da ga ugasi ( vise verovatno ) . u sustini zavisi sta ti je u biosu.. pogledaj da li ti se procesor dobro hladi.. ako da i opet svira onda je mozda nesto na ploci.. tipa merenje temperature i sl gluposti...
da sam na tvom mestu skinuo bih kuler i promenio pastu...

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL stop poruke, sudeci po Microsoftovom Knowledge Base-u, su softverske prirode. Pomoglo bi ako bi tacno zapisao sta ti ispise na plavom ekranu, ali bi trebao da proveris drajvere. Uzmi Driver Cleaner, poizbacuj sve kartice osim graficke, ocisti sve drajvere, pa ubacuj lepo jednu po jednu karticu i instaliraj ih ponovo. Probaj da promenis slotove. Takodje, moguce da neki softver brljavi, antivirus ili kombinacija antivirus_firewall - pogledaj sta imas instalirano.

Ja se izvinjavam, danas sam odgovorio da je napajanje, ali sam se zurio i nisam procitao lepo temu. Sada vidim da je definitivno nesto od komponenata.

Odradi sto vise mozes sa RAM-om: proveri sve slotove, ocisti kontakte, probaj pojedninacno u razlicitim slotovima, probaj RAM od drugara nekog,....
Sve sto ti padne na pamet.

Graf. nije.

Pozdrav i javljaj sta se desava!

Poslednja izmena:
e sad jedno dobro pitanje:
Da li dvotonska sirena na abit-u oznacava iskljucivo pregrevanje?

@genuine, nisi bas pazljivo citao. gasio se i na idle-u sa sirenom. znaci gledam abit-eq i vidim normalne temperature sys-a i cpu-a i cap sirena.
Nijedan program u pozadini.

@bit
bas sam citao taj txt fajl ali nisam uspeo da provalim. Kao nesto je do drajvera. Ajd da ponovim, pokusao sam da reinstaliram windows ali mi je pukao uz iste simptome jos u text modu.

Poslednja izmena:
Idi na Abitov sajt i vidi ima li sta o tome

Aj samo objasni malo detaljnije kakva je to dvotonsak sirena?

ne znam kako bih ti objasnio. naizmenicno visi pa nizi ton cuje se sa ploce

rodiger79 je napisao(la):
e sad jedno dobro pitanje:
Da li dvotonska sirena na abit-u oznacava iskljucivo pregrevanje?

@genuine, nisi bas pazljivo citao. gasio se i na idle-u sa sirenom. znaci gledam abit-eq i vidim normalne temperature sys-a i cpu-a i cap sirena.
Nijedan program u pozadini.

@bit
bas sam citao taj txt fajl ali nisam uspeo da provalim. Kao nesto je do drajvera. Ajd da ponovim, pokusao sam da reinstaliram windows ali mi je pukao uz iste simptome jos u text modu.

OK, onda ti je najsigurniji put - nabavi jos jedan HDD, poskidaj sve komponente osim najneophodnijih za rad sistema i ponovo instaliraj Win od nule. Ako pukne pri instalaciji, promeni memoriju, ako ponovo pukne probaj drugi proc, pa onda probaj drugu graficku. Ako nece ni tako > ploca baj baj.
Sada sam ja otkrio rupu na saksiji, ali jedino ces ovako biti siguran sta je, a nesto je do hw.

To je nekada i najbolja varijatna.

ma bre dvotonska sirena uglavnom znaci pregrevanje cpu-a, pregrevanja cipseta ili recimo da je napajanje probilo dozvoljenu toleranciju... ostale stvari ne verujem da su toliko znacajne da bi se alarmirale...

p.s.
izvinjavam se .. trudicu se da bolje obracam paznju na to sto pisete :) :) :)

Poslednja izmena:
no problemo :)
hvala svima na savetima. probacu pa javljam sta se desava

Pa najvise lici na plocu, s obzirom da si probao sa drugim memorijama...Proveri malo kondenzatore oko socketa, oko napojne sekcije i oko memorijskih podnozja da vidis da li su naduvani. Ako jesu to je posledica loseg napajanja i moze se resiti u nekom servisu, zamenom naduvanih/procurelih ili je mozda cak jeftinije kupiti polovnu socketA plocu (u zavisnosti od stepena ostecenja). Proveri da li radi ventilator na northbridgeu-mada ploca uglavnom ne "kuka" ni kad se iskljuci, osim ako nije ukljucena opcija za "kukanje" u biosu.

Pozdrav

E pa nasao sam kvar. Crkao je hard disk, tj. nije skroz crkao ali je poceo mnogo da brljavi pa se komp zbog toga i iskljucivao ili je izbacivao plavi ekran.
U stvari trebalo je pogledati u event viewer-u. Sve lepo pise. Nekoliko nedelja unazad meni je redovno svakog dana prijavljivao disk error i kad kliknem na properties on mi lepo objasni da disk samo sto nije crkao pa treba sto pre da napravim backup. Sreca pa sam skinuo sve vazne podatke sa njega.
Eto mozda nekom bude koristilo ovo iskustvo.

Poslednja izmena:
Mislim da je hard crkao zbog loseg napajanja,to se i meni desilo

mislis? a ja mislim da je zbog toga sto ga vec 2 godine drzim non stop upaljenog :eyebrows:

Pa sledeci hard koji budes ubacio u komp obavezno rashladi hdd cooler-om , da si to uradio na vreme i ovaj hard bi ti fercerao i dan danas...ccc

mislim da cu ga ipak ponuditi ledenom limunadom posto mu cooler nije pomogao. Nisi rekao nista novo. Problem je resen i nema potrebe za daljim "pametnim" odgovorima. Idi na neko drugo mesto i sakupljaj postove.

Nazad
Vrh Dno