Šta je novo?

Koliko traje jedan TFT?

ExR

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2004
Poena
650
Malo po malo pa naletim na to da tft monitori imaju kratak vek trajanja. Sta se pokazalo u praksi? Koliko zaista "traje" jedan tft monitor, recimo srednje klase? Sta prvo crkava na njima, tj. koji su simptomi riknjavanja?

Gdje si to procitao, ja gdje sam god citao traju jako dugo prije ces ti promjeniti par komada radi dotrajalosti nego sto ce riknuti, ja sam imao jedan IBM star 5 godina radi fantasticno i dan danas.

ExR, kod starijih modela se dešavalo da oslabi pozadnisko svetlo, ali lično ne poznajem nikoga kome je u potpunosti otkazalo.
Ja jednu 17icu koristim oko 5 godina i ne mogu baš da uporedim šta se promenilo za sve ove godine na njoj, ali je evidentno da ima malo tamniju sliku od novih monitora.

Jednostavno, ne razmišljaj o tome.

Ja sam skoro prodao svoj stari Samsung 171s koji je napunio 5 godina, pao sa stola ukljucen na ekran i osim male fleke koja se videla na crnoj pozadini ni bed piksel nije dobio. Kontrast i osvetljenje cini mi se kao i prvog dana. Inace neki proizvodjaci daju rok trajanja (verovarno pozadinskog osvetljenja) obicno 50000h.

U ovom mom laptopu TFT ima vec 3+ godine bez pada osvetljenja i ijednog mrtvog pixela. A imao sam prilike i da kratko koristim jedan IBM PII laptop star 7 godina i ponovo nikakvih problema. Znachi da TFT ne traje nishta krace od CRT-a.

Takodje moj "Magic" TFT 15" radi vec sestu godinu bez problema (da kucnem u drvo).
Za to vreme monitor sa katodnom cevi bi vec poceo da pokazuje znake starenja...

Kruzi prica da svi LCD traju oko 60000 radnih sati, pa ti podeli koliko ga dugo koristis. Ovo vazi kako za monitore tako i za tv.

Takodje moj "Magic" TFT 15" radi vec sestu godinu bez problema (da kucnem u drvo).
Za to vreme monitor sa katodnom cevi bi vec poceo da pokazuje znake starenja...
lupio si

imam samsung 955b vec osam godina slika je ko i prvog dana savrsena

jedini znaci starenja su prasina na njemu :d

Eh sad, navodite 5 ili 6 godina kao da je to dovoljno za pricu o kvalitetu. Npr. 15,20 godina za CRT je sasvim normalna stvar.
Ako je nakon 5 godina diskutabilno da li ce tft i dalje biti kao nov, onda ne prelazim na tu platformu. Moj Compaq CRT se tek razradio posle 6 godina. :p

Eh sad, navodite 5 ili 6 godina kao da je to dovoljno za pricu o kvalitetu. Npr. 15,20 godina za CRT je sasvim normalna stvar.
Ako je nakon 5 godina diskutabilno da li ce tft i dalje biti kao nov, onda ne prelazim na tu platformu. Moj Compaq CRT se tek razradio posle 6 godina. :p

Pa ako ti je dobar CRT nemoj da ga menjash, neka te lepo sluzi josh narednih 20 godina. Ja volim TFT pre svega jer ne zrachi (shto mi je popravilo dioptriju i vishe ni ne nosim cvike) tako da CRT vishe nikad za mene :p
Pa i dve godine da mi traje TFT ponovo bih ga qpio. Pozz

Poslednja izmena:

crt od 20 godina je dobar ako si po zanimanju zavarivač :D

Znaci sve price o tome koliko ce jedan tft da traje par godina ili 5-6 su price neupucenih i ljudi koji nisu skloni novim tehnologijama.

Poslednja izmena:
Digital iz 1998 :)

Evo ja imam Digital, 21" crt, doduse sa mitsubishi diamondtron cevkom, i ne bi ga menjao dok ne crkne. Radim i igram se u rezoluciji preko 1280x960, slika je fina, mekana, divota. Jedina cudna stvar je da sam morao da sa BNC kabla predjem na obican vga, jer nije hteo normalno da radi sa 2600pro !?

brzina kojom se tehnologija proizvodnje monitora razvija je velika pa nije ni potrebno da ti TFT monitor traje 100godina jednostavno posle 6-7 godina bice zastareo i pregazice ga vreme a cena proizvodnje takvog monitora ce biti mizerna tako da koja je poenta u pravljenju monitora koji ce raditi dugo. To ti je isto kao i sa starim Pentium I i II procesorima. Imas koliko hoces primeraka koji i dan danas funkcionisu a upotrebljivost im je sada 0 a cena jos manja. Ok je po meni CRT za neku profesionalniju upotrebu ako se nema para za neki kvalitetniji TFT ( koji nema TN panel )

Evo ja imam Digital, 21" crt, doduse sa mitsubishi diamondtron cevkom, i ne bi ga menjao dok ne crkne. Radim i igram se u rezoluciji preko 1280x960, slika je fina, mekana, divota. Jedina cudna stvar je da sam morao da sa BNC kabla predjem na obican vga, jer nije hteo normalno da radi sa 2600pro !?

Offtopic:
Vozim i ja "Zastava Scala 55" iz 1988 i nista mu ne fali. Uvek me preveze od tacke A do tacke B.
Nisi svestan koliko kvaris oci.

CRT koristi samo onaj ko mora.

Blago tebi

Samo ti gaji taj rengen na stolu :-devil-:
Jeste, to su BILI ok monitori, ali imajući u vidu cene TFT sada, svaki razgovor je bespredmetan. Ko zna, da sam ranije imao TFT (pre 10 god, možda bih imao malo više kose na glavi :p).
PS
Ako neko kupi monitor sa namerom da ga drži 15 godina taj stvarno treba da se zabrine za svoje mentalno zdravlje:smoke::-devil-: :wall:
PS
Traje do ne crkne :p

Poslednja izmena:
Pitanje

Voleo bih da mi neko potkrepi tvrdnju kako to toliko kvarim oci na crt-u od 21'', pa to znaci da bi pola sveta bilo slepo jer su ih koristili do pre par godina. Ajde oni manji, ali ovi 21" su korisceni uglavnom po biroima za cad itd. Sto se zracenja tice, toliko sve zraci oko nas da je to od monitora beznacajno. Mozda neko ko ima standard da moze sebi da priusti 200-300e za neki bolji tft, ali mi koji nemamo, j*** ga, cutimo i radimo... dok jednog dana budemo imali. U svakom slucaju, necu kupovati nista manje od 22'' wide.

Pa jedno je da ti ispadnu oci i da oslepis a drugo da kvaris vid ?
NIko nije reko da ces da oslepis od toga vec da se kvari vid..
Ok ako nemas standard za tft to je ok ni ja jos neam tft ali nemoj da govoris da crt ne steti i da je dobar

Ja imam 17-icu vec pet godina i nisam primeti nikakva pogorsanja.

trenutno imam spva panel, a pre toga sam samo pikao aperture grill tehnologiju. CTX 17`, taj monitor je TFT u CRT telu, nema razlike; pa viewsonica P seriju 17` i mogu reci da zamor ociju nisam nikad ni znao sta znaci, a na poslu buljim u razne monitore i osetim razliku.
zracenje, tjah ko ce ga znati.
i pored ovog TFTa koji je bezmalo u top segmentu monitor panela, moram da priznam da je mrtva trka oko zamaranja ociju, cak se tripujem da mi je vise prijao aprerture grill.
sliku je svavako imamo masniju za klasu, no to ko sljivi i ova je dobra.

naravno da se dopunim, ja sam imao vrhunske 17`, tako da to nije za poredjenje. svakako da su ove kante od 17`crta bolje od najgoreg TFTa...
no vrhunski ili dobar crt i zamor ociju ne ide jedno sa drugim (ako poshtuje svoj refresh rate i ima konstantnu sliku), cak mozda TFT i manje prija oku zbog svog agresivnog kontrasta i nekako preostre slike, no....

Poslednja izmena:
Dajte link da vidim kako se to kvari vid zbog CRTa :) (u sustini ako dugo fokusirate pogled na istu daljinu isti se kvari bilo da je CRT ili TFT ili knjiga elektronska ili analogna)

trenutno imam spva panel, a pre toga sam samo pikao aperture grill tehnologiju. CTX 17`, taj monitor je TFT u CRT telu, nema razlike; pa viewsonica P seriju 17` i mogu reci da zamor ociju nisam nikad ni znao sta znaci, a na poslu buljim u razne monitore i osetim razliku.
i pored ovog TFTa koji je bezmalo u top segmentu monitor panela, moram da priznam da je mrtva trka oko zamaranja ociju, cak se tripujem da mi je vise prijao aprerture grill.

naravno da se dopunim, ja sam imao vrhunske 17`, tako da to nije za poredjenje. svakako da su ove kante od 17`crta bolje od najgoreg TFTa...
no vrhunski ili dobar crt i zamor ociju ne ide jedno sa drugim (ako poshtuje svoj refresh rate i ima konstantnu sliku), cak mozda TFT i manje prija oku zbog svog agresivnog kontrasta i nekako preostre slike, no....

Izvini, šta si hteo ovim da kažešm ništa ne razumem, na čemu si :p
PHP:
svakako da su ove kante od 17`crta  bolje od najgoreg TFTa..
Kakav bre CRT, aman zaman, čovek kada vas posluša pomisliće da ste svi neki profesionalci, sve sami videomontažeri i štampari u pm :-devil-:

ovde je greska u kucanju:

- Citiram korisnika: ima-li-koga-tu Pogledaj poruku

no vrhunski ili dobar crt i zamor ociju ne ide jedno sa drugim (ako poshtuje svoj refresh rate i ima konstantnu sliku), cak mozda TFT i manje prija oku zbog svog agresivnog kontrasta i nekako preostre slike, no.... -

trebalo je gore, greska....zamisli....

Izvini, šta si hteo ovim da kažešm ništa ne razumem, na čemu si :p
PHP:
svakako da su ove kante od 17`crta  bolje od najgoreg TFTa..
[/QUOTE]

da samo losh CRT zamara ochi, dobar ne. prem da mislim da se to videlo i iz proslog posta :P.
na cemu god da sam, ti si na necem drugom ;)

[QUOTE="R_U_S, post: 1379863, member: 4661"]
Kakav bre CRT, aman zaman, čovek kada vas posluša pomisliće da ste svi neki profesionalci, sve sami videomontažeri i štampari u pm :-devil-:[/QUOTE]

gde pise da nismo, da nisi ti neka baba gatara, ili si samo loshe sarme jeo

Poslednja izmena:
A jer trebaju tft monitorima screen saveri? Dobio sam novi LG iz potpisa pa me zanima. Pre neki dan sam video jednam mali crt (10") na kome se tacno vidi obrazac programa koji je na toj kasi radio.

Imam isti monitor i nikada screen saver nisam ukljuchio :d
Za TFT monitore nije ni potreban, ali ako ti se svidja da gledash ribice i sl. mozesh da ukljuchish...

@ima-li-koga-tu:
istina, sarme i nisu bile baš neke, naročito overklokovane ajvarom.
Ajmo još jednom: CRT je katastrofa za zdravlje, ma koliko god imao dobru sliku (i nikada tako oštru kao TFT). Samo kada se setim kako se greje i jonizuje vazduh u prostoriji, pa još ako ima stoke koja puši, ma beži bre, oma se naježim. Imao sam Dell 2026T - 20", 1280x1024@85Hz, i bio mi je ok, nisu me nešto bolele oči, ali sama atmosfera u sobi je bila daleko gora nego sada. Aj šta ja prosipam pamet, pa "odrastao" sam na CRT - ovo je moj prvi računar i prvi CRT monitorom (beše 1986), valjda bi trebalo da sam oguglao na CRT "feeling" u sobi ili kancelariji, ali stvarno, posle prelaska na TFT osećam znatnu razliku.
PS
Profesionalci danas koriste TFT, sitna buranija koja nema za pljuge vozi CRT i pljuje po svemu iz zavisti, the end :p:p:p

Prilozi

• Amstrad_CPC464.jpg
    Amstrad_CPC464.jpg
    145.4 KB · Pregleda: 79
A jer trebaju tft monitorima screen saveri? Dobio sam novi LG iz potpisa pa me zanima. Pre neki dan sam video jednam mali crt (10") na kome se tacno vidi obrazac programa koji je na toj kasi radio.
Nema to veze sa tft-ovima, ja sam to vidjao i na crt-ovima...

@ r_u_s - ti citash moje postove kako to tebi odgovora. nigde niko nije pljuvao po TFTu, opet ti kazem procitaj ponovo moj post i reci sta nije tacno. zamor ociju i dobar CRT ne ide. pogotovu `17ica.
ko je ljudima kriv sto kupuju kuler za 100 evra, a kupe najjeftiniji monitor. naravno da je sada besmisleno govoriti o crtu kao bilo kakvom faktoru u monitorskoj tehnologiji /niti vidim da je neko to pricao, a ti se za to uhvatio/. no pricati kako je svaki CRT krsh je isto toliko besmisleno. svakako da je obican korisnik odahnuo od kada je TFT dostupan umesto krsheva CRT sto su se valjali.

Poslednja izmena:
Vrh Dno