Šta je novo?

Komp ~450€

x1gor

Slavan
Učlanjen(a)
22.04.2007
Poena
320
Potrebna mi je konfiguracija do odprilike 450€ (bez periferija). Koristila bi se za neku opštu upotrebu, i povremeno za igranje.
U obzir dolaze i mađari i domaće radnje...

Poslednja izmena:
Moze komotno i GPE-500S, ako je neka razlika u ceni, ali 6.700 je super cena za GPE-600S.

Taj hard je za izbegavanje, mnogo njih bude DOA ili brzo crkava posle kratkog vremena.
Licno imam jedan(od 500GB doduse, ali taj isti), radi kao sat, ali ne bih rizikovao.

Toshiba P300 je bolji izbor za slican novac.

Za plocu, gpu i ram se slazem.
Zar ne treba bios update na ploci da bi radio Pentium? Mozda je neka novija revizija, pa da ne treba..

Edit:

SS 520 GB je ozbiljno napajanje vec i definitivno vredi 1600 din vise od GPE 600S.

Daleko od toga da je neophodno, ovde je i GPE-500S super, ali ako mozes da izdvojis, nema greske.

Poslednja izmena:
Za maticnu verovatno ce traziti update bios... Ma da vec kaby su odavno izasli, pa moze da se desi da sa fabrike ide sa novim bios.
@x1gor, potrazi da ti odrade update bios na maticnoj pre slanja na svaki slucaj

Poslednja izmena:
SS za Pentium i GTX 1050 ti je tesko bacanje para, koliko god da je dobro. Taj kombo uz sve ostalo ako povuce 170-180W maksimum. Ono LC Power LCH od 600w ce to da tera uz veliki luft, nista ja tu bolje ne bih uzeo. Razliku bih (uz mali dodatak) ulozio u 128gb SSD za sistem. Konfa trosi ko upaljac.

@djokosrb, tu nije u pitanju potrosnja, vec kvalitet izrade i komponenti (full japan caps, fdb ventilator, bolja platforma) i kao posledice toga su manje pulsacije, duzi radni vek. Ja ssd ne bi kacio na jeftina napajanja, dok na taj seasonic bi slobodno.

Jasno, ali LC Power LCH je odlicno budzet napajanje, dokazano i realno sve preko njega je bespotrebno. Sad svi smk razliciti, nek covek odluci sam. Ja znam samo da je SS za ovu konfu bacanje para.

Taj Chieftec od 500w nista nije bolji od ovog napajanja, to je ta klasa.

Poslednja izmena:
Pošto igranje ipak nije primarno išao bih na neku grafiku do 100€, a da uzmem bolji procesor (ako može neki quad). A i umesto harda neki SSD (jeftiniji, može i 128GB) pošto imam stari hard koji može ostati za skladištenje.

Ryzen 1400-165e
A320 ploca-50e
8GB DDR4-55e
Napajanje-LC 600H-12 35e
Ssd 120GB-55e
Graficka GTX 1050 110e~

Malo preko 450e, ali ne vidim gde moze da se ustedi..
Moze neka jeftinija graficka, tipa RX 460, ali se malo ustedi, a uzima se losija komponenta..

Poslednja izmena:
http://www.kupujemprodajem.com/AMD-...AM4-BOX-45013592-oglas.htm?filter_id=23583274 160e
http://www.emmi.rs/matične-ploče-(mb)-mb-asrock-am4-a320m-m-atx.11.html?productId=61790 60e (maticna provereno moze da izdrzi i r7 1700 bez problema sa pregrevanjem vrm, inace zvanicno podrzava i 1800x, vec ima bios sa agesa 1.0.0.6, koji podrzava oc ram)
http://www.emmi.rs/ssd-ssd-sata3-128gb-kingston-kc400-550mb-s-450mb-s.11.html?productId=55806 70e, ali to je verovatno jedini 128gb sata model za koji mogu da kazem da stvarno valja (svi ostali su nuzno zlo, a 10e jeftiniji)... phison s10+mlc toshiba, 5g garancije, 150TBW, stabilne brzine upisa
ili http://www.emmi.rs/ssd-ssd-m2-pci-e-x4-128gb-intel-600p-series-2280-770m.11.html?productId=59725 SM2260 + 3D TLC NAND Intel\Micron, 72TBW, stabilne brzine upisa samo dok traje slc cache
Toliko od mene

Poslednja izmena:
SSD mi je malo skup, uzeh skoro na KP Adata Ultimate SU800 256GB za 80e...

Mislim da je sve receno.

Jer se nalazim u veoma slicnoj situaciji, ne bih da otvaram novu temu.
-Budzet je oko 450e, komp ce se koristiti za Word, otvaranje crteza u AutoCad-u, u sustini nista previse ozbiljno.
-Mogu komponente preko KP-a, moze i kod nas..Gde je povoljnije..
-Najbitnije mi je da je konfiguracija kvalitetna i izdrzljiva (koliko god mogu da uticem na to), jer sam imao dosta problema sa proslom(otislo napajanje, pa onda maticna , pa hard disk)

Vecina komponenata se slaze sa vec predlozenim, ali zbog malo drugacije namene (nece biti nikakvog igranja) mozda imate nesto drugo da predlozite.

Procesor: Intel G4560- 60e

?Maticna: ASRock H110M-DGS -48e ili
MSI H110M-PRO-VD -54e

RAM: Crucial 8GB DDR4(57e, vidim na amazaonu da su skoro svi zadovoljni..)

Hard Disk: WD 1TB Blue -48e

?Napajanje: Chieftec-600S Eco -55e ili
LCH 600W -35e

?SSD: ja bih najradije izabrao neki od 120 gb, jer vise mi i ne treba, ali toga nema u ponudi..tako da verovatno ide na samsung 250gb evo(90e)

??Graficka: ovde nemam ideju, vidim na KP-u da su tu u ponudi RX550 od 85e do 100e..

Dovoljno je LC600H-12, ali, hoćeš manje šanse da napajanje crkne vremenom? Otvori se za GPE-600S.
Grafička - nVidia GT1030 ukoliko je uopšte potrebna i donosi neke benefite u AutoCAD-u, ne bavim se time pa ne znam.
Toshiba P300 je trenutno možda najbolji hard, odnosno najbrži u klasi i nisam čuo da se neko žalio na pouzdanost, jedino se po nekim iskustvima malo više čuje.

GPE-500S i GPE-600S su dosta bolja napajanja od LC-a.

Ako hoces bas dobro napajanje, trebalo bi za 65e da ima Seasonic SS 520GB, mada je verovatno overkill(ako postoji overkill za napajanje) u ovom slucaju.

Uzmi G4560, H110 plocu(obavezan bios update tamo gde uzimas plocu i cpu).

Graficku 1050 ili 1050 Ti.

Poslednja izmena:
Moze u tom slucaju da novac od graficke ulozi i uzme i5 6500 umesto G4560.

Nije potrebno verovatno, ali sluzice ga duze od Pentiumca.

Poslednja izmena:
Zavrsi ce sigurno, ali samo crvena skuplje.
P.s. koliko vidim samo emmi i winwin imaju asrock ploce. Znaci samo Alti ih uvozi. Nadam se da ce nastaviti sa tim modelima, jer nisu skuplji od Madjara, a domaca garancija.

Poslednja izmena:
Jer se nalazim u veoma slicnoj situaciji, ne bih da otvaram novu temu.
-Budzet je oko 450e, komp ce se koristiti za Word, otvaranje crteza u AutoCad-u, u sustini nista previse ozbiljno.
-Mogu komponente preko KP-a, moze i kod nas..Gde je povoljnije..
-Najbitnije mi je da je konfiguracija kvalitetna i izdrzljiva (koliko god mogu da uticem na to), jer sam imao dosta problema sa proslom(otislo napajanje, pa onda maticna , pa hard disk)

Vecina komponenata se slaze sa vec predlozenim, ali zbog malo drugacije namene (nece biti nikakvog igranja) mozda imate nesto drugo da predlozite.

Procesor: Intel G4560- 60e

?Maticna: ASRock H110M-DGS -48e ili
MSI H110M-PRO-VD -54e

RAM: Crucial 8GB DDR4(57e, vidim na amazaonu da su skoro svi zadovoljni..)

Hard Disk: WD 1TB Blue -48e

?Napajanje: Chieftec-600S Eco -55e ili
LCH 600W -35e

?SSD: ja bih najradije izabrao neki od 120 gb, jer vise mi i ne treba, ali toga nema u ponudi..tako da verovatno ide na samsung 250gb evo(90e)

??Graficka: ovde nemam ideju, vidim na KP-u da su tu u ponudi RX550 od 85e do 100e..

Pogledaj EVGA Power Supply od 500w, odlicno napajanje i po meni najbolji izbor do 50e. Jedino sto ces morati kod madjara.
Ako ti ne treba diskretna grafika, furaj i integrusu i uzmi i5.

Poslednja izmena:
Vrh Dno