Šta je novo?

Koliko terabajta memorije treba Windows-u?

tozovac

- P. Živković -
Učlanjen(a)
07.03.2003
Poena
755
Koliko memorije treba windowsu da bi, kada se sistem podigne, bilo zauzeće memorije recimo 20% a ne konstantnih 30% koje viđam na svakom je...m računaru, koliko god memorije da ima? Ako ima 1GB, onda je zauzeće 30% po dizanju, s tim što dizanje traje milenijum. Ako ima 4GB, opet smr...vih 30%, stim što je dizanje sistema mnogo brže. E sad, koliko memorije treba da uguram, da Windows više ne želi da je zauzima, i da popuni recimo 15% i tu stane? Ili da preformulišem, koliko memorije je dovoljno, da preko toga nema više ubrzanja podizanja sistema?

Ako optimizujes Windows tj. iskljucis nepotrebne servise, pa recimo kernel prebacis u ram, ukines swap fajl (to samo ako si siguran da imas dovoljno rama) itd., zavrsices sa dosta brzim sistemom.
A tu je glavno pitanje sta smatras pod brzim sistemom. Po mom shvatanju, to je sistem koji moze jako dugo da radi brzo i stabilno (konkretno, nedeljama bez reboot-a) - brzina podizanja uopste nije vazna posto se to radi izuzetno retko. Meni sa 12G i iskljucenim mnogim default servisima, ali ukljucenim nekim drugim zahtevnijim i meni potrebnim servisima, podizanje traje recimo 2 min ali zato sistem rebutujem recimo 5 puta godisnje. Po podizanju mi je slobodno nesto preko 10G.
Ako je cilj sto brze butovanje, onda se to moze nasvirati na nekih 20-30s ili mozda i manje, ali u tom slucaju bi se servisi palili po potrebi pa bi samo koriscenje bilo znatno sporije.

Cisto da dam odgovor na pitanje, mada nema poentu: Imam 16GB, po podizanju je zauzeto do 2.5GB., a to je ~16% od ukupne memorije.

Mislim da mi je lazabd indirektno odgovorio. Evo šta sam mislio. Imao sam 2gb rama i kad se podigne sistem, zauzeće je bilo oko 600mb, ali je trajalo dosta dugo. Ubacio sam još 2GB rama, i sada je zauzeće bilo 1,1 Gb (od 3.5 koliko mi je prepoznao x86 windows 7), znači opet procentualno slična situacija, s tim što je bootovanje bilo dosta brže.

Koliko memorije treba windowsu da bi, kada se sistem podigne, bilo zauzeće memorije recimo 20% a ne konstantnih 30% koje viđam na svakom je...m računaru, koliko god memorije da ima? Ako ima 1GB, onda je zauzeće 30% po dizanju, s tim što dizanje traje milenijum. Ako ima 4GB, opet smr...vih 30%, stim što je dizanje sistema mnogo brže. E sad, koliko memorije treba da uguram, da Windows više ne želi da je zauzima, i da popuni recimo 15% i tu stane? Ili da preformulišem, koliko memorije je dovoljno, da preko toga nema više ubrzanja podizanja sistema?

Prije sa 4 i sad sa 8 GB RAM-a, ne osjecam neko ubrzanje na Win7 x64 Ultimate, tako da mislim da je ta 4 GB optimalni minimum:D

Više memorije znači da windows manje mora da koristi hard disk za upisivanje u onaj pagefile.sys a više da drži u memoriji. Inače brzina učitavanja zavisi i od brzine servisa koji se dižu sa windowsom i njihovog konfigurisanja u memoriji zato je bolje imati više memorije 8 GB bi bio optimum.

Windows 7 x64 sa 8gb = 17% ja se ne razumem mnogo ali cemu 4gb+ ako je x86..

Mislim da mi je lazabd indirektno odgovorio. Evo šta sam mislio. Imao sam 2gb rama i kad se podigne sistem, zauzeće je bilo oko 600mb, ali je trajalo dosta dugo. Ubacio sam još 2GB rama, i sada je zauzeće bilo 1,1 Gb (od 3.5 koliko mi je prepoznao x86 windows 7), znači opet procentualno slična situacija, s tim što je bootovanje bilo dosta brže.

osetio si razliku jer si prelazio sa 2 na 4, tu jos i ima, posle toga slaba vajda za to tvoje koriscenje ko sto rekose ljudi.
Tj nema razlgoa da ubacujes jos memorije

Neće osetiti razliku u podizanju sistema i svakodnevnom radu tipa Internet Word i slično ali ako pokrene neke zahtevnije programe neka izračunavanja ili "renderisanje" neće žaliti svaki dinar koji je uložio u memoriju

Vrh Dno