Šta je novo?

Komp do 1000E za prepress...

Jet Set Willy

Čuven
Učlanjen(a)
28.12.2001
Poena
645
Znam da je bila slicna tema, ali tamo ne nadjoh odgovor...

Znaci treba mi predlog za komp. (sa monitorom) koji bi se koristio za pripremu za stampu (u pitanju su veliki formati-do B1).
Koristice se Corel, Adobe programi...
Budzet je 1000evra, polovne komponente ne dolaze u obzir, takodje ni overklok.

Razmisljao sam o A64 754 vraijanti i nekoj odgovarajucoj ploci (kojoj?).
Monitor CRT, minimalno 19incha , trinitron (diamondtron) po mogucstvu...

Dajte predloge...

Hvala.

Pa cini mi se da za iste novce moze da se uzme brzi 754 procesor (ili gresim?).
Recimo, za cirka 200e moze se uzeti A3200(2ghz)-939 ili A3400(2,4ghz)-754.
Posto se nece overklokovati, cini mi se da je ovaj drugi bolji izbor, a i 754 ploce su jevtinije. Samo je pitanje koju uzeti.

Poz.

sto vise rama i 2 brza hard diska (1 za scratch za photoshop)

Jet Set Willy je napisao(la):
Znam da je bila slicna tema, ali tamo ne nadjoh odgovor...

Znaci treba mi predlog za komp. (sa monitorom) koji bi se koristio za pripremu za stampu (u pitanju su veliki formati-do B1).
Koristice se Corel, Adobe programi...
Budzet je 1000evra, polovne komponente ne dolaze u obzir, takodje ni overklok.

Razmisljao sam o A64 754 vraijanti i nekoj odgovarajucoj ploci (kojoj?).
Monitor CRT, minimalno 19incha , trinitron (diamondtron) po mogucstvu...

Dajte predloge...

Hvala.

bez uvrede temu bi trebalo obrisati jer je stvarno bilo miliooooon ovakvih pitanja. Te komp za 500 te za 800 i tako dalje. Inace i sami moderatori su cinimi se rekli da se ovakve teme brisu

Meni ne treba ni za 500, ni za 800-vec za 1000. A i namena je specificna, tako da klasicne (uobicajene) konfiguracije otpadaju. Mislim, znam i ja da
na ovakvom kompu akcenat ne treba staviti na jaku graficku, ali cisto pre nego sto kupim, hteo sam da vidim par saveta... Sve u svemu, omnik je moderator, pa mi je odgovorio...a ako vec treba da se brise (ja ne mislim da treba)...sta je, tu je:)
btw. jel ima nekog ko radi slican posao, a koristi TFT? Zbog prikaza i verodostojnosti boja u DTP-u su se do sada uglavnom koristili CRT monitori, jel se mozda situacija promenila?

poz.

U našim uslovima - nije... Igrom slučaja krećem se u tim krugovima i većina ljudi (gotovo svi) i dalje radi na velikim i kvalitetnim CRT-ovima (zato što su jeftiniji i imaju daleko oštriju sliku i verniji prikaz boja od TFT monitora niže i srednje klase - kakvi se ovde najčešće prodaju). Znam samo jednog čoveka koji pripremu radi na TFT-u, ali to ja zato što koristi Mek...
Dobar TFT za DTP svrhe dosta košta, pa se njegova kupovina i upotreba većini (malih) studia za pripremu i štamparijama još uvek ne isplati...

Poslednja izmena:
Brzina procesora nije toliko bitna, 200-300MHz gore, dole, neces primetiti toliku razliku u realnom radu. Svaki P4/Athlon/Sempron/Celeron > 2800+ ce ti zavristi posao. Vazno je da uzmes bar 2x512Mb na kvalitetnoj ploci koja podrzava dual channel, i neku solidnu (ne preskupu) ATI/Matrox karticu sa bar 64MB, koja na odgovarajucem 19"/21"monitoru izvlaci 1600x1200 u 32-bitnoj paleti na 85Hz. Ne bi bilo lose da sistem ima bar 2HDD-a, a jos bolja varijanta je 1 za sistem + 2 vezana u raid za podatke. DVD Rezac za povremeni backup se podrazumeva, mada ukoliko zelis 100% da budes siguran, razmisli i o varijanti sa externim USB2.0/firewire hardom za dodatni backup. Nemoj zaboraviti ni kvalitetnijeg optickog misa sa bar 800dpi i odgovarajucu tastaturu. Moj savet je da izboru misa, tastature i monitora posvetis mnogo vise paznje nego recimo izboru procesora, jer dzaba ti neka munja od P4 na 3.6GHz ako ti mis preskace ili je tastatura suvise tvrda, a o monitoru na kome ne moze da se pravilno podesi geometrija i da ne pricam...

Asus K8N E Deluxe; A 64 3,2 (754); 2x512 Transcend; Asus Ati 9600 XT; Sony G 500; Logitech MX 510; Pioneer 108d; Teac CD RW;Maxtor 120 GB SATA.
Ovo nije preporuka, vec masina koju ja imam na i ispod stola, bavim se istim poslom kao i ti i prezadovoljan sam! Verovatno cu uskoro dodati jos RAM-a i jos jedan hardic, moze i neki od 80 - i fijuuu.
P.S. Nemam bas cesto fajlove vece od B3 (mada ih je bilo i od 6m2, u 300 dpi), pa bi ti za te ceste B1 valjalo vise mesta na hardovima; sve ostalo ti je receno. RAM-a nikad dosta, i to je sve. Problem sa budzetom je monitor, jer, koliko znam a nisam skoro gledao, dobar dvaeskec ti je dobrano preko pola raspolozivih para.

Poslednja izmena:
AMD 3000+ 754
Asus K8N
WD 160GB SATA2
Nec 3540
1100DF Samsung 21"
1GB 400MHz Kingston
Asus Ati 9550 256mb
DTK 400W
Alps
Logi
Logi
Skoro smo radili slicnu konfu, ali je bila oko 150K dinara :)
Ovo gore moze za 1000e

Jet Set Willy je napisao(la):
btw. jel ima nekog ko radi slican posao, a koristi TFT? Zbog prikaza i verodostojnosti boja u DTP-u su se do sada uglavnom koristili CRT monitori, jel se mozda situacija promenila?poz.

TFT monitori ne mogu da se kalibrisu, recimo uzmi GRETAGMACBETH kalibrator... probaj da ga zakacis pijavicom za ekran... uspeces nekako... ali kad ga otkacis... hi hi... :d TFT monitori imaju mnogo bolji luminositi (osvetljenost) od CRT=a, ali manju dinamiku boja... te stoga... a i zbog kalibracije ne bih bas radio pripremu za stampu na TFT monitoru.

Za pripremu i dizajn kojom se bavim, ali nikad dosta...

AMD 3200+ 754 (10x245) mogao i 250 ali sam stavio matroxa
Asus K8N-E Deluxe
Hitatchi 160GB SATA
Quantum 40Gb AS
Maxtor 40GB
Maxtor 120GB u USB Racku
Quantum 30 GB
Asus DVD
KFC 17" sa tendencijuom zamene (NEC katodna)CromaClear Fantastican
2x512 Kingmax HC DDR 500MHz :)
velika razlika 11x200 i 10x245 narafski
Matrox G-550
Chieftec 4_0

Ljudi hvala vam na savetima, konfiguracija je sklopljena...
Nije se imalo para za bas sve, RAID i slicne stvarcice su ostavljene za neki buduci upgrade...nazalost ni monitor nije mogao biti veci...
Uzeto je:
A64 3400+
Asus K8N-E Deluxe
1GB Kingston
160 Maxtor 8MB SATA
Ati 9250 Sapphire
LG DVD RW
Samsung 959NF
Chieftec 350W
Logi tastatura
MX310 mis

Mozete da zatvarate ovo...(sto se mene tice)

Nazad
Vrh Dno