Šta je novo?

Komp koji odbija teshke zadatke...

zerbah

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
08.08.2004
Poena
350
Imam dva kompa skoro iste konfiguracije na poslu:
Prvi:
Abit IS-7
P4 3.2 Northwood
2 x 512 Mb Kingmax u Dual Channel-u
Gainward GF FX6800 128 MB AGP
Seagate Barracuda 40 Gb PATA
Stripp RAID 2 x Seagate Barracuda 200 Gb SATA
Chieftec Dragon 360 W

Drugi:
Abit IS-7
P4 3.2 Northwood
2 x 512 Mb Kingmax u Dual Channel-u
Gainward GF FX6800 128 MB AGP
Seagate Barracuda 40 Gb PATA
Stripp RAID 2 x Seagate Barracuda 160 Gb SATA
Chieftec Dragon 360 W

Ovo shto je bold je jedina razlika medju kompovima, medjutim ovaj prvi kada renderuje u max-u ili kada ga muchim nekim drugim teshkim poslovima krene da pishti - otprilike po jednom u 2-3 sekunde, a kada ga pustim da renda nekoliko sati jednostavno se ugasi... Pri tom je temperatura proca 54 stepeni shto i nije mnogo (moj kucni P4 3.0 kada renda ide do 60). Kada se ugasi, ne zeli da se upali ponovo nego daje zvuk kao da nema grafichke i tek posle jedno 5 minuta krene normalno da se bootuje. Sa drugim kompom ovakvih problema uopshte nema. Sumnjam na napajanje koje mozda ne izdrzava, mada ne verujem da je velika razlika u potroshnji izmedju 2 Barracude 200 Gb i 2 Barracude 160 Gb...

ovo sto se meni desavalo imalo bi mozda 1% sanse da je slicno sa tvojim problemom, al slusaj:
-elem, dakle posle 4-5 meseci super rada poceo je da se pojavljuje
"cudan zvuk iz kucista", koji nije licio ninasta poznato, ili na sve pomalo, nisam imao pojma sta bi to mogl da bude, tim pre sto je komp sasvim OK radio, e onda sam mu iskljucio sva upozorenje za FAN Fail i jos nesto oko CPUa i otad ne pisti, usvakom slucaju svi ventilatori su itad i sad ok radili, a cpu se nije pregrejavao mnogo
tako da sam to eliminisao, probaj sa ovim da vidis sta ce da se desava, mala je sansa da je to, al.....
(ploca je bila GA-i875,sa P4 2.4)

pod uslovom da ipak nije problem sa napajanjem

Poslednja izmena:
pa ako ustanovis da je napajanje u pitanju(a i ja najvise sumnjam na njega) onda bi morao da promenis oba, je ukoliko u pitanju samo razlika u potrosnji tih hdd-a, onda ti je i napajanje koje gura manje hard diskove takodje pod velikim opterecenjem...

koliko se greju napajanja..?

kad ugasis komp, ventilatori u njima odmah prestaju da hlade pa je moguce da se napajanje pregreje u tom kratkom periodu dok nema ventilacije...

Ja sam imao slican problem, meni se nije cuo zvuk nego neki glas, i na kraju se ispostavilo da je napajanje, uzmi onaj abitov guru-monitor i gledaj promenu napona pri ukljucivanju tih zahtevnih programa, tako sam ja ustanovio da je napajanje pokvareno

Ploča. Onaj gore primerak te zeza. Ili u jednom trenutku pokaže nenormalnu temperaturu, pa se ugasi, ili neki drugi problem. Ali mnogo smrdi da je ploča u pitanju.
Postoji manja mogućnost da je napajanje, ali obično se ne manifestuje tako, nego restartima.

probacu da uradim update biosa, poshto mi je jako sumnjivo da ovaj drugi komp radi kako treba...

zerbah je napisao(la):
probacu da uradim update biosa, poshto mi je jako sumnjivo da ovaj drugi komp radi kako treba...

Pa, hoćeš taj drugi koji radi OK da skenjaš da bi bili isti?? :d
Zar ti nije sumnjivo što taj prvi ne radi kako treba ? :d

:wave:

ukratko - na prvom kompu sam promenio bios (sa verzije 2.2 na 2.3) i sve je sada ok :)

Vrh Dno