Šta je novo?

Komjuter ne vidi graficku

smurflander

Slavan
Učlanjen(a)
19.12.2007
Poena
315
Imam MSI k9n6sgm-v plocu sa integrisanom grafikom. Uzeo sam GB GF 9600GSO i ugradio u racunar ali windows xp uopste ne vidi karticu. Sistem se u pozadini podize ali od slike nema nista (black screen). U biosu su podesavanja namestena da ako postoji pci-e kartica da ona bude default. Mada kada podignem sistem preko integrisane graficke u device manageru windows uopste ne vidi pci-e karticu. Kod druga ista ta graficka kartica radi normalno. U cemu je problem? Pokusao sam i sa flesovanjem biosa ali nista od toga. Napominjem da je moja ploca pci-1.0 dok je kartcica 2.0 ako to nesto znaci.

Produvaj malo PCI-e slot. mozda se nakupilo prasine u njemu pa nije dobar kontakt. I nema veze sto je slot 1.0 a graficka 2.0, trebalo bi da radi sve kako treba :). Moguce je da je graficka neispravna... ako mozes, probaj sa drugom grafickom, ili drugim napajanjem (moguce je da je preslabo pa da ne moze da potera novu graficku).

Napominjem da je moja ploca pci-1.0 dok je kartcica 2.0 ako to nesto znaci.
Ne znači ništa.

Mada kada podignem sistem preko integrisane graficke u device manageru windows uopste ne vidi pci-e karticu.
Definitivno je problem u PCI-E slotu. Očisti taj slot nekom "čvršćom" četkicom kao što ti je predložio čovek pre mene i gurni dobro tu karticu u PCI-E slot. Možda, ako je dual slot karta, ne može da legne od hladnjaka čipseta, SATA kabla ili tako neke "gluposti".

Poslednja izmena:
Ne treba da te podsećam da obavezno disejbluješ integrušu, bez obzira na pci-e default? Jel ona beše ima šestopinsko dodatno napajanje?

Poslednja izmena:
Ljudi hvala na odgovorima. Napajanje je LC Power 650W(prekljuce kupljeno). Ono sto je interesantno kartcica nece da radi na mnogim racunarima ali konkretno kod druga radi potpuno normalno. Testirali smo cak i benchove, igre i sve sljaka ok. Kartcicu sam uzeo od druga kojiem su serviseri graficku proglasili pokvarenom ali opet, kao sto sam rekao, na masini kod druga sljaka sve normalno. Zaista sam zbunjen. Kartica ima sestopinsko dodatno napajanje. Takodje sam probao sa drugom grafickom i radi, znaci pci-e je u redu. Isto tako sam gf9600 gso probao i kod burazera i kod njega nece da radi.

Poslednja izmena:
Ono sto je interesantno kartcica nece da radi na mnogim racunarima ali konkretno kod druga radi potpuno normalno.

E, pa tako reci! :)
Kartica je neispravna koliko god ti to zvučalo nelogično.
Imao sam takav slučaj sa Radeonom nekim + je imao i dodatni problem da kada se ugasi mašina ne može da se upali 5-10 minuta... :S:
Verovatno da može da se popravi ali je pitanje koliko je to isplativo.

Hvala na odgovoru. Mada da kartica na jednom racunaru radi bez ikakvih problema a da je drugi nece ni registrovati takav slucaj do sada nisam imao. Znaci kartica radi na svim igrama koje sam poterao (maksimalno opterecenje) i bez ikakvih problema. Kod mene nece ni sliku da prikaze. Sta bi moglo da je otislo i vredi li da se uopste time bavim?

Ako mene pitas, nema mnogo smisla da se s karticom bakces. Maticna ploca tvog druga kod koga radi kartica verovatno ima nesto specificno sto potera karticu a sto vecina maticnih/PCI-E slotova nema. Sanse da pronadjes sta je to tacno sto je sprecava u radu su male.

Slots

• One PCI Express x16 slot. (K9N6PGM-FI/F)
• One PCI Express x1 slot.
• Two PCI slots (support 3.3v/5v PCI bus interface).

Tvoja ploča nema x16 već samo x1 PCI-e slot, najverovatnije u tome leži problem (iako bi kartica trebala čak i tako da radi, ako se ne varam).

Iz uputstva za plocu:
1 PCI Express x16 slot (K9N6PGM-FI/F)
1 PCI Express x16 slot but only provides x8 bandwidth (K9N6SGM-V)
Koliko sam nasao na netu dosta grafickih ploca ne podrzava, mislim da ti jedino preostaje trrazenje druge ploce ili graficke.

Hvala na odgovoru. Samo da napomenem da smo uzeli drugu plocu i da grafa radi perfektno. Do sada nisam vodio racuna o kompatibilnosti graficke sa plocom ali od sada cu pazljivije gledati. Hvala svima na odgovorima.

Nazad
Vrh Dno