Šta je novo?

Koliko znači termalna pasta

Vule

Čuven
Učlanjen(a)
19.03.2004
Poena
710
Evo jednog malog testa koji sam napravio večeras, sve u cilju da vidim i da pokažem onima koje to zanima, koliko se dobija nanošenjem neke "bolje" termalne paste. U ovom slučaju je to bila Titan TTG-S104 silver pasta vs. fabrička "žvaka".

Uslovi su bili identični, radni napon i frekvencija CPU-a potpuno isti u oba slučaja, jedino je pasta bila drugačija.

Konfiguracija: EPoX 9NDA3J, Athlon64 3200+ Winchester @ 250x10 1.4V, 1GB Kingmax HC PC4000 @ 250 Mhz 1:1 1T 2.5-3-3-8 2.8V, LC Power 550W Gold Super Silent

Koristio sam naravno S&M Test v1.5.1, a ono što sam zaokružio plavom bojom (current temp) je "opadanje", tj. temperatura 10-tak minuta nakon završenog testa.

Evo i prve slike, sa fabričkom pastom:

A evo i slike sa Titan TTG-S104:

Znači, 9C razlika u IDLE režimu, 6.5C u FULL LOAD-u i u identičnom vremenskom roku (10 minuta) Titan je uspeo da odvuče čak 12.1C više od fabričke paste...

10x pnjaf za pastu!

da, ali ne...

Vidiš, sada bi u stvari trebao da ponoviš test nakon (recimo) mesec dana kada pasta izgubi deo svojstava tokom stalnog prženja/podgrevanja.
Apsolutni zaključak bi se mogao izvući tek nakon većeg broja testova tokom dužeg perioda. Kako niko nije rad da svakih mesec dana menja pastu ne bi li bio siguran u maksimalnu iskorišćenost osobina paste ovaj rezultat bi se mogao uzeti sa rezervom.

Znači, ako prihvatiš primedbu, pod istim uslovima za mesec dana obnovi rezultate i to je to. Istraživački rad je uvek mukotrpan i spor.

poz.

Dobro, biće onda i za mesec dana još jedno prženje...

Za mesec dana, nema šanse da ubodeš iste temperaturne uslove okoline :)...

Hm... Pa da, neću imati ni istu ploču, verovatno ni BOX kuler... Videćemo, probaću u poslednji trenutak pre nego što je prodam...

@zokish:
Nisi bas informisan... :)

Silver paste bi tek posle par dana "burn-in" procesa trebale da daju prave rezultate i traju dosta duze od bele silikonske paste. ;)

@Vule:
Drugar, ta "zvaka" je definitivno katastrofa i/ili nije nalegla kako treba, posto smo Diviner i ja dobili max 1-2C razlike koristeci Arctic Silver 5 u odnosu na obicnu belu pastu koju sam ja dobio uz TT12 (i to posle ~9 meseci koriscenja, skoro da uopste nije bilo paste!), a on uz Zalman-a i to sve pri 2.33 (t'bred), odnosno 2.4GHz (barton) na 1.8V, znaci momacki. :)

Arctic Silver 5 rula.Barem 4-5 Celzijusa nize temp. od obicnih pasta (CM,Titan).

Ser Djole je napisao(la):
Arctic Silver 5 rula.Barem 4-5 Celzijusa nize temp. od obicnih pasta (CM,Titan).
A gde si nabavio AS5 i posto je?

Delija je napisao(la):
@zokish:
Nisi bas informisan... :)

Silver paste bi tek posle par dana "burn-in" procesa trebale da daju prave rezultate i traju dosta duze od bele silikonske paste. ;)

U pravu si da nisam informisan. Ali pošto nisam baš informisan tražio sam dokaz za tvoju tvrdnju (tj. da se obnovi test), jer konstatacija da bi to "trebalo da bude" ne znači baš mnogo ako neko nije to i potvrdio.

Elem, ne bih da komplikujem priču, čovek se potrudio da započne test i da podeli rezultate sa nama (hvala Vule), ali za zaključak treba mnogo više podataka i ponavljanja identičnih uslova.

I ja sa slazem... ako je ta fabricka pasta stojala od ranije, pa je sad samo promenio, i odmah ocitao, dobijeni rezultati nije merodavan... ja sad da uzmem da promenim pastu, i da stavim opet istu, a pri tom da skinem kuler, ocistim ga detaljno (sto i ne moze dok je montiran), dobicu par stepeni nize.. znaci moj savet je pre redovno cistite kulere

moje iskustvo je da pasta na dobro poliranom hladnjaku, moze da skine 3-4c, pri tom je to razlika izmedju bele paste (ko nivea) ili zvake i as5... dakle to bi bio neki ekstrem. Recimo izmedju as ceramique (bela) i as5 sam dobio max 1 stepen, a as5 je puno nezgodniji za rukovanje od ceramique, tako da ova prva dobija moju preporuku |)

Opet cu ja ispasti negativac sto pljujem necije testove, ali sta da se radi... bolje to nego da kasnije bude 50 postova, od pocetnika, na temu menjanja paste i zasto nisu nikakve rezultate dobili. Ima ovakvih testova po netu, malo ozbiljnijeg pristupa, pa citajte.

u svakom slučaju, ni za godinu dana pasta neće toliko promeniti svojstvo da će razlika biti 12 stepeni, tako da je Vuletov test u nekoj meri merodavan... Jedino ako stavi pogrešnu pastu, s obzirom da su ovi sad procesori znatno topliji od onih pre, pa da veći deo paste iscuri sa jezgra... :)

Izgubiće možda 2 stepena ako je pasta pristojna, međutim diskutabilno je koliko je relevantno to sve s obzirom da postoji značajna razlika u spoljnoj temperaturi u tim periodima, prema tome, eventualno termometar na kućište, i čekaš identične uslove za mesec-dva što se možda i neće nikad desiti. :)

Evo, dok čukam ovo gledam gde mi se den'o MBM, razbiću ga ko zvečku... ;) Uglavnom, stavio sam onu belu pastu na Semprona 2400@2,17GHz, nisam primetio nekakve drastične razlike u temperaturama u poslednjih 5-6 meseci koliko šljaka, uglavnom u skladu sa spoljnom temperaturom. :)

Inače, pasta je izuzetno značajna, ja sam otkrio koliko je bitna još pre 10tak godina, kada su aktuelni bili Pentium 1 računari. Postojala je serija AMD K5-100 procesora koji nisu imali onaj metalni deo gde je jezgro malo izdvojen, nego je jednostavno ceo CPU bio kao tadašnji Intelovi Pentium i 486 procesori. Tada niko živi nije stavljao paste, i sa postojećim kulerima te mašine su tolike probleme pravile, glavile već posle par minuta, tako da je bilo potpuno nemoguće instalirati Windows.

Uzeli smo iz jednog radio kluba onu providnjikavu gelastu pastu za tranzistore i namackali celu površinu procesora. Očigledno je dobitak bio više nego značajan, pošto je to bio jedini način da mašine normalno rade.

Posle je i AMD odustao od takvih procesora, ali bez obzira, ja posle toga nijedan kompjuter nisam sklopio, a da nemam pastu na procesoru. Neki ljudi su stavljali i tovatnu mast za kuglične ležajeve, to kad sam video krstio sam se, ali eto, i ona mu je završila posao na jednoj takvoj K5 mašini - ovo nikako ne preporučujem... :D

Da zaključim ovaj predugi post, ima žvaka koje sjajno rade pos'o, tako da generalnu ocenu ne treba dati, nego probati sve varijante. Isto tako ima i loših pasta. U svakom slučaju, dobre paste nisu uopšte skupe, tako da je glupo štedeti na tom elementu...

za AS5 na njihovom site-u pise da treba bar 200~tinak sati rada da pasta 'legne'! valjda se pod tom temperaturom i vremenom desi neka hem. reakcija, elem i ja imam AS5 i primetio sam da kada sam je stavio, tek posle par dana su se temp. ustalile !

Znači, pasta je izgubila neka svojstva (dobra ili loša, to sad zavisi od paste) i treba ponovo uraditi test. Jasno k'o dan.

Hemijska svojstva nisu ni u kom slucaju promenjena, a ako vas zanima u cemu je fora, a vi idite na ArticSilver-ov sajt pa procitajte. ;)

BTW, mislim da bi o temi (i ne samo ovoj) mogli da diskutuju oni koji su stvarno nesto isprobali, a ne procitali negde... :S:

illidan je napisao(la):
A gde si nabavio AS5 i posto je?

Znam coveka koji donosi te paste i sitne stvari poput CPU & VGA kulere
(Zalman,Arctic cooling).Javi se na PM ako ti treba njegov broj.Mislim da mi je rekao da ide preko,valjda posle 20-og pa mozes ti i bilo ko drugi bude zainteresovan da mu narucis jednu ili dve.AS 5 ne treba cekati vise od jednog dana da se stabilizuje.Znaci odmah sledeci dan od aplikovanja daje realne temperature,to se desava zato sto AS 5 je veoma gusta (gusca od svih prethodnih verzija,kao git) pasta i potrebna joj je aklimatizacija u nove visoke temperature,nakon cega postaje manje gusta i na taj nacin se slobodnijim micro-srebrnim partiklama prenosi toplota sa procesora na telo hladnjaka.
Dobro je da sa njom nema razlivanja,znaci nema opasnosti od kurzslusa a
vrlo je ekonomicna (3.5 g dovoljno za vise od 15-tak cpu).

Delija je napisao(la):
@Vule:
Drugar, ta "zvaka" je definitivno katastrofa i/ili nije nalegla kako treba, posto smo Diviner i ja dobili max 1-2C razlike koristeci Arctic Silver 5 u odnosu na obicnu belu pastu koju sam ja dobio uz TT12 (i to posle ~9 meseci koriscenja, skoro da uopste nije bilo paste!), a on uz Zalman-a i to sve pri 2.33 (t'bred), odnosno 2.4GHz (barton) na 1.8V, znaci momacki. :)

Ni meni nije jasno otkud mu tolika temperaturna razlika, jer prosto sa heatspread-erom koji imaju A64 procesori, ona ne bi trebala da je tako drasticna kao u slucaju socketA procesora (koji ga jelte nemaju). Jedino objasnjenje je da nije dovoljno dobro stisnuo procesor nakon montaze (potrebno je stisnuti dobro procesor i klimati kulerom lijevo desno kako bi sloj "zvake" (p)ostao sto tanji, jer se ista u enormnim kolicinima ponasa vise kao izolator).

Takodje, pasta kada se stavlja, uvijek se "namece" u veoma malim kolicinama, jer ista treba samo popuniti eventualne neravnine i sitne pukotine gdje se tijelo hladnjaka i samo jezgro procesora ne dodiruju.

I naravno da ce temperatura sa razlicitim pastama biti veoma mala kada se radi o dobro odradjenoj dodirnoj povrsini (minimum neravnina), odnosno dobro ispoliranom kuleru (moze se dobiti i do 6 stepeni, ukoliko je kuler zaista los odozdo, sa istom pastom).

Pobogu ljudi, napraviste filozofiju, sa argumentima, da vas pohvali svaki trgovac. :)

Pasta (bela NIJE "silikonska",Al2O3, davno je "prava" silikonska izbacena iz upotrebe) sluzi da popuni mikro-neravnine na hladnjaku i da "zameni" vazduh u njima (koji je dobar toplotni izolator).
Paste sa dodatcima metalne ili metalokeramicke prassine, mogu pokazati malo bolja svojstva ako se nacapaju oko peleta procesora (posebno za "goluzdravi" AMD), posto i svojom masom ucestvuju u hladjenju "malog" izvora toplote (50-60W).
Kvalitet paste odredjuje finocca prasine u smesi.
Razne "zvake", su postavljene zbog tehnoloskog pojednostavljenja i pojeftinjenja proizvodnog procesa. Imaju i svojstvo lepka, a bolji su provodnik toplote od vazduha.
Praviti veliku filozofiju oko prostog proizvoda, nije odraz "istrazivackog" duha, vise mi lici na sticanje "magareceg iskustva". Uciti na "poseban" nacin nesto poznato.

Ako je tolika panika oko hladjenja, Vapochili ce zavrsiti posao i to sa sve belom (alumina) pastom :D

Poz.

Ser Djole je napisao(la):
Znam coveka koji donosi te paste i sitne stvari poput CPU & VGA kulere
(Zalman,Arctic cooling).Javi se na PM ako ti treba njegov broj.Mislim da mi je rekao da ide preko,valjda posle 20-og pa mozes ti i bilo ko drugi bude zainteresovan da mu narucis jednu ili dve.AS 5 ne treba cekati vise od jednog dana da se stabilizuje.Znaci odmah sledeci dan od aplikovanja daje realne temperature,to se desava zato sto AS 5 je veoma gusta (gusca od svih prethodnih verzija,kao git) pasta i potrebna joj je aklimatizacija u nove visoke temperature,nakon cega postaje manje gusta i na taj nacin se slobodnijim micro-srebrnim partiklama prenosi toplota sa procesora na telo hladnjaka.
Dobro je da sa njom nema razlivanja,znaci nema opasnosti od kurzslusa a
vrlo je ekonomicna (3.5 g dovoljno za vise od 15-tak cpu).
A da li moze da stoji onako u tubici dosta dugo, da li ima rok upotrebe :)

Ne bi trebalo da stoji previse dugo, ali joj frizider pomaze... :)

Fora je u tome da smesa prestane da bude homogena, vec se malo "razvodnji".

Sa Cooler Master Ultra Vortex Dream kulerom sam dobio pastu i sa njom onaj silikonski gel sto izvlaci vlagu, da li to pomaze? Ako se stavi u kutiju tubica i ta kesica gela i tako ostavi u fioku, ili negde van frizidera.

Ne razumem za sta si mislio da ti koristi taj silica-gel... :)

Anyway, zar je problem da je stavis u frizider? ;)

I to obavezno da otvor bude sa donje strane, pa ako i dodje do razlaganja, da gusci deo ostane dole.

BTW, ja je drzim u kutiji, pa kad "rikne" pazaricu novu.

Poslednja izmena:
diviner je napisao(la):
Jedino objasnjenje je da nije dovoljno dobro stisnuo procesor nakon montaze (potrebno je stisnuti dobro procesor i klimati kulerom lijevo desno kako bi sloj "zvake" (p)ostao sto tanji, jer se ista u enormnim kolicinima ponasa vise kao izolator).

Da, sigurno ga nisam dobro stisnuo a ni klimao :). Kad sam ga skidao sinoc mogao sam komplet plocu sve sa kucistem da polomim da sam samo malo jace vukao... Salim se, naravno da sam ga stisnuo, ali je mnogo zvake bilo naneseno, fabricki, moguce je da je to bio problem i da se ponasala kao izolator.

diviner je napisao(la):
Takodje, pasta kada se stavlja, uvijek se "namece" u veoma malim kolicinama, jer ista treba samo popuniti eventualne neravnine i sitne pukotine gdje se tijelo hladnjaka i samo jezgro procesora ne dodiruju.

Pa to se podrazumeva, zato mi nije jasan AMD koji na svoje kulere stavlja bukvalno milimetarski sloj paste, pola sata mi treba da je skinem sa kulera kada je menjam...

Uglavnom, danas sam przio fifu dosta dugo, temperatura nije prelazila 48C dok je sa starom fabrickom stajala na ~51C pri igranju...

Vule, moze li napisati sastav tog Titana TTG-S104?
Posto sam onomad kupio dva velika pakovanja TTG-S101 i jos ih koristim, ali me zanima sta je razlika izmedju ova dva?

Delija je napisao(la):
Ne razumem za sta si mislio da ti koristi taj silica-gel... :)

Anyway, zar je problem da je stavis u frizider? ;)

I to obavezno da otvor bude sa donje strane, pa ako i dodje do razlaganja, da gusci deo ostane dole.

BTW, ja je drzim u kutiji, pa kad "rikne" pazaricu novu.
Pa da li je to razvodnjavanje usled vlage ili nesto drugo?

Pa da jos neko od ukucana pomisli da je to za jelo :D

illidan je napisao(la):
A da li moze da stoji onako u tubici dosta dugo, da li ima rok upotrebe :)

Nema nikakav rok trajanja,u sobnoj temperaturi koja ne prelazi naravno 40 C
moze da stoji jako jako dugo.Ja svoju imam vec 7 meseci.Na tubi ti pise
"Arctic Silver 5 , High-Density Polysynthetic Silver Thermal Compound, Keep Away From Children , 3.5 grams MADE IN USA " .

Ostale informacije na www.arcticsilver.com

@illidan:
Pa ne "razvodnjava" se u vodu, majku mu! :d Zato sam i stavio pod navodnike.

Vule je napisao(la):
....... zato mi nije jasan AMD koji na svoje kulere stavlja bukvalno milimetarski sloj paste, pola sata mi treba da je skinem sa kulera kada je menjam...
pa, shvati tu materiju ( popularna "zzvaka") kao zashtitu tela cooler-a od ogrebotina pre postavljanja..
to shto nashi "system builder-i" to tretiraju kao termoprovodnu pastu pokazuje samo njihov nivo znanja

nego, da vas pitam neshto oko ove "blue-neshto" Titan paste, shto dolazi u pakovanju sa njihovim HSU.. jel neko probao to?
kad sam je otvorio i video da mi se boja ne skida sa prstiju, pomislio sam kako li cce sa procesora? :p

pozdrav

Uz pomoc izopropil-alkohola... ;)

A i prsti ti se ne greju na 75 C valjda? :)

H.U.D. je napisao(la):
pa, shvati tu materiju ( popularna "zzvaka") kao zashtitu tela cooler-a od ogrebotina pre postavljanja..
to shto nashi "system builder-i" to tretiraju kao termoprovodnu pastu pokazuje samo njihov nivo znanja
Pa "žvaka" jeste zamišljena da bude zamena za termoprovodnu pastu. Druga je stvar to što sam ja sretao "žvake" za koje bih se mogao kladiti da rade kao izolator toplote (kuler sa "žvakom" hladan, jer se toplota uopšte ne prenosi na njega, počne da se greje tek kad se "žvaka" ameni pastom, imao takav slučaj).

Nazad
Vrh Dno