Šta je novo?

Komp - Marfi strikes....

Alric

Slavan
Učlanjen(a)
26.12.2004
Poena
309
E ovo nisam mogao da poverujem...Prica je ovakva, uzeta je sledeca konfiguracija

GA 8IPE1000G Intel 865G
Celeron 2,6 GHz BOX
512MB DDRAM 3200 Kingston
WD 80GB, 800JB
Neki Samsung CDRW
Gigabyte FX5200
Eurocase ML 5412, 350W, PFC

Komp je isporucen u petak, nije ukljucivan jedno 6-7 sati (da ne ispadne da je zbog kondenzacije) i posle samo 2 (DVA!!!!) sata rada se zamrzao :wall: ...Posle reseta nije hteo uopste da se ukljuci... :( Meni se cini da je riknuo ventilator na cooleru...nista drugo mi ne deluje logicno...Kad se ukljuci, cuje se ventilator na napajanju ali ploca nista...E sad, pitanje...Jel moguce da je crkla ploca?Sta je moglo da se pokvari u kompjuteru starom jedan dan??? :( Komp je pod garancijom jos 363 dana :) tako da ce ovo da bude sredjeno ali me intresuje da li neko moze da predpostavi sta je bio uzrok i da li ce da bude nekih posledica po ostatak kompa (HDD, memorija...)?

PA .. to da li je crko ventilator moz vrlo lako da proverish .. skinesh stranu od kucishta i vidish da li se vrti ...
Ali sama dijagnostika da se smrzne ti je verovatno 99% cpu u pitanju .. ili qler ili sam cpu .. mada deshava se i da je do periferijala .. recimo ako ti ne radi neki hdd ili floppy kontroler na plochi ili ti pak sam cd ili floppy nije ispravan oce da skucava system, ali u tom sluchaju, mogo bi da ga restartujesh ;) ..
moj ortak je dobio cpu, regularno, koji je ladno bio okrnjen s jedne strane .. mislim ,) .. znachi nije nemoguce .. moz da je i to ploche .. ali ako je ona u pitanju .. po mom isqustvu .. mahom je u pitanju nestruchno rukovanje ( chitaj statichki elektricitet ;) ) ..
Ja tipujem na cpu :crash:

:wave:

Zasto zamaras svoj mozak sa tim sta se desilo i da li ce biti
nekih posledica.
Glavu nek razbija onaj koji je uradio konfiguraciju.
Niko ovde ne moze da ti kaze zasto je tvoj komp prestao da radi
kada ni sam Ti nisi otvorio stranicu kucista.Naravno i ne treba
da je otvaras da slucajno ne bi imao problema sa garancijom.
Uzroka moze biti mnogo.Nekada, cak i nove stvari nisu ispravne
tj. ne rade u startu.Naravno moze biti i samo do lose podesenog
bios-a a to onda ide na dusu onog koji je sklapao masinu.
Dakle pravac na reklamaciju.

Pozdrav

Tačno tako. Pravac reklamacija. Možda ti koji su sastavili comp sa Prescot Celeronom ubuduće nauče da treba da stavljaju bolje napajanje na compove, pogotovo kod onih kod kojih procesori srču toliko struje. :d

Reklamacija se podrazumeva, nisam to pitao...Nemam nameru da prckam oko toga nego me jednostavno zivo zanima sta moze da se zezne u prva 2 sata rada :) Sta fali napajanju?Eurocase nije Enermax ali nije ni JNC :) a 350W je najjace sto su imali...Ipak je to Celeron sa jednim HDD i jednim optickim uredjajem....sta ce mu vise?

Marka kao marka napajanja ne odredjuje da li ce komp da radi
sa njim ili nece.Jedino ako bas nemas zverku 6800GT na primer
ili slicnu jaku karticu a to kod tebe nije slucaj.
Zapucavanje kompa moze biti zbog neispravne memorije,
felericnog napajanja, procesora, neispravne graficke kartice,
maticne ploce, ....
Moze da se dogodi i da su sve komponente ispravne a opet
"serviser" nije lepo namestio bios npr.
Eurocase , JNC ....... sve je to isto.I JNC zavrsava posao ako
je nov i ispravan, ali ja licno ne verujem napajanjima koja
imaju 200gr zbirno sa power kablom.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Pao servis danas i dijagnoza je riknula ploca :( Ni ovima u servisu nista nije jasno...kazu da im se to prvi put desilo sa ovakvom konfiguracijom...Anyway, sad posto znam da je ploca kriva...Da li je njeno riknjavanje moglo da osteti druge komponente?Pre svega me brine HDD...Nesto nisam siguran da ce se ovi u servisu baktati sa tim pa planiram da cim donese komp svrnem kod njega sa Prime95, Memtest-m i sl. i da vidim kako ce da se ponasa...Any suggestions?

Opusti se covece...Na HDD imas 3 godine garancije, a i ako je nesto drugo riknulo, nek serviseri lupaju glavu time. Poteraj par igrica, neku kompresiju, i trebalo bi sve da sljaka. Ako ne radi, znas kome da psujes majku :p

U kom ste bre fazonu na ovom forumu u zadnje vreme ......
Svi nesto hocete da psujete majku prodavcima ,
fizicki se obracunavate .................
Evo uporedo citam onaj thread o riknutoj memoriji - unistenim
kontaktima i ne mogu da verujem.
Sta sad opsovaces majku prodavcu jer je crkla ploca ??????
Totalno debilno ponasanje.......
Mozda ja ovo previse ozbiljno shvatam (vidim ima i smajli, OK)
ali bre preteraste ga samo tako ........
A sta ako ti opsujes majku prodavcu i dobijes za to
vaspitno-popravnu ?
Kada je neka reklamacija u pitanju bio kriv kupac
ili ja ili losa sreca najbitnije je na lep i kulturan nacin se
razjasniti........
Ako dolazite na reklamaciju kod mene sa namerom da stvarate
buku, dizete galamu ja svoj deo obaveze ispunjavam ali cu Vas
na najlepsi nacin zamoliti da kod mene vise ne dolazite.
Eventualno jos dok je garancija na dati proizvod posaljite nekog
drugogo a posle toga ......... niste dobrodosli.

I na kraju , do sada mi se nikada nije dogodilo da felericna ploca
izazove kvar HDD-a.Sve u svemu ako autor ovog thread-a zeli
da bude 100% siguran u svoj komp......... Prime95, MemTest86+,
3D Mark 2001-2003-2005, PowerMax , .....

Pozdrav

Konkretno GA-8IPE1000G i to dva komada,pitate se shta je to?
To je rezultat od dve neispravne ploche u decembru u istom kucishtu gde je ova druga riknula sa Chieftec 300W!!!
E sada stavimo ti mi ABIT IS7-E2 i radi hvala Bogu!
Posle dobijemo sa reklamacije dv Gigabyte-a i rade perfektno!
Izgleda da je losha serija bila u pitanju.
Ne brini se i najboljima se deshava.Ko radi (pravi ploche:)) ) taj i greshi!

Komp o kome se prica nije moj, tj. ja sam samo posavetovao druga sta da kupi...imajuci u vidu da su bitni samo stabilnost i pouzdanost...cak sam predlagao i 2 HDD u RAID-u zbog sigurnosti podataka ali je on mislio da je to preterivanje :) Sad kad ima iskustva sa Marfijem poceo je da razmatra i tu opciju :) Anyway, nece biti potrebe ni za kakvim testovima i gledanjem u pasulj...Ovi iz servisa su bili maximalno korektni i dobio je potpuno nov komp evo vec danas...Nije bilo potrebe ni za kakvim raspravljanjem, pominjanjem uze i sire rodbine :) tako da sam jako zadovoljan sa tom firmom i nastavicu da kod njih kupujem i da ih preporucujem.

E sad, komp je kupljem kod te firme i placen i nesto skuplje nego inace bas i zbog toga da u slucaju nekog problema ne bude potrebe sa ubedjivanjem i sl.

Nego ...ne zelim da generalizujem i mozda je to samo moja losa sreca...ali svaka Intel konfiguracija sa kojom sam dosao u kontakt je zezala na neki nacin...te ploca, te procesor te trte mrte...tako da u onu cuvenu Intelovu pouzdanost jos treba da me ubede...AMD konfiguracije sa kojima sam se baktao, ako izuzmemo par problema sa napajanjima...cuvena JNC, rade jos uvek OK...

Nazad
Vrh Dno