Šta je novo?

komp bez monitora do 45.000 (za photoshop i premier)

marin

Slavan
Učlanjen(a)
05.08.2005
Poena
319
Pozdrav drugari,

Vidim da vec ima slicnih tema, ali sam morao jos jednu da otvorim jer je specifican slucaj.

Namena kompjutera je prvenstveno za obradu videa na premieru i photoshop cs4.
Najzanimljivije su mi konfiguracije iz gigatro*shopa, zbog garancije. Za ove pare imaju par imtel i amd konfiguracija, al' su im nesto bajate ploce koliko mi se cini.

Kompjuter bih overklokovao koliko moze sa tim stock hladjenjem. HDD imam vec eksterni od 1tb, pa mi nije presudno velicina hdd, nego performanse.

Znaci, koliko ovi procesori mogu da se overklokuju sa stock hladjenjem i sa ovim bajatim plocama i koji ce tada biti brzi? Ako ima bolje resenje za ovaj novac, molim da napisete gde i za koliko para? Hvala.

p.s. nije mi bitna kasnija nadogradnja, namera mi je posle 2-3 godine uzeti opet komplet sve.

1. konfa
MB Gigabyte GA-G41M-ES2L
CPU Core2Quad Q8300 2.5GHz
Radeon HD5750 1GB GDDR5
4 GB DDR2 800MHz
500 GB SATA II 7200 rpm
DVD
ATX MIDI Tower 500W
Logitech mis+tast
60 meseci garancija

2. konfa
Gigabyte GA-M61PME-S2P
Phenom II X4 945 3GHz
Radeon HD4850 512MB
4 GB DDR2 800Mhz
1TB SATA2 WD 7200rpm
Midi Tower 500W
Logitech mis+tast
Garanija 60 meseci

Ovakve konfiguracije su namenjene ljudima koji ce ih drzati na DEFAULT podesavanjima.
Od OC-a nema nista zbog ploca koje ne nude te opcije i ( gotovo sigurno ) slabih napajanja
- obicno je unutra "kinez od 500W".

I pitam se otkud garancija od 60 meseci kad ni proizvodjacka nije toliko...

@marin

Pogledaj slicne teme ako resis da sam sastavljas neku konfiguraciju

Gledao sam i vidim da ima jacih i novijih procesora za te neke pare.

Ipak, pitanje za ovaj Phenom II, interesuje me i u slucaju da ga ne kupujem>
Koliko sam razumeo ovi su svi "black edition" tj. imaju otkljucan mnozilac? Jel' to znaci i da bih na ovim krs plocama mogao bar mnozilac da povecam i da izvucem dobar oc (za mene +-50 MHz nista ne znaci) bez menjanja fsba?

Da li moze neko da napise, makar i na pp, gde kupiti ove kompove sa i5 procesorima za te pare (oko 45000)?

**pitanje broj 2>
Koliko graficka karta znaci za premier i photoshop (cenim nista, ali kupujem za drugog komp)?

Hvala.

Poslednja izmena:
Gledao sam i vidim da ima jacih i novijih procesora za te neke pare.

Ipak, pitanje za ovaj Phenom II, interesuje me i u slucaju da ga ne kupujem>
Koliko sam razumeo ovi su svi "black edition" tj. imaju otkljucan mnozilac? Jel' to znaci i da bih na ovim krs plocama mogao bar mnozilac da povecam i da izvucem dobar oc (za mene +-50 MHz nista ne znaci) bez menjanja fsba?

Da li moze neko da napise, makar i na pp, gde kupiti ove kompove sa i5 procesorima za te pare (oko 45000)?

**pitanje broj 2>
Koliko graficka karta znaci za premier i photoshop (cenim nista, ali kupujem za drugog komp)?

Hvala.

AMD Phenom II X4 955 BE
MicroStar 770-C45
2GB DDR3 Transcend JR PC1333
XFX ATI 4770/512MB DDR5
Samsung SH-S223C SATA
LC Power 914B, 550W
500GB Samsung HD502HJ F3

Ukupna cena: 45.610 din.

Pozdrav drugari,

Vidim da vec ima slicnih tema, ali sam morao jos jednu da otvorim jer je specifican slucaj.

Namena kompjutera je prvenstveno za obradu videa na premieru i photoshop cs4.
Najzanimljivije su mi konfiguracije iz gigatro*shopa, zbog garancije. Za ove pare imaju par imtel i amd konfiguracija, al' su im nesto bajate ploce koliko mi se cini.

Kompjuter bih overklokovao koliko moze sa tim stock hladjenjem. HDD imam vec eksterni od 1tb, pa mi nije presudno velicina hdd, nego performanse.

Znaci, koliko ovi procesori mogu da se overklokuju sa stock hladjenjem i sa ovim bajatim plocama i koji ce tada biti brzi? Ako ima bolje resenje za ovaj novac, molim da napisete gde i za koliko para? Hvala.

p.s. nije mi bitna kasnija nadogradnja, namera mi je posle 2-3 godine uzeti opet komplet sve.

1. konfa
MB Gigabyte GA-G41M-ES2L
CPU Core2Quad Q8300 2.5GHz
Radeon HD5750 1GB GDDR5
4 GB DDR2 800MHz
500 GB SATA II 7200 rpm
DVD
ATX MIDI Tower 500W
Logitech mis+tast
60 meseci garancija

2. konfa
Gigabyte GA-M61PME-S2P
Phenom II X4 945 3GHz
Radeon HD4850 512MB
4 GB DDR2 800Mhz
1TB SATA2 WD 7200rpm
Midi Tower 500W
Logitech mis+tast
Garanija 60 meseci

nemoj nijednu od ove dve konfiguraceje vec onako nesto kao sto ti je gaston napisao

E ovajdice se od 2GB RAMa.
Za tu namenu uzmi sto losiju/jeftiniju graficku, ja bih npr gledao samo da je 128bit i da ima ddr3. Minimum 4GB memorije i dva HDD da bi mogao da scratch disk stavis na particiju na drugom. Sistemski HD ne mora da bude veliki, a na drugom HD-u napravi particiju na pocetku za scratch i cashe. I napajanje nek bude neko normalno da ne bi imao problema. Za CPU bih uvek uzeo Intel.
Sve u svemu za 450e tesko :p

Malo sam istrazivao i izgleda da je gaston u pravu. Hvala, gastone.

Procesor izgleda kao najbolji za te pare. Jedino se izgubilo iz vida da je za ove programe bitan RAM. 2gb je malo.

A deluje da bi mogla da se ubaci jeftinija graficka, recimo 4350/4550/nVidia210, pa onda od tih para doda jos 2 gb. Ili, kako bi bilo koristiti integrisanu graficku?

Placebo, pretece me.
Vidim pises i ti. Imas predlog za graficke karte ili za plocu sa graf i oc mogucnostima?

Ddr2 i ddr3? Cene modula su iste, a ploca?

E, da, placebo, da naglasim da vec ima 1tb hdd, tako da tvoj predlog sa 2 hdda je vec uvazen:)
I sto mislis tesko za 450e, pa eto, vec smo tu negde...

E ovajdice se od 2GB RAMa.
Za tu namenu uzmi sto losiju/jeftiniju graficku, ja bih npr gledao samo da je 128bit i da ima ddr3. Minimum 4GB memorije i dva HDD da bi mogao da scratch disk stavis na particiju na drugom. Sistemski HD ne mora da bude veliki, a na drugom HD-u napravi particiju na pocetku za scratch i cashe. I napajanje nek bude neko normalno da ne bi imao problema. Za CPU bih uvek uzeo Intel.
Sve u svemu za 450e tesko :p

Moze, uz manji disk i slabiju grafiku.

AMD Phenom II X4 955, 3.2GHz/8MB 64Bit BOX Black Edition
MicroStar 770-C45
2x2GB DDR3 Patriot PC1333, CL9
GigaByte ATI HD 4670, 1GB DDR3, R467ZL-1GI
DVD+-RW Samsung SH-S223C SATA
LC Power ATX Midi Tower, 914B, 550W 12cm fan
320GB Samsung, SATA2, 7200rpm, 16MB HD322HJ

Ukupna cena: 45.380 din.

Ma, garancija i nije bas toliko vazna, ali treba da je ima.

Uz pomoc vas i malo istrazivanja, dosao sam do sledece konf>
Gigabyte MA785GT-UD3H
AMD Phenom II X4 955
2x2GB DD3 (neke jeftinije 1600Mhz)
500GB samsung F3
DVD-RW LiteOn
Kuciste i psu - komplet cooler master 420W (najjeftinije a brand)

Promenio sam plocu jer ima na sebi firewire i integrisanu graficku (ati 4200) koja ce se koristiti dok se ne ukaze potreba za boljom. Smesno sto ploca na sebi ima 2 pcie x16 slota:) Najradije bih ovu plocu zamenio za slicnu koja ima samo 1 pcie x16 ali i USB3... Potrazicu jel' postoji tako nesto za slicnu cenu.

Ako ima neko nesto da doda, slobodno... Hvala jos jednom svima!

*nasao MA785GMT-UD2H - isto sve kao ova sto sam hteo da kupim, ali jeftinija 500din i ima 1 pcie x16.
**Moze na pm gde ovo kupiti (gigatron ima neke stvari koje benchhouse nema, ali je zato i skuplji malo, nesto trece?)

Poslednja izmena:
Ploca nema 2 pcie 16x slota, vec 1 16x, jedan 4x. Sto znaci da odmax mozes da ga posmatras kao 1x, za grafiku nije.
Kad uzmes graficku, zameni i napajanje jer to nije cooler master napajanje, vec termal master-malo bolji od obicnog kineza.
Bolje ona prva ploca

U pravu si, onaj drugi pcie x16 nije za graficke... Hvala.
Napajanje cu onda odmah drugo da uzmem, posto sam zamisljao da je neko drugo. Videcemo sta ima u radnji u kojoj budem bio.

Nego koja ti je to "prva ploca" bolja? Jesi mislio na prvo predlozeni MicroStar 770-C45 ili na Gigabyte MA785GT-UD3H koju sam ja "prvu" predlozio u prethodnom postu?

Microstar mi ima dobru cenu, nego nema graficku, nema firewire, pa dok sve do pokupujes izadje i skuplje...

Za video su ti bitne sledece stvari:

1. Iskljucivo Intelov procesor, shto vishe korova, znachi quad.
2. Sto vishe rama, 4GB minimum.
3. Ako cesto koristish Magic bullet looks za color grading, bilo bi dobro da imash grafichku jachu, jer je on koristi vishe nego procesor.
4. Sto brzi HDD, najbolje RAID, a ako nisi u mogucnosti, posebni HDD obavezno za kesh.

Pre neki dan sam drugaru sklopio:

i5-750
CM 332
MSI P55-GD55
Gainward 210
2x2GB rama 1600 (moze i 1333 za 1000din manje)
500GB disk
Optika

~49000

Driver, nisam bas najbolje razumeo - poseban hdd za keš. Da li to znaci da iako je sistemski hard podeljen na dve particije, koristimo samo C za windows, a D ne koristimo, vec se na drugom hardu nalaze fajlovi sa kojima radimo, tj. koje obradjujemo, a finalni snimak renderujemo na trecem hardu. Da li su to idealni uslovi ili nema potrebe za trecim hardom. Sto se mene licno tice, imam jedan WD passport, koji bi mogao da mi sluzi za tu namenu, ionako je poluprazan, pa zato pitam.

hvala unapred.

Za video su ti bitne sledece stvari:

1. Iskljucivo Intelov procesor, shto vishe korova, znachi quad.
2. Sto vishe rama, 4GB minimum.
3. Ako cesto koristish Magic bullet looks za color grading, bilo bi dobro da imash grafichku jachu, jer je on koristi vishe nego procesor.
4. Sto brzi HDD, najbolje RAID, a ako nisi u mogucnosti, posebni HDD obavezno za kesh.

Hvala za savete, ali ipak moram da te pitam> zasto "iskljucivo Intel" ?

Gledao sam na tomshardwareu cpu chartove za adobe premiere i intel stvarno kida sa i7 procesorom, ali on je dosta skuplji. Phenom II X4 955 koji se meni dopada je isti ili bolji od intela (i5, i3, qxxx) koji su priblizniji po ceni. So, ako ne zbog performansi, zasto intel?

Nije 955 bolji od i5, to jest ne od i5 750 s kojim se poredi, sa ostalom i5 dual core ekipom ne moze da se poredi, bolji je 955, ipak ima 4 jezgra i dosta mhz. Ali adobe proizvodi preferiraju intel jos od pamtiveka.
Tu su ti negde,kad se cena ubaci u pricu izeo i5 750 ili 955, dobices isto. 15% sporiji amd za 15% manje para. U igrama, je vec druga prica, amd vodi sto se isplativosti tice,i to dosta

nemoj da uzimas te konfe u firmi na G...sa tim budzetom se neces usreciti sa pII,bolje idi na athlon II x4
uzmi nesto ovako
athlon II x4 630 8640
gigabyte ma770t-ud3p 7200
2x2gb patriot ddr3 @1333 8640
powercooler 5770 1gb ddr5 12850
lc power 914b 550w 5320
500 gb samsung f3 4540

49070

all around racunar, jos bolji nego ovaj http://www.maximumpc.com/article/features/how_build_awesome_pc_647

Poslednja izmena:
Vrh Dno